روسیه به دنبال تحکیم دستاوردهای خود در سال ۲۰۲۴؛ حرکت به سوی ایجاد شکاف گسترده در اردوگاه غرب

جنگ اوکراین «به تعویق افتاد»... ورود به پرونده‌های منطقه‌ای فعال شده‌است

پوتین و وزیر دفاعش سرگئی شویگو در جریان بازدید از یک مرکز آموزشی نظامی در ماه اکتبر (AFP)
پوتین و وزیر دفاعش سرگئی شویگو در جریان بازدید از یک مرکز آموزشی نظامی در ماه اکتبر (AFP)
TT

روسیه به دنبال تحکیم دستاوردهای خود در سال ۲۰۲۴؛ حرکت به سوی ایجاد شکاف گسترده در اردوگاه غرب

پوتین و وزیر دفاعش سرگئی شویگو در جریان بازدید از یک مرکز آموزشی نظامی در ماه اکتبر (AFP)
پوتین و وزیر دفاعش سرگئی شویگو در جریان بازدید از یک مرکز آموزشی نظامی در ماه اکتبر (AFP)

صحنه‌های منطقه ای و بین‌المللی برای ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه در پایان سال مساعد به نظر می‌رسد. سال ۲۰۲۳ پرتلاطم‌ترین و پراضطراب‌ترین ایستگاه در ده سال گذشته، چه در داخل و چه در خارج بود. روسیه شاهد چرخش‌های خطرناک و رویدادهای بزرگ بود.
شورش نظامی گروه «واگنر» با حمایت ژنرال‌های برجسته و منطقه وسیعی از پذیرش مردمی تقریباً در اواسط سال بر روسیه حادث و آن را وارد تونلی از هرج و مرج داخلی شد. اما کرملین در یک نبرد سرنوشت ساز داخلی پیروز شد و موفق شد مخالفان خود را با یک ضربه مهلک از بین ببرد.
شرایط معیشتی شاهد لرزش‌های بزرگ بود. در ابتدای سال به نظر می‌رسید که اقتصاد روسیه زیر بار ۱۱ بسته تحریمی همه‌جانبه دچار تزلزل شده‌است. با این حال، با آمدن پاییز، شاخص‌ها از رکود به سمت بهبود در تعدادی از بخش‌ها حرکت کردند. به نظر می‌رسید که روسیه شروع به کنار آمدن با انزوای اقتصادی از غرب کرده‌است، شرایط را برای رویارویی با پیامدهای سخت بهبود بخشیده و به سمت رکورد رشد در چندین زمینه حرکت کرده‌است.
در جبهه‌های نبرد در کشور همسایه، سال گذشته فرمول شکست برای شرط‌بندی برای دستیابی به پیروزی نظامی بر روسیه تعیین شد. کرملین نیز به نوبه خود اولویت‌ها را تغییر داد و پس از موفقیت باخموت در اواسط سال، دیگر توجهی به پیشرفت گسترده در جبهه‌ها نکرد.
با این حال، در ازای آن، مسکو نقشه‌های «دفاکتو» را که پس از الحاق استان‌های اوکراین ایجاد کرده بود، تقویت کرد و همه تلاش‌ها برای پیشروی در چارچوب ضدحمله اوکراین-غرب را ناکام گذاشت.
در سیاست بین‌الملل؛ با تشدید شکاف در اردوگاه غرب در مورد موضوع کمک نظامی به کی یف و امکان‌پذیری فشار اقتصادی بر مسکو، بادها مطابق میل پوتین وزیدند. جنگ غزه در پاییز دستاوردهای جدیدی را به همراه داشت. نفوذ ضعیف اتحادهای منطقه ای تحت حمایت کرملین مانند بریکس، شانگهای و کشورهای مشترک المنافع بر رویدادهای جهانی مانع از توسعه سیاست‌های مبتنی بر انباشت منافع برای مسکو و متحدانش نشد.
به گفته کرملین و جریان گسترده‌ای در داخل روسیه، زمان‌های سخت گذشته‌است. به نظر می‌رسید که مسکو در حال آماده شدن برای رسیدن به نتایج با فرا رسیدن سال جدید است.

اوکراین... تعلیق درگیری

یکی از برجسته‌ترین جهت‌گیری‌های سیاست‌های پوتین در سال ۲۰۲۴، حفظ رکود نقشه‌های درگیری نظامی در اوکراین است. کارشناسان برجسته انتظار ندارند کرملین دست کم در نیمه اول سال یک حمله گسترده انجام دهد.

تزیینات سال نو در مسکو: ستاره کرملین با علامت «Z»، نشان ارتش روسیه در اوکراین (AFP)

در این زمینه؛ چندین رویکرد پوتین را می‌توان در مورد نبرد او در اوکراین مشاهده کرد.
نیروهای روسی موفق شدند نبرد را در تمام خط مقدم متوقف کنند و از پیشرفت‌های بزرگ جلوگیری کنند. فردا، موفقیت با پیشروی چند صد متری یا عقب‌نشینی به میزان مشابه سنجیده می‌شود. کارشناسان نظامی می‌گویند که مسکو ممکن است بدون انجام یک حمله بزرگ که کرملین به آن نیازی ندارد، محاصره آودیوکا (دونتسک) را برای تأیید «محبوبیت» پوتین در مرحله بعدی توسعه دهد. خطرات آن نیز بسیار زیاد است و اگر خسارات زیادی در میان سربازان روسی رخ دهد ممکن است تأثیر منفی داشته باشد.
عنصر دوم در این سطح این است که مسکو اکنون در یک موقعیت برنده نسبی در «جنگ فرسایشی» قرار دارد، بنابراین رویکردهای آن بر تلاش برای گسترش شکاف در صفوف غرب متمرکز است و برای درماندگی بیشتر اروپا آماده می‌شود. چندین کشور باید از اسلواکی، مجارستان و هلند الگوبرداری کنند تا لحن خود را نسبت به مسکو کاهش دهند و فوراً خواستار باز کردن کانال‌های گفت و گو با آن شوند.
در همین زمینه، داده‌های مسکو حاکی از اتمام تسلیحات و مهمات از انبارها و فروشگاه‌های غرب است که به این معنی است که هزینه تدارکات اوکراین در مرحله بعدی بیشتر خواهد بود. این امر در تمایل برخی کشورهای غربی برای حمایت از ایجاد صنایع دفاعی مشترک با کی یف به عنوان جایگزینی برای تجهیزات نظامی تسلیحات و فناوری‌های ساخت کشورهای ناتو منعکس می‌شود.

تقویت جبهه متفقین

اگرچه اتحادهای منطقه‌ای روسیه در سال گذشته در نشان دادن یک انسجام مستحکم که از مواضع کرملین در قبال غرب حمایت می‌کند، معکوس نشده‌است، اما مسکو در دستیابی به چندین پیشرفت موفق بوده‌است، از جمله گسترش خطوط تجارت جایگزین در مواجهه با محاصره غرب و افزایش نرخ مبادله به ارزهای ملی در چارچوب «شانگهای» و «بریکس» و به صورت دوجانبه نیز با متحدان «استراتژیک» مانند چین، به حدود نیمی از حجم تجارت خارجی روسیه می‌رسد. این فرایند در سال جدید به شدت ادامه خواهد داشت و مسکو به دنبال تقویت مسیرهای جایگزین عرضه به ویژه «کریدور شمال-جنوب» با همکاری چین، ایران و کشورهای قفقاز جنوبی و بهبود شرایط تجارت با متحدانش خواهد بود.

ایران، متحد استراتژیک

از جمله جهت‌گیری‌های اصلی سیاست روسیه در سال جدید، ادامه تقویت روابط با ایران به عنوان برجسته‌ترین شریک منطقه ای روسیه است. تحکیم مشارکت در جنگ اوکراین و تدارکات عمده ای که تهران در سال گذشته در اختیار مسکو قرار داد، پایه‌های توسعه این تحرک مشترک را پی ریزی کرد. این همان چیزی است که از طریق توافق‌نامه‌های مربوط به صنایع مشترک که در زمینه‌های عمرانی در حال توسعه هستند (تولید خودرو، مونتاژ هواپیما و ماشین آلات و ...) شروع به ظهور کرده‌است. ارتش، که در درجه اول به توسعه همکاری در زمینه تولید پهپاد و ادامه کار در توسعه بخش موشک‌های دفاعی می‌پردازد، در این زمینه، همچنین صحبت‌هایی در مورد امکان ارائه قرارداد مورد انتظار آخرین نسل از جنگنده‌های سوخو به ایران وجود دارد.
برآوردهای روسیه و ایران حاکی از آن است که در نیمه اول سال ۲۰۲۴، دو طرف در آستانه امضای یک توافقنامه مشارکت استراتژیک جدید و جامع هستند. این توافقنامه که قرار است روابط را به سطح کیفی جدیدی منتقل کند، دو سال است که روی آن کار شده‌است و پس از رسیدن به شکل نهایی در انتظار امضای رسمی است که شامل همه زمینه‌های همکاری آینده است.
در سطح منطقه ای، دو کشور قصد خود را برای افزایش همگرایی دیدگاه‌ها در مورد پرونده‌های موجود، به ویژه در مورد پرونده هسته ای ایران و درگیری‌های جاری در سوریه پنهان نمی‌کنند؛ پرونده‌هایی که همچنین انتظار می‌رود سال آینده وارد فاز جدیدی شوند.

سوریه... عرصه درگیری دوباره

جنگ اوکراین و مواضع اتخاذ شده توسط تل آویو در حمایت صریح از کی یف، علاوه بر پیامدهای بعدی ناشی از جنگ جاری در غزه، منجر به تغییر مهمی در اولویت‌های روسیه در سوریه شد. این امر عمدتاً در تغییر سیاست کمتر محتاطانه و حساس مسکو در قبال تلاش‌های قبلی خود برای حفظ تعادل ظریفی که بین روابط خود با ایران از یک سو و اسرائیل از سوی دیگر برقرار کرده بود ظاهر شد.
این روند در دفعات فزاینده محکومیت روسیه به حملات اسرائیل به مراکز ایران در سوریه و در عقب‌نشینی از آمادگی‌های قبلی برای دستیابی به توافق با غرب بر اساس «کنترل حضور ایران» در سوریه مشهود بود.

ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه در یک کنفرانس مطبوعاتی در سالن نمایشگاه گوستینی دوور در مرکز مسکو (رویترز)

کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که مسکو به تقویت این روند در مرحله بعدی ادامه دهد، با تمایل خود به ادامه تضمین این که مسائل به یک رویارویی همه‌جانبه که ممکن است منجر به گسترش دامنه جغرافیایی جنگ غزه در منطقه شود، ادامه دهد. این بدان معناست که سوریه بار دیگر به عرصه درگیری فعال، هرچند «کنترل شده» بین بازیگران خارجی، با این انتظار که مسکو از اقدامات برای کنترل حضور ایران در این کشور دست بردارد، تبدیل شده‌است.



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.