سالم الدوسری؛ آیا می‌تواند برای سومین‌بار عنوان بهترین بازیکن آسیا را به‌دست آورد؟

ستاره سعودی گفت که همچنان انگیزه و اشتیاق ادامه درخشش را دارد

 سالم الدوسری در کنفرانس خبری پس از دریافت جایزه بهترین بازیکن آسیا (رويترز)
 سالم الدوسری در کنفرانس خبری پس از دریافت جایزه بهترین بازیکن آسیا (رويترز)
TT

سالم الدوسری؛ آیا می‌تواند برای سومین‌بار عنوان بهترین بازیکن آسیا را به‌دست آورد؟

 سالم الدوسری در کنفرانس خبری پس از دریافت جایزه بهترین بازیکن آسیا (رويترز)
 سالم الدوسری در کنفرانس خبری پس از دریافت جایزه بهترین بازیکن آسیا (رويترز)

سالم الدوسری، ستاره فوتبال پادشاهی عربی سعودی، که پنج‌شنبه گذشته برای دومین‌بار جایزه بهترین بازیکن آسیا را دریافت کرد، می‌گوید که توانایی کسب این عنوان را برای سومین‌بار نیز دارد؛ زیرا همچنان از شوق، انگیزه و اراده برای پیشرفت برخوردار است و با بی‌توجهی به انتقادات، آن‌ها را عاملی برای تلاش و انگیزه‌ی بیشتر می‌داند.

الدوسری (۳۴ ساله) یکی از برجسته‌ترین فوتبالیست‌هایی است که سعودی به فوتبال عرضه کرده است. او با تکیه بر استعداد خود، جایگاهی درخشان در صحنه‌های داخلی، قاره‌ای و جهانی به‌دست آورده؛ چه در ترکیب باشگاه الهلال و چه در تیم ملی کشورش.

او پنج‌شنبه گذشته در ریاض، برای دومین‌بار پس از سال ۲۰۲۲، جایزه بهترین بازیکن آسیا را از آن خود کرد. الدوسری کارنامه‌ای درخشان دارد: شش قهرمانی در لیگ داخلی و دو عنوان قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا با الهلال.

دوره شش‌ماهه حضور او در باشگاه اسپانیایی ویارئال در سال ۲۰۱۸، نقطه‌ی عطفی در رشد و بلوغ حرفه‌ای‌اش بود. او در این مدت، علاوه بر تجربه‌ی فوتبال اروپا، انضباط و حرفه‌ای‌گری را به مهارت‌های فنی خود افزود.

این بازیکن در قالب توافق مشترک میان «هیئت ورزش پادشاهی عربی سعودی» و «سازمان لیگ فوتبال اسپانیا»، به همراه هشت بازیکن سعودی دیگر به تیم‌های اسپانیایی پیوست. او تنها در یک دیدار رسمی برای ویارئال به میدان رفت؛ مسابقه‌ای مقابل رئال مادرید که با تساوی ۲-۲ پایان یافت. او در نیمه دوم، در حالی وارد زمین شد که تیمش دو بر صفر عقب بود.

الدوسری درباره آن تجربه گفت: «در آن دوران، به‌ویژه از نظر تاکتیکی، سرعت و آمادگی بدنی بسیار آموختم.»

طلال المشعل، بازیکن پیشین تیم ملی سعودی و باشگاه‌های الاهلی، الاتحاد و النصر، در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه توضیح داد: «ستاره‌شدن سالم در دو مرحله شکل گرفت؛ پیش از حضور در ویارئال، او بیشتر فردی بازی می‌کرد و هنوز پختگی تاکتیکی نداشت. اما پس از بازگشت از اسپانیا، تبدیل به بازیکنی منضبط و تیمی شد که توانست در الهلال و تیم ملی، نقش تعیین‌کننده‌ای در بازی‌های بزرگ ایفا کند.»

لحظه اهدای جایزه از سوی شیخ سلمان آل‌خلیفه، رئیس کنفدراسیون فوتبال آسیا (رویترز)

خانواده سالم الدوسری اهل استان الافلاج در جنوب ریاض‌اند، اما او در شهر جده به دنیا آمد؛ جایی که پدرش در آن زمان معلم بود. خانواده‌اش بعدها به ریاض نقل مکان کردند.

نخستین حضور رسمی الدوسری در صحنه فوتبال سعودی به سال ۲۰۱۱ بازمی‌گردد؛ زمانی که در جام جهانی جوانان، دروازه تیم گواتمالا را گشود. نخستین دعوت او به تیم ملی بزرگسالان نیز توسط سرمربی هلندی فرانک ریکارد برای مرحله مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۴ انجام شد.

او در نخستین بازی ملی خود برابر استرالیا در فوریه ۲۰۱۲، گل زیبایی به ثمر رساند (شکست ۲-۴). در جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه نیز، با گل دقیقه آخر خود مقابل مصر، پیروزی ۲-۱ را برای تیمش رقم زد؛ هرچند هر دو تیم از مرحله گروهی کنار رفتند.

لقب «تورنادو» (گردباد) را از آن خود کرده است؛ لقبی که در بازی‌های المپیک توکیو ۲۰۲۱ نیز برازنده‌اش بود، آنجا که گل تساوی مقابل ساحل عاج را به ثمر رساند.

در جام جهانی قطر ۲۰۲۲ نیز، با گلی تماشایی برابر آرژانتینِ لیونل مسی، پیروزی تاریخی ۲-۱ را برای سعودی رقم زد؛ هرچند آرژانتین در ادامه قهرمان جهان شد.

او پس از آن دیدار گفت: «هدفم این است که نام فوتبال سعودی را در صحنه‌های جهانی سربلند کنم.»

الدوسری آماری کم‌نظیر دارد؛ او موفق شده در جام جهانی‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲، جام ملت‌های آسیا ۲۰۱۹ و المپیک توکیو ۲۰۲۱ گل‌زنی کند. اکنون نیز با رهبری تیم ملی کشورش به جام جهانی ۲۰۲۶، در پی افزایش این آمار است.

او پنج‌شنبه، پس از دریافت جایزه، در پاسخ به انتقادها گفت: «نمی‌شنوم، نمی‌بینم، حرف نمی‌زنم... تمرکزم فقط بر زمین بازی است. هر بازیکنی فشار را تجربه می‌کند، اما من عاشق چالش با خودم هستم.»

الدوسری برای الهلال نیز گل‌های سرنوشت‌سازی در مسابقات بین‌المللی به ثمر رسانده است؛ از جمله در جام جهانی باشگاه‌ها ۲۰۱۹ مقابل فلامنگو برزیل، و در سال ۲۰۲۲ برابر تیم الجزیره امارات. در جام جهانی باشگاه‌های ۲۰۲۵ آمریکا نیز دروازه پاچوکا مکزیک را گشود و الهلال را تا مرحله یک‌چهارم نهایی پیش برد.

او نقش برجسته‌ای در دو قهرمانی الهلال در لیگ قهرمانان آسیا در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ داشت و در فینال نخست برابر اوراوای ژاپن گل‌زنی کرد.

سالم کار خود را در رده‌های پایه الهلال آغاز کرد و در ژانویه ۲۰۱۱ به‌عنوان بازیکن آماتور به ثبت رسید. نخستین بازی‌اش برای تیم بزرگسالان در فصل ۲۰۱۲، در شهرآورد ریاض برابر النصر بود که با ورود از روی نیمکت، یکی از سه گل تیمش را به ثمر رساند.

او عمدتاً در پست وینگر بازی می‌کند، اما به دلیل سرعت، چابکی و توانایی بالا در دریبل، در سایر پست‌های هجومی نیز مؤثر است. جشن‌های گل‌زنی او که شامل حرکات آکروباتیک و تقلید از حرکات سرژ گنابری (بازیکن آلمانی) است، شهرت زیادی یافته است.

سالم الدوسری پس از دریافت جایزه در کنفرانس خبری گفت: «همیشه به دنبال بهتر شدن هستم و تا زمانی که بتوانم، به میدان می‌روم.»



استقبال مصری‌ها از پیوستن هيثم حسن به سلتیک اسکاتلند

هيثم حسن قدم أداء لافتاً في كأس العالم (صفحته على «إكس»)
هيثم حسن قدم أداء لافتاً في كأس العالم (صفحته على «إكس»)
TT

استقبال مصری‌ها از پیوستن هيثم حسن به سلتیک اسکاتلند

هيثم حسن قدم أداء لافتاً في كأس العالم (صفحته على «إكس»)
هيثم حسن قدم أداء لافتاً في كأس العالم (صفحته على «إكس»)

انتقال هيثم حسن، بازیکن مصری، از رئال اویدو اسپانیا به سلتیک، بزرگ‌ترین باشگاه اسکاتلند، با استقبال قابل توجهی در مصر روبه‌رو شد. ناظران این انتقال را «گامی برای تقویت جایگاه فوتبال مصر در نقشه فوتبال بین‌المللی» دانستند؛ جایگاهی که پیش از این با درخشش محمد صلاح و عمر مرموش شاهد توجه گسترده‌ای بوده است.

برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی این انتقال را «آغاز مرحله‌ای تازه برای استعدادهای مصری در ورزشگاه‌های اروپا» توصیف کردند. به گفته آنها، سلتیک فوتبال تهاجمی بازی می‌کند و تلاش دارد زمان بیشتری مالکیت توپ را در اختیار داشته باشد؛ سبکی که با ویژگی‌های هيثم حسن، بازیکنی که دریبل‌زدن و نفوذ را ترجیح می‌دهد و کمتر به عقب پاس می‌دهد، تناسب دارد.

این انتقال چهار ساله، با امکان تمدید برای یک سال دیگر، پس از درخشش این بازیکن با تیم ملی مصر در آخرین دوره جام جهانی انجام شد. عملکرد او به‌ویژه در دیدار مصر برابر آرژانتین مورد توجه قرار گرفت. مهارت او به‌عنوان یک وینگر تهاجمی در این مسابقه بیشتر دیده شد. به گفته دنبال‌کنندگان فوتبال، ویژگی‌های او شامل «سرعت در شروع حرکت و انتقال سریع از دفاع به حمله، دریبل در فضاهای محدود و توانایی رهایی از یارگیری، و همچنین بازی مستقیم به جای نگه داشتن طولانی توپ» است.

جمال زهیری، منتقد ورزشی، در گفت‌وگویی تلویزیونی با برنامه «الماتش» که از شبکه «صدی البلد» پخش می‌شود، گفت «انتقال هيثم حسن به لیگ اسکاتلند می‌تواند در آینده سکوی پرتابی برای پیوستن او به باشگاه‌های بزرگ اروپا باشد». او افزود «از همان نخستین لمس توپ، همه متوجه شدند که با بازیکنی ماهر و دارای آینده‌ای امیدوارکننده روبه‌رو هستیم».

محمد البرمی، منتقد ورزشی مصری، انتقال هيثم حسن به سلتیک را «پاداشی برای عملکرد خوب او در مراحل پایانی جام جهانی» دانست، هرچند این بازیکن از ابتدا در همه دیدارهای تیم ملی مصر به میدان نرفته بود. او همچنین گفت «درخشش او و انتقالش به لیگ برتر انگلیس چندان دور از انتظار نیست و بنابراین ممکن است شاهد ظهور یک محمد صلاح جدید باشیم. نباید فراموش کنیم که صلاح نیز در سنی نزدیک به سن هيثم هنگام انتقال به سلتیک، به لیورپول پیوست».

او در گفت‌وگو با «الشرق الأوسط» افزود «انتقال حسن که در کنار تابعیت مصری، تابعیت فرانسوی نیز دارد، تحول مهمی در پرونده بازیکنان دوتابعیتی به شمار می‌رود و این پیام را برای همه دارد که تیم ملی مصر می‌تواند استعدادهای خود را به شکل مناسبی به جهان معرفی کند».

هیثم حسن به باشگاه سلتیک پیوست (صفحه او در «ایکس»)

هیثم حسن در نخستین اظهارنظر خود درباره این انتقال گفت «از زمانی که کودک بودم، سلتیک را در رقابت‌های لیگ اروپا دنبال می‌کردم و می‌دانم که این باشگاه، بزرگ‌ترین باشگاه اسکاتلند است و بازیکنان بزرگی در آن حضور داشته‌اند. به همین دلیل از پیوستن به مجموعه‌ای جدید که امیدوارم بتوانم به آن کمک کنم، خوشحالم».

او در گفت‌وگو با وب‌سایت رسمی باشگاه افزود «اکنون بهترین زمان برای جدایی از لیگ اسپانیا پس از شش سال حضور در آن است. من فوتبال را منبع لذت و شور و اشتیاق می‌دانم و مشتاقم تجربه‌ای لذت‌بخش داشته باشم و با فرهنگی متفاوت آشنا شوم».

هیثم حسن در سال ۲۰۰۲ در فرانسه از پدری مصری و مادری تونسی متولد شد. او در سال ۲۰۰۸ به آکادمی «پورت دو باغنو» پیوست و سپس به تیم‌های پایه «پاریس اف‌سی» و در سال ۲۰۱۷ به «شاتورو» رفت. او در این دوره برای تیم ملی زیر ۱۷ سال فرانسه بازی کرد، اما اخیراً تصمیم گرفت تیم ملی مصر را انتخاب کند.

در اکتبر ۲۰۲۰ به ویارئال اسپانیا پیوست و کار خود را در تیم دوم این باشگاه آغاز کرد. سپس در فصل ۲۰۲۱-۲۰۲۲ به‌صورت قرضی برای میراندس و در فصل ۲۰۲۳-۲۰۲۴ برای اسپورتینگ خیخون بازی کرد. این دو تجربه فرصت بیشتری برای حضور در میدان و کسب تجربه در فوتبال اسپانیا در اختیار او قرار داد.

مهم‌ترین مرحله دوران حرفه‌ای او با رئال اویدو رقم خورد. او در اوت ۲۰۲۴ به این باشگاه پیوست و به بازیکنی ثابت در ترکیب تیم تبدیل شد و در صعود اویدو به لیگ اسپانیا نقش داشت. همچنین جایزه بهترین بازیکن تیم در فصل ۲۰۲۴-۲۰۲۵ را دریافت کرد.

مصطفی صابر، منتقد ورزشی، معتقد است «سخت است بگوییم هيثم حسن به نسخه جدید صلاح تبدیل خواهد شد، چون هر بازیکنی شخصیت و سبک خاص خود را دارد، اما هيثم از توانایی‌های بسیار خوبی مانند سرعت، مهارت و توانایی دریبل‌زدن برخوردار است».

او در گفت‌وگو با «الشرق الأوسط» افزود که اکنون مهم این است که «هيثم در تیم جدیدش فرصت بازی در ترکیب اصلی را به دست آورد و با عملکرد مؤثرش در مقابل دروازه، مربی را وادار کند که همواره از او استفاده کند. در این صورت، می‌تواند نام بزرگی برای خود در فوتبال اروپا بسازد، به‌ویژه اینکه هنوز تنها ۲۴ سال دارد».


کاپیتان النصر به تمرینات بازگشت تا برای دیدار با الفتح آماده شود


کریستیانو رونالدو، کاپیتان النصر، در تمرینات شرکت کرد (حساب باشگاه)
کریستیانو رونالدو، کاپیتان النصر، در تمرینات شرکت کرد (حساب باشگاه)
TT

کاپیتان النصر به تمرینات بازگشت تا برای دیدار با الفتح آماده شود


کریستیانو رونالدو، کاپیتان النصر، در تمرینات شرکت کرد (حساب باشگاه)
کریستیانو رونالدو، کاپیتان النصر، در تمرینات شرکت کرد (حساب باشگاه)

باشگاه النصر سعودی تمرینات خود را برای دیدار مقابل الفتح در هفتهٔ نخست لیگ حرفه‌ای فوتبال سعودی دنبال کرد. این تمرینات با فضای چشمگیری همراه بود؛ کریستیانو رونالدو، کاپیتان تیم، به محل باشگاه آمد و به هم‌تیمی‌هایش در جلسهٔ تمرینی پیوست.

حساب رسمی باشگاه در شبکهٔ اجتماعی «ایکس» چند تصویر از تمرینات منتشر کرد. این تصاویر شماری از بازیکنان تیم اول را در حال انجام تمرینات بدنی نشان می‌داد. همچنین لحظهٔ ورود رونالدو به محل باشگاه و حضور او در جلسهٔ تمرینی در کنار کادر فنی به سرپرستی آنج پاستکوگلو، سرمربی تیم، در این تصاویر ثبت شده بود.

باشگاه در ویدئوی جداگانه‌ای که منتشر کرد، خوشآمدگویی پاستکوگلو به کاپیتان خود را به نمایش گذاشت. سرمربی النصر با جملاتی خطاب به رونالدو، او را به‌خاطر ازدواجش تبریک گفت و افزود: «به شما خوشآمد می‌گوییم کریستیانو، و به‌خاطر ازدواجتان تبریک می‌گوییم.» او سپس به دیگر بازیکنان گفت: «امروز لیگ شروع شد.»

باشگاه «العالمی» تمرینات خود را در زمین‌های تمرینی برای بازی پیشرو مقابل الفتح پیگیری می‌کند. در همین حال، نگاه‌ها به نخستین بازی تیم در لیگ تحت هدایت پاستکوگلو دوخته شده است.


قطر، مغرب و مصر در میان ۶ فدراسیون عرب حامی رئیس فیفا

اینفانتینو (رویترز)
اینفانتینو (رویترز)
TT

قطر، مغرب و مصر در میان ۶ فدراسیون عرب حامی رئیس فیفا

اینفانتینو (رویترز)
اینفانتینو (رویترز)

شش رئیس فدراسیون فوتبال کشورهای عربی، از جمله قطر، مصر و مغرب که در میزبانی جام جهانی ۲۰۳۰ مشارکت خواهد داشت، روز پنجشنبه حمایت خود را از جیانی اینفانتینو، رئیس فدراسیون بین‌المللی فوتبال، فیفا، اعلام کردند. این حمایت در شرایطی صورت می‌گیرد که فیفا پس از شکست طرح سرمایه‌گذاری خصوصی با بحران روبه‌رو شده است.

اینفانتینو که در تلاش است سال آینده دوباره به ریاست فیفا انتخاب شود، با مخالفت آشکاری روبه‌رو شده است. سه کنفدراسیون قاره‌ای، اتحادیه فوتبال اروپا، یوفا، کنفدراسیون فوتبال آسیا، ای‌اف‌سی، و کنفدراسیون فوتبال آمریکای شمالی، مرکزی و حوزه کارائیب، کونکاکاف، از او خواسته‌اند به دلیل تلاش ناموفقش برای جذب سرمایه‌گذاری خصوصی در رقابت‌های فیفا، از جمله جام جهانی، استعفا دهد.

این مقام سوئیسی پیشنهاد کرده بود حقوق تجاری جام جهانی از فیفا جدا و ۲۰ درصد آن به سرمایه‌گذاران بخش خصوصی فروخته شود تا حدود ۴.۲ میلیارد دلار سرمایه جذب شود.

رؤسای این شش فدراسیون در بیانیه‌ای مشترک گفتند: «با توجه به نقش مهمی که فوتبال عربی در نزدیک کردن ملت‌ها به یکدیگر و تقویت همکاری میان فدراسیون‌های فوتبال در سراسر جهان عرب ایفا می‌کند، ما حمایت کامل خود را از جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا، اعلام و بار دیگر بر اعتماد خود به رهبری او و تعهد مستمرش به توسعه فوتبال در سراسر جهان تأکید می‌کنیم.»

این بیانیه را رؤسای فدراسیون‌های ملی فوتبال قطر، لبنان، مغرب، سودان، مصر و موریتانی امضا کردند. چهار نفر از شش امضاکننده، عضو شورای فیفا نیز هستند.

آنها گفتند: «ما تلاش‌های مستمر اینفانتینو برای توسعه فوتبال در سراسر جهان، گسترش فرصت‌ها در همه مناطق و تقویت نقش این ورزش در نزدیک کردن مردم و جوامع به یکدیگر را بسیار ارج می‌نهیم. مشتاقیم همکاری نزدیک خود را با او برای ساختن آینده‌ای قدرتمندتر و شکوفاتر برای فوتبال جهان، گسترش فرصت‌ها و تقویت سهم فوتبال عربی در این ورزش در سطح جهانی ادامه دهیم.»

طرحی که اینفانتینو آن را پس گرفت، شامل پرداخت کمک مالی ۲۰ میلیون دلاری به فدراسیون‌های عضو برای دوره مالی آینده بود. این مبلغ در صورت امضای توافق از سوی فدراسیون‌ها، می‌توانست دو برابر شود.

با وجود مخالفت سه کنفدراسیون قاره‌ای که نماینده ۱۳۶ فدراسیون از مجموع ۲۱۱ فدراسیون عضو هستند و در انتخابات ریاست فیفا در ماه مارس آینده رأی خواهند داد، اینفانتینو همچنان شماری از متحدان خود را در دنیای فوتبال دارد.

اینفانتینو برای تمدید ریاست خود تا سال ۲۰۳۱، در دور نخست انتخابات که قرار است ماه مارس آینده در مغرب برگزار شود، به دو سوم آرا نیاز خواهد داشت و در دورهای بعدی نیز به اکثریت ساده نیاز دارد.