شورای همکاری خلیج خواستار حمایت بین‌المللی از مردم فلسطین شد

وزرای خارجه خلیج بر مالکیت مشترک سعودی و کویت بر میدان الدره تأکید کردند.. محکومیت اشغال جزایر اماراتی



بخشی از نشست وزیران خارجه خلیج در یکصد و پنجاه و نهمین نشست در ریاض (واس)
بخشی از نشست وزیران خارجه خلیج در یکصد و پنجاه و نهمین نشست در ریاض (واس)
TT

شورای همکاری خلیج خواستار حمایت بین‌المللی از مردم فلسطین شد



بخشی از نشست وزیران خارجه خلیج در یکصد و پنجاه و نهمین نشست در ریاض (واس)
بخشی از نشست وزیران خارجه خلیج در یکصد و پنجاه و نهمین نشست در ریاض (واس)

وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج (GCC) خواستار توقف هرچه سریعتر برقراری آتش‌بس در نوار غزه و توقف عملیات نظامی اسرائیل و نیز تضمین انتقال کمک‌های انسانی به نوار غزه شد.
این شورا در بیانیه پایانی نشست خود که در سطح وزیران خارجه در ریاض با حضور نمایندگان مصر، اردن و مغرب برگزار شد، تحولات جدی در نوار غزه و شهر رفح، تشدید تنش نظامی علیه غیرنظامیان غیرمسلح و اهمیت آتش‌بس فوری برای تضمین بازگشت امنیت و ثبات به نوار غزه مورد بحث و بررسی قرار داد و از جامعه جهانی خواست برای آتش‌بس در نوار غزه یک موضع جدی و قاطع اتخاذ کند.
در بیانیه پایانی این شورا آمده‌است «هرگونه توجیه و بهانه برای تداوم حمله اسرائیل به غزه مردود است و اسرائیل سیاست مجازات جمعی را علیه ساکنان بی‌دفاع غزه در پیش گرفته‌است».
در این بیانیه آمده‌است که هر گونه توجیه و بهانه ای را برای ادامه تجاوز اسرائیل به نوار غزه و تلاش‌ها و اقدامات این رژیم برای کوچاندن فلسطینی‌ها از این بخش خاک فلسطین را مردود می‌دانیم. شورای همکاری خلیج همچنین اعلام کرد این رژیم باید احکام دیوان بین‌المللی دادگستری دربارهٔ نسل‌کشی علیه ملت فلسطین را اجرایی کند.
در همین چارچوب، شورای وزیران حمایت خود را از ابتکار سعودی، اتحادیه اروپا و اتحادیه کشورهای عربی برای احیای روند صلح در خاورمیانه با همکاری مصر و اردن تأکید کرد.
این شورا بر اهمیت برگزاری یک کنفرانس بین‌المللی فوری تأکید کرد که طرف‌های بین‌المللی را گرد هم می‌آورد، همه اجزای ملت فلسطین را در بر می‌گیرد و به احقاق حقوق ملت فلسطین در تعیین سرنوشت منتهی می‌شود.

میدان گازی «الدرّه»

وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج در ادامه بر حق انحصاری پادشاهی عربی سعودی و کویت در میدان گازی «الدرّه»، تأکید و اعلام کردند هیچ کشور ثالثی در ذخایر این میدان سهمی ندارد.
بر اساس این بیانیه که شامگاه روز یکشنبه ۱۳ اسفند منتشر شد، «تنها سعودی و کویت هستند که به صورت مشترک و انحصاری مالک ذخایر این میدان گازی هستند».

محکومیت اشغال جزایر اماراتی

شورای وزیران همچنین طی این بیانیه بر مواضع قاطع و تصمیمات قبلی خود در خصوص محکومیت ادامه اشغال جزایر سه‌گانه (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی) متعلق به امارات توسط ایران تأکید کرد.
این شورا مجدد بر حمایت از حق حاکمیت امارات بر سه جزیره این کشور (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی)، و بر آب‌های سرزمینی، قلمرو هوایی و فلات قاره، منطقه انحصاری اقتصادی جزایر سه‌گانه، به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از قلمرو امارات متحده عربی تأکید کرد.
شورا هرگونه تصمیم، رویه یا اقدام ایران در مورد جزایر سه‌گانه را باطل و ملغی دانسته و گفت این اقدامات هیچ‌یک از حقایق تاریخی و حقوقی که به اتفاق آرا بر حق حاکمیت امارات متحده عربی بر جزایر سه‌گانه آن توافق دارند را تغییر نمی‌دهد.
شورای وزیران از ایران خواست تا به تلاش‌های امارات برای حل این موضوع از طریق مذاکره مستقیم یا توسل به دیوان بین‌المللی دادگستری پاسخ دهد.
شورای وزیران ادامه ساخت و سازهای مسکونی توسط دولت ایران برای اسکان ایرانی‌ها در جزایر سه‌گانه اماراتی تحت اشغال ایران و مواضع و اقدامات تشدید کننده مقامات ایرانی را محکوم کرد.
شورای وزیران همچنین مانورهای نظامی ایران، اجرای رزمایش‌های رزمی و بازدیدهای مکرر مقامات ارشد ایرانی از سه جزیره اماراتی را محکوم کرد.
شورا از ایران خواست از این گونه تخلفات و اقدامات تحریک آمیز که به منزله مداخله در امور داخلی یک کشور مستقل است، دست بردارد.
این بیانیه تأکید کرد: این اقدامات کمکی به ایجاد اعتماد نمی‌کند، امنیت و ثبات در منطقه را تهدید می‌کند و امنیت کشتیرانی منطقه ای و بین‌المللی در خلیج عربی را به خطر می‌اندازد.

روابط با تهران

شورای وزیران با تأیید مواضع و تصمیمات قاطع خود در رابطه با روابط با ایران، بر لزوم پایبندی این کشور به مبانی و اصول اساسی مبتنی بر منشور سازمان ملل متحد و کنوانسیون‌های حقوق بین‌الملل؛ اصول حسن همجواری، احترام به حاکمیت کشورها، عدم مداخله در امور داخلی، حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات، عدم استفاده یا تهدید زور و نفی فرقه گرایی تأکید کرد.

پرونده هسته ای ایران

شورای وزیران با ابراز نگرانی کشورهای شورای همکاری خلیج از تحولات پرونده هسته ای ایران، بر آمادگی آنها برای همکاری و تعامل مؤثر با این پرونده تأکید کرد.
وزرای خلیجی بر لزوم مشارکت کشورهای شورای همکاری خلیج در تمامی مذاکرات، گفت و گوها و نشست‌های منطقه ای و بین‌المللی در این زمینه تأکید کردند و گفتند این مذاکرات علاوه بر برنامه هسته ای ایران، شامل تمامی مسائل و نگرانی‌های امنیتی کشورهای خلیج از جمله موشک‌های بالستیک و کروز و هواپیماهای بدون سرنشین و ایمنی ناوبری بین‌المللی و تأسیسات نفتی باشد؛ به گونه ای که به دستیابی به اهداف و منافع مشترک در چارچوب احترام به حاکمیت دولت‌ها و اصول حسن همجواری و تعهد به قطعنامه‌های سازمان ملل و مشروعیت بین‌المللی برای تضمین تقویت امنیت و ثبات منطقه ای و بین‌المللی کمک کند.
شورای وزیران بر اهمیت تعهد ایران به عدم تجاوز از میزان غنی‌سازی اورانیوم مورد نیاز برای استفاده‌های صلح‌آمیز و لزوم انجام تعهدات خود و همکاری کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأکید کرد.
شورای وزیران همچنین بر اهمیت حفظ امنیت دریایی و آبراه‌ها در منطقه و مقابله با فعالیت‌هایی که امنیت و ثبات منطقه و جهان را تهدید می‌کند از جمله هدف قرار دادن کشتی‌های تجاری و تهدید خطوط کشتیرانی دریایی، تجارت بین‌المللی و تأسیسات نفتی در کشورهای شورای همکاری خلیج تأکید کرد.

مسئله یمن

در ادامه شورای وزیران حمایت کامل خود از شورای رهبری ریاست جمهوری به ریاست دکتر رشاد العلیمی و نهادهای حامی آن برای دستیابی به امنیت و ثبات در یمن جهت رسیدن به یک راه حل سیاسی تأکید کرد.
شورای وزیران از ادامه تلاش‌های صادقانه پادشاهی سعودی و سلطان نشین عمان و تماس‌های موجود با همه طرف‌های یمنی برای احیای روند سیاسی که منجر به دستیابی به راه‌حل سیاسی جامع و پایدار در یمن و ضرورت آتش‌بس می‌شود، استقبال و بر اهمیت مشارکت حوثی‌ها با تلاش‌های بین‌المللی و سازمان ملل با هدف پایان دادن به بحران تأکید کرد.
شورای وزیران نگرانی عمیق خود را در مورد تحولات منطقه دریای سرخ ابراز کرد و خواستار کاهش فوری تنش به منظور حفظ امنیت و ثبات منطقه دریای سرخ و تضمین آزادی دریانوردی دریایی در آنجا شد.
شورای وزیران تداوم مداخله خارجی در امور داخلی یمن را محکوم و بر لزوم اجرای دقیق تحریم تسلیحاتی این شبه نظامیان تأکید کرد.

تمامیت ارضی سوریه

شورای وزیران خلیجی بر مواضع قاطع خود در قبال حفظ تمامیت ارضی سوریه، احترام به استقلال و حاکمیت آن بر سرزمین‌های آن، رد مداخله منطقه‌ای در امور داخلی آن، حمایت از تلاش‌های سازمان ملل برای دستیابی به راه‌حل سیاسی، و رد هرگونه تلاش برای ایجاد تغییرات جمعیتی در سوریه تأکید کرد.

حمایت از امنیت عراق

وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج با اشاره به مواضع و تصمیمات قاطع خود در قبال عراق و حمایت خود از تلاش‌های موجود برای دستیابی به امنیت و ثبات در این کشور، بر اهمیت حفظ تمامیت ارضی عراق، حاکمیت کامل، هویت عربی، بافت اجتماعی، وحدت ملی و حمایت از مقابله با گروه‌های تروریستی و شبه‌نظامیان مسلح به منظور تخصیص حاکمیت دولت و اجرای قانون تأکید کرد.
این بیانیه بر لزوم احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی عراق و تأکید بر اینکه کشورهای شورای همکاری خلیج متحد در کنار عراق برادر هستند، تأکید کرد.
شورای وزیران خلیجی از بیانیه نشست شورای اتحادیه کشورهای عربی در سطح وزیران در نشست فوق‌العاده شماره ۸۹۸۹ خود در خصوص نقض حاکمیت ارضی عراق توسط ایران استقبال کرد.
در بیانیه مذکور ضمن تأکید بر وحدت و حاکمیت اراضی عراق، بمباران اقلیم کردستان عراق توسط ایران که منجر به شهادت تعدادی از شهروندان و غیرنظامیان بی گناه شد را محکوم کرد.

حمایت از مردم لبنان

شورای وزیران مواضع قاطع شورای همکاری خلیج در حمایت از مردم لبنان و حاکمیت، امنیت و ثبات این کشور و نیروهای مسلح آن تأکید کرد و گفت: برای اعمال حاکمیت کامل لبنان، نباید سلاحی غیر از سلاح مورد تأیید حکومت لبنان وجود داشت باشد.



رهبران سودان: سخنان ولیعهد سعودی «انگیزه‌ای تازه» برای احیای «منبر جده»

ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان در نشست خلیج-آمریکا در ریاض، چهارشنبه (واس)
ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان در نشست خلیج-آمریکا در ریاض، چهارشنبه (واس)
TT

رهبران سودان: سخنان ولیعهد سعودی «انگیزه‌ای تازه» برای احیای «منبر جده»

ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان در نشست خلیج-آمریکا در ریاض، چهارشنبه (واس)
ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان در نشست خلیج-آمریکا در ریاض، چهارشنبه (واس)

بسیاری از رهبران سیاسی سودان از اعلامیه ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، در نشست خلیج-آمریکا در ریاض (چهارشنبه) استقبال کردند. او در این نشست تأکید کرد که پادشاهی عربی سعودی تلاش‌های خود را برای پایان دادن به بحران سودان از طریق «منبر جده» که تحت حمایت مشترک پادشاهی عربی سعودی و آمریکاست، ادامه خواهد داد تا به آتش‌بس کامل در سودان برسد. این رهبران این اقدام را نیروی محرک جدیدی برای پایان دادن به درگیری‌های طولانی در سودان دانستند.

در ماه مه سال گذشته، تنها چند هفته پس از آغاز جنگ، شهر جده با ابتکار مشترک پادشاهی عربی سعودی و آمریکا میزبان مذاکراتی بین ارتش سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» بود که به امضای توافقی معروف به «اعلامیه انسانی جده» انجامید. این توافق بر حفاظت از غیرنظامیان، تأسیسات خصوصی و عمومی و خودداری از استفاده نظامی از آنها تأکید داشت.

یاسر سعید عرمان، رهبر جنبش مردمی آزادیبخش سودان (جریان انقلابی)، گفت: صحبت‌های ولیعهد پادشاهی عربی سعودی درباره احیای منبر جده «در زمان حساسی و در بالاترین سطح ارتباطات بین پادشاهی عربی سعودی و ایالات متحده آمریکا در نشست ریاض مطرح شد. این موضوع به پرونده جنگ سودان در آینده نزدیک شتاب قابل توجهی می‌بخشد.»

عرمان در گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود: سودان «به‌طور فوری نیازمند آتش‌بس انسانی است» و اشاره کرد که تلاش‌های پیشین در منبر جده و هماهنگی بین شرکای منطقه‌ای، بین‌المللی و کشورهای همسایه باید نیروی محرک جدیدی ایجاد کنند.

رهبر جریان انقلابی گفت: «امیدواریم سفر مهم رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، به ریاض و ارتباطات بین طرف‌های مختلف در خلیج و کشورهای همسایه، نیروی محرک تازه‌ای باشد که به آتش‌بس انسانی بینجامد. این آتش‌بس فرصتی برای سودانی‌ها فراهم می‌کند تا از سلطه گروه‌های مسلح بر سرنوشت مردم سودان جلوگیری شود و راه برای رسیدن به حکومت مدنی دموکراتیک و صلح پایدار هموار گردد.»

عرمان همچنین ابراز خوشبینی کرد که کشورهای همسایه و جامعه بین‌المللی در دستیابی به صلحی در سودان مشارکت کنند که «مسیر امنیت و آرامش در منطقه را تقویت می‌کند».

المحبوب عبدالسلام، هماهنگ‌کننده سیاسی جنبش «همبستگی برای دموکراسی و عدالت اجتماعی»، گفت: «تنها نویدی که امید را در دل سودانی‌ها زنده کرد، بخشی از سخنان ولیعهد پادشاهی عربی سعودی درباره منبر جده بود. این منبر حتی پس از دو سال جنگ، همچنان به‌عنوان سند معتبری برای آغاز مذاکرات جدید تحت همان حمایت مشترک پادشاهی عربی سعودی و آمریکا باقی مانده است؛ حمایتی که اثربخشی آن در حل پیچیده‌ترین بحران‌های جهانی ثابت شده است.»

المحبوب در گفتگو با «الشرق الاوسط» اشاره کرد که نبود کارکرد سیاسی دولت سودان «صحنه را پیچیده کرده است» و افزود: پرداختن به جنگ سودان در سخنرانی طولانی رئیس‌جمهور آمریکا در نشست ریاض، که درباره جنگ‌های غزه، لبنان، یمن، اوکراین و حتی کشمیر صحبت کرد، این پرسش را برای سودانی‌ها ایجاد کرده که چرا سازمان ملل جنگ سودان را بزرگ‌ترین فاجعه انسانی جهان توصیف می‌کند.

وی افزود: هرچند «منبرهای مختلفی از اتحادیه آفریقا تا ایکاد، سازمان ملل و اتحادیه عرب وجود دارند، اما این دیدگاه سودانی است که باید این تلاش‌ها را رهبری کند. در صورت نبود این رهبری، این تلاش‌ها همچون امروز به سرگردانی می‌انجامد.»

مبارک الفاضل المهدی، رهبر حزب امت (اصلاح و تجدید)، استراتژی پادشاهی عربی سعودی نسبت به سودان را که بر پایه ثبات آن و حفظ نهادهای ملی‌اش استوار است، ستود و از تلاش‌های بی‌وقفه این کشور برای تقویت صلح و توقف جنگ قدردانی کرد.

المهدی در بیانیه‌ای اعلام کرد: «منبر جده» توانمندترین و اثرگذارترین ابتکار برای توقف جنگ است، زیرا به مسائل اساسی مرتبط با غیرنظامیان می‌پردازد و جدیت لازم در برخورد با جنگ سودان را دارد. این منبر پس از سه دور مذاکره به توافق رسید، اما اجرا نشد، زیرا طرفین درگیری به تعهدات خود در جده پایبند نماندند. سپس در اکتبر ۲۰۲۳ مذاکرات مجدداً از سر گرفته شد، اما این دور نیز با اصرار طرفین درگیری بر مواضع خود و عقب‌نشینی از توافق‌های «اعلامیه جده» مواجه شد. این امر پادشاهی عربی سعودی و آمریکا را مجبور کرد مذاکرات را معلق کنند.