بریتانیا «حزب‌الله» را در فهرست تروریسم قرار داد؛ ملاحظات فرانسه و نگرانی‌های لبنان

بریتانیا «حزب‌الله» را در فهرست تروریسم قرار داد؛ ملاحظات فرانسه و نگرانی‌های لبنان
TT

بریتانیا «حزب‌الله» را در فهرست تروریسم قرار داد؛ ملاحظات فرانسه و نگرانی‌های لبنان

بریتانیا «حزب‌الله» را در فهرست تروریسم قرار داد؛ ملاحظات فرانسه و نگرانی‌های لبنان

فشارهای بین‌المللی به «حزب‌الله» روز به روز بیشتر می‌شود، در حالی که این حزب بنا دارد فعالیت‌های محلی و داخلی بیشتری انجام دهد، در همین راستا دولت بریتانیا روز دوشنبه ششم اسفند، شاخه سیاسی حزب‌الله را نیز مانند شاخه نظامی این سازمان شیعی لبنانی هم‌پیمان با ایران در فهرست تروریستی خود قرار داد که به نظر می‌رسد این اقدام نه تنها بر حزب‌الله تأثیر منفی خواهد گذاشت بلکه همه دولت لبنان را نیز تحت الشعاع خود قرار خواهد داد.
به گزارش الشرق الاوسط، ساجد جاوید وزیر کشور بریتانیا اعلام کرد دولت این کشور کلیت حزب‌الله را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار می‌دهد.
او افزود: «حزب‌الله به تلاش برای بی‌ثبات کردن وضعیت شکننده خاورمیانه ادامه می‌دهد و ما دیگر نمی‌توانیم میان شاخه نظامی آن که پیش از این غیرقانونی شده و حزب سیاسی آن، تمایز قائل شویم.»
وی افزود: «به همین جهت، من تصمیم گرفته‌ام که کل گروه را ممنوع کنم.»
بر اساس متن ابلاغیه صادر شده توسط جاوید، از این پس حزب‌الله لبنان اعم از شاخه سیاسی و نظامی آن در فهرست گروه‌های تروریستی بریتانیا قرار می‌گیرد و فعالیت این گروه در بریتانیا ممنوع می‌شود.
بر اساس گزارش رسانه‌های بریتانیا، قرار است لایحه ارائه شده از سوی دولت ترزا می نخست‌وزیر بریتانیا، در خصوص تروریستی نامیدن کل موجودیت حزب‌الله، روز جمعه دهم اسفند، در پارلمان به رای گذاشته شود.
در این میان، وزارت خارجه بحرین از اقدام دولت بریتانیا در تروریستی خواندن حزب‌الله لبنان استقبال کرد.
این وزارتخانه در بیانیه خود آورده‌است که این اقدام دولت بریتانیا یک گام مهم در راستای مقابله با تروریسم بوده و حزب‌الله تهدیدی برای صلح و امنیت بین‌الملل است.
از سوی دیگر، امانوئل ماکرون رئیس‌جمهوری فرانسه، در مخالفت با تصمیم بریتانیا گفت، پاریس کماکان میان شاخه‌های نظامی و سیاسی حزب‌الله تمایز قائل است.
ماکرون یادآور شد که کشورش شاخه نظامی حزب‌الله را ترورریستی می‌داند، در حالی که شاخه سیاسی این سازمان در پارلمان و دولت لبنان نماینده دارد.
دولت لبنان دوشنبه در واکنش به تصمیم کابینه بریتانیا یادآوری کرده بود که حزب‌الله بخشی از مجلس و دولت لبنان است.
  فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دیدار با جبران باسیل وزیر خارجه لبنان در دفترش در بیروت در این باره گفت: موضع بریتانیا در قبال حزب االله، مسئله حاکمیتی مربوط به خود آنها است و بر موضع اتحادیه اروپا در قبال حزب‌الله تأثیری نمی‌گذارد.
جبران باسیل، وزیر خارجه لبنان، گفت: موضع بریتانیا در مورد حزب‌الله پیامدهای مستقیمی ندارد، چرا که ما به مواضع مشابه آن از سوی چند کشور عادت کرده‌ایم.
وی ادامه داد: من از برخی مقامات بریتانیا تماس‌هایی را مبنی بر عدم تمایلشان برای اینکه تحولات اخیر تأثیری بر روابط دوجانبه داشته باشد، دریافت کردم.
جرمی هانت وزیر خارجه بریتانیا نیز در اظهاراتی گفت: «تفاوتی بین شاخه نظامی و سیاسی حزب‌الله وجود ندارد».
هانت، حزب‌الله لبنان را به تلاش برای برهم زدن ثبات منطقه متهم کرد و افزود: «ممنوعیت حزب‌الله حاوی این پیام است که اقدام این حزب در برهم زدن ثبات منطقه قابل قبول نیست».



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.