دولت یمن خواستار واریز پول های امداد به بانک مرکزی عدن شد

گزارش جهانی: نیمی از خانواده ها به غذای کافی دسترسی ندارند


 
صف شهروندان تحت پوشش کمک «برنامه جهانی غذا» جلوی مرکز توزیع مواد غذایی در صنعا قبل از تعلیق کمک ها (رویترز)
صف شهروندان تحت پوشش کمک «برنامه جهانی غذا» جلوی مرکز توزیع مواد غذایی در صنعا قبل از تعلیق کمک ها (رویترز)
TT

دولت یمن خواستار واریز پول های امداد به بانک مرکزی عدن شد


 
صف شهروندان تحت پوشش کمک «برنامه جهانی غذا» جلوی مرکز توزیع مواد غذایی در صنعا قبل از تعلیق کمک ها (رویترز)
صف شهروندان تحت پوشش کمک «برنامه جهانی غذا» جلوی مرکز توزیع مواد غذایی در صنعا قبل از تعلیق کمک ها (رویترز)

گزارش های موسسات بین المللی می گویند که ناامنی غذایی در یمن در چند ماه گذشته تشدید شده و نیمی از خانواده ها به غذای کافی دسترسی ندارند. دولت یمن چند بار خواستار بازنگری در ساز و کار امداد و کمک به یمن شده و با انتقاد از نحوه کار سازمان های امداد خواهان واریز پول این امدادها به بانک مرکزی در عدن شده است.
انتظار می رود که برنامه توزیع کمک ها حدود چهار ماه دیگر از سرگرفته شود چرا که عرضه کمک های غذایی بشردوستانه متوقف شده است. این در حالیست که وضع معیشت مردم به دلیل تحولات نظامی و رویارویی اقتصادی بین دولت یمن و گروه حوثی پیچیده تر و دشوارتر شده است.

کودکی از یک سوراخ چادری در اردوگاه آوارگان در استان لحج یمن نگاه می کند (سازمان ملل)

در این راستا، جمال بلفقیه رئیس کمیته عالی امداد در دولت یمن خواهان واریز پول های مرتبط با امداد سازمان ها به بانک مرکزی در عدن شد و گفت سازمان های بین المللی و فدرال رزرو آمریکا با بانک مرکزی در عدن داد و ستد با بانک عدن را تایید کردند. او همچنین خواستار اجتناب از معاملات مالی با صنعا شد و گفت بانک مرکزی عدن تنها بانک قانونی در یمن است.
بلفقیه در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود «تغییر مکان مقر موسسات بین المللی از بخش های تحت کنترل حوثی ها به مناطق آزاد شده و تغییر روند کار بشردوستانه و تامین نیازمندی های مردم باعث می شود اعتماد از دست رفته به این موسسات احیا شود و این موسسات از تامین مالی و حمایت برای اجرای برنامه هایشان برخوردار می شوند و از دولت و ائتلاف حامی دولت تسهیلات دریافت می کنند و با توجه به اصل غیر متمرکز بودن اقدامات بشردوستانه همکاری و شراکت بین این موسسات و دولت و بخش خصوصی برقرار می شود».
بلفقیه که مشاور وزیر اداره بومی را نیز برعهده دارد افزود «موسسات بین المللی باید از گذرگاه های آبی و هوایی و زمینی از جمله بندر جازان سعودی استفاده کنند چرا که بندر جازان می تواند به عنوان یک گذرگاه کلیدی نیازمندی های استان ها را بنا به اولویت هایشان جمع بندی و این داده ها را در یک مرکز داده طبقه بندی کرده و نقش رابط بین کار بشردوستانه و توسعه و توانمند کردن زنان از طریق موسسات جامعه مدنی ایفا کند. به هر حال این نهادها به نیازمندان دسترسی دارند».
نگرانی و هشدار
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) گفت «سطح ناامنی غذایی در یمن تا پایان ماه مه همچنان بالا است. وضعیت اقتصادی در مناطق مختلف متفاوت است اما نرخ ناامنی غذایی در بخش های تحت کنترل دولت یمن ۵۴ درصد و در مناطق تحت کنترل حوثی ها ۴۱ درصد است».
فائو در گزارش جدید خود افزود «نرخ ناامنی غذایی ادامه دار در یمن تا ماه مه ۱۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است».

شهروند زن یمنی و کودکانش در اردوگاه آوارگان در استان تعز (سازمان ملل)

«فائو» یک نظرسنجی در مناطق تحت کنترل دولت یمن انجام داده که در آن آمده ۵۴ درصد خانواده هایی که در این نظرسنجی شرکت کردند با شوک های گوناگون مثل سقوط ارزش پول ملی و گرانی روبرو هستند و درآمدشان به شدت کاهش پیدا کرده یا اینکه قادر به تولید محصولات غذایی برای مصرف خانگی نیستند اما نرخ مواد غذایی در بخش های تحت کنترل حوثی ها ثابت است».
در این گزارش آمده است «درآمد اصلی ۶۴ درصد خانواده ها در بخش های تحت کنترل دولت یمن نسبت به پارسال کاهش پیدا کرده اما نرخ ماهانه درآمد خانواده ها در ماه مه ۶ درصد افزایش داشته است».
این گزارش نسبت به شیب تند کاهش ارزش پول ملی در مناطق تحت کنترل دولت یمن تا چند ماه دیگر هشدار داد که می تواند باعث افزایش مجدد قیمت گازوئیل و مواد غذایی به دلیل هزینه حمل و نقل شود.
یک منبع بخش امداد در دولت یمن معتقد است «طبیعی است که اوضاع بدتر شود چرا که بحران سیاسی و جنگ در کشور همچنان ادامه دارد و توافق برای پایان جنگ نشده و تحولات اخیر در دریای سرخ باعث بدتر شدن بحران انسانی پیچیده شده و به اینها باید سقوط ارزش پول ملی و جنگ اقتصادی حوثی ها علیه مردم را اضافه کنیم».

یک خانواده کوچک در اردوگاه آوارگان نزدیک شهر تعز (فرانس پرس)

این منبع که نخواست نامش منتشر شود اضافه کرد «موسسات بین المللی و انسان دوستانه طی سال های گذشته با وجود پول های فراوانی که گرفتند و خرج کردند موفق به پایان دادن بحران انسانی در یمن نشدند. وضع معیشت مردم به خصوص در اردوگاه های آوارگان همچنان بدتر می شود».
این منبع از افزایش نیازمندی های مردم تا چند ماه آینده ابراز نگرانی کرد و گفت کمک ها به یمن کاهش پیدا کرده اما درگیری های نظامی همچنان ادامه دارد.
این منبع پیش بینی کرد که تصمیمات بانک مرکزی درباره تعدیل بودجه باعث بهبود وضعیت معیشت در مناطق آزاد شود.
او افزود «پیش بینی فائو درباره اینکه وضعیت معیشت مردم در مناطق تحت کنترل دولت بدتر از مناطق تحت کنترل حوثی ها خواهد شد جای تعجب دارد چرا که بحران دامن همه مناطق را خواهد گرفت و تازه اقدامات گروه حوثی ها مشکلات ساکنان این مناطق را بیشتر خواهد کرد».
محرومیت شدید
برنامه جهانی غذا نیز در گزارش خود درباره یمن گفت «محرومیت شدید غذایی در برخی از بخش های شمال یمن از جمله استان های جوف و حجه و عمران و حدیده تشدید شده است. عدم دسترسی ساکنان بخش های تحت کنترل دولت یمن به غذا به سطح بی سابقه رسیده است».
این گزارش توضیح داد «مواد غذایی اولیه در ماه مه در بازارها وجود داشت اما گروه های فقیرتر قدرت خرید نداشتند چرا که قیمت شکر و روغن گیاهی و آرد گندم و لوبیا قرمز افزایش یافت. ذخیره غذایی در مناطق تحت کنترل حوثی ها در حال ته کشیدن است».

ناامنی غذایی در یمن به دلیل قطع تامین مالی کمک ها و بدتر شدن وضع اقتصادی تشدید شده و به سطح بی سابقه رسیده است (رویترز)

برنامه جهانی در ماه دسامبر گفت «توزیع کمک های غذایی در مناطق تحت کنترل دولت همچنان ادامه دارد. این کمک ها به ویژه بر روی خانواده های فقیرتر متمرکز شده است چون منابع مالی کاهش پیدا کرده و کمک های غذایی در مناطق تحت کنترل حوثی ها برای مدتی قطع شدند».
کاهش منابع مالی و دست نیافتن به توافق با حوثی ها درباره اجرای برنامه های محدودتر و متناسب با کاهش بودجه برای کمک به خانواده های فقیرتر و آسیب پذیرتر باعث توقف فعالیت برنامه جهانی غذا در مناطق تحت کنترل حوثی ها شد. گفتگوها یک سال طول کشید تا تعداد یمنی های تحت پوشش کمک های غذایی مستقیم از ۹.۵ میلیون به ۶.۵ میلیون نفر کاهش پیدا کردند.



سفیر ایران در سعودی: ریاض نقش مؤثری در جلوگیری از تنش ایفا کرد

عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)
عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)
TT

سفیر ایران در سعودی: ریاض نقش مؤثری در جلوگیری از تنش ایفا کرد

عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)
عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)

در پنجم سپتامبر ۲۰۲۳، دکتر علیرضا عنایتی وارد فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در ریاض شد تا مأموریت خود را به عنوان سفیر ایران در پادشاهی عربی سعودی آغاز کند. این اتفاق پس از امضای توافق ازسرگیری روابط دیپلماتیک در دهم مارس همان سال با میانجی‌گری چین و پس از قطع روابطی نزدیک به هفت سال رخ داد.

با گذشت نزدیک به دو سال از بازسازی روابط دیپلماتیک میان ریاض و تهران، سفیر عنایتی در گفت‌وگو با «الشرق الأوسط» بیان کرد آنچه در این مدت محقق شده معادل «دستاوردهای چندین سال» است و این را ناشی از «استحکام و ماهیت روابط» میان دو کشور دانست.

دیپلمات ایرانی موضع پادشاهی عربی سعودی در قبال حملات اخیر رژیم اسرائیل به ایران را «قابل‌تقدیر» توصیف کرد و گفت ریاض نقش فعالی در آرام‌سازی اوضاع و اعمال فشار برای جلوگیری از تنش ایفا کرده است. او افزود: «از هرگونه نقشی از سوی برادران‌مان در پادشاهی، به‌ویژه شاهزاده محمد که همواره همراه ما بوده، استقبال می‌کنیم.»

عنایتی سابقه طولانی فعالیت در پادشاهی عربی سعودی دارد. او کار خود را از سال ۱۹۹۰ به عنوان کنسول ایران در جده آغاز کرد و در اوایل دهه ۲۰۰۰ به عنوان کاردار در ریاض منصوب شد. او پس از بیش از دو دهه، در سال ۲۰۲۳ به‌عنوان سفیر به این کشور بازگشت و تجربه‌ای انباشته در امور منطقه‌ای با خود دارد.

حملات «آشکار» به ایران

سفیر ایران، حملات اخیر اسرائیل به ایران را «آشکار» توصیف کرد و توضیح داد که در آن زمان، تهران در حال مذاکره غیرمستقیم با ایالات متحده بود. او گفت:
«ایران نیمه‌شب، در حالی که مردم در خانه‌هایشان خواب بودند، مورد حمله قرار گرفت و عده‌ای شهید شدند. این حمله در معنای کامل آن، جنایت آشکار بود. ما با تکیه بر منشور سازمان ملل، پاسخ متقابل دادیم و به دشمن نشان دادیم که ایران آغازگر جنگ نیست اما با قدرت و پایداری از خود دفاع می‌کند.»

انسجام کشورهای منطقه

عنایتی گفت که واکنش کشورهای منطقه به حملات اسرائیل، نشان‌دهنده انسجام آشکاری بود. او اشاره کرد که نخستین تماس تلفنی وزیر امور خارجه ایران، از جانب همتای سعودی‌اش، شاهزاده فیصل بن فرحان برای محکومیت «حمله آشکار» دریافت شد و سپس بیانیه وزارت امور خارجه پادشاهی نیز منتشر شد.
او افزود: «این مواضع قابل‌تقدیر با تماس تلفنی شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و رئیس شورای وزیران، با رئیس‌جمهور پزشکیان برای محکوم‌کردن و ابراز انزجار از این حملات تکمیل شد. پس از آن، تماس رئیس‌جمهور پزشکیان با برادرش شاهزاده محمد برقرار شد و دیگر کشورهای شورای همکاری نیز مواضعی در حمایت از جمهوری اسلامی گرفتند.»

محمد بن سلمان «همیشه همراه ما بوده»

سفیر تهران از تلاش‌های اخیر پادشاهی عربی سعودی برای آرام‌سازی اوضاع و توقف حملات اسرائیلی قدردانی کرد و گفت: «این تلاش‌ها ارزشمند بود و ما از آن استقبال کردیم. ما بر نقش پادشاهی در آرام‌سازی شرایط و جلوگیری از حملات تأکید می‌کنیم، این نقش بسیار شرافتمندانه است. در گفت‌وگوها، تماس‌ها و دیدارهای دوجانبه، ایران همواره بر نقش و مواضع قابل‌تحسین پادشاهی تأکید کرده است؛ از محکوم‌کردن حملات گرفته تا تلاش برای جلوگیری از آنها. از هرگونه نقش برادران‌مان در پادشاهی، به‌ویژه شاهزاده محمد که همواره همراه ما بوده، استقبال می‌کنیم.»

۴۰۰ هزار ایرانی از پادشاهی عربی سعودی بازدید کردند

دکتر عنایتی توضیح داد که روابط پس از بازگشت، پیشرفت چشمگیری داشته است و گفت: «آنچه در طول دو سال از این روابط برداشتیم، به‌گونه‌ای است که گویی در چند سال رخ داده است. گویی روابط اصلاً قطع نشده بود و این نشان از عمق و اصالت این روابط دارد.»

او افزود: «در سال جاری، بیش از ۲۰۰ هزار زائر عمره از ایران به پادشاهی آمده‌اند و اگر تعداد حجاج را نیز بیفزاییم، تعداد بازدیدکنندگان ایرانی از پادشاهی در طول یک سال به ۴۰۰ هزار نفر می‌رسد، که این شاخص بسیار مثبتی است. همه این افراد از پادشاهی بازدید کرده و آن را از نزدیک شناخته‌اند.»

سفر خالد بن سلمان

سفیر درباره سفر وزیر دفاع پادشاهی عربی سعودی به تهران گفت: «ایران این سفر را اقدامی حاکمیتی و بسیار مهم دانست و آن را نقطه عطفی تاریخی در روابط تلقی کرد.»
او افزود: «این سفر، دیدار شاهزاده با رئیس‌جمهور پزشکیان، رهبری و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح (که در رویدادهای اخیر جان باخت) باعث ایجاد درکی مشترک بین دو طرف شد مبنی بر اینکه ما شریک در ساختن منطقه هستیم. این برداشت در طرف ایرانی بسیار مثبت بود.»

او ادامه داد: «برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا پیگیری‌های لازم پس از این سفر را ادامه دهیم و معتقدیم این سفر روابط ایران و پادشاهی عربی سعودی را از سطحی عادی به روابطی عمیق و بنیادین ارتقا داد.»

روابط و چشم‌اندازها

سفیر عنایتی معتقد است که روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور نیازمند تلاش بیشتری برای تقویت است. او گفت: «ما توافق‌نامه‌ای جامع در زمینه تجارت، اقتصاد، سرمایه‌گذاری، فرهنگ، جوانان و ورزش داریم که در توافق پکن بر آن تأکید شده است. توافق‌نامه‌ای دیگر نیز برای جلوگیری از مالیات مضاعف به صورت مقدماتی امضا شده و ما پیش‌نویس توافق‌نامه‌ای برای حمایت و تشویق سرمایه‌گذاری متقابل نیز ارائه کرده‌ایم. همچنین توافق‌نامه‌ای در زمینه حمل‌ونقل زمینی وجود دارد که می‌تواند پادشاهی، امارات و عمان را به سواحل شمالی متصل کرده و آن را به گذرگاهی به آسیای مرکزی تبدیل کند.»

در مورد نقش ایران در منطقه، دکتر علیرضا عنایتی اظهار کرد که تهران از مدلی برای امنیت منطقه‌ای حمایت می‌کند که بر توسعه، اقتصاد و فرهنگ متکی است، نه قدرت نظامی. در پاسخ به اینکه برخی نگاه‌ها، نقش ایران را عامل بی‌ثباتی می‌دانند، گفت: «ما بیگانه‌ای نیستیم که وارد منطقه شویم و نقشی را تحمیل کنیم. ما بخشی از منطقه هستیم، از فرزندان آن هستیم و در آن زندگی می‌کنیم.»

او افزود: «ما اشتراکات فرهنگی، تاریخی و دینی زیادی در منطقه داریم. اگر در برخی دیدگاه‌های سیاسی اختلافی وجود داشته باشد، این نباید به قطع رابطه بیانجامد. این اختلاف را می‌توان تنها از طریق گفت‌وگو حل کرد. هیچ راهی بهتر – بلکه جایگزینی برای آن وجود ندارد – از گفت‌وگو میان برادر با برادر، همسایه با همسایه و میان مسائل مختلف.»

او تأکید کرد: «امنیت ما یکپارچه است. نمی‌توانیم از امنیت تکه‌تکه سخن بگوییم. ما آنچه از منطقه می‌شنویم را تکرار می‌کنیم: امنیت مبتنی بر توسعه. ما از این رویکرد حمایت می‌کنیم. زمانی که از امنیت مبتنی بر تسلیحات، جنگ‌افزار، نظامی‌گری، ژئوپلیتیک و سیاست فاصله گرفته شود، می‌توان آن را با امنیت مبتنی بر توسعه، اقتصاد، تجارت، فرهنگ و مردم جایگزین کرد.»