برگزاری مراسم یادبود برای صدام باعث ایجاد تنش در پارلمان‌های عراق و اردن شد

پارلمان عراق اردن را به دلیل برگزاری مراسم یادبود صدام سرزنش کرد

برگزاری مراسم یادبود برای صدام باعث ایجاد تنش در پارلمان‌های عراق و اردن شد
TT

برگزاری مراسم یادبود برای صدام باعث ایجاد تنش در پارلمان‌های عراق و اردن شد

برگزاری مراسم یادبود برای صدام باعث ایجاد تنش در پارلمان‌های عراق و اردن شد


در سایه اجازۀ عمان به برگزاری مراسم بزرگداشت و یادبود برای صدام حسین رئیس‌جمهور سابق عراق در دوازدهمین سالگرد اعدامش که آخرین آنها در مجتمع سندیکای حرفه‌ای در شهر اربد اردن بود، اتهاماتی میان نمایندگان پارلمان عراق و اردن رد و بدل شد.
به گزارش الشرق الاوسط، برگزاری هرساله مجالس یادبود برای صدام حسین باعث ناراحتی عراقی‌ها به خصوص شیعیان می‌شود و آنها هر ساله می‌خواهند به دلیل این یادبودها که توهینی به روح شهدای دورۀ صدام است روابط عراق با اردن قطع شود. برخی از عراقی‌ها از اینکه اردن از سال 2003 پذیرای خانواده صدام و دختر بزرگش رغد هستند ناراحت هستند.

اما امسال انتقاد از این مراسم‌ها از حالت غیر رسمی خارج شده و به سطح پارلمانی رسید به طوری که نمایندگان عراق آن را تحریک برانگیز دانستند و پارلمان اردن در جواب این انزجار این مراسم‌ها را در چارچوب آزادی قانونی دانستند که قانون اساسی بخشیده است.
عالیه نصیف یکی از اعضای «ائتلاف دولت قانون» به رهبری نوری المالکی دو روز پیش از دولت عراق خواست تا اردن را ملزم به احترام به خواستۀ ملت عراق و عدم تحریک آن با برگزاری تجمع‌ها و یادبودهایی برای بزرگداشت رژیم سابق کند و از میزبانی کنفرانس‌های خصمانه با عراق بپرهیزد.
این نماینده در بیانیه‌ای گفت: اگر دولت اردن با این اذعان که این اقدامات فردی است آنها را توجیه کند این توجیه غیرقابل قبول است. سازمان امنیتی اردن می‌تواند از چنین تجمع‌های توهین آمیز به ملت عراق جلوگیری کند و افراد شرکت کننده در آنها را مجازات کند.
اما خالد رمضان نماینده پارلمان اردن معتقد است بر اساس اصل آزادی قانون اساسی اردن، تمام سازمان‌های اردن می‌توانند هر نوع فعالیتی را پوشش دهند و هیچ پارلمانی نمی‌تواند آنچه بر خلاف عهدنامه‌های پارلمان اردن است را بر آن تحمیل کند.
نضال الطعانی رئیس کمیته خارجی پارلمان اردن نیز در خصوص بیانیه نصیف عنوان کرد که این خطابه به نمایندگی از حزب انتخاباتی این نماینده است و نمی‌تواند بر روابط دو کشور تاثیر بگذارد. با هرگونه نقطه نظرهایی در خصوص روابط دو کشور از طریق دیپلماسی و سفارت دو کشور تعامل خواهد شد.
وجیه عباس نماینده پارلمان عراق و یکی از اعضای «ائتلاف فتح» روز گذشته در جواب نمایندگان اردن نوشت: به عنوان نماینده‌های عراق نظراتی داریم که باعث حفظ عزت ملت عراق می‌شود و ملزم به آنچه پارلمان اردن صادر می‌کند نیستیم. صدام در حق ملت عراق مرتکب جنایت شد. در واقع دولت ما باید به خاطر موضع ضعیف خود در برابر این توهین‌های پیاپی از جانب برخی از اردنی‌ها سرزنش شود.
وی عنوان کرد: دموکراسی این است که به احساسات عراقی‌ها احترام گذاشته شود نه اینکه اردن از توهین برخی از شهروندان خود به بهانه آزادی بیان با این شیوۀ رکیک دفاع کند.



وزیر حج سعودی به «الشرق الاوسط»: هیچ تسامحی با کوتاهی در حق حجاج صورت نمی گیرد

 
دکتر توفیق الربیعه در یکی از پنل های نشست بزرگ حج در جده اوایل ماه ژوئن (واس)
دکتر توفیق الربیعه در یکی از پنل های نشست بزرگ حج در جده اوایل ماه ژوئن (واس)
TT

وزیر حج سعودی به «الشرق الاوسط»: هیچ تسامحی با کوتاهی در حق حجاج صورت نمی گیرد

 
دکتر توفیق الربیعه در یکی از پنل های نشست بزرگ حج در جده اوایل ماه ژوئن (واس)
دکتر توفیق الربیعه در یکی از پنل های نشست بزرگ حج در جده اوایل ماه ژوئن (واس)

دکتر توفیق الربیعه وزیر حج سعودی گفت سعودی خدمات با کیفیت و اقدامات بهینه برای حج در نظر می گیرد و هیچ تسامحی با کوتاهی در قبال حجاج صورت نمی گیرد. دولت سعودی سهمیه های برابر برای حجاج کشورهای دنیا در نظر گرفت و برخوردار هوشمندانه و پیشگیرانه برای اطمینان از کیفیت و تجربه خوب و بی نظیر طبق اهداف حجاج دارد.

وزیر حج سعودی در گفتگو با «الشرق الاوسط» اظهار داشت «وزارت حج خیلی زود آماده سازی برای حج امسال را آغاز کرد و سند ترتیبات اولیه را به دفاتر امور حجاج و نمایندگان کشورها ارسال کردیم و ۷۵ نشست مفصل مقدماتی داشتیم که در افزایش سطح آمادگی و هماهنگی با ارگان های مختلف سهیم بودند. این بیانگر این است که یکپارچگی و انسجام نهادها و دقت عملیاتی برای هماهنگ کردن وظایف و ابتکار عمل ها در سطح زیرساختارها و خدمات به ضیوف رحمان در حد بالا بوده است. هدف ما توانمند کردن حاجیان برای انجام مناسک راحت و بدون دردسر و فراهم سازی تجربه خوشایند و پایدار و در خور انتظارات است».

وزیر حج سعودی در حال معرفی کارت «نسک» که برای تسهیل و تنظیم ورود حجاج و کارکنان به مشاعر مقدسه تهیه شده است (واس)

شيوه های عملیاتی منصفانه

الربیعه افزود «وزارت حج کلیه قراردادها با سرویس های ارایه دهنده خدمات را از طریق پلتفرم الکترونیکی «نسک مسار» ثبت کرد و با وزارت امور خارجه برای صدور ویزا همکاری داشت به گونه ای که شیوه های عملیاتی به طور عادلانه و شفاف اجرا شوند. هدف ما این است که خدمات با کیفیت بالا و با نرخ مناسب و پایداری عملیاتی را طبق اهداف سند ۲۰۳۰ به حجاج ارایه دهیم».
او در ادامه گفت «سعودی طبق اعلام وزارت حج تا حالا میزبان بیش از ۱.۵ میلیون حاجی از کشورهای دنیا بوده که البته ورود حجاج شتاب فزاینده گرفته و اقدامات مربوط به آنها نیز پیشرفت ملموس داشته است».

افزایش رصد دیجیتال

الربیعه یاد آور شد که وزارت حج و وزارت کشور برای اجرای کارزار «نه به حج بدون مجوز» همکاری می کند و هدف این برنامه حفظ امنیت و سلامتی حاجیانی است که قانونی در حال انجام حج هستند و ممانعت از ورود متخلفین یا کسانی است که فریب کارزارهای دروغین و جعلی را خورده اند. ابزارهای رصد دیجیتال پس از توسعه کارت «نسک» گسترش و افزایش پیدا کردند. این کارت حاوی اطلاعات شخصی و سلامت و مسکن حاجیان است که کارت شناسایی اصلی برای رفت و آمد حاجیان بین حرم و مشاعر مقدسه است و درصد تخلفات را کاهش می دهد. ضمنا وزارت حج از طریق پلتفرم «نسک مسار» با شرکت های ذیربط برای افزایش نظارت و پایش تنظیم مجوزها قرارداد بسته و با ارگان های مجوزدار خدمات حجاج همکاری می کند.
بررسی زودهنگام چالش ها
وزیر حج معتقد است «اطمینان از آماده بودن زیر ساختارها و به روز رسانی خدمات حج و هماهنگی بین ارگان های ذیربط برای جلوگیری از تداخل یا دیر شدن خدمات از جمله چالش های اصلی وزارت حج بودند. بیش از ۶۲ هزار بازدید از مسکن زائران انجام شد که حدود ۶ هزار و ۳۰۰ ایراد رصد شد و این ایرادها فورا رفع گردید. این بیانگر آمادگی زودهنگام برای اطمینان از کیفیت و عدم تعلل در رفع هر گونه مشکل و کوتاهی است».

دکتر توفیق الربیعه در جریان کیفیت چادرها و تکمیل تجهیزات در مشاعر مقدسه قرار می گیرد (واس)

سهمیه عادلانه برای کشورها

الربیعه تاکید کرد که وزارت حج عدالت در توزیع سهمیه حاجیان کشورهای مختلف را رعایت کرد و در این راستا به معیارهای واقعی مثل جمعیت و گنجایش مشاعر مقدسه و حرم مکی و نیز حفظ امنیت و سلامت حاجیان و کیفیت خدمات در همه مراحل حج توجه داشت. هیچ تغییر اساسی در سهمیه کشورها نسبت به سال گذشته نداشتیم و ساز وکار سابق را پیاده کردیم تا انسجام و تعادل بین توان عملیاتی و تقاضای فزاینده برای حج برقرار شود.
افزایش پایداری زیست محیطی
وزیر حج سعودی با بیان اینکه افزایش پایداری زیست محیطی در حج «یکی از سیاست های استراتژیک سعودی است» افزود «وزارت حج با انسجام و هماهنگی با ارگان های ذیربط از جمله (کمیسیون سلطنتی شهر مکه و مشاعر مقدسه) در اجرای این هدف سهیم است و تلاش های بی سابقه ای در این رابطه انجام می دهد. ما امسال ابتکار عمل های مهمی در حوزه محیط زیست اجرا کردیم مثل سایه بان بیش از ۱۷۰ هزار متر مربعی در مشاعر مقدسه برای بهتر کردن شرایط تردد و کاهش قرار گرفتن مستقیم در نور آفتاب و کاشت ۲۰ هزار درخت برای افزایش پوشش گیاهی و کاهش دما و ایجاد مسیرهای پیاده روی راحت برای حجاج که در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای نیز سهیم است».
الربیعه در ادامه گفت «ما ابتکار عمل های گوناگونی برای مدیریت پسماند به شیوه های مدرن و جلوگیری از کاربرد پلاستیک و افزایش استفاده از انرژی پاک تا حد امکان داشتیم که مفهوم حج پایدار را تثبیت می کند و سطح کیفیت زندگی در مکه را طبق اهداف سند ۲۰۳۰ سعودی افزایش می دهد».

بهبود تجربه زیارت حج

وزیر حج سعودی اظهار داشت «استفاده از فناوری های پیشرفته در حج امسال دستخوش تحول جدی شد و استفاده از هوش مصنوعی برای مدیریت جمعیت انبوه و تحلیل داده ها برای پیش بینی رفتارها و دخالت زودهنگام را افزایش دادیم. سامانه «نسک» همراه دیجیتال همیشگی حاجیان است که بیش از صد سرویس فعال و حدود ۳۰ سرویس جدید دارد. وزارت حج از فناوری های در حال ظهور مثل واقعیت مجازی برای آگاهی بخشی و یک تجربه پربار قبل از انجام مراسم حج استفاده کرد».
افزایش رضایت
الربیعه گفت «طبق آمارها رضایت حاجیان و زائران افزایش چشمگیر داشته است و از ۷۴ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۷۸ درصد در ۲۰۲۳ و به ۸۱ درصد در ۲۰۲۴ و ۹۷ درصد در سال ۲۰۲۵ رسید که دلیل آن افزایش کیفیت خدمات و واکنش سریع و مراکز متنوع مثل (سرویس های مراقبتی نسک) و مرکز مشترک ۱۹۶۶ است. این مرکز به ۱۱ زبان کار می کند. این برنامه ها بیانگر پایبندی وزارت حج برای برخورداری حجاج از تجربه حج خوشایند است».

انتقال تجربیات سعودی

او درباره اینکه آیا کشورهای دیگر خواستار استفاده از تجربیات سعودی در برگزاری مناسک حج و عمره شدند گفت «بله. وزارت حج ماه ژانویه نشست و نمایشگاه حج زیر نظر خادم حرمین شریفین برگزار کرد. هیئت های صد کشور در این نشست حضور داشتند و بیش از ۶۷۰ موافقتنامه برای انتقال تجربه و بهبود کیفیت خدمات و راحتی سفر حجاج امضا شد که بیانگر نقش کلیدی سعودی در این حوزه و آمادگی این کشور برای عرضه تجربیات خود در حوزه سازماندهی و برگزاری با کشورهای جهان اسلام است».