کشورهای خلیجی تاکید کردند: استقبال از مذاکرات ايران و امریکا و تأكيد بر نگرانی‌های امنيتی

تأکید بر مالکیت میدان گازی «الدرة» برای سعودی و کویت و دعوت از عراق برای حل بحران «خور عبدالله»

وزیر خارجه سعودی، شاهزاده فیصل بن فرحان آل سعود، در جریان شرکت در نشست وزرای کشورهای شورای همکاری خلیج  در کویت (وزارت خارجه سعودی)
وزیر خارجه سعودی، شاهزاده فیصل بن فرحان آل سعود، در جریان شرکت در نشست وزرای کشورهای شورای همکاری خلیج در کویت (وزارت خارجه سعودی)
TT

کشورهای خلیجی تاکید کردند: استقبال از مذاکرات ايران و امریکا و تأكيد بر نگرانی‌های امنيتی

وزیر خارجه سعودی، شاهزاده فیصل بن فرحان آل سعود، در جریان شرکت در نشست وزرای کشورهای شورای همکاری خلیج  در کویت (وزارت خارجه سعودی)
وزیر خارجه سعودی، شاهزاده فیصل بن فرحان آل سعود، در جریان شرکت در نشست وزرای کشورهای شورای همکاری خلیج در کویت (وزارت خارجه سعودی)

کشورهای شورای همکاری خلیج، از مذاکرات بین ایران و ایالات متحده درباره پرونده هسته‌ای ایران استقبال کردند و حمایت خود را از تلاش‌های دیپلماتیکی که توسط سلطنت عمان هدایت می‌شود و رویکرد گفت‌وگو برای حل اختلافات و نزاع‌ها به روش‌های مسالمت‌آمیز اعلام کردند. شورای همکاری خلیج در بیانیه‌ای پس از نشست وزرای خارجه کشورهای عضو در کویت، ابراز امیدواری کرد که این مذاکرات به تحقق امنیت و ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی منجر شود.

شورای همکاری در بیانیه خود بر حمایت از حق حاکمیت امارات متحده عربی بر جزایر سه‌گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی، و بر آب‌های سرزمینی، حریم هوایی، فلات قاره و منطقه اقتصادی انحصاری این جزایر به‌عنوان بخش جدایی‌ناپذیر از خاک امارات تأکید کرد.

همچنین، شورا تأکید کرد که میدان گازی «الدرة» به‌طور کامل در مناطق دریایی کویت قرار دارد و مالکیت منابع طبیعی در منطقه مشترک غرق‌شده مجاور منطقه مشترک کویت و پادشاهی عربی سعودی، از جمله میدان الدرة، تنها به این دو کشور تعلق دارد و آن‌ها تنها حق بهره‌برداری از این منابع را دارند. شورا هرگونه ادعای طرف‌های دیگر درباره حقوق در این میدان یا منطقه غرق‌شده مجاور را به‌طور قاطع رد کرد.

در مورد مسئله «خور عبدالله»، شورای وزرای خارجه بر لزوم احترام عراق به حاکمیت و تمامیت ارضی کویت و پایبندی به تعهدات و توافق‌نامه‌های دوجانبه و بین‌المللی و تمامی قطعنامه‌های مرتبط سازمان ملل، به‌ویژه قطعنامه شماره ۸۳۳ (۱۹۹۳) درباره تعیین مرزهای زمینی و دریایی کویت و عراق، تأکید کرد. شورا خواستار تکمیل تعیین مرزهای دریایی بین دو کشور پس از علامت ۱۶۲ دریایی، بر اساس قوانین و اصول حقوق بین‌الملل و کنوانسیون حقوق دریاهای سازمان ملل متحد (۱۹۸۲) شد.

شورا همچنین از دولت عراق خواست به توافق‌نامه تنظیم ناوبری دریایی در خور عبدالله که در ۲۹ آوریل ۲۰۱۲ بین کویت و عراق امضا و در ۵ دسامبر ۲۰۱۳ لازم‌الاجرا شد، پایبند باشد.

شورای وزرای خارجه مخالفت کامل خود را با مفاد حکم دادگاه عالی فدرال عراق در این زمینه و تحریفات تاریخی موجود در آن اعلام کرد و هرگونه تصمیم یا اقدام یک‌جانبه عراق در رابطه با توافق‌نامه خور عبدالله را باطل و بی‌اثر دانست. همچنین، شورا اقدام یک‌جانبه عراق در لغو پروتکل تبادل امنیتی امضا شده در سال ۲۰۰۸ و نقشه آن در طرح مشترک برای تضمین ایمنی ناوبری در خور عبدالله که در ۲۸ دسامبر ۲۰۱۴ امضا شده بود، رد کرد.

روابط با ایران

در مورد روابط با ایران، شورای وزرای خارجه بر ضرورت پایبندی ایران به اصول و مبانی اساسی منشور سازمان ملل متحد و قوانین بین‌المللی، اصول حسن هم‌جواری، احترام به حاکمیت کشورها، عدم مداخله در امور داخلی، حل اختلافات به روش‌های مسالمت‌آمیز، عدم استفاده از زور یا تهدید به آن، و رد تروریسم، افراط‌گرایی و فرقه‌گرایی تأکید کرد.

شورا نگرانی خود را از تحولات پرونده هسته‌ای ایران ابراز کرد و بر اهمیت تسریع در دستیابی به تفاهمات سازنده برای حفظ امنیت و ثبات منطقه تأکید نمود. شورا آمادگی کشورهای عضو برای همکاری و تعامل مؤثر با این پرونده و لزوم مشارکت آن‌ها در تمامی مذاکرات و مباحثات منطقه‌ای و بین‌المللی مرتبط با آن را مورد تأکید قرار داد. این مذاکرات باید علاوه بر برنامه هسته‌ای ایران، تمامی مسائل و نگرانی‌های امنیتی کشورهای شورای همکاری را شامل شود، از جمله موشک‌های بالستیک و کروز، پهپادها، ایمنی ناوبری بین‌المللی و تأسیسات نفتی، به‌گونه‌ای که به تحقق اهداف و منافع مشترک در چارچوب احترام به حاکمیت کشورها، اصول حسن هم‌جواری و پایبندی به قطعنامه‌های سازمان ملل و مشروعیت بین‌المللی برای تضمین تقویت امنیت و ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی کمک کند.

شورای وزرای خارجه بر اهمیت پایبندی ایران به عدم تجاوز از درصدهای غنی‌سازی اورانیوم مورد نیاز برای استفاده‌های صلح‌آمیز و لزوم اجرای کامل تعهدات و همکاری کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأکید کرد.

شورا همچنین بر اهمیت حفظ امنیت دریایی و گذرگاه‌های آبی در منطقه و مقابله با فعالیت‌هایی که امنیت و ثبات منطقه و جهان را تهدید می‌کند، از جمله هدف قرار دادن کشتی‌های تجاری، تهدید خطوط ناوبری دریایی و تجارت بین‌المللی و تأسیسات نفتی در کشورهای شورای همکاری، تأکید کرد.

مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی

شورای وزرای خارجه بر مواضع و تصمیمات ثابت خود در قبال تروریسم و افراط‌گرایی، صرف‌نظر از منبع آن، تأکید کرد و تمامی اشکال و صور آن را رد کرده و خواستار خشکاندن منابع مالی آن شد. شورا تأکید کرد که تروریسم به هیچ دین، فرهنگ، ملیت یا گروه قومی خاصی مرتبط نیست و بر حرمت ریختن خون و تعرض به غیرنظامیان و تأسیسات غیرنظامی مانند مدارس، اماکن عبادت و بیمارستان‌ها تأکید نمود و حمایت خود را از تلاش‌های بین‌المللی برای مبارزه با تروریسم اعلام کرد.

شورا بر این باور است که تسامح و هم‌زیستی بین ملت‌ها و مردم از مهم‌ترین اصول و ارزش‌هایی است که جوامع کشورهای شورای همکاری بر آن بنا شده‌اند و در تعامل با سایر ملت‌ها به آن پایبند هستند. شورا بر اهمیت تقویت ارزش‌های گفت‌وگو و احترام بین ملت‌ها و فرهنگ‌ها تأکید کرد و خواستار تلاش‌های بین‌المللی برای تقویت این اصول در تمامی جوامع و ترویج فرهنگ تسامح دینی، گفت‌وگو و هم‌زیستی و رد هر آنچه که موجب انتشار نفرت و افراط‌گرایی می‌شود، شد. شورا اظهارات توهین‌آمیز به اسلام و مسلمانان و تمدن اسلامی را محکوم کرد و بر اهمیت مقابله با تمامی مظاهر نفرت، تعصب، کلیشه‌سازی منفی و تحریف تصویر ادیان تأکید کرد.



سعودی از شورای امنیت خواست علیه «نظامی‌سازی تنگه‌ها» موضعی قاطع اتخاذ کند

السفير الدكتور عبد العزيز الواصل مندوب المملكة الدائم لدى المنظمة الأممية (واس)
السفير الدكتور عبد العزيز الواصل مندوب المملكة الدائم لدى المنظمة الأممية (واس)
TT

سعودی از شورای امنیت خواست علیه «نظامی‌سازی تنگه‌ها» موضعی قاطع اتخاذ کند

السفير الدكتور عبد العزيز الواصل مندوب المملكة الدائم لدى المنظمة الأممية (واس)
السفير الدكتور عبد العزيز الواصل مندوب المملكة الدائم لدى المنظمة الأممية (واس)

پادشاهی عربی سعودی از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست در قبال «نظامی‌سازی تنگه‌ها» و تهدید امنیت گذرگاه‌های دریایی، موضعی قاطع اتخاذ کند و هشدار داد تهدیدهای حوثی‌ها علیه کشتیرانی در دریای سرخ و تنگه باب‌المندب از پیامدهای منطقه‌ای فراتر می‌رود و تجارت بین‌المللی، زنجیره‌های تأمین و اقتصاد جهانی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

عبدالعزیز الواصل، نماینده دائم پادشاهی عربی سعودی در سازمان ملل، در نشست شورای امنیت درباره تحولات یمن و تهدیدهای پیش روی کشتیرانی در دریای سرخ و باب‌المندب تأکید کرد حفاظت از گذرگاه‌های دریایی و تضمین آزادی کشتیرانی، مسئولیتی مشترک در سطح بین‌المللی است و مستلزم پایبندی به حقوق بین‌الملل و قطعنامه‌های مرتبط شورای امنیت است.

الواصل حملات حوثی‌ها به پادشاهی عربی سعودی و هدف قرار دادن کشتی‌های تجاری و گذرگاه‌های دریایی را محکوم کرد و تأکید کرد پادشاهی عربی سعودی حق خود را برای اتخاذ اقدامات لازم به منظور حفاظت از امنیت ملی‌اش محفوظ می‌داند.

او بر ضرورت عمل کردن جامعه بین‌المللی به مسئولیت‌های خود در قبال امنیت گذرگاه‌های دریایی تأکید کرد تا از جریان تجارت بین‌المللی و زنجیره‌های تأمین محافظت شود و امنیت و ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی حفظ شود.

نماینده پادشاهی عربی سعودی همچنین به راه‌اندازی «ائتلاف دریایی دفاعی چندملیتی» از سوی این کشور اشاره کرد که هدف آن تقویت امنیت دریایی و حفاظت از آزادی کشتیرانی در شرایطی است که گذرگاه‌های حیاتی منطقه با تهدیدهایی روبه‌رو هستند.

در موضوع یمن، الواصل تأکید کرد پادشاهی عربی سعودی همواره برای فراهم کردن شرایط مناسب جهت دستیابی به صلح تلاش کرده است و افزود که حوثی‌ها هرگونه توافقی را که بتواند از رنج مردم یمن بکاهد، رد می‌کنند.

او بار دیگر بر حمایت پادشاهی عربی سعودی از کاهش تنش و دستیابی به راه‌حلی سیاسی، جامع و پایدار برای بحران یمن تأکید کرد و بر پایبندی این کشور به وحدت، حاکمیت و تمامیت ارضی یمن تأکید کرد.

این هشدارهای سعودی در شرایطی مطرح می‌شود که اطراف باب‌المندب شاهد افزایش تنش‌هاست. سازمان ملل نیز در جریان نشست شورای امنیت درباره افزایش بی‌ثباتی امنیتی در اطراف این تنگه هشدار داد و بر ضرورت بازگرداندن و رعایت حقوق و آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و باب‌المندب، مطابق با حقوق بین‌الملل و قطعنامه‌های مرتبط شورای امنیت، تأکید کرد.


شهباز شریف: در دفاع از حاکمیت سعودی و امنیت حرمین در کنار ریاض می‌ایستیم

رئیس‌جمهوری پاکستان شهباز شریف (AFP)
رئیس‌جمهوری پاکستان شهباز شریف (AFP)
TT

شهباز شریف: در دفاع از حاکمیت سعودی و امنیت حرمین در کنار ریاض می‌ایستیم

رئیس‌جمهوری پاکستان شهباز شریف (AFP)
رئیس‌جمهوری پاکستان شهباز شریف (AFP)

شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، روز چهارشنبه «با شدیدترین عبارات» تلاش برای هدف قرار دادن مکه مکرمه با پهپاد را محکوم و تأکید کرد کشورش «شانه‌به‌شانه» در کنار سعودی برای دفاع از حاکمیت، تمامیت ارضی و امنیت و قداست حرمین شریفین ایستاده است.

شریف در مطلبی در حساب رسمی خود در شبکه اجتماعی «ایکس» گفت مردم پاکستان از تلاش برای این حمله اندوهگین و نگران هستند و افزود که «هیچ واژه‌ای به اندازه کافی نیرومند نیست تا عمق درد و اندوه» ناشی از آنچه او «اقدامی ننگین و نابخشودنی» توصیف کرد، بیان کند.

نخست‌وزیر پاکستان از آنچه «هوشیاری استثنایی، شجاعت و حرفه‌ای‌گری» نیروهای مسلح سعودی خواند، تمجید کرد و از سرعت عمل آنها در مقابله با این حمله قدردانی کرد.

شریف بار دیگر از همه طرف‌ها خواست حداکثر خویشتن‌داری را به خرج دهند و از تشدید بیشتر تنش‌ها دوری کنند. او گفت منطقه تاکنون رنج زیادی از درگیری‌ها متحمل شده است و گفت‌وگو و دیپلماسی همچنان «تنها مسیر پایدار به سوی صلح» هستند.

او تأکید کرد پاکستان با قاطعیت در کنار سعودی ایستاده است «در دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی آن و همچنین امنیت و قداست حرمین شریفین» و افزود حفاظت از حرمین وظیفه هر پاکستانی است، زیرا این دو مکان جایگاه ویژه‌ای در قلب او دارند.

نیروهای پدافند هوایی سلطنتی سعودی شامگاه سه‌شنبه یک پهپاد متخاصم را که شبه‌نظامیان حوثی تروریست شلیک کرده بودند، پیش از ورود آن به حریم هوایی ممنوعه مکه مکرمه، پایتخت مقدس، رهگیری کردند. این پهپاد متخاصم در جنوب شهر مکه مکرمه منهدم شد.

ترکی المالکی، سرلشکر و سخنگوی رسمی نیروهای ائتلاف «ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن»، در بیانیه‌ای گفت: «ساعت ۱۸:۵۰ شامگاه سه‌شنبه، برابر با ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۶، نیروهای پدافند هوایی سلطنتی سعودی موفق شدند یک پهپاد متخاصم را که شبه‌نظامیان حوثی تروریست شلیک کرده بودند، پیش از ورود به حریم هوایی ممنوعه (PROHIBITED AREA) مکه مکرمه، پایتخت مقدس، رهگیری و منهدم کنند. این پهپاد متخاصم در جنوب شهر مکه مکرمه رهگیری شد.»


نشست خلیجی ـ چینی در ریاض؛ همکاری اقتصادی و امنیت منطقه در دستور کار


بخشی از این نشست که در مقر دبیرخانه شورای همکاری خلیج برگزار شد (الشرق الأوسط)
بخشی از این نشست که در مقر دبیرخانه شورای همکاری خلیج برگزار شد (الشرق الأوسط)
TT

نشست خلیجی ـ چینی در ریاض؛ همکاری اقتصادی و امنیت منطقه در دستور کار


بخشی از این نشست که در مقر دبیرخانه شورای همکاری خلیج برگزار شد (الشرق الأوسط)
بخشی از این نشست که در مقر دبیرخانه شورای همکاری خلیج برگزار شد (الشرق الأوسط)

نشست مقام‌های کشورهای خلیج و چین روز پنجشنبه در ریاض، همکاری‌های مشترک دو طرف، آینده روابط، مسائل سیاسی و امنیتی منطقه، گذرگاه‌های دریایی، انرژی و مبارزه با تروریسم را بررسی کرد.

دکتر حمد العویشق، معاون دبیرکل شورای همکاری خلیج در امور خارجی، سیاسی و مذاکرات، بر تحول چشمگیری که روابط کشورهای خلیج و چین طی سال‌های گذشته داشته است، تأکید کرد و گفت این شراکت راهبردی تنها به همکاری اقتصادی و تجاری محدود نمانده و به حوزه‌های گسترده‌تری گسترش یافته است.

تقویت شراکت راهبردی

العویشق این شراکت را که در نخستین نشست سران مشترک دو طرف در سال ۲۰۲۲ اعلام شد، عامل مهمی در پیشبرد روابط خلیجی ـ چینی توصیف کرد و بر ریشه‌های تاریخی این روابط که بیش از پنج دهه قدمت دارد، تأکید کرد. او همچنین به گسترش حوزه‌های همکاری، از جمله تجارت، هماهنگی سیاسی و امنیتی، انرژی، همکاری هسته‌ای و دیگر حوزه‌ها اشاره کرد.

العویشق بر اهمیت گسترش و تعمیق شراکت راهبردی در بحبوحه چالش‌های فزاینده در منطقه و جهان تأکید کرد و گفت شرایط کنونی نیازمند همکاری و هماهنگی بیشتر میان نیروهای صلح‌دوست، به‌ویژه شورای همکاری خلیج و چین، است.

بررسی حملات ایران

بر اساس دستور کار نشست، چهار جلسه گفت‌وگو برگزار شد. در نخستین جلسه، همکاری‌های مشترک میان شورای همکاری خلیج و چین و چشم‌انداز مشترک درباره آینده روابط دو طرف بررسی شد. جلسه دوم به حملات ایران به کشورهای خلیج و همچنین تبادل دیدگاه‌ها درباره مسائل سیاسی منطقه اختصاص داشت.

در جلسه سوم، نقش شورای همکاری خلیج و چین در حمایت از ثبات منطقه‌ای بررسی شد. جلسه چهارم نیز، طبق دستور کار، به امنیت منطقه‌ای، گذرگاه‌های دریایی، انرژی، مبارزه با تروریسم و پرونده هسته‌ای ایران پرداخت.

«برنامه اقدام مشترک»

العویشق در گفت‌وگو با رسانه‌ها تأکید کرد این نشست در سطح معاونان وزارت‌های خارجه و مقام‌های ارشد کشورهای خلیج و چین برگزار شد و هدف آن بررسی روند اجرای «برنامه اقدام مشترک» مورد توافق دو طرف در حوزه‌های اقتصاد، آموزش، بهداشت، فضا و دیگر زمینه‌ها، در کنار بررسی مسائل سیاسی بود.

او افزود: «چین به عنوان عضو دائم شورای امنیت، در موضع‌گیری بین‌المللی نقش بسیار مهمی دارد. ما معتقدیم شورای امنیت در قبال حملات ایران به کشورهای خلیج و بازگشایی تنگه هرمز به وظیفه خود عمل نکرده است.»

العویشق موضع پکن درباره تحولات منطقه را قوی دانست و گفت این موضع از امنیت و صلح در منطقه حمایت می‌کند و حملات به خلیج را محکوم می‌کند.

او افزود هدف چنین نشست‌هایی، تبدیل این مواضع به همکاری مشترک برای تحقق اهداف مشترک، از جمله بازگشایی تنگه هرمز، است. به گفته او، بازگشایی تنگه هرمز همان‌قدر که هدف کشورهای خلیج است، هدف چین نیز هست.

العویشق در ادامه گفت توصیه‌های این نشست به نشست وزیران خارجه که قرار است به‌زودی برگزار شود و همچنین نشست سران کشورها ارائه خواهد شد.