درگذشت عکاس رویترز؛ شکارچی لحظات ترس و عشق

همکارانش از او به عنوان «طوفان» یاد می کنند که شب و روز نمی شناسد

درگذشت عکاس رویترز؛ شکارچی لحظات ترس و عشق
TT

درگذشت عکاس رویترز؛ شکارچی لحظات ترس و عشق

درگذشت عکاس رویترز؛ شکارچی لحظات ترس و عشق

یانیس براکیس عکاس معروف رویترز پس از یک مبارزه طولانی با سرطان در ۵۸ سالگی از دنیا رفت. او ۳۰ سال پیش فعالیت خود را در رویترز آغاز کرد وبسیاری از رویدادها و ناآرامی ها در جهان از جمله جنگ افغانستان و چچن و زلزله بزرگ کشمیر و اعتراضات مصر در ۲۰۱۱ را برای رویترز پوشش داد.

او در میان همکاران و رقبای کاری خود به مهارت و شجاعت معروف بود. براکیس در سال ۲۰۱۶ سرپرست تیمی برای کسب جایزه پولیتزر شد. این جایزه به دلیل نحوه پوشش خبری بحران پناهجویان به آنها تعلق گرفت.
براکیس در سخنرانی در کمیته بررسی عکس های برنده جایزه پولتیزر درباره بحران پناهجویان در اروپا گفت «وظیفه من این است که این حکایت را برایتان بازگو کنیم. حالا تصمیم با شماست.. وظیفه من این است که اطمینان حاصل کنم تا کسی اظهار بی اطلاعی نکند».
همکاران براکیس که در کنار او فعالیت میدانی می کردند می گویند رویترز یکی از چهره های با استعداد و متعهد روزنامه نگاری را از دست داد.

گوران توماسویک عکاس کارکشته رویترز درباره براکیس گفت «عکاسی یعنی اینکه شما باید به بهترین شیوه هنری یک قصه را بازگو کنید.. اصلا دیگر هیچ کس به پای قدرت تمرکز و اخلاص او نخواهد رسید. او همه چیز را در راه گرفتن بهترین عکس قربانی کرد».

واسیلیس تریانتافیلو دوست و همکار براکیس و تهیه کننده ارشد رویترز که سابقه همکاری ۳۰ ساله با براکیس دارد گفت «او مثل طوفان بود که شب و روز نمی شناسد. گاهی هم برای عکس گرفتن جان خود را به خطر می انداخت»
.

براکیس همواره به دنبال انتقال رویداد ها و وقایع در جبهه های درگیری و تنش در جهان بود.
او در سال ۱۹۶۰ در آتن به دنیا آمد و در ۱۹۸۷ به عنوان عکاس آزاد با رویترز در آتن آغاز به کار کرد. او در ژانویه ۱۹۸۹ در اولین ماموریت خارجی به لیبی در دوره معمر القذافی رفت.

وى در سه دهه گذشته درگیری و خشونت و ناآرامی ها در اروپا و روسیه و خاورمیانه و آفریقا و آسیا را پوشش داده است. او در عکس هایش جبهه های جنگ و ترس و مرگ و عشق و ارعاب و گرسنگی و آوارگی و خشم و ناامیدی و شجاعت را به تصویر کشیده است.

یکی از عکس هایی که براکیس در درگیری های یوگسلاوی سابق در سال ۱۹۹۸ گرفته مرد آلبانیایی تبار را نشان می دهد که در حال گذاشتن پیکر بی جان کودک دو ساله در تابوت کوچکی است. این کودک در درگیری ها کشته شده. او درباره این عکس گفت «این عکس بسیار تکان دهنده است. گویی پیکر بی جان پسربچه در هوا به پرواز درآمده .. گویی روحش در حال جدا شدن از پیکرش است..»


براکیس با همکارانش در رویترز در سال ۲۰۰۰ به سیرالئون سفر کردند تا جنگ داخلی آنجا را پوشش دهد اما عناصر مسلح برای آنان کمین گذاشتند.
یکی از همکاران براکیس زخمی شد و درجا درگذشت اما براکیس و همکار دیگرش موفق به فرار شدند.
این دو نفر چندین ساعت در یک جنگل در زیر درختان پنهان شدند تا افراد مسلح منطقه را ترک کردند.


براکیس بعد از این واقعه از خودش در حالیکه با تعجب و دهشت به آسمان چشم دوخته عکس گرفت.

همکارش درباره این واقعه گفت «براکیس بعد از این ماجرا خیلی تغییر کرد.. او مرد بزرگ و عکاس بی نظیر و همکار مثال زدنی بود».


او در سال های اخیر بیشتر در یونان بود و به عکاسی درباره تاثیر بحران مالی یونان و مهاجرت صدها هزار نفر به کشور به مقصد اروپا پرداخت.
براکیس و تیم عکاسی او در ۲۰۱۵ به پوشش خبری مهاجرت و فرار هزاران نفر از جنگ در سوریه و افغانستان و دیگر مناطق درگیری پرداختند.

براکیس در ۲۰۱۷ طرحی برای تشکیل یک تیم عکاسان خبری متنوع تر در رویترز راه اندازی کرد.

عکس های براکیس از جشنواره ها و رویدادهای جهان الهام بخش خبرنگاران جوان فراوانی شد تا برای کسب بورسیه رویترز اقدام کنند.

او همواره به حرفه خود می بالید و به دنبال نسل جدیدی از عکاسان بااستعداد بود.



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.