پاریس از ثبات در سوریه حمایت می‌کند... هشدار نسبت به «تجزیه»

منابع: وزیر خارجه فرانسه خواستار حمایت عراق از دمشق و بیروت شده است

ژان-نوئل بارو و فؤاد حسین پس از نشست خبری مشترک در بغداد با یکدیگر دست دادند(أ.ف.ب)
ژان-نوئل بارو و فؤاد حسین پس از نشست خبری مشترک در بغداد با یکدیگر دست دادند(أ.ف.ب)
TT

پاریس از ثبات در سوریه حمایت می‌کند... هشدار نسبت به «تجزیه»

ژان-نوئل بارو و فؤاد حسین پس از نشست خبری مشترک در بغداد با یکدیگر دست دادند(أ.ف.ب)
ژان-نوئل بارو و فؤاد حسین پس از نشست خبری مشترک در بغداد با یکدیگر دست دادند(أ.ف.ب)

فرانسه بر ضرورت جلوگیری از «تجزیه خاک سوریه» تأکید کرد. در حالی که از توانایی بغداد در «دوری گزیدن از درگیری‌های منطقه‌ای» تمجید کرد، از این کشور خواست «برای تقویت ثبات در دمشق و بیروت، که (اولویت فرانسه) محسوب می‌شود، کمک لازم را ارائه دهد».

این موضع فرانسه در جریان سفر روز چهارشنبه وزیر خارجه فرانسه، ژان نوئل بارو، به بغداد اعلام شد. او با فؤاد حسین، همتای عراقی خود و محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق دیدار کرد.

این سفر در حالی صورت گرفت که عراق در حال آماده‌سازی برای میزبانی «نشست سران عرب» در ماه مه آینده است و در سوی دیگر، فرانسه در حال تدارک برای برگزاری کنفرانس «راه‌حل دو کشوری» برای فلسطین است؛ کنفرانسی که قرار است با مشارکت پادشاهی عربی سعودی و به میزبانی فرانسه در مقر سازمان ملل در نیویورک در ژوئن آینده برگزار شود.

وزیر خارجه عراق، فؤاد حسین، در آغاز این سفر با همتای فرانسوی‌اش دیدار کرد، پیش از آن‌که او با نخست‌وزیر السودانی ملاقات کند. بر اساس بیانیه وزارت خارجه، دو طرف در این دیدار درباره «حمایت از ثبات سوریه و مذاکرات ایران و آمریکا» گفت‌وگو کردند.

حسین در یک کنفرانس خبری مشترک با ژان نوئل بارو گفت: «روابط ما با فرانسه گسترده است؛ این کشور نقش مهمی در ائتلاف بین‌المللی در نبرد ما با تروریست‌های داعش ایفا کرد.»

او افزود: «ما از ثبات سوریه برای ایجاد یک روند سیاسی فراگیر حمایت می‌کنیم و همچنین از مذاکرات ایران و آمریکا پشتیبانی می‌نماییم. من با وزیر خارجه فرانسه درباره این مذاکرات و لزوم دور نگه داشتن منطقه از جنگ صحبت کردم.»

بیانیه وزارت خارجه به نقل از وزیر فرانسوی آورده است: «عراق فصل تازه‌ای از تاریخ خود را آغاز کرده است و بار دیگر نقش منطقه‌ای خود را ایفا می‌کند؛ عراق یک موتور اصلی در ثبات منطقه محسوب می‌شود.» او تأکید کرد: «عراقی قدرتمند، منبع قدرتی برای کل منطقه است.»

بارو همچنین گفت: «نشست بغداد (نشست سران عرب) برای امنیت و ثبات منطقه مهم است.» و افزود: «نباید عراق وارد هیچ درگیری منطقه‌ای شود. ما در کنار مردم عراق با همه اقوام و طوایف آن ایستاده‌ایم و معتقدیم جوانان عراقی بزرگ‌ترین سرمایه کشور هستند.»

وزیر خارجه فرانسه تأکید کرد: «سوریه نباید تجزیه شود و باید به راه‌حل سیاسی در غزه دست یافت و کمک‌های انسانی نیز باید به آن‌جا ارسال شود.» او یادآور شد که کشورش «از طرح عربی برای بازسازی سوریه حمایت می‌کند.»

سفر مکرون به عراق

در ادامه، نخست‌وزیر محمد شیاع السودانی میزبان وزیر فرانسوی بود. طبق بیانیه‌ای دولتی، السودانی از سفر قریب‌الوقوع امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه به عراق، استقبال و تأکید کرد که دیدگاه‌های عراق و فرانسه در مورد منطقه به یکدیگر نزدیک است.

السودانی بر «اهمیت ثبات در منطقه، به‌ویژه در سوریه، و لزوم پذیرش اصل شهروندی و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز و مشارکت همه اقوام در اداره کشور» تأکید کرد.

در مقابل، وزیر فرانسوی طبق این بیانیه، «بر تعهد کشورش در همکاری نظامی و امنیتی و مبارزه با تروریسم تأکید کرد، آن‌هم در چارچوب توافق‌نامه‌های دوجانبه‌ای که شامل تجهیزات نظامی می‌شود.» او اظهار کرد که کشورش «با عراق در مواضعش نسبت به تحولات سوریه و منطقه اشتراک دارد.»

بر اساس بیانیه‌های صادره از دو طرف، مسئله ثبات در سوریه در صدر دستورکار وزیر خارجه فرانسه قرار داشت.
یک منبع نزدیک به دولت عراق تأیید کرد که «پرونده‌های سوریه و لبنان به‌طور جدی در نشست‌های مقامات فرانسوی با مسئولان عراقی مطرح شده است.»

این منبع به روزنامه الشرق الأوسط گفت: «اولویت فرانسه به دمشق و بیروت بازمی‌گردد، جایی که پاریس امید دارد بغداد به هر دو کشور که از بحران‌های پیچیده اقتصادی و سیاسی رنج می‌برند، کمک کند»؛ حتی پس از تغییرات عمده‌ای که این دو کشور تجربه کرده‌اند... هرچند هنوز مشخص نیست واکنش عراق به این درخواست‌ها چه خواهد بود.



منبع آگاه به «الشرق الأوسط»: حماس ۵ بند را در مذاکرات قاهره مطرح خواهد کرد

کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)
کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)
TT

منبع آگاه به «الشرق الأوسط»: حماس ۵ بند را در مذاکرات قاهره مطرح خواهد کرد

کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)
کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)

یک منبع آگاه در جنبش حماس در گفت‌و‌گویی اختصاصی با روزنامه «الشرق الأوسط» فاش کرد که این جنبش در جلسه‌ای در قاهره طرحی ارائه خواهد داد که شامل ۵ بند، از جمله توافقی جامع و برقراری آتش‌بسی طولانی‌مدت تا پنج سال، به شرط وجود تضمین‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است.

این منبع که به دلیل حساسیت موقعیت خود نخواست نامش فاش شود، گفت چارچوبی که حماس ارائه خواهد داد، نخست شامل توافقی برای تبادل کامل اسرا میان دو طرف است. این تبادل به صورت یک‌جا و طبق سازوکارها و جدول زمانی مورد توافق (تمام اسرای اسرائیلی در مقابل تعداد مشخصی از اسرای فلسطینی)، در ازای آتش‌بس دائمی، عقب‌نشینی کامل نیروهای اشغالگر از نوار غزه، بازسازی، و لغو محاصره انجام خواهد شد.

بند دوم این طرح شامل آمادگی حماس برای توقف طولانی‌مدت درگیری به مدت پنج سال با تضمین‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است.

بند سوم تأکید می‌کند که «به محض توافق بر سر این چارچوب، اوضاع به وضعیت پیش از ۲ مارس ۲۰۲۵، از جمله توقف عملیات‌های نظامی، عقب‌نشینی نیروهای اشغالگر طبق توافق ۱۷/۱/۲۰۲۵، و ورود کمک‌های امدادی طبق پروتکل بشردوستانه» بازگردد.

بند چهارم طرح اشاره دارد به: «تشکیل کمیته‌ای محلی از افراد مستقل و متخصص (تکنوکرات) برای اداره کامل نوار غزه، طبق پیشنهاد مصر برای کمیته حمایت اجتماعی».

بند پنجم و پایانی این طرح آمادگی حماس برای توافق ملی فلسطینی در چارچوب توافقاتی است که میان جناح‌های فلسطینی انجام شده و آخرین آن توافق پکن در سال ۲۰۲۴ بوده است.

در تصویری دیگر، فلسطینیان روز سه‌شنبه محل حمله هوایی اسرائیل به تجهیزات در اردوگاه جبالیا در شمال غزه را بررسی می‌کنند (رویترز)

پیش‌تر در روز سه‌شنبه، یک مقام بلندپایه فلسطینی که از مذاکرات آتش‌بس میان اسرائیل و حماس مطلع بود، به شبکه بی‌بی‌سی بریتانیا گفت که میانجی‌گران قطری و مصری طرحی جدید برای پایان جنگ در غزه پیشنهاد کرده‌اند. در همین حال، یکی از رهبران حماس تأیید کرد که هیئتی از این جنبش از دوحه راهی قاهره شده تا «ایده‌های جدیدی» برای آتش‌بس را بررسی کند.

به گفته این مقام، طرح موردنظر شامل آتش‌بسی ۵ تا ۷ ساله و آزادی تمامی اسرای اسرائیلی در مقابل آزادی زندانیان فلسطینی از زندان‌های اسرائیل، پایان رسمی جنگ و عقب‌نشینی کامل اسرائیل از غزه است.

این مقام فلسطینی افزود که حماس آمادگی خود را برای واگذاری مدیریت غزه به هر نهادی که در سطح ملی و منطقه‌ای بر سر آن توافق شود، اعلام کرده است. وی گفت که این نهاد می‌تواند تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری باشد یا نهادی اجرایی جدید.

نمایندگان حماس در مشورت‌های قاهره، محمد درویش رئیس شورای رهبری این جنبش و خلیل الحیه مذاکره‌کننده ارشد خواهند بود.

یکی از رهبران حماس که نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری فرانسه گفت: هیئت این جنبش «نشست‌هایی با مقامات مصری درباره ایده‌های جدید برای رسیدن به آتش‌بس برگزار خواهد کرد». وی افزود که هیئت شامل «خلیل الحیه، رئیس هیئت مذاکره‌کننده و شماری از رهبران» خواهد بود.

اسرائیل هنوز هیچ واکنشی نسبت به این طرح پیشنهادی میانجی‌ها نشان نداده است. با اینکه هنوز زود است درباره موفقیت احتمالی این طرح قضاوت کرد، اما مقام فلسطینی تلاش‌های میانجی‌گران را جدی توصیف کرد و گفت حماس «انعطاف‌پذیری بی‌سابقه‌ای» از خود نشان داده است.

آخرین توافق آتش‌بس، یک ماه پیش و پس از آنکه اسرائیل بمباران غزه را از سر گرفت، فروپاشید.

چند روز پیش، حماس پیشنهادی اسرائیلی را که خواستار خلع سلاح این جنبش در برابر آتش‌بسی شش‌هفته‌ای بود، رد کرد.

روز شنبه، نخست‌وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو گفت که تا زمانی که حماس نابود نشده و همه گروگان‌ها بازنگردند، جنگ پایان نخواهد یافت. در مقابل، حماس از اسرائیل خواسته است پیش از آزادی گروگان‌ها، به جنگ پایان دهد.