فرانسه بر ضرورت جلوگیری از «تجزیه خاک سوریه» تأکید کرد. در حالی که از توانایی بغداد در «دوری گزیدن از درگیریهای منطقهای» تمجید کرد، از این کشور خواست «برای تقویت ثبات در دمشق و بیروت، که (اولویت فرانسه) محسوب میشود، کمک لازم را ارائه دهد».
این موضع فرانسه در جریان سفر روز چهارشنبه وزیر خارجه فرانسه، ژان نوئل بارو، به بغداد اعلام شد. او با فؤاد حسین، همتای عراقی خود و محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق دیدار کرد.
این سفر در حالی صورت گرفت که عراق در حال آمادهسازی برای میزبانی «نشست سران عرب» در ماه مه آینده است و در سوی دیگر، فرانسه در حال تدارک برای برگزاری کنفرانس «راهحل دو کشوری» برای فلسطین است؛ کنفرانسی که قرار است با مشارکت پادشاهی عربی سعودی و به میزبانی فرانسه در مقر سازمان ملل در نیویورک در ژوئن آینده برگزار شود.
وزیر خارجه عراق، فؤاد حسین، در آغاز این سفر با همتای فرانسویاش دیدار کرد، پیش از آنکه او با نخستوزیر السودانی ملاقات کند. بر اساس بیانیه وزارت خارجه، دو طرف در این دیدار درباره «حمایت از ثبات سوریه و مذاکرات ایران و آمریکا» گفتوگو کردند.
حسین در یک کنفرانس خبری مشترک با ژان نوئل بارو گفت: «روابط ما با فرانسه گسترده است؛ این کشور نقش مهمی در ائتلاف بینالمللی در نبرد ما با تروریستهای داعش ایفا کرد.»
او افزود: «ما از ثبات سوریه برای ایجاد یک روند سیاسی فراگیر حمایت میکنیم و همچنین از مذاکرات ایران و آمریکا پشتیبانی مینماییم. من با وزیر خارجه فرانسه درباره این مذاکرات و لزوم دور نگه داشتن منطقه از جنگ صحبت کردم.»
بیانیه وزارت خارجه به نقل از وزیر فرانسوی آورده است: «عراق فصل تازهای از تاریخ خود را آغاز کرده است و بار دیگر نقش منطقهای خود را ایفا میکند؛ عراق یک موتور اصلی در ثبات منطقه محسوب میشود.» او تأکید کرد: «عراقی قدرتمند، منبع قدرتی برای کل منطقه است.»
بارو همچنین گفت: «نشست بغداد (نشست سران عرب) برای امنیت و ثبات منطقه مهم است.» و افزود: «نباید عراق وارد هیچ درگیری منطقهای شود. ما در کنار مردم عراق با همه اقوام و طوایف آن ایستادهایم و معتقدیم جوانان عراقی بزرگترین سرمایه کشور هستند.»
وزیر خارجه فرانسه تأکید کرد: «سوریه نباید تجزیه شود و باید به راهحل سیاسی در غزه دست یافت و کمکهای انسانی نیز باید به آنجا ارسال شود.» او یادآور شد که کشورش «از طرح عربی برای بازسازی سوریه حمایت میکند.»
سفر مکرون به عراق
در ادامه، نخستوزیر محمد شیاع السودانی میزبان وزیر فرانسوی بود. طبق بیانیهای دولتی، السودانی از سفر قریبالوقوع امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه به عراق، استقبال و تأکید کرد که دیدگاههای عراق و فرانسه در مورد منطقه به یکدیگر نزدیک است.
السودانی بر «اهمیت ثبات در منطقه، بهویژه در سوریه، و لزوم پذیرش اصل شهروندی و همزیستی مسالمتآمیز و مشارکت همه اقوام در اداره کشور» تأکید کرد.
در مقابل، وزیر فرانسوی طبق این بیانیه، «بر تعهد کشورش در همکاری نظامی و امنیتی و مبارزه با تروریسم تأکید کرد، آنهم در چارچوب توافقنامههای دوجانبهای که شامل تجهیزات نظامی میشود.» او اظهار کرد که کشورش «با عراق در مواضعش نسبت به تحولات سوریه و منطقه اشتراک دارد.»
بر اساس بیانیههای صادره از دو طرف، مسئله ثبات در سوریه در صدر دستورکار وزیر خارجه فرانسه قرار داشت.
یک منبع نزدیک به دولت عراق تأیید کرد که «پروندههای سوریه و لبنان بهطور جدی در نشستهای مقامات فرانسوی با مسئولان عراقی مطرح شده است.»
این منبع به روزنامه الشرق الأوسط گفت: «اولویت فرانسه به دمشق و بیروت بازمیگردد، جایی که پاریس امید دارد بغداد به هر دو کشور که از بحرانهای پیچیده اقتصادی و سیاسی رنج میبرند، کمک کند»؛ حتی پس از تغییرات عمدهای که این دو کشور تجربه کردهاند... هرچند هنوز مشخص نیست واکنش عراق به این درخواستها چه خواهد بود.