ابوالغیظ به «الشرق الاوسط»: نشست عربی- اروپایی راه گفتگوی دوجانبه را باز می‌کند

* مصر و سعودی پایه‌های قدرت حمایت از اقدام مشترک ملی هستند * نشست سران عربی-اروپایی بار دیگر نگاه‌ها را به اتحادیهٔ کشورهای عربی معطوف کرد

ابوالغیظ به «الشرق الاوسط»: نشست عربی- اروپایی راه گفتگوی دوجانبه را باز می‌کند
TT

ابوالغیظ به «الشرق الاوسط»: نشست عربی- اروپایی راه گفتگوی دوجانبه را باز می‌کند

ابوالغیظ به «الشرق الاوسط»: نشست عربی- اروپایی راه گفتگوی دوجانبه را باز می‌کند

احمد ابوالغیظ دبیرکل اتحادیهٔ کشورهای عربی تأکید کرد برگزاری نشست سران عربی-اروپایی برای حمایت از صلح، ثبات و همکاری دو جانبه است.
وی در گفتگو با «الشرق الاوسط» میزان مشارکت کشورهای عربی و اروپایی در نشست را نشان دهندهٔ اهمیت جهان عرب و اروپا برای ایجاد پل‌های همکاری و تفاهم مشترک میان این کشورها دانست و حضور ۲۴ رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر اروپایی در آن را موضوعی مهم عنوان کرد.
وی همچنین اذعان کرد هنگامی که شاهد مشارکت پادشاهان و رئیس‌جمهورهای کشورهای عربی هتسیم، می‌توانیم بگوییم که هدف از این ایده برقراری پل‌ها است، این نشست فردا به پایان نخواهد رسید، به این معنی که نشست‌های دیگری بعد از آن برگزار خواهد شد. در سال ۲۰۲۲ نیز قرار است در بروکسل نشستی برگزار شود و به صورت تناوبی یک بار در جهان عرب و یک بار در اروپا این نشست‌ها ادامه پیدا کند.
وی در خصوص مشارکت ملک سلمان بن عبدالعزیز خادم حرمین شریفین در این همایش، ضمن مهم شمردن آن، گفت: وی رئیس دورهٔ کنونی نشست سران کشورهای عربی است و مصر ریاست نشست سران عربی-اروپایی را بر عهده خواهد داشت. همکاری میان این دو نیز قدرتی واقعی برای تقویت امنیت و صلح جهان عرب و منطقه به‌شمار رفته و در حمایت از پایهٔ کار مشترک نقش دارد.
در خصوص شعار این نشست که «سرمایه‌گذاری با ثبات» است، دبیرکل اتحادیهٔ کشورهای عربی عنوان کرد که پیام داخلی، خارجی و بین‌المللی مهمی در آن نهفته‌است و اشاره‌ای از جانب اروپا است با این مضمون که ثبات کشورهای عربی تبدیل به ضرورت شده‌است و اتفاقات سال ۲۰۱۱ به بعد در کشورهای عربی و آشفتگی آنها به نفع اروپا و کشورهای عربی نبود.
وی ادامه داد: عنوان این نشست به تنهایی پیامی روشن برای اهداف این نشست، فرصت همکاری، قرار گرفتن در برابر مسائل سیاسی، مهاجرت بی‌نظم، مبارزه با تروریسم، پولشویی و غیره است.
وی دربارهٔ اولویت‌های اقدامات عربی-اروپایی در خصوص مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی اظهار کرد: دربارهٔ تمام مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای مذاکره کرده و با اروپا هماهنگی‌هایی صورت می‌گیرد تا به موضعی برای حمایت از صلح و ثبات و منافع مشترک دست پیدا کنیم، به این معنی که چالش‌هایی در خصوص مسائل سیاسی، تروریسم و تجاوزگری‌هایش، چگونگی رسیدن به نتایج مطلوب برای خشکاندن منابع مالی آن و پناه گرفتن آن وجود دارد و برای پایان دادن به مرحلهٔ این شبه نظامیان در منطقه و چالش‌های جهانی و بین‌المللی همکاری می‌کنیم.
وی در خصوص موضوع یمن در این نشست گفت: همگی خواستار اجرای توافقنامهٔ سوئد، پشتیبانی از راه‌حل سیاسی، ارائهٔ حمایت انسانی و حمایت از دولت قانونی یمن بر اساس قطعنامه‌های صادره از همایش‌های عربی در خصوص یمن هستند.
اما دربارهٔ احتمال توافق ایتالیا و فرانسه در خصوص پروندهٔ لیبی گفت: شک دارم، چرا که منافع فرانسه با خواسته‌های ایتالیا متفاوت است. احتمال راه‌حل‌های سیاسی برای مشکلات جهان عربی را نمی‌دهم بلکه مذاکرهٔ جدی و صریحی میان گروه‌های عربی در یک فضای واحد برقرار است. منظور این است که موضوعاتی وجود دارد که در یک گروه نیز پیرامون آن اختلاف نظر وجود دارد به عنوان مثل اختلاف اروپایی‌ها پیرامون مهاجرت و مقابله با آن، یکی از آنها است که برخی از آنها در این موضوع افراط گرایی کرده و برخی با موضع کشورهای عربی هم‌سو هستند.
وی افزود: در واقع این نشست فضایی باز برای تمام مذاکراتی است که تا کنون نتیجه نداده‌است و آنچه به آن دست یافتیم نزدیکی جدی و همکاری سودمند میان رهبران و کشورها است. آنچه برای من مهم است این است که این نشست فرصت مناسبی برای دیدارهای دو جانبهٔ عربی-عربی و عربی-اروپایی است.
وی ضمن اشاره به اینکه سندی که در پایان همایش ارائه می‌شود مختصر خواهد بود، گفت: این همایش بار دیگر نگاه‌ها را به اتحادیه کشورهای عرب که در سایهٔ مشکلات سیاسی بعد از ۲۰۱۱ وضعیتش نسبتاً متزلزل شد، معطوف کرد.
وی در خصوص اتفاقات بعد از نشست عنوان کرد همکاری عربی-اروپایی روند خود را ادامه می‌دهد و توافقنامه‌های زیادی میان اتحادیهٔ کشورهای عربی و اتحادیهٔ اروپا وجود دارد. اروپا به کارمندان اتحادیهٔ عرب بورس‌های آموزشی و پژوهشی در زمینهٔ مسائل حفظ صلح و اقدامات منطقه‌ای ارائه می‌هد. در طول ۱۰ سال گذشته از سال ۲۰۱۸ نیز همکاری‌های زیادی میان دو اتحادیه صورت گرفت.
ابوالغیظ در پایان گفت: به نظرم مهم‌ترین چیزی که به آن دست یافتیم همین نشست است که به توافق رسیدیم هر ۳ سال یک بار برگزار شود. وزیران نیز هر دو سال یک بار نشست داشته باشند و این موفقیت بزرگی برای ایدهٔ همکاری و ایجاد پل‌های ارتباطی است.



تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

 آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
TT

تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

 آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)

مقامات اسرائیل حوثی ها را مرتب تهدید می کنند و حوثی ها می گویند به حملات خود ادامه می دهند. در این میان مردم می ترسند که مبادا آنچه در نوار غزه بر سر آنها در یمن بیاید و سناریوی ویرانگری غزه بار دیگر در یمن تکرار شود.
محمد عبد الله کارمند دولت و ساکن شهر حدیده با ابراز حس نگرانی و ترس به «الشرق الاوسط» گفت «اسرائیل قوی و تحت حمایت غرب است و نشانه های حیات در نوار غزه را نابود کرد و احتمال دارد چنین چیزی در یمن تکرار شود». او افزود «امیدوارم که کار به جاهای باریک نکشد».

ستون دود غلیظ پس از حمله اسرائیل به بندر حدیده یمن که تحت کنترل حوثی هاست (رویترز)

عبد الله افزود «صدای انفجارهای ناشی از حمله اسرائیل مهیب بود و شباهتی به حملات هوایی آمریکا که معمولا صدای آن را ساکنان برخی محلات می شنوند نداشت».
یحیی کارمند یک شرکت تجاری که نخواست نام خانوادگی اش منتشر شود با عبد الله هم نظر است و هر دو دغدغه مشترک دارند. یحیی گفت زندگی و بازار رفته رفته دارد به روال عادی باز می گشت چرا که دولت یمن و حوثی ها آتش بس بودند اما تنش نظامی با اسرائیل هولناک است. اسرائیل یک رژیم ستمگر و بی رحم است و کاری به کار غیر نظامیان ندارد و اصلا فرقی بین نظامیان و غیر نظامیان قائل نمی شود. حمله به مخازن سوخت گواه همین کلام است. هیچ طرفی در تمام سال های جنگ مخازن سوخت را مورد هدف قرار نداد.
حوثی ها آمار قربانیان این حمله اسرائیل را اعلام نکردند. ایمن جرمش یکی از مقامات محلی حدیده گفت که همکار او به نام مهندس احمد موسی یکی از قربانیان حمله اخیر اسرائیل است. نبیل ناشر و احمد عبد الباری یوسف و صلاح الصراری و ابو بکر الفقیه و ادریس الوصابی از دیگر جان باختگان این حمله اسرائیل به حدیده هستند.
مقامات دولت یمن می گویند ۹۰ نفر تا حالا در حملات هوایی اخیر اسرائیل زخمی شده اند و مخازن گازوئیل و بنزین و مازوت صد در صد تخریب شدند. ساکنان حدیده می گویند برق بخش های گسترده ای از این شهر قطع شده است.

پروپاگاندای خارجی

سرهنگ وضاح الدبیش سخنگوی نیروهای نظامی دولت یمن در ساحل غربی در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «کمر یمن زیر بار فقر و بحران های متعدد خم شده و حوثی ها یمن را به کانون درگیری تبدیل کردند تا برنامه ها و پروپاگاندای خارجی را اجرا کنند اما باید توجه داشت که آنها (حوثی ها) در عمل توان بازدارندگی واقعی ندارند».
الدبیش افزود این گروه سرسپرده ایران عامل تخریب تاسیسات بندر حدیده هستند. او ابراز نگرانی کرد که مبادا حوثی ها اسرائیل را به سمت افزایش حملات هوایی و تخریب تاسیسات و زیرساختارها در سطح گسترده هل بدهند تا در ازای آن ادعاهای قهرمانی و دلاوری خود را به رخ بکشند».
الدبیش اضافه کرد «مردم یمن بازنده واقعی در این بازی هستند و حوثی ها تا زمانی که یمن را به غزه دیگری تبدیل نکنند آرام نخواهند گرفت».

ستون دود و شعله های آتش پس حمله هوایی اسرائیل و آتش سوزی گسترده در مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)

در این راستا، «جنبش التهامی» از جمله نیروهای سیاسی در یمن در بیانیه ای حملات هوایی اسرائیل به بندر و تاسیسات و مخازن نفت و ایستگاه برق حدیده را محکوم کرد.
این بیانیه افزود «این حمله و بمباران که باعث جان باختن مردم بیگناه و تخریب گسترده شد فاجعه و آتشی است که دودش به چشم ساکنان تهامه و دیگر مناطق می روند که با کمبود سوخت و قطعی برق و خروج بیمارستان ها و مراکز خدماتی از خدمت و پیامدهای انسانی دیگر روبرو خواهند شد».
«جنبش التهامی» در این بیانیه اسرائیل و حوثی ها را مقصر این تجاوز و جان باختن تعدادی از شهروندان و نابودی تاسیسات یمن خواند و گفت «حوثی ها با رفتارشان و سستی و سهل انگاری جامعه بین الملل در قبال حوثی ها و بی توجهی به اجرای توافق استکهلم این بلا را سر یمن آوردند. حوثی ها باعث و بانی حال و روز فاجعه بار و تراژدیک کنونی یمن هستند».
این بیانیه خاطر نشان کرد «بهره برداری حوثی ها تحت عنوان یاری فلسطین فضاحت بار است و ادعاهایشان دروغ است. پرگویی حوثی ها ربطی به فلسطین و مشکلات مردم غزه ندارد».