واشنگتن پیش‌نویس قطعنامه سازمان ملل برای آتش‌بس فوری در غزه را ارائه کرد

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا (AFP)
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا (AFP)
TT

واشنگتن پیش‌نویس قطعنامه سازمان ملل برای آتش‌بس فوری در غزه را ارائه کرد

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا (AFP)
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا (AFP)

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفت که ایالات متحده پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به منظور «آتش‌بس فوری با هدف آزادی گروگان‌ها» در نوار غزه را ارائه کرده‌است.
بلینکن شامگاه چهارشنبه در جریان سفر به پادشاهی عربی سعودی برای گفت و گو در مورد جنگ بین اسرائیل و حماس به رسانه‌های دیداری گفت: «ما پیش‌نویس قطعنامه‌ای را ارائه کرده‌ایم که اکنون در شورای امنیت قرار دارد و خواستار آتش‌بس فوری در رابطه با آزادی گروگان‌ها است و بسیار امیدواریم که از سوی کشورها حمایت شود». وی افزود: «من فکر می‌کنم این کار، پیامی قوی و گویا خواهد داشت».
ایالات متحده، پیشتر از حق وتوی خود در شورای امنیت سازمان ملل برای جلوگیری از درخواست این سازمان جهانی برای آتش‌بس فوری در سرزمین‌های فلسطینی استفاده کرده‌است.
بلینکن در این باره گفت: «البته ما در کنار اسرائیل و حق آن‌ها برای دفاع از خود ایستاده‌ایم... اما در عین حال ضروری است که روی غیرنظامیانی که در معرض آسیب قرار دارند و به شدت رنج می‌برند هم متمرکز شویم. ما آنها، محافظت از غیرنظامیان، دریافت کمک‌های بشردوستانه به آنها را در اولویت قرار می‌دهیم».
بلینکن روز گذشته (چهارشنبه) به جده سفر کرد و در آنجا با شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز، ولیعهد و نخست‌وزیر پادشاهی عربی سعودی دیدار کرد. وی امروز پنجشنبه وارد مصر شد تا در دومین مرحله از ششمین سفر خود به منطقه از زمان آغاز جنگ بین اسرائیل و حماس در ۷ اکتبر، با «کمیته شش جانبه عربی» دیدار کند. او روز جمعه به اسرائیل سفر خواهد کرد.

ولیعهد سعودی در جده با آنتونی بلینکن دیدار کرد (واس)

سفر بلینکن به موازات مذاکرات در قطر انجام می‌شود، جایی که میانجی‌ها در تلاشی دوباره برای تضمین آتش‌بس هستند. طرحی که در قطر مورد بحث قرار می‌گیرد به‌طور موقت درگیری‌ها را متوقف می‌کند تا گروگان‌ها با زندانیان فلسطینی مبادله شوند و ارسال تجهیزات امدادی افزایش یابد.
حماس روز چهارشنبه اعلام کرد که اسرائیل به پیشنهاد خود (شامل یک آتش‌بس شش هفته ای در ازای آزادی گروگان‌ها و بازداشت شدگان) پاسخ «به‌طور کلی منفی» از دریافت کرده‌است.
اسرائیل می‌گوید نیروهای حماس حدود ۲۵۰ گروگان را دستگیر کرده‌اند و اسرائیل معتقد است ۱۳۰ نفر از آنها در غزه نگهداری می‌شوند. همچنین گمان می‌رود ۳۳ نفر از این گروگان‌ها مرده باشند.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.