عبدالرحمن شلقم وزیر امور خارجه اسبق لیبی در خاطرات خود با عنوان «سالهایم خاطرهاند» ابعادی از شخصیت معمر قذافی رهبر فقید این کشور را آشکار میکند و تحسین خود را از وی پنهان نمیکند.
شلقم مینویسد: «در مورد معمر قذافی هر چه میخواهید بگویید، میتوانید با زبان یا قلم سیاسی یا ایدئولوژیک شخصیت او را نقد کنید. با این حال، هیچکس نمیتواند انکار کند که او یک خواننده و کتاب خوان درجه یک بود، بلکه او تحصیلکرده ای بود که عمیقاً در آنچه میخواند میکاود و کتابهایش را با دقت انتخاب میکرد».
او میافزاید که قذافی «کتاب شهریار، نوشتهٔ نیکولو ماکیاولی را در سنین پایین و با دقت مطالعه کرد و در طول زندگیاش از آن جدا نشد. او همچنین کتاب نبرد من اثر آدولف هیتلر، کتاب قرمز کوچک مائو، نقل قولهایی از مائو تسهتونگ و مقدمه ابن خلدون به همراه کتابهای تاریخ باستان و مدرن را مطالعه کردهاست».
او در ادامه مینویسد: «قذافی در نوشتن کتاب سبز خود مستقیماً چیزی از آن کتابها نقل نکرده و در نوشتن آن از کسی کمک نگرفتهاست. در عوض، او ایده نوشتن کتابی حاوی ایدههای خود را پیدا کرد و از میان حوادثی که در آن زندگی کرد، عنوان نظریه جهانی سوم را به رنگ سبز ارائه داد».
قذافی در این کتاب دیدگاههای خود را پیرامون سیستمهای حکومتداری و همچنین نظرات خود حول تجربههای بشری مانندسوسیالیسم، دموکراسی و آزادی بیان کردهاست.
شلقم میگوید: «قذافی روشنفکر، با قذافی انقلابی و سیاستمدار متفاوت است. بارها برای یک موضوع سیاسی مرا احضار میکرد و من او را عصبانی و آشفته میدیدم، اما به محض اینکه وارد یک نقطه عطف فکری یا ادبی به ویژه شعر و فلسفه میشدیم، تبدیل به شخصیتی آرام، اهل گفت و گو و شنوا و اغلب به یک پرسشگر میشد».
خاطرات شلقم: قذافی یک خواننده درجه یک بود
خاطرات شلقم: قذافی یک خواننده درجه یک بود
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة