رهبران سودان: سخنان ولیعهد سعودی «انگیزه‌ای تازه» برای احیای «منبر جده»

الفاضل المهدی گفت استراتژی سعودی درباره سودان «حفظ نهادهای ملی» آن است

ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان در نشست خلیج-آمریکا در ریاض، چهارشنبه (واس)
ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان در نشست خلیج-آمریکا در ریاض، چهارشنبه (واس)
TT

رهبران سودان: سخنان ولیعهد سعودی «انگیزه‌ای تازه» برای احیای «منبر جده»

ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان در نشست خلیج-آمریکا در ریاض، چهارشنبه (واس)
ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان در نشست خلیج-آمریکا در ریاض، چهارشنبه (واس)

بسیاری از رهبران سیاسی سودان از اعلامیه ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، در نشست خلیج-آمریکا در ریاض (چهارشنبه) استقبال کردند. او در این نشست تأکید کرد که پادشاهی عربی سعودی تلاش‌های خود را برای پایان دادن به بحران سودان از طریق «منبر جده» که تحت حمایت مشترک پادشاهی عربی سعودی و آمریکاست، ادامه خواهد داد تا به آتش‌بس کامل در سودان برسد. این رهبران این اقدام را نیروی محرک جدیدی برای پایان دادن به درگیری‌های طولانی در سودان دانستند.

در ماه مه سال گذشته، تنها چند هفته پس از آغاز جنگ، شهر جده با ابتکار مشترک پادشاهی عربی سعودی و آمریکا میزبان مذاکراتی بین ارتش سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» بود که به امضای توافقی معروف به «اعلامیه انسانی جده» انجامید. این توافق بر حفاظت از غیرنظامیان، تأسیسات خصوصی و عمومی و خودداری از استفاده نظامی از آنها تأکید داشت.

یاسر سعید عرمان، رهبر جنبش مردمی آزادیبخش سودان (جریان انقلابی)، گفت: صحبت‌های ولیعهد پادشاهی عربی سعودی درباره احیای منبر جده «در زمان حساسی و در بالاترین سطح ارتباطات بین پادشاهی عربی سعودی و ایالات متحده آمریکا در نشست ریاض مطرح شد. این موضوع به پرونده جنگ سودان در آینده نزدیک شتاب قابل توجهی می‌بخشد.»

عرمان در گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود: سودان «به‌طور فوری نیازمند آتش‌بس انسانی است» و اشاره کرد که تلاش‌های پیشین در منبر جده و هماهنگی بین شرکای منطقه‌ای، بین‌المللی و کشورهای همسایه باید نیروی محرک جدیدی ایجاد کنند.

رهبر جریان انقلابی گفت: «امیدواریم سفر مهم رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، به ریاض و ارتباطات بین طرف‌های مختلف در خلیج و کشورهای همسایه، نیروی محرک تازه‌ای باشد که به آتش‌بس انسانی بینجامد. این آتش‌بس فرصتی برای سودانی‌ها فراهم می‌کند تا از سلطه گروه‌های مسلح بر سرنوشت مردم سودان جلوگیری شود و راه برای رسیدن به حکومت مدنی دموکراتیک و صلح پایدار هموار گردد.»

عرمان همچنین ابراز خوشبینی کرد که کشورهای همسایه و جامعه بین‌المللی در دستیابی به صلحی در سودان مشارکت کنند که «مسیر امنیت و آرامش در منطقه را تقویت می‌کند».

المحبوب عبدالسلام، هماهنگ‌کننده سیاسی جنبش «همبستگی برای دموکراسی و عدالت اجتماعی»، گفت: «تنها نویدی که امید را در دل سودانی‌ها زنده کرد، بخشی از سخنان ولیعهد پادشاهی عربی سعودی درباره منبر جده بود. این منبر حتی پس از دو سال جنگ، همچنان به‌عنوان سند معتبری برای آغاز مذاکرات جدید تحت همان حمایت مشترک پادشاهی عربی سعودی و آمریکا باقی مانده است؛ حمایتی که اثربخشی آن در حل پیچیده‌ترین بحران‌های جهانی ثابت شده است.»

المحبوب در گفتگو با «الشرق الاوسط» اشاره کرد که نبود کارکرد سیاسی دولت سودان «صحنه را پیچیده کرده است» و افزود: پرداختن به جنگ سودان در سخنرانی طولانی رئیس‌جمهور آمریکا در نشست ریاض، که درباره جنگ‌های غزه، لبنان، یمن، اوکراین و حتی کشمیر صحبت کرد، این پرسش را برای سودانی‌ها ایجاد کرده که چرا سازمان ملل جنگ سودان را بزرگ‌ترین فاجعه انسانی جهان توصیف می‌کند.

وی افزود: هرچند «منبرهای مختلفی از اتحادیه آفریقا تا ایکاد، سازمان ملل و اتحادیه عرب وجود دارند، اما این دیدگاه سودانی است که باید این تلاش‌ها را رهبری کند. در صورت نبود این رهبری، این تلاش‌ها همچون امروز به سرگردانی می‌انجامد.»

مبارک الفاضل المهدی، رهبر حزب امت (اصلاح و تجدید)، استراتژی پادشاهی عربی سعودی نسبت به سودان را که بر پایه ثبات آن و حفظ نهادهای ملی‌اش استوار است، ستود و از تلاش‌های بی‌وقفه این کشور برای تقویت صلح و توقف جنگ قدردانی کرد.

المهدی در بیانیه‌ای اعلام کرد: «منبر جده» توانمندترین و اثرگذارترین ابتکار برای توقف جنگ است، زیرا به مسائل اساسی مرتبط با غیرنظامیان می‌پردازد و جدیت لازم در برخورد با جنگ سودان را دارد. این منبر پس از سه دور مذاکره به توافق رسید، اما اجرا نشد، زیرا طرفین درگیری به تعهدات خود در جده پایبند نماندند. سپس در اکتبر ۲۰۲۳ مذاکرات مجدداً از سر گرفته شد، اما این دور نیز با اصرار طرفین درگیری بر مواضع خود و عقب‌نشینی از توافق‌های «اعلامیه جده» مواجه شد. این امر پادشاهی عربی سعودی و آمریکا را مجبور کرد مذاکرات را معلق کنند.



امیر قطر ترامپ را به تلاش برای برقراری صلح در منطقه تشویق کرد

 دونالد ترامپ و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی در دیوان امیری دوحه
دونالد ترامپ و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی در دیوان امیری دوحه
TT

امیر قطر ترامپ را به تلاش برای برقراری صلح در منطقه تشویق کرد

 دونالد ترامپ و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی در دیوان امیری دوحه
دونالد ترامپ و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی در دیوان امیری دوحه

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، تأکید کرد که قطر در پرونده مربوط به ایران به کشورش کمک کرده است و پیش‌بینی می‌کند تلاش‌های دیپلماتیک در این زمینه برای دستیابی به توافق موفقیت‌آمیز باشد.

ترامپ پس از گفتگوهایش با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، ابراز امیدواری کرد که «تلاش‌های دیپلماتیک او برای دستیابی به یک توافق هسته‌ای با ایران به نتیجه برسد».

ترامپ در کنفرانس خبری مشترک با امیر قطر در دوحه گفت: «احساس می‌کنم این کار موفق خواهد شد».

رئیس‌جمهور آمریکا از پادشاهی عربی سعودی به دوحه، پایتخت قطر، رسید و در چارچوب سفر خود به منطقه خلیج، توسط امیر قطر مورد استقبال قرار گرفت.

امیر قطر و رئیس‌جمهور آمریکا در دیداری دوجانبه، روابط دو کشور، تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی و تلاش‌های مشترک برای تقویت صلح و ثبات را بررسی کردند.

ترامپ از امضای توافق‌های تجاری و دفاعی با دوحه خبر داد. در طول این سفر، قطر قراردادی برای خرید هواپیماهای شرکت آمریکایی «بوئینگ» به نفع «خطوط هوایی قطر» امضا کرد. ترامپ ارزش این معامله را ۲۰۰ میلیارد دلار اعلام کرد که شامل ۱۶۰ هواپیمای بوئینگ است.

صلح در منطقه

امیر قطر پس از دیدار با ترامپ تأکید کرد که دوحه و واشنطن می‌توانند برای برقراری صلح در منطقه ادامه همکاری کنند.

شیخ تمیم بن حمد گفت: «همه ما خواهان صلح در منطقه هستیم و امیدواریم این بار محقق شود».

وی خطاب به ترامپ افزود: «می‌دانم شما مرد صلح هستید و می‌خواهید صلح را در منطقه برقرار کنید» و اشاره کرد که دوحه و واشنطن می‌توانند در برقراری صلح در منطقه یا دیگر نقاط مانند روسیه و اوکراین همکاری کنند.

امیر قطر از گفتگوهای قطر و آمریکا که شامل صلح منطقه‌ای، مسائل سرمایه‌گذاری و انرژی می‌شود، حمایت کرد.

ترامپ نیز به امیر قطر گفت: «ما یکدیگر را دوست داریم و در بالاترین سطح برای صلح در این منطقه و سراسر جهان همکاری کرده‌ایم». او افزود: «شما در برقراری صلح در مناطق مختلف مانند روسیه و اوکراین به ما کمک می‌کنید و شاهد پیشرفت در این پرونده خواهیم بود».
دیوان امیری قطر اعلام کرد موضوعات مطرح‌شده در گفتگوهای شیخ تمیم با ترامپ شامل سرمایه‌گذاری، انرژی، همکاری نظامی-امنیتی، روابط استراتژیک دو کشور، تقویت همکاری در حوزه‌های دفاع، اقتصاد، امنیت سایبری و تلاش‌های مشترک برای صلح بین‌المللی بود. همچنین تحولات اخیر در خاورمیانه مورد بحث قرار گرفت.

امیر قطر بر اهمیت صلح در منطقه تأکید و ترامپ را به عنوان «مرد صلح» ستود. او همچنین از میزبانی آمریکا برای جام جهانی ۲۰۲۶ و المپیک ابراز خرسندی کرد.

ترامپ نیز از «عمق روابط دوستانه طولانی با امیر قطر» سخن گفت و خواستار همکاری برای صلح در منطقه و جهان شد.

توافق‌های کلان اقتصادی

کاخ سفید روز چهارشنبه اعلام کرد ترامپ توافق‌های اقتصادی عظیمی با قطر به ارزش حداقل ۱.۲ تریلیون دلار منعقد کرده است. این شامل معاملات تجاری ۲۴۳.۵ میلیارد دلاری از جمله فروش هواپیماهای بوئینگ و موتورهای «جی‌ای اروسپیس» به خطوط هوایی قطر است که «تاریخی» توصیف شده است.

از جمله این توافقات، توافق ۹۶ میلیارد دلاری برای خرید ۲۱۰ هواپیمای بوئینگ ۷۸۷ و ۷۷۷X با موتورهای جی‌ای است. این بزرگترین سفارش تاریخ بوئینگ است و از ۱۵۴ هزار شغل آمریکایی در سال پشتیبانی می‌کند.
در حوزه همکاری دفاعی نیز، شرکت «رایتون» قرارداد ۱ میلیارد دلاری برای سیستم‌های دفاع ضد پهپادی با قطر نعقد کرده است.
شرکت «جنرال اتمیکس» نیز توافق ۲ میلیارد دلاری برای ارائه پهپادهای MQ-9B به قطر انجام داده است.
سرمایه‌گذاری ۳۸ میلیارد دلاری در پایگاه هوایی العدید، دفاع هوایی و امنیت دریایی از دیگر توافقات دوجانبه اعلام شده است.

کاخ سفید این توافق‌ها را «سکوی پرتاب برای نوآوری و رفاه نسل‌های آینده» خواند.