تنش‌زایی حزب‌الله برای بعد از جنگ غزه

حرکت به سمت استراتژی «فشار حداکثری» بر اسرائیل

السيارة التي استهدفت بغارة إسرائيلية في بلدة بافليه الجنوبية وأدت إلى مقتل 4 عناصر من «حزب الله» (متداولة على وسائل التواصل الاجتماعي)
السيارة التي استهدفت بغارة إسرائيلية في بلدة بافليه الجنوبية وأدت إلى مقتل 4 عناصر من «حزب الله» (متداولة على وسائل التواصل الاجتماعي)
TT

تنش‌زایی حزب‌الله برای بعد از جنگ غزه

السيارة التي استهدفت بغارة إسرائيلية في بلدة بافليه الجنوبية وأدت إلى مقتل 4 عناصر من «حزب الله» (متداولة على وسائل التواصل الاجتماعي)
السيارة التي استهدفت بغارة إسرائيلية في بلدة بافليه الجنوبية وأدت إلى مقتل 4 عناصر من «حزب الله» (متداولة على وسائل التواصل الاجتماعي)

حزب‌الله به سمت استراتژی «فشار حداکثری» بر اسرائیل حرکت کرد و عملیات نظامی خود علیه اسرائیل را در آماده‌سازی برای مرحله بعد از جنگ غزه تشدید کرد.
از زمانی که تل آویو کنترل گذرگاه رفح را اعلام کرد و همزمان با مذاکرات آتش‌بس متزلزل و آغاز عملیات اسرائیل در شرق این شهر، حزب‌الله به صورت بی‌سابقه ای عملیات خود را به سمت شمال اسرائیل تشدید کرده است که هدف آن تلفات در سربازان اسرائیلی است.
یک منبع آگاه می‌گوید: «حزب‌الله با هدف تثبیت معادلات بازدارندگی در آخرین مرحله از جنگ غزه، عملاً از سیاست (خویشتن داری) به استراتژی (فشار حداکثری) رفته است».
وی در مصاحبه با «الشرق الاوسط» اظهار کرد: «عملکرد نظامی کنونی بسیار عمدی است تا منجر به جنگی گسترده نشود که اسرائیل همیشه خواستار آن بوده است».
سرتیپ بازنشسته بسام یاسین نیز به نوبه خود می‌گوید که موضع حزب‌الله، ایران و متحدان آنها «از ابتدا واضح بود که گفته بودند که در قبال نبرد رفح ساکت نخواهند بود؛ بنابراین، بدون دخالت مستقیم ایران، از همه جبهه‌ها به‌ویژه جبهه جنوب لبنان فشار وارد می‌شود، زیرا این به معنای جنگ بین دو کشور است».
وی در گفت و گو با «الشرق الاوسط» توضیح داد: «هرچه فشار بر رفح بیشتر شود، فشارهای بیشتری از سوی جبهه‌های به اصطلاح پشتیبانی وارد می‌شود. اگرچه این از منظر نظامی بر رفح تأثیر نمی‌گذارد، اما هر منطقه دارای واحدهای رزمی خاص خود است. اتکا بر این است که کشته شدن و مجروح شدن اسرائیلی‌ها افکار عمومی اسرائیل را به فشار بر دولت اسرائیل برای آرام کردن و از سرگیری آتش‌بس سوق می‌دهد».



منبع آگاه به «الشرق الأوسط»: حماس ۵ بند را در مذاکرات قاهره مطرح خواهد کرد

کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)
کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)
TT

منبع آگاه به «الشرق الأوسط»: حماس ۵ بند را در مذاکرات قاهره مطرح خواهد کرد

کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)
کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)

یک منبع آگاه در جنبش حماس در گفت‌و‌گویی اختصاصی با روزنامه «الشرق الأوسط» فاش کرد که این جنبش در جلسه‌ای در قاهره طرحی ارائه خواهد داد که شامل ۵ بند، از جمله توافقی جامع و برقراری آتش‌بسی طولانی‌مدت تا پنج سال، به شرط وجود تضمین‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است.

این منبع که به دلیل حساسیت موقعیت خود نخواست نامش فاش شود، گفت چارچوبی که حماس ارائه خواهد داد، نخست شامل توافقی برای تبادل کامل اسرا میان دو طرف است. این تبادل به صورت یک‌جا و طبق سازوکارها و جدول زمانی مورد توافق (تمام اسرای اسرائیلی در مقابل تعداد مشخصی از اسرای فلسطینی)، در ازای آتش‌بس دائمی، عقب‌نشینی کامل نیروهای اشغالگر از نوار غزه، بازسازی، و لغو محاصره انجام خواهد شد.

بند دوم این طرح شامل آمادگی حماس برای توقف طولانی‌مدت درگیری به مدت پنج سال با تضمین‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است.

بند سوم تأکید می‌کند که «به محض توافق بر سر این چارچوب، اوضاع به وضعیت پیش از ۲ مارس ۲۰۲۵، از جمله توقف عملیات‌های نظامی، عقب‌نشینی نیروهای اشغالگر طبق توافق ۱۷/۱/۲۰۲۵، و ورود کمک‌های امدادی طبق پروتکل بشردوستانه» بازگردد.

بند چهارم طرح اشاره دارد به: «تشکیل کمیته‌ای محلی از افراد مستقل و متخصص (تکنوکرات) برای اداره کامل نوار غزه، طبق پیشنهاد مصر برای کمیته حمایت اجتماعی».

بند پنجم و پایانی این طرح آمادگی حماس برای توافق ملی فلسطینی در چارچوب توافقاتی است که میان جناح‌های فلسطینی انجام شده و آخرین آن توافق پکن در سال ۲۰۲۴ بوده است.

در تصویری دیگر، فلسطینیان روز سه‌شنبه محل حمله هوایی اسرائیل به تجهیزات در اردوگاه جبالیا در شمال غزه را بررسی می‌کنند (رویترز)

پیش‌تر در روز سه‌شنبه، یک مقام بلندپایه فلسطینی که از مذاکرات آتش‌بس میان اسرائیل و حماس مطلع بود، به شبکه بی‌بی‌سی بریتانیا گفت که میانجی‌گران قطری و مصری طرحی جدید برای پایان جنگ در غزه پیشنهاد کرده‌اند. در همین حال، یکی از رهبران حماس تأیید کرد که هیئتی از این جنبش از دوحه راهی قاهره شده تا «ایده‌های جدیدی» برای آتش‌بس را بررسی کند.

به گفته این مقام، طرح موردنظر شامل آتش‌بسی ۵ تا ۷ ساله و آزادی تمامی اسرای اسرائیلی در مقابل آزادی زندانیان فلسطینی از زندان‌های اسرائیل، پایان رسمی جنگ و عقب‌نشینی کامل اسرائیل از غزه است.

این مقام فلسطینی افزود که حماس آمادگی خود را برای واگذاری مدیریت غزه به هر نهادی که در سطح ملی و منطقه‌ای بر سر آن توافق شود، اعلام کرده است. وی گفت که این نهاد می‌تواند تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری باشد یا نهادی اجرایی جدید.

نمایندگان حماس در مشورت‌های قاهره، محمد درویش رئیس شورای رهبری این جنبش و خلیل الحیه مذاکره‌کننده ارشد خواهند بود.

یکی از رهبران حماس که نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری فرانسه گفت: هیئت این جنبش «نشست‌هایی با مقامات مصری درباره ایده‌های جدید برای رسیدن به آتش‌بس برگزار خواهد کرد». وی افزود که هیئت شامل «خلیل الحیه، رئیس هیئت مذاکره‌کننده و شماری از رهبران» خواهد بود.

اسرائیل هنوز هیچ واکنشی نسبت به این طرح پیشنهادی میانجی‌ها نشان نداده است. با اینکه هنوز زود است درباره موفقیت احتمالی این طرح قضاوت کرد، اما مقام فلسطینی تلاش‌های میانجی‌گران را جدی توصیف کرد و گفت حماس «انعطاف‌پذیری بی‌سابقه‌ای» از خود نشان داده است.

آخرین توافق آتش‌بس، یک ماه پیش و پس از آنکه اسرائیل بمباران غزه را از سر گرفت، فروپاشید.

چند روز پیش، حماس پیشنهادی اسرائیلی را که خواستار خلع سلاح این جنبش در برابر آتش‌بسی شش‌هفته‌ای بود، رد کرد.

روز شنبه، نخست‌وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو گفت که تا زمانی که حماس نابود نشده و همه گروگان‌ها بازنگردند، جنگ پایان نخواهد یافت. در مقابل، حماس از اسرائیل خواسته است پیش از آزادی گروگان‌ها، به جنگ پایان دهد.