دستگیری «هسته اعدام» مخالفان صدام حسین

در میان اعدام‌شدگان بنیان‌گذار «حزب الدعوه الاسلامیه» و فعالان چپ‌گرا و کرد دیده می‌شوند  


نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، جلسه‌ای با حضور مقامات امنیتی و نظامی را مدیریت می‌کند (دفتر نخست‌وزیری)  
نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، جلسه‌ای با حضور مقامات امنیتی و نظامی را مدیریت می‌کند (دفتر نخست‌وزیری)  
TT

دستگیری «هسته اعدام» مخالفان صدام حسین


نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، جلسه‌ای با حضور مقامات امنیتی و نظامی را مدیریت می‌کند (دفتر نخست‌وزیری)  
نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، جلسه‌ای با حضور مقامات امنیتی و نظامی را مدیریت می‌کند (دفتر نخست‌وزیری)  

نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، روز جمعه اعلام کرد که دستگاه‌های امنیتی موفق به دستگیری گروهی از افسران شده‌اند که مسئول اعدام آیت‌الله محمدباقر صدر و خواهر او، به همراه احکام اعدام دیگر علیه مخالفان سیاسی نظام صدام حسین در دهه ۱۹۸۰ بوده‌اند.

آیت‌الله صدر، مرجع تقلید شیعه و از بنیان‌گذاران اصلی حزب «الدعوه الاسلامیه» و نظریه‌پردازان اندیشه‌های آن بود. او در دهه ۱۹۷۰ فتوایی صادر کرد که «عضویت در حزب بعث، حتی به صورت صوری، حرام است».

السودانی در بیانیه‌ای مطبوعاتی گفت: «مردان امنیت ملی، همراه با تلاش‌های امنیتی دولت، ثابت می‌کنند که فداکاری آن‌ها در مسیر درست برای تحکیم قانون و تأکید بر عدم مصونیت از مجازات است.»

او توضیح داد: «با دستگیری نمادهای ماشین سرکوب جنایتکار نظام بعثی صدام، قاتلان سید محمدباقر صدر، خواهر او و گروهی از شهدای خانواده حکیم، همراه با هزاران عراقی که در سیاه‌چال‌های زندان‌ها جان باختند، ما روش تعقیب مجرمان را تأیید می‌کنیم، حتی اگر مدت‌ها از فرار آن‌ها گذشته باشد.»

نظام صدام حسین در سال ۱۹۸۰ آیت‌الله صدر را به اتهام «همکاری و جاسوسی برای ایران» اعدام کرد.

از سوی دیگر، سخنگوی دستگاه امنیت ملی، ارشد الحاکم، گفت: «۵ نفر از خطرناک‌ترین مجرمان نظام سابق و قاتلان هزاران عراقی دستگیر شده‌اند.» او اشاره کرد که «عملیات دستگیری بر اساس احکام قانون ممنوعیت حزب بعث منحل و با هماهنگی سطح بالا با تمام نهادهای مرتبط و قوه قضائیه انجام شده است.»
دستگاه امنیت ملی در مقابل نمایندگان رسانه‌های عربی و محلی، اعترافات افسر اصلی «هسته اعدام» را که شامل ۵ افسر بود و مسئول اجرای حکم اعدام محمدباقر صدر بود، به نمایش گذاشت.

این دستگاه اعلام کرد که مجری اصلی، سعدون صبری، افسر امنیتی با درجه سرلشکری، کسی است که حکم اعدام را در منطقه «بسامه» در جنوب بغداد در آوریل ۱۹۸۰ اجرا کرده است.

این افسر مجری گفت که رئیس دستگاه اطلاعات آن زمان، فاضل البراک، «از او خواسته بود قبل از اعدام صدر، از او بپرسد چرا (حسین) نوه خمینی (رهبر ایران) به دیدار او آمده است.»

علاوه بر سرلشکر صبری، دستگاه امنیت عراق اعترافات ۴ افسر دیگر را نیز به نمایش گذاشت که گفتند حدود ۲۴ هزار عملیات قتل علیه عراقی‌هایی که به احزاب کردی، حزب کمونیست عراق، حزب الدعوه الاسلامیه و مخالفان نظام صدام حسین از مذاهب و طوائف مختلف تعلق داشتند، انجام داده‌اند.

یکی از این چهار افسر گفت که او از سوی البراک مأمور شده بود تا به عنوان شاهد در سلول افسران حاضر شود و بر اجرای احکام اعدام نظارت کند.

بر اساس اعترافات، یکی از متهمان، یک سرلشکر پلیس، مسئول اجرای حدود ۶ هزار عملیات قتل علیه شهروندان عراقی از دهه ۱۹۷۰ تا اواسط دهه ۱۹۸۰ بوده است.

بر اساس اعترافاتی که به صورت صوتی و تصویری نمایش داده شد، دستگاه امنیت اعلام کرد که «در طول سال ۲۰۲۴ فعالیت سلول اعدام وابسته به دستگاه امنیت حزب بعث منحل را زیر نظر داشته و تلاش‌های برخی از آن‌ها برای جذب جوانان از طریق شبکه‌های اجتماعی را رصد کرده است.»

از سوی دیگر، نماینده مصطفی سند توضیح داد که دستگیری سلول اعدام در نیمه دوم سال گذشته پس از همکاری بین دستگاه‌های امنیتی بغداد و اقلیم کردستان انجام شده است.



انتخابات عراق: پیروزی السودانی قواعد بازی «چارچوب هماهنگی» را تغییر داد

انتخابات عراق: پیروزی السودانی قواعد بازی «چارچوب هماهنگی» را تغییر داد
TT

انتخابات عراق: پیروزی السودانی قواعد بازی «چارچوب هماهنگی» را تغییر داد

انتخابات عراق: پیروزی السودانی قواعد بازی «چارچوب هماهنگی» را تغییر داد

نتایج اولیه انتخابات عمومی در عراق، که توسط احزاب و نمایندگانشان در مراکز رأی‌گیری جمع‌آوری شده، نشان می‌دهد که ائتلاف «اعمار و توسعه» به رهبری نخست‌وزیر محمد شیاع السودانی به پیروزی قابل توجهی دست یافته است. با این حال، مسیر او برای کسب دوره دوم نخست‌وزیری همچنان پیچیده و طولانی است، چرا که احزاب شیعی مجموعاً تعداد قابل توجهی کرسی در پارلمان دارند.

کمیساریای عالی انتخابات عراق قرار است نتایج اولیه را امشب اعلام کند و پس از رسیدگی به شکایات و اعتراضات احتمالی، ارقام نهایی منتشر خواهد شد.

آمار رأی و توزیع کرسی‌ها

سخنگویان ائتلاف «اعمار و توسعه» اعلام کرده‌اند که السودانی تاکنون ۲۵۰ هزار رأی کسب کرده و مجموع کرسی‌های ائتلاف ممکن است از ۵۰ کرسی فراتر رود.

در میان سنی‌ها، محمد الحلبوسی، رئیس سابق پارلمان، در بغداد پیشتاز شد و پیش‌بینی می‌شود ائتلافش «تقدم» بیش از ۳۵ کرسی به دست آورد.

در کردستان، نتایج اولیه نشان‌دهنده برتری حزب دمکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی است، در حالی که احزاب و جریان‌های مدنی با شکست سنگینی مواجه شده‌اند.

شمارش آرا در یکی از مراکز رأی‌گیری ویژه نیروهای امنیتی عراق (خبرگزاری آلمان)

میزان مشارکت

کمیساریای عالی انتخابات عراق اعلام کرد که ۵۶.۱۱٪ از واجدان شرایط در انتخابات شرکت کردند. در رأی‌گیری عمومی، ۱۰٬۹۴۶٬۳۷ نفر از ۲۰٬۰۶۳٬۷۷۳ واجد شرایط، یعنی حدود ۵۴.۳۵٪ شرکت داشتند. همچنین در رأی‌گیری اختصاصی نیروهای مسلح و امنیتی، مشارکت ۸۲.۵۲٪ گزارش شد و رأی‌دهی آوارگان نیز ۷۷.۳۵٪ بود.

با این حال، محققان بر این باورند که اگر مشارکت نسبت به کل جمعیت حدود ۳۰ میلیون نفر واجد شرایط محاسبه شود، نرخ واقعی حدود ۴۱٪ خواهد بود.

تغییر موازنه در چارچوب هماهنگی

پیروزی محمد السودانی نه تنها موقعیت او را تقویت می‌کند، بلکه تعادل قدرت در میان احزاب شیعی «چارچوب هماهنگی» را نیز دستخوش تغییر می‌کند. او که در دوره گذشته با داشتن تنها دو کرسی به نخست‌وزیری رسید، اکنون با احتمال کسب بیش از ۵۰ کرسی، به یکی از بازیگران کلیدی فضای شیعی و رقیب اصلی برای دوره دوم نخست‌وزیری تبدیل شده است.

با این حال، منصب نخست‌وزیری که سنتاً به شیعیان اختصاص دارد، معمولاً بر اساس تعداد کرسی‌ها تعیین نمی‌شود، بلکه در چارچوب سازوکارهای داخلی احزاب شیعی و توافقات سیاسی میان آن‌ها تصمیم‌گیری می‌شود. احتمال دارد نوری المالکی و قيس الخزعلی با ۶۰ کرسی و متحدانشان با ۴۰ کرسی، در مقابل انتخاب دوباره السودانی مقاومت کنند.

بزرگ‌ترین بازندگان: احزاب مدنی

طبق نتایج اولیه، جریان‌های مدنی بیشترین شکست را متحمل شده‌اند. دو فهرست اصلی مدنی، «البدیل» و «التحالف المدني الديمقراطي»، که شامل حزب کمونیست عراق نیز بود، تاکنون هیچ کرسی کسب نکرده‌اند. حتی اگر یک یا دو کرسی به دست آورند، شکست آن‌ها نشان‌دهنده قدرت‌نمایی احزاب مذهبی و ضعف جریان مدنی در انتخابات اخیر است.

محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، پس از انداختن رأی خود در انتخابات پارلمانی (AP)

عدنان الزرفی، نماینده سابق النجف و رئیس تحالف «البدیل»، در واکنش نوشت: "ما در یک مبارزه نابرابر با قدرت سیاسی و سوءاستفاده از جایگاه رسمی شرکت کردیم. تنها ایمان مردم به برنامه ما و باورشان به تغییر، ما را هدایت می‌کرد."
وی همچنین از کمیساریا خواست تا با افرادی که به خرید و فروش رأی و تخلفات انتخاباتی دست زده‌اند، برخورد کند.

بازتاب بین‌المللی

سخنگوی سازمان ملل، استفان دوجاریك، اعلام کرد: "دبیرکل مردم عراق را به برگزاری انتخابات پارلمانی تبریک می‌گوید و تلاش‌های کمیساریا برای آماده‌سازی و اجرای موفق انتخابات را ستایش می‌کند."

وی تأکید کرد که تشکیل دولت به‌موقع و صلح‌آمیز اهمیت دارد تا اراده مردم و خواسته‌های آنان برای ثبات و توسعه محقق شود. سازمان ملل متعهد به حمایت از عراق در مسیر تقویت دستاوردهای دموکراتیک و رفاه شهروندان است.


کمیساریای انتخابات عراق: افزایش مشارکت در مناطق روستایی پس از رفع مشکل اثرانگشت

کمیساریای انتخابات عراق: افزایش مشارکت در مناطق روستایی پس از رفع مشکل اثرانگشت
TT

کمیساریای انتخابات عراق: افزایش مشارکت در مناطق روستایی پس از رفع مشکل اثرانگشت

کمیساریای انتخابات عراق: افزایش مشارکت در مناطق روستایی پس از رفع مشکل اثرانگشت

کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق اعلام کرد که مشکل شناسایی اثرانگشت برخی رأی‌دهندگان در سیستم بیومتریک برطرف شده است و پس از آن، میزان مشارکت در مناطق روستایی به‌طور قابل توجهی افزایش یافته است.

عماد جمیل، رئیس تیم اطلاع‌رسانی، در گفت‌وگو با خبرگزاری رسمی عراق اظهار کرد: «اوج مشارکت انتخاباتی معمولاً پس از ساعت ۱۰ صبح آغاز می‌شود و تا عصر ادامه دارد، در حالی که اوج دوم بین ساعت ۴ تا ۶ عصر مشاهده می‌شود.»

او افزود: «در نواحی پیرامونی و مناطق روستایی، شاهد حضور پرشور رأی‌دهندگان در پایگاه‌های رأی‌گیری هستیم و روند استقبال از شهروندان همچنان ادامه دارد. امیدواریم میزان مشارکت در پایان روز، رضایت‌بخش باشد.»

جمیل همچنین گفت: «میزان حضور در رأی‌گیری ویژه، نشانه‌ای مثبت بود و پیش‌بینی می‌کنیم که مشارکت عمومی نیز در سطح خوبی قرار گیرد.» او از همه شهروندان، صرف‌نظر از گرایش مذهبی، خواست تا «در انتخابات شرکت کنند و با رأی خود آینده عراق را رقم بزنند.»

در توضیح رفع مشکل فنی، جمیل اظهار کرد: «برای حل مشکل عدم شناسایی اثرانگشت، از دوربین‌های ویژه همراه دستگاه‌های تأیید هویت استفاده شد؛ در صورت عدم تطبیق اثرانگشت، از تصویر چهره رأی‌دهنده و مقایسه آن با داده‌های موجود در پرونده بیومتریک بهره گرفته می‌شود. این روند برای همه دارندگان کارت بیومتریک ادامه دارد.»

او در پایان تأکید کرد که «کارکنان مراکز رأی‌گیری آموزش‌های لازم را به‌طور کامل فرا گرفته‌اند و ارتقای نرم‌افزارها و به‌روزرسانی تجهیزات نقش مهمی در بهبود عملکرد سیستم‌ها داشته است.»


سازمان عراقی: ازدحام نمایندگان احزاب در مراکز رأی‌گیری، روند نظارت را مختل کرد


فیان شیخ علی، رئیس سازمان تموز برای نظارت بر انتخابات (الشرق‌ الاوسط)
فیان شیخ علی، رئیس سازمان تموز برای نظارت بر انتخابات (الشرق‌ الاوسط)
TT

سازمان عراقی: ازدحام نمایندگان احزاب در مراکز رأی‌گیری، روند نظارت را مختل کرد


فیان شیخ علی، رئیس سازمان تموز برای نظارت بر انتخابات (الشرق‌ الاوسط)
فیان شیخ علی، رئیس سازمان تموز برای نظارت بر انتخابات (الشرق‌ الاوسط)

فیان شیخ علی، رئیس سازمان «تموز» برای نظارت بر انتخابات، روز سه‌شنبه اعلام کرد که روند حضور رأی‌دهندگان در مراکز رأی‌گیری تا نیمه روز طبیعی بوده است، اما کمتر از سطح مشارکتی است که در این ساعت از روز انتظار می‌رفت.

او در گفت‌وگو با روزنامه «الشرق‌ الاوسط» گفت: «مراکز رأی‌گیری با ازدحام قابل‌توجهی روبه‌رو بودند که ناشی از حضور گسترده ناظران و نمایندگان احزاب و گروه‌های سیاسی بود؛ این وضعیت، کار ما و سایر ناظران مستقل را با دشواری روبه‌رو کرد.»

شیخ علی توضیح داد که احزاب سیاسی معمولاً برای تقویت حضور و نفوذ انتخاباتی خود، شمار ناظران‌شان را افزایش می‌دهند و در ازای آن به آنان دستمزد روزانه پرداخت می‌کنند.

او افزود: «سازمان ما در ساعات نخست صبح مشاهده کرد که شماری از ساکنان اقلیم کردستان به استان کرکوک آمده‌اند تا رأی دهند. این افراد در اصل از اهالی کرکوک هستند، اما در مناطق اقلیم زندگی می‌کنند.»

رئیس سازمان تموز همچنین درباره اوضاع شهر صدر، مهم‌ترین پایگاه جریان صدر، گفت: «امور در این منطقه بدون مشکل جریان دارد، اما میزان مشارکت در مراکز رأی‌گیری به اندازه یا تراکم دوره‌های انتخاباتی گذشته نیست.»

خبرنگار «الشرق‌ الاوسط» در بغداد نیز گزارش داد که جنب‌وجوش انتخاباتی در مناطق تحت نفوذ جریان صدر در پایتخت عراق در ساعات نخست آغاز رأی‌گیری تقریباً متوقف بوده است.