«اجلاس دوحه»: تداوم تقویت ثبات منطقه‌ای.. امنیت کشورهای خلیج تجزیه‌ناپذیر است

محکومیت تجاوز اسرائیل به غزه و درخواست حمایت بین‌المللی از مردم فلسطین

أمير دولة قطر الشيخ تميم بن حمد آل ثاني لدى إلقاء كلمته في افتتاح القمة الخليجية في الدوحة (الديوان الأميري)
أمير دولة قطر الشيخ تميم بن حمد آل ثاني لدى إلقاء كلمته في افتتاح القمة الخليجية في الدوحة (الديوان الأميري)
TT

«اجلاس دوحه»: تداوم تقویت ثبات منطقه‌ای.. امنیت کشورهای خلیج تجزیه‌ناپذیر است

أمير دولة قطر الشيخ تميم بن حمد آل ثاني لدى إلقاء كلمته في افتتاح القمة الخليجية في الدوحة (الديوان الأميري)
أمير دولة قطر الشيخ تميم بن حمد آل ثاني لدى إلقاء كلمته في افتتاح القمة الخليجية في الدوحة (الديوان الأميري)

در پایان چهل و چهارمین نشست سران شورای همکاری خلیج به میزبانی دوحه، کشورهای خلیج بر تمایل خود برای حفظ ثبات و امنیت در منطقه و بر نقش شورای همکاری «به عنوان یک ستون اساسی برای حفظ صلح و امنیت منطقه ای و جهانی» تأکید کردند.
در بیانیه پایانی اجلاس سران خلیج بر احترام به اصول حاکمیت و عدم مداخله در امور داخلی بر اساس کنوانسیون‌ها، آداب و رسوم و قوانین بین‌المللی تأکید و هرگونه تهدید علیه هر کشور عضو محکوم شد.
این بیانیه تأکید کرد که امنیت کشورهای شورای همکاری خلیج بر اساس اصل دفاع مشترک، مفهوم امنیت جمعی، نظام اساسی شورای همکاری خلیج و توافقنامه دفاعی مشترک، یک کل تفکیک‌ناپذیر است.
حاضران در اجلاس همچنین بر مواضع شورای همکاری مبنی بر رد مداخله خارجی در امور کشورهای عربی تأکید کرد.
در بیانیه پایانی اجلاس سران، رهبران شورای همکاری خلیج تأکید کردند که کشورهای عضو در برابر هر گونه تهدیدی که هر یک از کشورهای شورا با آن مواجه هستند متحد می‌ایستند.

مسئله فلسطین

سران کشورهای شرکت‌کننده اقدامات نظامی جاری اسرائیل در غزه را محکوم کردند و گفتند: چنین اقداماتی نقض آشکار قوانین بین‌المللی و حقوق بشردوستانه بین‌المللی است.
حاضران در این نشست همچنین ضمن ابراز نگرانی شدید نسبت به تجاوز آشکار اسرائیل به ملت فلسطین، تشدید اعمال خشونت‌آمیز و بمباران بی‌رویه نوار غزه، کوچاندن اجباری غیرنظامیان و نابودی فلسطینی‌ها و همچنین تأسیسات و زیرساخت‌های غیرنظامی، از جمله ساختمان‌های مسکونی، مدارس، امکانات بهداشتی و عبادتگاه‌ها را محکوم کرده و این اقدامات را نقض آشکار قوانین بین‌المللی و حقوق انسانی بین‌المللی ارزیابی کردند.
رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج در این بیانیه نسبت به خطر گسترش درگیری‌ها در سرزمین‌های اشغالی و نوار غزه به دیگر مناطق خاورمیانه هشدار داده و تأکید کردند که اگر تجاوزات اسرائیل متوقف نشود عواقب ناگواری برای مردم منطقه و صلح و امنیت بین‌المللی به دنبال خواهد داشت.
در ادامه بیانیه این بیانیه آمده‌است که سران این کشورها همچنین نارضایتی خود را از تجاوز آشکار اسرائیل به مردم فلسطین اعلام کردند.
بیانیه شورای همکاری خلیج همچنین با کمک به بازسازی آنچه ماشین جنگی اسرائیل در حملات خود به نوار غزه طی سال‌های گذشته نابود کرده، موافقت کرد.
این کشورها از جامعه بین‌المللی خواستند تا برای برقراری آتش‌بس و حفاظت از غیرنظامیان مداخله کند و اقدامات لازم را در چارچوب قوانین بین‌المللی برای پاسخ به اقدامات اسرائیل و سیاست مجازات جمعی آن علیه ساکنان بی دفاع غزه در دستور کار قرار دهد.
سران کشورهای شورای همکاری خلیج همچنین از تلاش‌های میانجی‌گری مشترک دولت قطر، مصر و آمریکا آمریکا که منجر به دستیابی به توافقی برای آتش‌بس موقت بشردوستانه شد، تشکر و قدردانی کردند.
حاضران در نشست دوحه همچنین بر ضرورت از سرگیری فوری مذاکرات برای دستیابی به آتش‌بس بشردوستانه به منظور دستیابی به آتش‌بس کامل و پایدار و اطمینان از رسیدن کلیه کمک‌های بشردوستانه و امدادی و ورود سوخت، غذا و دارو برای ساکنان غزه تأکید کردند.

میدان گازی الدره

شورا به موضوع میدان الدره بین کویت و عراق اشاره کرد و گفت که کل میدان الدره در مناطق دریایی کشور کویت قرار دارد و مالکیت منابع طبیعی در منطقه غرق شده در مجاورت منطقه تقسیم شده سعودی و کویت، از جمله کل میدان الدره، تنها پادشاهی عربی سعودی و دولت کویت است و آنها به تنهایی از حقوق کامل بهره‌برداری از منابع طبیعی در آن منطقه برخوردارند.

نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج با حضور رئیس‌جمهور ترکیه (دیوان امیری)

اشغال جزایر امارات توسط ایران

شورای خلیجی مواضع قاطع و تصمیمات قبلی خود در خصوص محکومیت ادامه اشغال جزایر سه‌گانه (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی) متعلق به امارات متحده عربی توسط ایران را تأیید و تأکید کرد:
حمایت از حق حاکمیت امارات متحده عربی بر جزایر سه‌گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی و بر آب‌های سرزمینی، قلمرو هوایی، فلات قاره و منطقه انحصاری اقتصادی جزایر سه‌گانه بخشی جدایی ناپذیر از قلمرو امارات متحده عربی است.
آنها تأکید کردند: با توجه به اینکه هرگونه تصمیم، رویه یا اقدام ایران در جزایر سه‌گانه باطل و ملغی بوده و هیچ‌یک از حقایق تاریخی و حقوقی که به اتفاق آرا بر حق حاکمیت امارات متحده عربی بر جزایر سه‌گانه آن توافق دارند را تغییر نمی‌دهد.
شورای همکاری از ایران خواست به تلاش‌های امارات متحده عربی برای حل این موضوع از طریق مذاکره مستقیم یا توسل به دیوان بین‌المللی دادگستری پاسخ دهد.

ایران

شورای همکاری با تأیید مواضع و تصمیمات قاطع خود در رابطه با جمهوری اسلامی ایران، بر لزوم پایبندی این شورا به مبانی و اصول اساسی بر اساس منشور ملل متحد و کنوانسیون‌های حقوق بین‌الملل شامل اصول حسن همجواری، احترام به حاکمیت کشورها، عدم مداخله در امور داخلی، حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات، عدم استفاده یا تهدید زور و نفی فرقه گرایی تأکید کرد.
کشورهای خلیجی از توافق حاصل شده بین پادشاهی عربی سعودی و جمهوری اسلامی ایران در پکن، از سرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور، بازگشایی نمایندگی‌های آنها و فعال شدن موافقتنامه همکاری امنیتی و موافقتنامه همکاری اقتصادی بین دو کشور استقبال کرد
شورا همکاری ابراز امیدواری کرد که این توافق گامی مثبت برای حل اختلافات و پایان دادن به همه مناقشات منطقه ای از طریق گفت و گو و ابزارهای دیپلماتیک باشد.

تحولات پرونده هسته ای ایران

سران کشورهای شرکت‌کننده با ابراز نگرانی از تحولات پرونده هسته ای ایران، بر آمادگی خود برای همکاری و تعامل مؤثر با این پرونده تأکید کردند.
آنها بر لزوم مشارکت کشورهای شورای همکاری خلیج در تمامی مذاکرات، گفت و گوها و نشست‌های منطقه ای و بین‌المللی در این زمینه تأکید کردند و گفتند: علاوه بر برنامه هسته‌ای ایران، این مذاکرات باید شامل تمام مسائل امنیتی و نگرانی‌های کشورهای خلیجی از جمله موشک‌های بالستیک و کروز و هواپیماهای بدون سرنشین و ایمنی ناوبری بین‌المللی و تأسیسات نفتی باشد.
در ادامه بیانیه این بیانیه آمده‌است: سران کشورهای حاضر بر اهمیت تعهد ایران به عدم عبور از میزان غنی‌سازی اورانیوم مورد نیاز برای استفاده‌های صلح‌آمیز و لزوم انجام تعهدات خود و همکاری کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأکید کردند.
آنها همچنین بر حفظ امنیت دریایی و آبراه‌ها در منطقه و مقابله با فعالیت‌هایی که امنیت و ثبات منطقه و جهان را تهدید می‌کند، از جمله هدف قرار دادن کشتی‌های تجاری و تهدید خطوط کشتیرانی دریایی، تجارت بین‌المللی و تأسیسات نفتی در کشورهای شورای همکاری خلیج تأکید کردند.

مشارکت ترکیه

شورا از مشارکت رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه در اجلاس سران خلیج و بحث در مورد موضوعات مورد علاقه مشترک در این نشست، به ویژه مسئله فلسطین و تجاوزات اسرائیل به غزه استقبال کرد.
شورای همکاری در پایان اعلام کرد که دولت کویت ریاست و میزبان چهل و پنجمین نشست سران خواهد بود.


مقالات مرتبط


ولیعهد سعودی: ما در کنار فلسطین و لبنان ایستاده‌ایم... حملات به ایران را رد می‌کنیم

شاهزاده محمد بن سلمان ریاست اجلاس سران عربی-اسلامی را در ریاض بر عهده داشت (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان ریاست اجلاس سران عربی-اسلامی را در ریاض بر عهده داشت (واس)
TT

ولیعهد سعودی: ما در کنار فلسطین و لبنان ایستاده‌ایم... حملات به ایران را رد می‌کنیم

شاهزاده محمد بن سلمان ریاست اجلاس سران عربی-اسلامی را در ریاض بر عهده داشت (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان ریاست اجلاس سران عربی-اسلامی را در ریاض بر عهده داشت (واس)

ولیعهد پادشاهی عربی سعودی و رئیس شورای وزیران، شاهزاده محمد بن سلمان، بر رد قاطعانه کشورش نسبت به حملات اسرائیل در غزه تأکید کرد.
او در سخنرانی خود در اجلاس عربی-اسلامی غیرعادی که در ریاض برگزار شد، بر مخالفت با تضعیف نقش دولت فلسطین و ممانعت از فعالیت‌های سازمان‌های انسانی در غزه تأکید ورزید.

شاهزاده محمد بن سلمان از ممانعت از فعالیت‌های آژانس امداد و کاریابی پناهندگان فلسطینی (آنروا) انتقاد و بر لزوم تأسیس یک دولت مستقل فلسطینی تأکید کرد.
وی اشاره کرد که کشورش ابتکار جهانی برای حمایت از راه‌حل دو دولتی را آغاز کرده است.
شاهزاده محمد بن سلمان همچنین تأکید کرد که پادشاهی سعودی در کنار لبنان خواهد ایستاد و در همین راستا اعلام کرد که سعودی‌ها با هرگونه حمله به سرزمین‌های ایران مخالف هستند.
اجلاس پیگیری عربی-اسلامی در ریاض امروز، دوشنبه، با حضور رهبران و نمایندگان بیش از 50 کشور آغاز شد.
این اجلاس به‌عنوان ادامه اجلاس مشترک عربی-اسلامی غیرعادی است که سال گذشته در همین روز در ریاض برگزار شد.

هدف اصلی این اجلاس، بررسی راه‌کارهای دستیابی به آتش‌بس در غزه و لبنان بود.
رهبران در این اجلاس به بررسی حملات اسرائیل به فلسطین و لبنان و تحولات منطقه‌ای خواهند پرداخت. همچنین مسائلی مانند بحران انسانی در سودان و تشدید فعالیت‌های حوثی‌ها در دریای سرخ نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت.
محمد مصطفی، نخست‌وزیر فلسطین، به "الشرق الاوسط" گفت که ملت فلسطین تحت رهبری رئیس‌جمهور محمود عباس، دست خود را به سوی دولت رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ، دراز می‌کند تا وارد فرایند صلح جدی شود که حقوق فلسطینی‌ها را برای تشکیل یک دولت مستقل تضمین کند.
مصطفی که وزیر امور خارجه فلسطین نیز هست، در مصاحبه‌ای با "الشرق الاوسط" در حاشیه شرکت در اجلاس ریاض، از نقش برجسته سعودی‌ها در مسئله به‌رسمیت شناختن دولت فلسطین و حمایت از راه‌حل دو دولتی قدردانی کرد. وی تأکید کرد که مشارکت 90 کشور و سازمان بین‌المللی در نشست اول برای حل مسئله دو دولتی "نشان‌دهنده اهمیت نقش رهبری سعودی‌ها در حمایت از مردم فلسطین" است.
مصطفی همچنین کمیته وزارتی که از "اجلاس عربی-اسلامی مشترک" سال گذشته مأمور شده بود را موفق‌ترین کمیته در تاریخ اجلاس‌های عربی و اسلامی دانست. وی توضیح داد که "برخی تصمیمات اتخاذ می‌شود و گاهی نیز رها می‌شود، اما این کمیته از زمان آغاز فعالیت خود همواره در حرکت و فعال بوده است و تعاملات مثبتی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی داشته است."
از سوی دیگر، فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق، هشدار داد که خطرات گسترش جنگ در منطقه همچنان بالاست، زیرا جنگ در غزه و لبنان همچنان ادامه دارد.
وی هشدار داد که این وضعیت می‌تواند منجر به جنگ‌های دیگر در مناطق مختلف شود که تهدیدی جدی برای امنیت و صلح منطقه و جهان خواهد بود.
حسین در گفت‌وگویی با "الشرق الاوسط" تأکید کرد که برگزاری این اجلاس ضروری بود به دلیل شرایط خطرناک و حساس منطقه، و از سعودی به‌خاطر رهبری و مدیریت این اجلاس قدردانی کرد.
وی افزود که ایران به کشورش تعهد داده است که از خاک خود برای حمله به اسرائیل استفاده نکند.