کشف سازه های سنگی در شمال سعودی

متعلق به قرن نهم قبل از میلاد

كانت المنشآت الحجرية في منطقة الجوف سراً غامضاً (واس)
كانت المنشآت الحجرية في منطقة الجوف سراً غامضاً (واس)
TT

کشف سازه های سنگی در شمال سعودی

كانت المنشآت الحجرية في منطقة الجوف سراً غامضاً (واس)
كانت المنشآت الحجرية في منطقة الجوف سراً غامضاً (واس)

کاوش و بررسی های علمی باستان شناسی منجر به کشف تاسیسات سنگی متعلق به قرن نهم قبل از میلاد در منطقه الجوف در شمال سعودی شده است.
این کاوش که توسط تیمی به سرپرستی باستان شناسان سعودی و خارجی انجام شده باعث کشف یکی از قدیمی ترین سازه های سنگی شد که توسط انسان در کوه الظلیات در منطقه الجوف سعودی ساخته شده است.
کشف این سازه های سنگی از جمله پروژه های کاوش باستان شناسی است که تحت نظر کمیسیون میراث ملی سعودی و با همکاری بنیادهای علمی بین المللی اجرا می شود.
مجله علمی پلاس وان در مقاله علمی خود توضیح داد که این سازه های سنگی ابزارهای سنگی شکار و ساختمان های غول پیکری را شامل می شود که در دوران ما قبل تاریخ در شکار حیوانات کاربرد داشتند و بیانگر توان انسان دوره ما قبل تاریخ برای سازگاری با طبیعت و مکان زندگی و نیز رفتار هوشمند وی برای کنار آمدن با شرایط پیرامونی و طبیعت است.
دکتر سلیمان الذییب استاد نگارش عربی باستانی گفت «منطقه الجوف در سعودی همچون چشمه ای است که خشک نمی شود و آثار تاریخی در اینجا تمامی ندارد. آثار و سایت های باستانی الجوف نقش و نگارهای متعدد دارند و شگفت آفرین هستند و به ما برای پی بردن به اینکه انسان دوره باستان چطور می زیسته کمک می کنند. کشف این سازه های سنگی به آثار کشف شده دیگر در الجوف اضافه می شود که همه آنها شگفت انگیزند».
دومین سایت قدیمی در آسیا در سعودی قرار دارد که همان آثار تاریخی الشویخطیه است. این سایت باستانی شامل ۱۶ آبادی متعلق به یک میلیون و سیصد هزار سال قبل از تاریخ است. قدیمی ترین نقش و نگارهای سه بعدی که تا حالا کشف شده در سعودی واقع شده است.
محققان و باستان شناسان سعودی و خارجی در چند سال گذشته در مورد این سازه های سنگی غول پیکر پژوهش و بررسی کرده و موفق به کشف بیش از ۶ هزار سازه سنگی غول پیکر شدند که وسیله شکار حیوانات وحشی بوده است.



کوهستان عکمه در العلا در «حافظه جهانی» یونسکو

کوهستان عکمه یکی از گنجینه های مهم در شبه جزیره عرب به شمار می رود (کمیسیون سلطنتی استان العلا)
کوهستان عکمه یکی از گنجینه های مهم در شبه جزیره عرب به شمار می رود (کمیسیون سلطنتی استان العلا)
TT

کوهستان عکمه در العلا در «حافظه جهانی» یونسکو

کوهستان عکمه یکی از گنجینه های مهم در شبه جزیره عرب به شمار می رود (کمیسیون سلطنتی استان العلا)
کوهستان عکمه یکی از گنجینه های مهم در شبه جزیره عرب به شمار می رود (کمیسیون سلطنتی استان العلا)

کمیسیون سلطنتی استان العلا چهارشنبه (۲۴ مه) اعلام کرد که کوهستان عکمه در فهرست «حافظه جهانی» یونسکو (سازمان آموزشی و علمی و فرهنگی ملل متحد) قرار گرفت. شهر باستانی حجر (هگرا) در سال ۲۰۰۸ در فهرست یونسکو و منطقه حفاظت شده «حره عویرض» پارسال در برنامه انسان و بیوسفر سازمان ملل (MAB) ثبت شدند.

کوهستان عکمه از جمله سایت های تاریخی برجسته و نام آشنای العلا است که با برخورداری از صدها نقش و نگار باستانی و صخره نگارهای قدیمی چندین هزار ساله یک گنجینه بی نظیر در شبه جزیره عرب به شمار می رود. بیش از ۳۰۰ سنگ نگاره و سنگ نوشته طی چندین هزار سال در دوران های تمدنی گوناگون به وجود آمده اند و عمدتا به نیمه دوم هزاره اول قبل از میلاد برمی گردند که با اشاره به نمادهای آن زمان بیانگر واژه ها و آیین های دینی و نیز الگوهای رفتاری تمدن های گوناگون ساکن العلا در سده های متمادی هستند.

کوهستان عکمه یکی از گنجینه های مهم در شبه جزیره عرب به شمار می رود (کمیسیون سلطنتی استان العلا)

وتمثل النقوش المنحوتة فيه أهمية معرفية بحثية تبرز أهمية العلا التاريخية بوصفها ملتقى للتبادل الثقافي عبر الزمن، وتعود للحضارتين الدادانية واللحيانية، وتكشف تطور اللغات واللهجات، وتمثل شاهداً كذلك على الممارسات الأدبية منذ القدم. وتأتي أهميتها من أصالتها وسلامة المعلومات المحفوظة فيها عن الحضارات والممالك العربية القديمة، فضلاً عن دور الهيئة في الحفاظ على «جبل عكمة» ضمن مستهدفات أن تصبح المحافظة أكبر متحف مفتوح في العالم، لتوفير تجربة ثقافية تستهدف الباحثين والزائرين، وإبراز التراث الوثائقي للموقع بوصفه مرجعا موثوقا لتاريخ الحضارات شمال غربي السعودية.

ويشكل إدراج الموقع ضمن «ذاكرة العالم» نموذجاً للتعاون في تطوير العلا لتصبح وجهة عالمية رائدة للتراث الثقافي والطبيعي الذي يربط الهيئة بـ«اليونيسكو»، وشبكة الشركاء العالميين، مثل «الآيكوموس السعودي» و«متحف اللوفر» و«الوكالة الفرنسية لتطوير العلا».

سنگ نگاره ها و سنگ نوشته های متعلق به دوران پادشاهی دادان ها و بنی لحیان در حوزه پژوهش و تحقیق اهمیت دوچندان دارند و اهمیت و جایگاه العلا طی قرون متمادی را به عنوان نقط تلاقی فرهنگی در دوران گوناگون و سیر تحول زبان و لهجه های محلی را نشان می دهد و گواه وجود فعالیت های ادبی از همان دوران باستان است. آثار و نقوش و نوشته های حک شده بر روی کوهستان عکمه دست نخورده اند و خراب نشده اند و به این لحاظ اهمیت صد چندان پیدا می کنند چون آینه تمام قدی از تمدن ها و پادشاهی های عربی باستان به شمار می روند.
کمیسیون سلطنتی استان العلا در راستای صیانت از کوهستان عکمه تلاش می کند تا به یکی از اهداف مد نظر خود یعنی تبدیل شدن العلا به بزرگ ترین موزه طبیعی جهان برسد و الگوی فرهنگی بی نظیر برای پژوهشگران و بازدید کنندگان فراهم گرداند و میراث مستند کوهستان عکمه را به عنوان مرجع معتبر تاریخ تمدن ها در شمال غرب سعودی ارایه کند.
ثبت کوهستان عکمه در برنامه «حافظه جهانی» الگوی همکاری موثر در جهت توسعه العلا و تبدیل شدن العلا به قطب پیشرو میراث فرهنگی و طبیعی در جهان را نشان می دهد؛ چه اینکه کمیسیون سلطنتی استان العلا و یونسکو و سازمان های جهانی ذیربط همچون ایکوموس سعودی و موزه لوور و «آژانس فرانسوی توسعه العلا» Afalula برای توسعه العلا همکاری می کنند.
کوهستان عکمه یکی از سایت های پنجگانه اصلی «برنامه سفر به گذشته» است که تلاقی طبیعت و تاریخ در سرزمین العلا را به تصویر می کشد و در این زمینه پروژه های متنوعی برای توسعه میراث فرهنگی و طبیعی و برجسته کردن پیشینه ژرف فرهنگی منطقه در حال اجراست.
کمیسیون سلطنتی استان العلا در نظر دارد با مراجع و قراردادهای همکاری متنوع با موسسات جهان آثار و سایت های تاریخی و طبیعی العلا را به اشتراک بگذارد که پایبندی دو چندان این کمیسیون به اهمیت موقعیت تاریخی و نشان دادن گنجینه های فرهنگی العلا را نشان می دهد. در نهایت هدف دست یابی به اهداف سند چشم انداز العلا است که با اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی انطباق دارد.
کمیسیون سلطنتی استان العلا و یونسکو چندی پیش اولین گزارش خبری برنامه «حافظه میراث مستند جهان عرب» را منتشر کردند که تنوع فرهنگی و میراث طبیعی و بومی العلا و نیز مجموعه ای از نقش و نگارهای متنوع و منحصر به فرد العلا و نمادهای فرهنگی گوناگون به منظور افزایش ارتباط بین فرهنگ ها را در برگرفت.


هفته مد در مصر؛ رویایی که به حقیقت پیوست

تاثیر دوران فراعنه و عصور تاریخی بر هفته مد مصر (اینستاگرام)
تاثیر دوران فراعنه و عصور تاریخی بر هفته مد مصر (اینستاگرام)
TT

هفته مد در مصر؛ رویایی که به حقیقت پیوست

تاثیر دوران فراعنه و عصور تاریخی بر هفته مد مصر (اینستاگرام)
تاثیر دوران فراعنه و عصور تاریخی بر هفته مد مصر (اینستاگرام)

بالاخره هفته مد به مصر هم رسید و رویای دیرینه سوزان ثابت از بنیانگذاران هفته مد مصر به حقیقت پیوست. هر وقت سوزان ثابت در هفته مد پاریس یا میلان یا نیویورک شرکت می کرد دلش می گرفت و با خود می گفت «چه خوب می شد اگر مصر هم در این زمینه فعالیت می کرد». او همیشه می گفت «مصر هم نوآور دارد و هم محل برگزاری فشن شو که می توانند نگاه جهانیان را به سمت تاریخ و پیشینه و معماری مصر جلب کنند». پنجشنبه شب (۱۱ مه) بود که رویای سوزان به واقعیت تبدیل شد. سوزان ثابت و بقیه بنیانگذاران و اعضای هیئت مدیره بنیاد فشن و طراحی لباس مصر (ای اف دی سی) از جمله پائول انطاکی و ماری بشاره (طراح لباس) و عزت فهمی (طراح جواهرات) تصمیم گرفتند که مراسم افتتاحیه باید با شکوه هر چه تمام در موزه تاریخی و پرشکوه مصر برگزار شود. مجسمه های غول پیکر این موزه آینه تمام قد تاریخ چندین قرن و پس زمینه فوق العاده برای این فشن شو هستند. تم اصلی فشن شوی مصر «ساخت مصر» و نام این نمایش «مصر در گذشته و حال و آینده» بود.

افتتاحیه هفته مد مصر با نمایش میراث ملی و تاریخی (اینستاگرام)

جمعی از طراحان مد مصری در این فشن شو شرکت کردند و کالکشن ها الهام گرفته از گذشته مصر با گفتمان معاصر بودند البته با چاشنی کلئوپاترا و گاهی نفرتیتی. اگر دیوارها و مجسمه های موزه زبان می گشودند می گفتند که چقدر به فرزندان مصر افتخار می کنند. فرزندان این سرزمین که همچنان به گذشته خود می بالند و به پارچه و محصولات داخلی احترام می گذارند و با همین محصولات داخلی چه لباس های با شکوهی با بهره گیری از فناوری ها و روش های پایدار طراحی کردند تا آینده مد و این صنعت را حفظ کنند.

نشاط و پویایی عربی

جالب اینجاست که منطقه عربی چندی پیش صحنه یک رویداد در صنعت مد بود که با نمایش های کروز خانه های مد معروف دنیا همچون شانل همزمان شد. نمایش کروز شانل برای ۲۰۲۴ در لس آنجلس برگزار شد. سوزان ثابت می گوید امیدواریم که فشن شوی مصر به یک نمایش مد مرسوم و فصلی با کالکشن های الهام بخش و فوق العاده تبدیل شود.

فشن شوی مصر به دنبال بازیابی جایگاه خود برای ابراز میراث ملی مصر است (اینستاگرام)

انتخاب نام «گذشته و حال و آینده» برای اولین فشن شوی مصر اتفاقی نبود چون تمرکز اصلی در این نخستین نمایش روی ابراز میراث فرهنگی و ملی مصر بود. سوزان می گوید «تمدن باستان مصر الهام بخش کالکشن های مختلف دنیا بوده است و طی دهه های طولانی طراحان سرشناسی همچون جان گالیانو و غیره از مصر باستان الهام گرفتند و برخی دیگر نیز فشن شوهایشان را در اهرام و سایت های تاریخی دیگر مصر برگزار کردند، برای مثال فشن شوی مردانه دیور اخیرا در اهرام مصر برگزار شد. پیام دست اندرکاران هفته مد مصر روشن است. فرزندان این مرز و بوم برای بازیابی حق خود و امکان نمایش فرهنگ خود به زبان خودشان نیاز به حمایت دارند. ما ۴ سال سخت تلاش کردیم تا بتوانیم این سکو را در اختیار آنها قرار دهیم. از این رو، فرهنگ مصری در همه دوران تم اصلی فشن شوی ما بود. ما هم نوآوران و طراحان فراوانی داریم که می توانند بدون فراموش کردن حال و گذشته آینده را بسازند». و سرانجام آنها پنج هزار سال الهام بخشی و صنعتگری و منابع را با ابزارهای فناوری نوین یکجا جمع کردند تا مصر نقش کلیدی در صنعت مد آینده داشته باشد. پائول انطاکی بنیانگذار و از اعضای هیئت مدیره بنیاد فشن و طراحی لباس مصر با سوزان ثابت هم نظر است و می گوید «صنعت مد پدیده جدیدی در مصر نیست بلکه این صنعت از تمدن باستان مصر وجود داشته اما حالا وقت احیا و معرفی آن به صورت مدرن توسط استعدادهای جوان مصری به دنیا فرا رسیده است».

پائول افزود «ما برای برگزاری هفته مد مصر مشکلات زیادی در مرحله آماده سازی داشتیم اما اطمینان داریم که این فشن شو دنیا را شگفت زده می کند. اصولا هر چیزی اولش سخت است اما نتیجه مهم است».

صبر و شور و شوق

سوزان ثابت در گفتگوی تلفنی با «الشرق الاوسط» توضیح داد «۴ سال طول کشید تا آماده برگزاری هفته مد شویم. خیلی وقت گذاشتیم و زحمت کشیدیم اما خب طبیعی است که برای برگزاری رویدادی تا این اندازه مهم و با جزئیات و ریزه کاری های فراوان باید وقت گذاشت».

سوزان ثابت از چهره های نام آشنا در هفته های مد دنیا است و بیش از سی سال پیش وارد دنیای فشن شد. او به خوبی می داند که حتی فکر کردن به اینکه کالکشن در یکی از هفته های مد دنیا داشته باشی صبر و اهداف و برنامه لجستیک می طلبد. اما سوزان در عین حال اطمینان داشت که هفته مد مصر با توجه به تنوع فرهنگی و فراوانی سایت های تاریخی برای میزبانی فشن شوها موفق از آب در می آید. به اینها باید شور و شوق طراحان جوانان را نیز اضافه کرد که «چقدر صبر کردند تا در یک جایی که مال آنها باشد بتوانند خلاقیت هایشان را عرضه کنند».

گفتنی است سوزان ثابت که تصدی مشاغل متعددی در حوزه فشن از جمله کارشناس مد و مدیر تحریریه PASHION Magazine عهده دار بوده به خوبی می داند که دنیای مد صرفا لباس و زیورآلات نیست بلکه صنعتی است که خاصیت درآمد زایی داشته و به اقتصاد کشور کمک می کند. مثلا اگر جنبه توریستی را در نظر بگیریم برگزاری هفته مد در مصر درآمد خیلی خوبی می تواند برای کشور داشته باشد. مراسم افتتاحیه فشن شو در موزه مصر در میدان التحریر یک رویداد مجلل و باشکوه از کارهای طراحان چیره دست و طراز اول مصری با حضور جمعی از ستارگان بود. بخش های متعددی از برنامه های حاشیه ای فشن شو در موزه کشاورزی مصر برگزار می شود که از ارزش تاریخی و علمی بالایی برخوردار است. این فشن شو مروری است بر دوران ما قبل تاریخ تا دوران معاصر و توجه به کشاورزی به عنوان سنگ بنای تمدن مصر باستان.

تاثیر دوران فراعنه و عصور تاریخی بر هفته مد مصر (اینستاگرام)

سوزان یادآور شد که آنها با برگزاری هفته مد مصر نه تنها به دنبال حمایت از چهره های جوان عرب در این حوزه هستند بلکه طراحی های موفق و درخشان آنها را به دنیا معرفی می کنند تا بدین وسیله به رونق صنعت تولید پوشاک در مصر و استفاده بهینه از زیر ساختارهای موجود کمک کنند. مثلا پنبه مصری بسیار معروف و شناخته شده است و ما سابقه طولانی در صنعت نساجی داریم. ما در نظر داشتیم که با ایجاد همکاری های مشترک و تبادل تجربه در طراحی های دستی و آموزش و افزایش آگاهی درباره مفهوم پایداری و تولید و خرده فروشی، هفته مد مصر رویداد خاص و متفاوتی باشد و نقش این کشور در اتصال بین بازارهای داخلی و آفریقا و خاورمیانه را نشان دهد.

سوزان ثابت افزود «کشورهای آفریقایی و خاورمیانه در حوزه چهره های بااستعداد و نوآور چیزی کم ندارند. این کشورها به تازگی شروع کردند به ایجاد زیر ساختارهایی که در خدمت صنعت مد باشند و بدین دلیل اینها هنوز در اول راه هستند و به بار نشستن صنعت مد در این مناطق نیاز به زمان دارد». سوزان پرسید «ما همه تجربه های مشابهی در کشورهایمان داریم و هدف و آرزوی مشترکی دنبال می کنیم. پس چرا درهای همکاری را باز نمی کنیم؟ مثلا مصر می تواند بازیگر کلیدی در وقت حاضر باشد چون کارگاه ها و کالاهای اولیه مورد نظر صنعت مد را دارد و می توان از آنها استفاده بهینه کرد».

از کالکشن های افتتاحیه هفته مد مصر (اینستاگرام)

مهمانان دعوت شده به حضور در اولین فشن شوی مصر گواه نگاه ژرف و تجربه طولانی دست اندرکاران این مراسم در حوزه روابط عمومی است. مهمانان صرفا از ستارگان و طراحان لباس و اهل رسانه نبودند بلکه اینفلوئنسرها و چهره های تصمیم گیرنده مثل امیمه اکرلی بنیانگذار هفته مد لاگوس در نیجریه و بوراک چاکماک رئیس اجرایی کمیسیون مد سعودی و عمران امید بنیانگذار The Business of Fashion و شیرین رفاعیه بنیانگذار هفته مد اردن و شخصیت های دیگر در این رویداد حضور داشتند.


درخشش ۱۰ مخترع سعودی در نمایشگاه اختراعات مالزی     


 
دولت سعودی برای کشف استعدادهای درخشان و نوآوران می کوشد (الشرق الاوسط)
  دولت سعودی برای کشف استعدادهای درخشان و نوآوران می کوشد (الشرق الاوسط)
TT

درخشش ۱۰ مخترع سعودی در نمایشگاه اختراعات مالزی     


 
دولت سعودی برای کشف استعدادهای درخشان و نوآوران می کوشد (الشرق الاوسط)
  دولت سعودی برای کشف استعدادهای درخشان و نوآوران می کوشد (الشرق الاوسط)

تیم ده نفره نوجوانان و جوانان مخترع و مبتکر سعودی در مسابقات و نمایشگاه بین المللی اختراعات مالزی (آیتکس ۲۰۲۳) شرکت کرد. درخشش نام این ده مخترع جوان سعودی در عرصه های بین المللی بخشی از تلاش های سازمان آموزش فنی حرفه ای این کشور برای حمایت و کشف استعدادهای درخشان و نوآوران و توانمند سازی آنها است.سازمان آموزش فنی حرفه ای سعودی در مسابقات و نمایشگاه بین المللی اختراعات و ابتکارات و فناوری مالزی (آیتکس ۲۳) از ۷ تا ۱۴ مه شرکت کرد.دکتر احمد بن فهد الفهید رئیس سازمان آموزش فنی حرفه ای سعودی توضیح داد که این سازمان بنا به توصیه سران کشور توجه ویژه ای به نوآوری و ابتکار و استعداد یابی و استعداد پروری دارد و به توانایی های دختران و پسران جوان سعودی باور دارد و با موسسات تخصصی تحت مدیریت متخصصان برای تشویق آن در راستای ایده پروری و اجرای ایده ها در حوزه فناوری توجه دارد.

دکتر الفهید اضافه کرد «جوانان و نوجوانان سعودی با ابتکارات خود و آموزش مربیان سعودی و خارجی به رتبه های بالا دست پیدا کردند و ما در راستای افزایش حضور آنها و آگاهی بخشی آنها در مورد سمت و سوهای خلاقیت در سطح بین المللی تلاش می کنیم. ما تعداد زیادی قرارداد همکاری برای توسعه باشگاه های استعدادهای درخشان در تمامی حوزه ها داریم. امیدواریم که شرکت کنندگان در آیتکس ۲۳ (نمایشگاه و مسابقات بین المللی اختراعات مالزی) جایگاه اول کسب کنند و رقیب قدر در حوزه نوآوری باشند».مهندس عبد الله بن ابراهیم الدحیلان مدیر کل دفتر فعالیت های سازمان آموزش فنی حرفه ای توضیح داد «مشارکت در این مسابقه بخشی از تلاش های سازمان آموزش فنی حرفه ای برای پرورش شرکت کنندگان دختر و پسر و استفاده بهینه از قابلیت هایشان در روند تحول ملی و اقتصاد دانش بنیان و استعداد و حمایت از آنها برای درخشیدن در مسابقات داخلی و خارجی و تشویق به ابتکار و نوآوری و ایده پروری و اجرای ایده ها و بازاریابی برای آنهاست. وظیفه دفتر فعالیت های سازمان آموزش فنی حرفه ای در حوزه استعدادهای درخشان و نوآوری صرفا به کارآموزان در موسسات آموزشی محدود نیست بلکه این دفتر به حمایت از فارغ التحصیلان می پردازد و ایده هایشان را ترویج می کند و به نوآوران در جامعه خدمات می دهد. این برنامه ها تحت حمایت دکتر احمد بن فهد الفهید رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای اجرا می شود».الدحیلان خاطر نشان کرد «ده نفر از نوآوران سعودی در حوزه های مختلف در یک تیم در آیتکس شرکت می کنند و همه آنها عشق نوآوری و روح تیمی دارند. شرکت کنندگان سعودی در این مسابقات با گذراندن دوره های آموزشی فشرده سه مرحله ای (از راه دور و حضوری در ریاض و حضوری در مالزی) با ساز و کارهای داوری و نمایش پروژه ها و جنبه های بازاریابی آشنا شدند». نمایشگاه بین المللی فناوری و اختراع و نوآوری آیتکس مرکز گردهمایی متخصصین و نوآوران در حوزه علوم و فناوری و سرمایه گذاران و کارآفرینان است.


ایلی شویری، نوازنده لبنانی درگذشت

ایلی شویری، نوازنده لبنانی درگذشت
TT

ایلی شویری، نوازنده لبنانی درگذشت

ایلی شویری، نوازنده لبنانی درگذشت

ایلی شویری، نوازنده لبنانی، روز چهارشنبه در سن ۸۴ سالگی درگذشت.دختر او، کارول، به «الشرق الأوسط» تأیید کرد که از انتشار این خبر از طریق شبکه‌های اجتماعی پیش از اطلاع خانواده متعجب شده و در لحظه مرگ در کنار او بوده‌است.شویری به عشق وطن شهرت داشت، مدتی با برادران الرحبانی همکاری داشت که از این طریق با مرحوم منصور الرحبانی دوستی نزدیک پیدا کرد و مهم‌ترین هنرمندان از جمله فیروز، سمیرا توفیق، مرحوم ودیع الصافی، صباح و ماجده الرومی با وی همکاری داشتند.شویری در سال ۲۰۱۷، از سوی رئیس‌جمهور میشل عون، ضمن دریافت مدال ملی سرو، رسماً مورد تقدیر قرار گرفت.او در آن مراسم سخنرانی کرد و گفت که زندگی، هدایا و استعدادهای هنری او در کل «به خاطر» این کشور است.


اقامت مجلل در هتل «دار طنطوره» در شهر قدیم العلا

دکوراسیون اتاق های این هتل به سبک معماری قدیمی و سنتی العلا است (الشرق الاوسط)
دکوراسیون اتاق های این هتل به سبک معماری قدیمی و سنتی العلا است (الشرق الاوسط)
TT

اقامت مجلل در هتل «دار طنطوره» در شهر قدیم العلا

دکوراسیون اتاق های این هتل به سبک معماری قدیمی و سنتی العلا است (الشرق الاوسط)
دکوراسیون اتاق های این هتل به سبک معماری قدیمی و سنتی العلا است (الشرق الاوسط)

کمیسیون سلطنتی استان العلا هتل «دار طنطوره» را افتتاح کرد. این هتل یکی از پروژه های در دست اقدام در شهر قدیم العلا در شمال غرب سعودی است و خانه های گلی قدیمی را در برمی گیرد. این خانه ها با وسایل سنتی و فناوری های پیشرفته بازسازی شده اند.
این نهاد در پی تنوع بخشیدن به گزینه های اقامت در العلا و ایجاد پروژه های مدرن متناسب با طبیعت و محیط فرهنگی و ادغام بین اصالت و مدرنیته است که العلا را برای گردشگران جذاب تر می کند.

هتل «دار طنطوره» ۳۰ اتاق به سبک معماری قدیمی خانه های العلا دارد. پایداری در کلیه مراحل ساخت و ساز سازه های این هتل مورد توجه قرار گرفته است. این مجموعه همچنین یک رستوران و کافی شاپ و باشگاه دارد.
اين هتل ساعت معروف طنطوره در العلا را در خود جای داده است. ساخت این هتل پس از مطالعات و پژوهش های مختلف در حوزه های گوناگون انجام شده تا یک تجربه منحصربه فرد در کشف جاذبه های تاریخی استان برای گردشگران ارایه کند.

«دار طنطوره» آینه تمام قد تلاش های کمیسیون سلطنتی استان العلا در حوزه اهتمام به میراث فرهنگی و تاریخی و اجرای اهداف برنامه «سفر به گذشته» است. این برنامه در راستای احیا و بازسازی منطقه تاریخی اصلی در العلا به شیوه مسئولانه و سبز و همگام با فضای فرهنگی و محیط طبیعی و اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی تنظیم شده است.
شهر قدیم العلا در فهرست برترین روستاهای گردشگری جهان در ۲۰۲۲ قرار گرفت. هدف سازمان جهانی گردشگری از معرفی بهترین روستاهای گردشگری پیشبرد نقش گردشگری در حفاظت و نوسازی روستاهای باستانی و گردشگری دنیا و اشتغال زایی و فرصت آفرینی و افزایش دارایی های فرهنگی و صیانت از آنهاست.

شهر قدیم در العلا از امکانات و جاذبه های باستانی و فرهنگی و معماری منحصر به فرد و پیشینه طولانی برخوردار است. برخی از آثار این منطقه اوایل قرن نوزدهم میلادی از بین رفتند و بخش های وسیعی از آن متروکه شدند اما کمیسیون العلا اهدافی را برای توسعه این منطقه در نظر گرفته تا شهر قدیم العلا به قطب فرهنگی و گردشگری ساکنان و بازدید کنندگان استان العلا تبدیل شود.
کمیسیون سلطنتی العلا گفت House Hotel هتل سبز «دار طنطوره» را اداره خواهد کرد و سهم چشمگیری در رونق خدمات هتل داری در العلا خواهد داشت. هتل ها و اقامتگاه های تفریحی متنوعی در العلا افتتاح شده اند و پروژه های متعدد دیگری در حال ساخت هستند.

از سوی دیگر جان نوردین معاون رئیس بخش هتلداری و اقامتگاه های تفریحی کمیسیون سلطنتی العلا گفت «هتل «دار طنطوره» سنت و مدرنیته را یکجا جمع کرده تا مهمانان اقامت به سبک سنتی و قدیمی العلا را تجربه کنند. این هتل اهداف کمیسیون سلطنتی العلا برای ایجاد گزینه های اقامتی متنوع را دنبال می کند. ما برنامه افتتاح بیش از ۵ هزار هتل آپارتمان تا ۲۰۳۰ را دنبال می کنیم».
مارلوس نیپنبرگ مدیر اجرایی شرکت Kerten Hospitality گفت «بخش عملیاتی هتل دار طنطوره به عهده شرکت ما است و این مایه افتخار ماست. این هتل میراث فرهنگی شهر قدیم العلا و لاکچری و مدرنیته را یکجا جمع کرده است. ما همواره در ارایه الگوهای بی نظیر پیشقدم هستیم و این رویکرد با هدف کمیسیون سلطنتی العلا برای ساخت مجموعه های سبز و همگون همخوانی دارد و ما امیدواریم نقش مهمی در توسعه منطقه داشته باشیم».


لیگ قهرمانان آسیا: الهلال برای تثبیت پیشتازی در قاره کهن و تلاش اوراوا برای سومین قهرمانی



روحیه بالای الهلال پس از حذف الاتحاد از نیمه نهایی جام پادشاهی (محمد المانع)
روحیه بالای الهلال پس از حذف الاتحاد از نیمه نهایی جام پادشاهی (محمد المانع)
TT

لیگ قهرمانان آسیا: الهلال برای تثبیت پیشتازی در قاره کهن و تلاش اوراوا برای سومین قهرمانی



روحیه بالای الهلال پس از حذف الاتحاد از نیمه نهایی جام پادشاهی (محمد المانع)
روحیه بالای الهلال پس از حذف الاتحاد از نیمه نهایی جام پادشاهی (محمد المانع)

دیدار پایانی مسابقات فوتبال لیگ قهرمانان باشگاه‌های آسیا طی دو بازی رفت و برگشت روزهای ۹ و ۱۶ اردیبهشت بین تیم‌های الهلال سعودی و اوراوا رد دیاموندز ژاپن برگزار می‌شود.
دیدار نهایی لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۲ به دلیل تغییر تقویم برگزاری این رقابت‌ها به سال ۲۰۲۳ معوق شده‌است.
الهلال مدافع عنوان قهرمانی، که رکورددار تعداد عنوان قهرمانی، با چهار بار قهرمانی است، به دنبال تثبیت قدرت خود است، در حالی که اوراوا خواهان سومین عنوان قهرمانی پس از سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۱۷ است.
الهلال پس از کسب نایب قهرمانی در فینال جام باشگاه‌های جهان و قرارگرفتن پس از رئال مادرید اسپانیا (۳–۵) در فوریه گذشته، با شکست فلامنگو، قهرمان برزیلی آمریکای جنوبی، توانایی خود را در رقابت‌های مستمر و حتی بین‌المللی نشان داد.
«الزعیم» اما در لیگ داخلی دچار لغزش شد و منطقا امید خود را برای کسب چهارمین عنوان متوالی با توجه به رتبه چهارم با ۷ امتیاز اختلاف نسبت به الاتحاد صدرنشین و انجام دو بازی دیگر از دست داد.
تیم پایتخت یکشنبه گذشته با شکست یک بر صفر الاتحاد به فینال جام پادشاهی رسید تا با الوحده که با حذف النصر و ستاره پرتغالی اش، کریستیانو رونالدو، شگفتی ساز شد، رو در رو شود.
جدال پیش روی این دو باشگاه، سومین رویارویی طی پنج سال اخیر خواهد بود. اولین بار سال ۲۰۱۷ تیم اوراوا با برتری ۲ بر یک در مجموع دو بازی مقابل الهلال قهرمان آسیا شد و بار دوم در سال ۲۰۱۹ تیم الهلال با برد ۳ بر صفر در مجموع دو مسابقه قهرمان لیگ قهرمانان شد.
علیرغم تغییر سیستم بازی‌ها در لیگ قهرمانان اروپا، این فینال آسیایی آخرین نسخه لیگ قهرمانان در شکل فعلی آن است، به طوری که مسابقات در ماه آگوست شروع می‌شود و در ماه می سال بعد به پایان می‌رسد.


احیای سنت های رمضان در منطقه تاریخی جده 

احیای سنت های رمضان در منطقه تاریخی جده 
TT

احیای سنت های رمضان در منطقه تاریخی جده 

احیای سنت های رمضان در منطقه تاریخی جده 

دل همه ما همواره برای گذشته تنگ می شود. احیای برنامه های سنتی فرهنگی قدیمی به شکل قصه گویی و هنرهای محلی و لباس و غذا و معماری یادآور روزگار گذشته است. محله تاریخی «البلد» در جده این برنامه ها را اجرا می کند.
محله «البلد» نه تنها برای سالمندان خاطره انگیز است بلکه جوانان و کودکان نیز در این محله خاطره دارند و «البلد» حالا پل ارتباطی بین نسل های گوناگون شده که به نسل جوان نشان می دهد گذشتگان چطور زندگی می کردند و این محله چه آثار تاریخی و محلی در چنته دارد.

وزارت فرهنگ سعودی برای صیانت از این میراث فرهنگی و تاریخی برنامه های متنوعی در این منطقه تاریخی در جده برگزار می کند که از این جمله می توان به موسم رمضان اشاره کرد. بازدیدکنندگان از این بازارچه می تواند با بازدید از ۱۲ رستوران و کافی شاپ با غذاهای محلی آشنا شوند.

در این منطقه شخصیت های برجسته تاریخی این منطقه از جمله شیخ الحاره (ریش سفید محله) که رفته رفته ناپدید شده اند بازآفرینی شده اند. معرفی مشاغل قدیمی و ابراز زیبایی میراث فرهنگی و هویت تاریخی حجاز با ارایه صنایع دستی قدیمی از جمله کفاشی از جمله برنامه های دیگر موسم ریاض در منطقه البلد جده هستند.


جایزه میلیاردی مسابقات قرآن به مؤذن سعودی و قاری ایرانی رسید

مسابقات جهانی قرآن ۶ گواهینامه رکوردهای بین المللی کتاب گینس را به دست آورد (الشرق الاوسط)
مسابقات جهانی قرآن ۶ گواهینامه رکوردهای بین المللی کتاب گینس را به دست آورد (الشرق الاوسط)
TT

جایزه میلیاردی مسابقات قرآن به مؤذن سعودی و قاری ایرانی رسید

مسابقات جهانی قرآن ۶ گواهینامه رکوردهای بین المللی کتاب گینس را به دست آورد (الشرق الاوسط)
مسابقات جهانی قرآن ۶ گواهینامه رکوردهای بین المللی کتاب گینس را به دست آورد (الشرق الاوسط)

ترکی آل الشیخ رئیس هیئت مدیره کمیته سرگرمی و رفاه پادشاهی عربی سعودی از ۲۰ برنده دومین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن و اذان «عطر الکلام» در سعودی با اهدای جوایز نقدی تجلیل و قدردانی کرد.
مراسم اهدای جوایز و اعلام برندگان در قسمت پایانی برنامه تلاوت و اذان «عطر الکلام» پنجشنبه (۶ آوریل) برگزار شد و محمد الشریف از سعودی موفق به کسب مقام اول در بخش اذان و جایزه نقدی دو میلیون ریالی (معادل ۵۳۳٫۳ هزار دلار) شد و یونس شاهمرادی از ایران با کسب مقام اول در بخش تلاوت جایزه ۳ میلیون ریالی (معادل ۸۰۰ هزار دلاری) را از آن خود کرد.
دومین دوره برنامه عطر الکلام توانست در هر یک از بخش‌های قرآن و اذان، نام خود را در کتاب گینس به عنوان بزرگ‌ترین مسابقات از نظر تعداد کشورهای شرکت کننده، افراد مسابقه دهنده و میزان جوایز نقدی ثبت کند و شش گواهینامه این کتاب مرجع رکوردهای بین‌المللی را به دست آورد.
مسابه جهانی «عطر الکلام» یک برنامه استعدادیابی بین‌المللی به منظور معرفی و شناسایی استعدادها در زمینه تلاوت و اذان است که در کتاب گینس به عنوان بزرگ‌ترین مسابقه قرآن از نظر تعداد کشورهای شرکت کننده و بزرگ‌ترین مسابقه اقامه اذان از نظر تعداد کشورهای شرکت کننده و بزرگ‌ترین مسابقه قرآنی از نظر افراد مسابقه دهنده و بزرگ‌ترین مسابقه اذان گویی از نظر تعداد مسابقه دهندگان و بزرگ‌ترین مسابقه قرآن و بزرگ‌ترین مسابقه اذان از نظر میزان جوایز نقدی ثبت شد.

مسابقات قرآن در سعودی ۶ مدرک کتاب رکوردهای گینس را به دست آورد (الشرق الاوسط)

آل الشیخ در قسمت پایانی برنامه تلاوت و اذان «عطر الکلام» جوایز برندگان بخش تلاوت و اذان را اهدا کرد.
یونس شاهمرادی از ایران در بخش تلاوت با کسب مقام اول جایزه سه میلیون ریالی (۸۰۰ هزار دلار) را کسب کرد. همچنین، عبدالعزیز الفقیه از سعودی و زکریا الزیرک و عبدالله الدغری از مغرب رتبه‌های دوم تا چهارم در رشته تلاوت را کسب کردند که به ترتیب دو میلیون ریال سعودی، یک میلیون ریال سعودی و ۷۰۰ هزار ریال سعودی جایزه دریافت کردند.
محمد الشریف از سعودی در بخش اذان با کسب مقام اول، جایزه دو میلیون ریالی (۵۳۳٫۳ هزار دلار) دریافت کرد. پس از وی، ضیاء الدین نزارالدین از اندونزی، رهیف الحاج از لبنان و ابراهیم اسد از بریتانیا به ترتیب رتبه‌های دوم تا چهارم را کسب کردند و به ترتیب یک میلیون ریال، ۵۰۰ هزار ریال و ۳۰۰ هزار ریال سعودی جایزه به آن‌ها اهدا شد.
قسمت پایانی برنامه تلاوت و اذان «عطر کلام» که دربارهٔ اعلام اسامی برندگان مسابقات جهانی اذان و تلاوت امسال بود با تلاوت یونس غربی قاری مغربی و برنده اولین دوره این مسابقات و اذان گویی محسن کارا از ترکیه برنده بخش اذان مسابقات پارسال آغاز شد.

جایزه مقام اول بخش تلاوت از سوی آل الشیخ به یونس شاهمرادی از ایران اهدا شد (الشرق الاوسط)

مسابقات امسال تلاوت و اذان با همکاری راهبردی با اتحادیه جهان اسلام برگزار شد و یکی از ابتکارات جهانی کمیته سرگرمی و رفاه سعودی به‌شمار می‌رود و همه مسلمانان در کشورهای جهان می‌توانند با اقدامات ساده در این برنامه شرکت کنند. کمیته سرگرمی سعودی تسهیلات فراوانی برای علاقه مندان برای شرکت در مراحل حذفی مسابقه فارغ از محل سکونتشان ایجاد کرده بود.
اولین مرحله غربالگری (مقدماتی) مسابقه «عطر الکلام» ماه ژانویه امسال با حضور بیش از ۵۰ هزار شرکت کننده از ۱۶۵ کشور دنیا آغاز شد و مراحل نهایی با حضور ۵۰ شرکت کننده در بخش تلاوت و اذان از طریق برنامه «عطر الکلام» برگزار شد.


جایزه مقام اول بخش اذان از سوی آل الشیخ به محمد الشریف از سعودی اهدا شد (الشرق الاوسط)   

مسابقه تلاوت قرآن و اذان یکی از نوآوری‌های کلیدی متولیان امر در سعودی در ماه رمضان است که با محتوای معنوی و روحانی حال و هوای خاصی به ماه رمضان می‌دهد. شروط و استانداردهای ویژه ای برای افزایش رقابت پذیری در این مسابقه در نظر گرفته شده‌است. در دو دوره مسابقه تلاوت و اذان بیش از ۹۰ هزار نفر از قاریان و مؤذنان جلوی هیئتی از داوران صاحبنظر در بخش‌های تلاوت و صدا به تلاوت و اذان گویی پرداختند.
داوران مشهوری از جمله عادل الکلبانی از سعودی، استاد البهلول أبوعرقوب از لیبی، شیخ احمد منصور از مصر و عبدالرحیم النبولسی از مغرب این رقابت‌ها را قضاوت کردند.
جوایز نقدی کلانی به ارزش کل بیش از ۱۲ میلیون ریال (۳٫۲ میلیون دلاری) برای برندگان در نظر گرفته شده‌است.


سریال «النار بالنار».. شبکه‌های اجتماعی را داغ کرد

سریال «النار بالنار».. شبکه‌های اجتماعی را داغ کرد
TT

سریال «النار بالنار».. شبکه‌های اجتماعی را داغ کرد

سریال «النار بالنار».. شبکه‌های اجتماعی را داغ کرد

سریال «النار بالنار / آتش در مقابل آتش» از همان آغاز پخش اولین قسمت‌های خود در ماه مبارک رمضان تاکنون بینندگانی را به خود جلب کرده‌است؛ به دلیل انعکاس واقعیتی است که در آن سوری‌ها و لبنانی‌ها به‌طور یکسان در حال دست و پا زدن هستند.
شاید قسمت پنجم آن که شاهد اختلاف نژادپرستانه دو قهرمانش، کاریس بشار و جورج خباز است، فیله آتشی بود که «شبکه‌های اجتماعی» را شعله‌ور کرد.
قسمت پنجم سریال که از شبکه لبنانی «LBCI» و پلتفرم «شاهد» نمایش داده می‌شود، دارای صحنه ای بود که به مثابه آتشی در زیر خاکسترها بود.
این سریال با این قسمت یک شبه تبدیل به بحث اصلی کشور تبدیل شد و نظرات مخاطبان در مورد آن دودسته شد.
برخی معتقد بودند که این امر به نژادپرستی بین دو ملت (لبنان و سوریه) دامن می‌زند، در حالی که برخی دیگر می‌گویند که سریال، حقیقت تلخی را منتقل می‌کند که باید پذیرفت.
صادق الصبّاح، رئیس و مالک شرکت «الصباح» که سازنده این سریال است، به روزنامه «الشرق الأوسط» گفت که پیش‌بینی این همه سروصدا و هیاهو دربارهٔ این سریال را کرده بود. او معتقد است، درام را آینه جامعه می‌دانیم، بنابراین باید این گفته با واقعیت سازگار باشد.

وی ادامه می‌دهد: «ما در این اثر تصویری واقعی از واقعیتی که در آن زندگی می‌کنیم ارائه می‌دهیم و اکنون برای قضاوت در مورد آن زود است. از قسمت بیستم، شاهد تحولات زیادی خواهیم بود، سپس بیننده شروع به دریافت پیام‌هایی می‌کند که این سریال به همراه دارد».
به نظر الصباح، این سریال به حقایقی می‌پردازد که نمی‌توان از آن‌ها چشم پوشی کرد، «و هر که خلاف آن را معتقد است، به ما اطلاع دهد».
گفته‌های الصباح توسط کارگردان اثر، محمد عبدالعزیز ستایش می‌شود. او به «الشرق الأوسط» می‌گوید که «اشتباهاتمان را باید با صدای بلند شناسایی کنیم. زخم‌های باز ما التیام نمی‌یابد مگر اینکه درمان شوند».
او می‌افزاید: «این اثر به خودی خود متوازن است و در یک منطقه ناپایدار از هر دو طرف می‌پردازد. این التهاب محصول امروز نیست، بلکه به زمان‌های قبل بازمی‌گردد. وقتی برای اولین بار به آن مکان‌ها می‌رویم، باید کشف کنیم که زخم‌ها چقدر عمیق هستند».
این اثر بر اساس نمایشنامه تاجر ونیز اثر ویلیام شکسپیر ساخته شده‌است؛ جایی که وقایع در محله‌ای سنتی رخ می‌دهد و نژادپرستی ای که سوری‌های آواره در میان لبنانی‌ها در معرض آن هستند را بررسی می‌کند. همچنین یک داستان عاشقانه با موانع و مشکلات زیاد را نشان می‌دهد که در قالب یک درام تعلیق، پرکشش و هیجان ساخته شده‌است.


مسجد جواثا در احساء؛ گنجینه معماری با ۱۴ قرن قدمت

مسجد جواثا در احساء؛ گنجینه معماری با ۱۴ قرن قدمت
TT

مسجد جواثا در احساء؛ گنجینه معماری با ۱۴ قرن قدمت

مسجد جواثا در احساء؛ گنجینه معماری با ۱۴ قرن قدمت

مسجد جواثا در احساء در سعودی که در سال هفتم هجری ساخته شد قدمت دیرینه حدود ۱۴ قرن دارد. این مسجد فاصله زیادی با مرکز و کانون اسلام در دوران صدر اسلام دارد. یکی از خانواده های احسایی پس از دیدار با پیامبر و مسلمان شدن این مسجد را ساخت که طی سال ها سرپا ماند و روایتگر دوره صدر اسلام و تاثیرگذاری این بنای تاریخی بر بخش های مختلف شبه جزیره عرب شده است.
مسجد تاریخی جواثا یادگاری از اوایل دوران اسلامی و از جمله الگوهای نخستین معماری بومی قبل از ۱۴ قرن است. جواثا اولین مسجدی است که در منطقه الشرقیه توسط قبیله بنی عبد القیس که در دوران صدر اسلام در احساء سکونت داشتند ساخته شد. مسجد جواثا میزبان دومین نماز جمعه پیامبر در شهر مدینه بوده است.
مسجد تاریخی جواثا یکی از مساجد پروژه توسعه مساجد تاریخی سعودی است. این پروژه توسط شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر سعودی راه اندازی و اعلام شد و مرحله دوم آن شامل ۳۰ مسجد در سراسر کشور است. 
این مسجد تاریخی تا همین چند سال پیش با خطر ریزش و بی توجهی روبرو بود. مردم همواره از مسجد جواثا واقع در روستای الکلابیه در احساء بازدید می کنند چون مسجد جواثا یک سایت تاریخی و میراث محلی و روایتگر رویدادهای تاریخی در شبه جزیره عرب است. این مسجد یک دژ استوار و قصر عبد القیس در بحرین بوده. در قدیم به این منطقه که بخش های وسیعی مثل بحرین و احساء و قطیف را در برمی گیرد اقليم بحرین می گفتند. مسلمانان در سال ۶۳۵ میلادی در دوران جنگ های رده یا ارتداد به این منطقه پناه بردند. آرامگاه شهدای نبردهایی که اطراف این منطقه به وقوع پیوستند در زمین های واقع در جنوب جواثا قرار دارد که در میان آنها تعدادی از صحابه هستند.
پروژه توسعه مسجد جواثا به منظور احیای این گنجینه های عمرانی و تمدن بشر اجرا می شود. مسجد جواثا با ۳ دالان نماد معماری محلی منطقه الشرقیه است. هر دالان با توجه به آب و هوای یک فصل سال ساخته شده و سبک معماری مسجد با آب و هوای گرم و ساحلی منطقه الشرقیه تناسب دارد که در سیستم های تهویه و استفاده بهینه و خلاقانه از بالکن ها و پنجره ها و صحن های مسجد جواثا بازتاب پیدا کرده است.