آورتاگوس از لبنان می‌خواهد که به فضای منطقه‌ای موجود بپیوندد

لبنان تأکید مجدد خود را بر لزوم اجرای قطعنامه 1701 و فعال‌سازی کمیته نظارت بر آتش‌بس اعلام کرد

رئیس‌جمهوری جوزف عون در دیدار با فرستاده آمریکایی مورگان اورتاگوس (ریاست‌جمهوری)
رئیس‌جمهوری جوزف عون در دیدار با فرستاده آمریکایی مورگان اورتاگوس (ریاست‌جمهوری)
TT

آورتاگوس از لبنان می‌خواهد که به فضای منطقه‌ای موجود بپیوندد

رئیس‌جمهوری جوزف عون در دیدار با فرستاده آمریکایی مورگان اورتاگوس (ریاست‌جمهوری)
رئیس‌جمهوری جوزف عون در دیدار با فرستاده آمریکایی مورگان اورتاگوس (ریاست‌جمهوری)

لبنان از سوی مقامات خود تأکید مجددی بر لزوم اجرای قطعنامه 1701 و فعال‌سازی کمیته نظارت بر آتش‌بس به عمل آورد. این موضوع در دیدارهای مقامات لبنانی با مورگان آورتاگوس، معاون فرستاده ویژه ایالات متحده به خاورمیانه، مطرح شد. آورتاگوس در این دیدار از لبنان خواست تا به فضای منطقه‌ای موجود بپیوندد و از «نگرانی و آماده‌باش» اسرائیل سخن گفت.
آورتاگوس روز سه‌شنبه در بیروت با رئیس‌جمهوری میشل عون، رئیس مجلس نبیه بری، نخست‌وزیر نواف سلام و وزیر امور اجتماعی حنین سید دیدار کرد. منابع لبنانی این دیدارها را «خوب و سازنده» توصیف کردند، اما آورتاگوس پس از این ملاقات‌ها هیچ‌گونه اظهار نظری نکرد.
برخلاف دیدارهای پیشین، تصمیم گرفته شد که تصاویر دیدارهای آورتاغوس منتشر نشود و سفارت آمریکا به عکاسان در بیروت اطلاع داد که از تصویربرداری خودداری کنند. تصاویر دیدارها تنها از سوی دفاتر رسانه‌ای مقامات لبنانی توزیع شد.
آورتاگوس در دیدار خود با رئیس‌جمهوری لبنان، وضعیت عمومی کشور و اقداماتی که باید برای بازگرداندن آرامش و ثبات به منطقه جنوب اتخاذ شود، مورد بحث قرار داد. بیانیه‌ای از ریاست جمهوری لبنان منتشر شد که در آن آمده است: رئیس‌جمهوری عون بر لزوم فعال‌سازی کمیته نظارت بر آتش‌بس (میکانیسم)، به‌ویژه در راستای توقف نقض‌ها و حملات مداوم اسرائیل به لبنان و اجرای قطعنامه 1701 در جنوب، به‌منظور امکان ادامه استقرار ارتش لبنان در مرزهای جنوبی بین‌المللی تأکید کرد. همچنین رئیس‌جمهوری بر لزوم بازگشت شهروندان جنوبی به خانه‌های خود و تعمیر خانه‌های آسیب‌دیده تأکید کرد، به ویژه با نزدیک شدن فصل زمستان.
از سوی دیگر، منابع آگاه به «الشرق الأوسط» گفتند که «ملاقات خوب بود» و آورتاگوس از لبنان خواست تا به فضای منطقه‌ای موجود و تلاش‌های رئیس‌جمهوری آمریکا در راستای دستیابی به صلح بپیوندد.
این منابع همچنین اشاره کردند که در این دیدار درباره مذاکرات مستقیم بین لبنان و اسرائیل بحث نشد، اما آورتاگوس آمادگی آمریکا را برای کمک به گسترش دامنه فعالیت کمیته (میکانیسم) اعلام کرد تا این کمیته بتواند به‌طور مؤثرتر عمل کند.
آورتاگوس برخلاف اطلاعات منتشر شده پیش از سفرش به بیروت، هیچ تهدیدی نیاورد و بر لزوم تلاش برای پایان دادن به وضعیت موجود به‌سرعت تأکید کرد تا لبنان و به‌ویژه جنوب آن بتوانند آرامش یابند. او از نگرانی‌های اسرائیل در خصوص تحرکات حزب‌الله در مرزها و این که چنین تحرکاتی مانع از برقراری آرامش می‌شود و موجب آماده‌باش نظامی دائم اسرائیل می‌شود، سخن گفت.
در خصوص ملاقات آورتاگوس با نبیه بری، ریاست مجلس لبنان در بیانیه‌ای اعلام کرد که در این دیدار وضعیت عمومی و تحولات میدانی مرتبط با نقض‌ها و حملات روزانه اسرائیل به لبنان، همچنین فعالیت کمیته فنی پنج‌جانبه نظارت بر آتش‌بس (میکانیسم) و نقش آن در فعال‌سازی توافقات، مطرح شد.
منابع آگاه به جو دیدار میان آورتاگوس و بری نیز این دیدار را «خوب و سازنده» توصیف کردند و افزودند که برخلاف آنچه در روزهای گذشته درباره پیام‌های تهدیدآمیز به لبنان منتشر شده بود، هیچ‌گونه تهدیدی در این دیدار وجود نداشت. آن‌ها تأکید کردند که این دیدار می‌تواند پایه‌گذار همکاری‌های مفید در آینده باشد.
در این دیدار، رئیس مجلس تأکید کرد که لبنان در حال انجام وظایف خود است و به توافقات بین‌المللی و توافق آتش‌بس پایبند است و از اسرائیل خواست تا به تعهدات خود عمل کند. بری همچنین بر این نکته تأکید کرد که «میکانیسم» مسئول اجرای آنچه توافق شده است، می‌باشد.
در ملاقات آورتاگوس با نخست‌وزیر نواف سلام، نخست وزیر تأکید کرد که هدف هرگونه مذاکره، اجرای توافق آتش‌بس است که در نوامبر گذشته به تصویب رسید. در این دیدار که در بیانیه‌ای از سوی نخست وزیر منتشر شد، آمده است که در این ملاقات به فعالیت کمیته نظارت بر آتش‌بس (مکانیسم) و نقش آن اشاره شد، و نخست‌وزیر لبنان تأکید کرد که هدف هر مذاکره‌ای، اجرای توافق آتش‌بس نوامبر گذشته و به‌ویژه توقف حملات اسرائیل و عقب‌نشینی کامل از اراضی لبنان است.
سلام همچنین افزود که از اهداف این روند، آزادی اسرای لبنانی است. وی همچنین بر لزوم حمایت از ارتش لبنان و نیروهای امنیت داخلی تأکید کرد و خواستار برگزاری کنفرانس بین‌المللی برای این منظور شد.



نیروهای «العمالقه» و «درع الوطن» به سوی ذوباب نزدیک باب‌المندب پیش می‌روند

یگان‌هایی از نیروهای تیپ‌های العمالقه (رسانه نظامی)
یگان‌هایی از نیروهای تیپ‌های العمالقه (رسانه نظامی)
TT

نیروهای «العمالقه» و «درع الوطن» به سوی ذوباب نزدیک باب‌المندب پیش می‌روند

یگان‌هایی از نیروهای تیپ‌های العمالقه (رسانه نظامی)
یگان‌هایی از نیروهای تیپ‌های العمالقه (رسانه نظامی)

منابع نظامی یمنی دوشنبه گفتند در میانه نبردهای شدید با جماعت «حوثی» در منطقه ذوباب و همزمان با عملیات نظامی گسترده برای بازپس‌گیری مناطق تحت کنترل حوثی‌ها، نیروهای «تیپ‌های العمالقه» و «درع الوطن» پیشروی خود را در مناطق اطراف تنگه باب‌المندب ادامه می‌دهند.

منابع گفتند این نیروها به سوی ذوباب پیش می‌روند و می‌کوشند خطوط تدارکاتی حوثی‌ها به این منطقه را به‌طور کامل قطع کنند؛ در حالی که در چند محور نزدیک تنگه درگیر نبردهای شدید با عناصر حوثی هستند.

نیروهای «العمالقه» و «درع الوطن» با پشتیبانی هوایی برای بازپس‌گیری کنترل منطقه ذوباب پیش می‌روند.

این تحولات میدانی یک روز پس از آن رخ می‌دهد که رشاد العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاستی یمن، آغاز عملیات نظامی برای بازپس‌گیری سرزمین‌های تحت کنترل «حوثی» را اعلام کرد؛ تشدیدی تازه که چند هفته پس از ازسرگیری درگیری‌ها در شماری از جبهه‌های یمن رخ می‌دهد.

در همین حال، نیروهای دولتی یمن اعلام کردند در ساعت‌های گذشته ۱۱۲۲ عملیات هدف‌گیری علیه مواضع و تجمع‌های حوثی‌ها در شماری از جبهه‌ها اجرا کرده‌اند.

ماجد النزیلی، سخنگوی نیروهای مسلح یمن، در بیانیه‌ای گفت این عملیات مواضع توپخانه و راکت‌اندازها، استحکامات دفاعی، مسیرهای نزدیک‌شدن و پیشروی، خطوط و وسایل تدارکاتی و نیز تقویت‌ها و تجمع‌های جنگی و مراکز فرماندهی و کنترل حوثی‌ها را هدف گرفته است.

النزیلی توضیح داد این عملیات محورهای مختلفی در استان‌های صعده، الجوف، تعز و ساحل را در بر گرفت و با استفاده از هواپیمای جنگی، پهپاد، توپخانه، موشک‌ها و راکت‌اندازها و نیز تکتیراندازها اجرا شد.

بر اساس آمار میدانی که این سخنگو ارائه کرد، عملیات‌ها به «از کار انداختن ۱۷۴۷ نفر از عناصر حوثی» و انهدام ۳۶۴ خودرو و تجهیزات و وسیله حمل‌ونقل و تدارکات نظامی منجر شده است. او تأکید کرد نیروهای مسلح عملیات خود را با هدف بازپس‌گیری سرزمین‌ها و مؤسسات دولتی ادامه خواهند داد.

العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاستی یمن، یکشنبه نیز آغاز عملیات نظامی برای بازپس‌گیری سرزمین‌های تحت کنترل حوثی‌ها را اعلام کرده بود.

باب‌المندب یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های دریایی منطقه است؛ زیرا دریای سرخ را به خلیج عدن و اقیانوس هند متصل می‌کند و گذرگاهی اصلی برای حرکت کشتی‌های تجاری و نفتکش‌ها میان آسیا و اروپا به شمار می‌رود.

این تحولات اخیر پس از دوره‌ای آرامش نسبی در یمن رخ می‌دهد؛ آرامشی که پس از آتش‌بسی در سال ۲۰۲۲ میان حوثی‌ها و دولت یمن برقرار شد، پیش از آنکه درگیری‌ها در ژوئیه گذشته همزمان با گسترش دامنه تنش و درگیری در منطقه از سر گرفته شود.


عملیات بازپس‌گیری صنعا و پایان دادن به کودتای حوثی‌ها آغاز شد

رئیس شورای رهبری یمن رشاد العلیمی (سبأ)
رئیس شورای رهبری یمن رشاد العلیمی (سبأ)
TT

عملیات بازپس‌گیری صنعا و پایان دادن به کودتای حوثی‌ها آغاز شد

رئیس شورای رهبری یمن رشاد العلیمی (سبأ)
رئیس شورای رهبری یمن رشاد العلیمی (سبأ)

رشاد العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاستی یمن، دوشنبه از آغاز عملیات نظامی «فجر یمن» خبر داد؛ عملیاتی که به گفته او برای بازپس‌گیری مؤسسات دولتی، آزادسازی پایتخت صنعا و پایان دادن به کودتای شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران اجرا می‌شود.

العلیمی در پستی در پلتفرم «ایکس» نوشت: «با توکل بر خدا، عملیات فجر یمن برای بازپس‌گیری مؤسسات دولتی، آزادسازی پایتخت صنعا و پایان دادن به کودتای شبه‌نظامیان حوثی تروریستی آغاز شد.»

او افزود این عملیات «به یاری خدا، با اراده ملت ما و دلاوری نیروهای مسلح و همه تشکل‌های نظامی، و با پشتیبانی برادران و دوستانمان» پیش خواهد رفت. به گفته او، یمن به سوی «فجری تازه از آزادی، صلح و ثبات» گام برمی‌دارد.

این اعلام ساعاتی پس از آن صورت می‌گیرد که فرماندهی «ائتلاف حمایت از مشروعیت» تأکید کرد پشتیبانی عملیاتی کامل از نیروهای یمنی را ادامه می‌دهد و در کنار دولت مشروع می‌ماند تا مؤسسات دولتی بازپس‌گیری شوند و تهدید شبه‌نظامیان حوثی علیه آزادی کشتیرانی دریایی پایان یابد.

العلیمی یکشنبه نیز در سخنانی خطاب به یمنی‌ها از گذار به اقدام نظامی خبر داده بود. به گفته او، فرصت‌های تنش‌زدایی و تلاش‌های صلح به پایان رسیده است. او تأکید کرده بود نیروهای مسلح، نیروهای امنیتی و تشکل‌های نظامی دستور گرفته‌اند مأموریت‌های خود را بر اساس طرح‌های تصویب‌شده اجرا کنند.

رئیس شورای رهبری تأکید کرد این نبرد «جنگی علیه ساکنان مناطق» تحت کنترل حوثی‌ها نیست. او از غیرنظامیان خواست از مواضع و تجمع‌های نظامی و مسیرهای تدارکاتی فاصله بگیرند. او بار دیگر بر تعهد دولت به حفاظت از غیرنظامیان و اموال و پایبندی به قانون تأکید کرد و انتقام‌جویی و تلافی را رد کرد.

آغاز این عملیات همزمان با شدت گرفتن درگیری‌ها در استان تعز است. حوثی‌ها حملات خود را در حومه جنوب‌غربی این استان تشدید کرده‌اند تا راه‌های ارتباط‌دهنده شهر تعز به مناطق تحت کنترل دولت، از جمله لحج و عدن، را قطع کنند.


العلیمی آغاز نبرد نظامی فراگیر علیه حوثی‌ها را اعلام کرد

رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن، رشاد العلیمی (سبأ)
رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن، رشاد العلیمی (سبأ)
TT

العلیمی آغاز نبرد نظامی فراگیر علیه حوثی‌ها را اعلام کرد

رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن، رشاد العلیمی (سبأ)
رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن، رشاد العلیمی (سبأ)

رشاد العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن، روز یکشنبه آغاز عملیات نظامی برای بازپس‌گیری بخش‌های باقی‌مانده از اراضی جمهوری، گسترش حاکمیت دولت و نهادهای آن بر سراسر خاک کشور را اعلام کرد. این اعلام، به‌طور رسمی، گذار از مرحله آمادگی و بسیج به مرحله عملیات نظامی باز را رقم زد.

العلیمی در خطاب به مردم یمن گفت تصمیم آغاز عملیات پس از تکمیل اقدامات و تدابیر لازم و بر اساس تصمیم‌های شورای دفاع ملی گرفته شده است. او تأکید کرد که به نیروهای مسلح، نیروهای امنیتی و همه تشکل‌های نظامی دستور داده شده است مأموریت‌های خود را بر اساس طرح‌های مصوب اجرا کنند «تا کشور از زیر فشار شبه‌نظامیان تروریست آزاد شود».

جنگنده‌ای متعلق به نیروهای مسلح یمن (ارتش يمن)

رئیس شورای رهبری، با اشاره به پایان یافتن فرصت‌های کاهش تنش، تصمیم خود را توجیه کرد و گفت دولت زمان و فرصت‌های کافی برای صلح در اختیار گذاشته است، اما گروه حوثی در مقابل، به بسیج نیرو، تشدید تنش، حملات و تهدید غیرنظامیان، تأسیسات ملی، کشورهای همسایه و گذرگاه‌های بین‌المللی ادامه داده است.

او تأکید کرد نبرد اعلام‌شده جنگی علیه ساکنان مناطق تحت کنترل حوثی‌ها یا علیه یک مذهب یا قبیله نیست، بلکه «نبرد دولت برای شهروندانش و بازگرداندن نهادهای آن» است. او افزود هدف این عملیات پایان دادن به مصادره اراده یمنی‌ها و آینده سیاسی آنان با استفاده از زور سلاح است.

العلیمی پیام مستقیمی نیز به ساکنان مناطق تحت کنترل حوثی‌ها فرستاد و از آنها خواست از مواضع و تجمع‌های نظامی و مسیرهای تدارکاتی فاصله بگیرند و از فرستادن فرزندان خود به جنگ جلوگیری کنند. او هم‌زمان بر تعهد دولت به بازگشت امن و عفو اعلام‌شده برای کسانی که سلاح را کنار بگذارند و از جنگیدن در صفوف این گروه دست بکشند، تأکید کرد.

رئیس شورای رهبری در پیامی به نیروهای دولتی و مقاومت گفت مأموریت «تنها بازپس‌گیری زمین نیست، بلکه بازگرداندن دولت به آن است». او از نیروها خواست از غیرنظامیان و اموال آنان حفاظت کنند، قانون را رعایت کنند و تأکید کرد جایی برای انتقام‌جویی یا تعرض به افراد بی‌گناه وجود ندارد.

دستورهای دولت

در بخش غیرنظامی، العلیمی اعلام کرد به دولت دستور داده است برنامه‌ای را هم‌زمان با عملیات نظامی آماده کند تا نهادهای دولتی بلافاصله پس از بازپس‌گیری مناطق، مسئولیت‌های خود را در آنها بر عهده بگیرند.

از جمله اولویت‌هایی که او اعلام کرد، ازسرگیری پرداخت حقوق کارکنان دولت و رسیدگی به مطالبات معوقه با محاسبه مبالغ مربوط به گذشته، اجرای برنامه‌ای فوری برای بهبود شرایط و بازسازی، ترمیم جاده‌ها، شبکه برق، آب و تأسیسات آسیب‌دیده، فراهم کردن شرایط بازگشت آوارگان و ازسرگیری فعالیت اقتصادی است.

العلیمی گفت موفقیت این نبرد با شمار شهرهای بازپس‌گرفته‌شده سنجیده نخواهد شد، بلکه معیار آن شمار شهروندانی خواهد بود که امنیت به آنها بازمی‌گردد، خانواده‌هایی که به خانه‌های خود بازمی‌گردند و اقداماتی که مانع بازگشت به رویه‌های کشتار، سرکوب و مصادره اراده مردم می‌شود.

نیروهای دولتی یمن در تعز درگیر نبردهای شدیدی هستند (ارتش يمن)

شورای رهبری و دولت همچنین بار دیگر بر تعهد خود به نتایج گفت‌وگوی جنوب با جنوب که با حمایت پادشاهی عربی سعودی برگزار می‌شود، تأکید کردند؛ گفت‌وگویی که قرار است راه را برای راه‌حلی عادلانه و فراگیر برای مسئله جنوب هموار کند. العلیمی از کشورهای دوست و برادر و جامعه بین‌المللی خواست از یمن، نیروهای مسلح و نهادهای ملی آن حمایت کنند و از تلاش‌های بشردوستانه و اقتصادی و برنامه‌های بهبود شرایط و بازسازی پشتیبانی کنند.

العلیمی در پایان اعلام کرد نهادهای نظامی، امنیتی و غیرنظامی دولت وارد «حالت آماده‌باش کامل» شده‌اند و این وضعیت تا انجام مأموریت ادامه خواهد داشت. او تأکید کرد مرحله جدید با هدف بازگرداندن حاکمیت دولت بر سرزمین و نهادهای آن و بازگرداندن سلاح به «جایگاه طبیعی خود، تحت حاکمیت قانون» آغاز شده است.