آمریکا احتمال می‌دهد ایران در حملات خلیج دست داشته باشد

​مقامات دولت ترامپ درباره اعزام نیرو به خاورمیانه به نمایندگان مجلس توضیح دادند

centcom
centcom
TT

آمریکا احتمال می‌دهد ایران در حملات خلیج دست داشته باشد

centcom
centcom

تعدادی از مقامات مسئول در دولت دونالد ترامپ امروز سه‌شنبه ۳۱ اردیبهشت، درباره دلایل اعزام نیرو توسط واشنگتن به منطقه خلیج در سایه داده های اطلاعاتی مبنی بر آمادگی ایران و گروه های نیابتی آن برای حمله به منافع آمریکا در منطقه به مجلس کنگره و نمایندگان به صورت محرمانه توضیح دادند. 
به گزارش الشرق الاوسط، در همین باره مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا روز گذشته گفت «بسیار محتمل است که ایران در پشت عملیات خرابکارانه در منافع نفتی خلیج باشد.»، همچنین پاتریک شاناهان وزیر دفاع موقت آمریکا از ارسال ناو هواپیمابر و بمب افکن به خلیج دفاع کرد و گفت این اقدام «هرگونه خطر حملات علیه آمریکایی ها را خنثی کرد». 
 مقامات ارشد دولت ترامپ برای ادای توضیح درباره شرایط منطقه خاورمیانه و سیاست های آمریکا در قبال ایران پشت درهای بسته حاضر شدند. 
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا به همراه پاتریک شاناهان سرپرست وزارت دفاع، ژنرال جوزف دانفورد رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، جینا هاسپل رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و دن کوتس اداره‌کننده اطلاعات ملی آمریکا در این جلسات برای ارائه گزارش حاضر شدند.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا پیش از عزیمت به کنگره گفته است «احتمالا» ایران عامل حملات خرابکارانه اخیر به تعدادی نفتکش خلیجی است، او در عین حال تاکید کرد «هنوز به نتیجه قطعی درباره حملات خرابکارانه علیه نفتکش های متعلق به سعودی و امارات و ایستگاه پمپاژ نفت سعودی نرسیده‌ایم که بتوان علنا از آن حرف زد.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، پمپئو در گفتگویی رادیویی گفت: «با توجه به همه درگیری‌های منطقه‌ای که طی دهه گذشته دیده‌ایم و با در نظر داشتن شکل این حملات، این احتمال وجود دارد که ایران در آن دست داشته باشد.»
وزیر خارجه آمریکا افزود: از همه مهم‌تر این که ما به حفظ منافع آمریکا و بی‌اثر کردن سوءرفتارهای ایران در منطقه ادامه خواهیم داد.
وزیر خارجه آمریکا پیش از آن و در سخنرانی در بنیاد هریتیچ در واشنگتن گفت درباره عوامل خرابکاری نفتکش ها در خلیج به جمع بندی نرسیده ایم و تحقیقات در این باره ادامه دارد، در حالی که همه داده ها نشان می دهد که گروه های هم پیمان آن مسئول این حملات هستند.
پمپئو همچنین گفت که ایران برای رفع تحریم ها به هیچ کدام از شرط های دوازده گانه آمریکا عمل نکرده است. او در ادامه از اراده و عزم واشنگتن برای حمایت از منافع خود و هم پیمانان خود در برابر هرگونه تجاوز ایران خبر داد.
پیش از برگزاری جلسات استماع گزارش ها، همچنین پاتریک شاناهان وزیر دفاع موقت آمریکا در این جلسه گفت کشورش توانسته است حمله احتمالی ایران به نیروهای آمریکایی را متوقف کند.
 شاناهان افزود: تحرک نظامی ایالات متحده و اعزام ناوگان نظامی به سمت خلیج، ریسک و خطر حمله علیه آمریکایی ها از طرف ایران را خنثی کرد. 
وزیر دفاع موقت آمریکا اضافه کرد: می خواهم بگویم که ما در دوره ای هستیم که تهدیدها در آن بسیار بالاست و ماموریت ما اطمینان از عدوم بروز سوء محاسبه از طرف ایرانی هاست. 
سرپرست وزارت دفاع آمریکا، اعزام ناو هواپیمابر و همچنین بمب افکن های B-52 به منطقه خلیج را بر مبنای اطلاعات موثق برای بازدارندگی ایران عنوان کرد و افزود: ما از تهدیدها سخن گفتیم و در عمل حملات صورت گرفت. اقدامات ما احتیاطی بوده و توانسته خطر را خنثی کند. 
پاتریک شاناهان افزود: خطر وجود دارد و ما مسئول تعامل با آن هستیم. اما این به معنای آن نیست تهدیدی که پیش از این توسط ما شناسایی شده، برطرف شده باشد.
وی ادامه داد: من فکر می کنم پاسخ محتاطانه ما زمانی را در اختیار ایرانی ها گذاشت تا تجدید نظر کنند. من فکر می کنم پاسخ ما سنجشی از خواست و تصمیم ما را نشان داد که از مردم و منافع خود در منطقه محافظت خواهیم کرد.
از سوی دیگر در هفته گذشته برخی از اعضای ارشد دو مجلس سنا و نمایندگان گزارش های محرمانه درباره تنش میان ایران دریافت کردند. 
لیندسی گراهام رئیس کمیته نیروهای مسلح در کنگره اظهار کرد که بر پایه اطلاعات ارائه شده از سوی جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید، ایران مسئولیت حمله‌های اخیر به تاسیسات نفتی و کشتی‌های کشورهای دیگر در منطقه را بر عهده دارد.
او افزود اگر تهدیدهای ایران علیه نیروها و منافع آمریکا در عراق فعال شود، واشنگتن باید با یک عملیات نظامی قاطعانه به آن واکنش نشان دهد.
برخی از کارشناسان معتقدند که هدف ترامپ از اعمال فشار علیه ایران در ابتدا ایجاد فشار اقتصادی و بستن دست و پای نظام و در وهله بعدی کشاندن سران نظام ایران به میز مذاکره است. در این باره، جوشوآ لاندیس رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه اوکلاهما در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت: به نظر می رسد سیاست های ترامپ موفق شده باشد، در راه تحقق دستاوردی است که همه دولت های گذشته در تعامل با ایران ناکام بودند. 
به گفته او، نامه 400 عضو کنگره از هر دو حزب آمریکا به دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای ادامه حضور نظامی در سوریه در واقع گامی است برای مورد هدف قراردادن حضور ایران در این کشور و همگام با سیاست های منطقه ای ترامپ در منطقه است. 
لاندیس معتقد است سیاست فشار حداکثری علیه ایران ممکن است در سایه انسداد افق پیش روی ایران پس از ناکامی روسیه و چین در امدادرسانی اقتصادی و هسته ای به آن نتیجه دهد. 
رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه در پایان بروز جنگ را غیرمحتمل دانست و گفت: ایران توان مواجهه با ایالات متحده را ندارد اما ممکن است ابزارهای خود را برای حمله به منافع یا نیروهای آمریکایی را تحریک کند.



خروج نیروهای باقی‌مانده اماراتی از یمن

خروج نیروهای باقی‌مانده اماراتی از یمن
TT

خروج نیروهای باقی‌مانده اماراتی از یمن

خروج نیروهای باقی‌مانده اماراتی از یمن

وزارت دفاع امارات متحده عربی اعلام کرد که باقی‌مانده نیروهای تخصصی خود در حوزه مبارزه با تروریسم را از یمن خارج کرده است؛ اقدامی که با هماهنگی شرکای ذی‌ربط و در پی «تحولات اخیر» و پیامدهای احتمالی آن بر ایمنی و اثربخشی مأموریت‌های مبارزه با تروریسم انجام شده است.

این وزارتخانه در بیانیه‌ای اعلام کرد مشارکت امارات در ائتلاف عربی حمایت از مشروعیت از سال ۲۰۱۵ «در حمایت از مشروعیت در یمن» و در پشتیبانی از تلاش‌های بین‌المللی برای مقابله با گروه‌های تروریستی آغاز شد؛ با هدف تحقق امنیت و ثبات یمن. در این بیانیه همچنین آمده است که فرزندان امارات در این مسیر «فداکاری‌های بزرگی» انجام داده‌اند.

وزارت دفاع امارات توضیح داد که نیروهای مسلح این کشور پس از تکمیل مأموریت‌های تعیین‌شده در چارچوب‌های رسمی مورد توافق، در سال ۲۰۱۹ «به حضور نظامی خود» در یمن پایان دادند و آنچه پس از آن باقی ماند، صرفاً به تیم‌های تخصصی در چارچوب تلاش‌های مبارزه با تروریسم و با هماهنگی شرکای بین‌المللی محدود بود.

این وزارتخانه تأکید کرد تصمیم به پایان دادن به مأموریت تیم‌های باقی‌مانده، در چارچوب «ارزیابی جامع الزامات مرحله کنونی» اتخاذ شده و با تعهدات امارات متحده عربی و نقش آن در حمایت از امنیت و ثبات منطقه همخوانی دارد؛ اشاره‌ای به بیانیه‌ای که وزارت امور خارجه امارات در همان روز درباره تحولات جاری یمن و توضیح ماهیت حضور این کشور در آنجا صادر کرده بود.


امارات بر اهمیت امنیت و ثبات سعودی تأکید کرد

پرچم امارات (وام)
پرچم امارات (وام)
TT

امارات بر اهمیت امنیت و ثبات سعودی تأکید کرد

پرچم امارات (وام)
پرچم امارات (وام)

امارات متحده عربی در بیانیه‌ای، بر اهتمام خود به امنیت و ثبات پادشاهی عربی سعودی و احترام کامل به حاکمیت و امنیت ملی این کشور تأکید کرد و هرگونه اقدامی را که منجر به تهدید امنیت پادشاهی یا امنیت منطقه شود، به‌طور قاطع مردود دانست.

این کشور هم‌زمان «ابراز تأسف شدید» خود را نسبت به مطالب مطرح‌شده درباره نقش امارات در رویدادهای جاری در جمهوری یمن اعلام کرد.

امارات تأکید کرد که هیچ‌گونه ارتباطی با اعمال فشار یا هدایت هیچ طرف یمنی برای انجام عملیات نظامی که امنیت پادشاهی عربی سعودی را خدشه‌دار کند یا مرزهای آن را هدف قرار دهد، ندارد.

امارات همچنین اعلام کرد که روابط برادرانه و تاریخی میان دو کشور، ستون اساسی ثبات منطقه به شمار می‌رود و ابوظبی همواره بر هماهنگی کامل با ریاض تأکید دارد.

در ارتباط با تحولات استان‌های حضرموت و المهره، وزارت خارجه امارات توضیح داد که موضع این کشور از همان ابتدا آن هم در هماهنگی با برادران در پادشاهی عربی سعودی بر مهار اوضاع، حمایت از مسیرهای کاهش تنش و حرکت به‌سوی تفاهماتی متمرکز بوده است که «به حفظ امنیت و ثبات و حفاظت از غیرنظامیان کمک می‌کند».

پیش‌تر بیانیه‌ای از سوی پادشاهی عربی سعودی صادر شده بود که در آن از امارات خواسته شده بود حمایت مالی و نظامی از هر گروه یمنی را متوقف کند و پادشاهی ضمن ابراز تأسف از اقدام ابوظبی در فشار بر نیروهای شورای انتقالی جنوب برای اجرای عملیات نظامی که مرزهای پادشاهی عربی سعودی را در استان‌های مرزی المهره و حضرموت تحت تأثیر قرار می‌دهد، این اقدامات را محکوم کرده بود.

ریاض همچنین از ابوظبی خواست به درخواست جمهوری یمن مبنی بر خروج نیروهایش از خارج از اراضی یمن ظرف مدت بیست‌وچهار ساعت پاسخ دهد.

در ادامه و با بازگشت به بیانیه امارات، و در خصوص عملیات نظامی انجام‌شده در بندر مکلا و مطالب مطرح‌شده درباره آن در بیانیه سخنگوی نظامی نیروهای ائتلاف، امارات بار دیگر تأکید کرد که هیچ ارتباطی با «شعله‌ور ساختن درگیری در یمن» ندارد و مدعی شد بیانیه یادشده بدون مشورت با کشورهای عضو ائتلاف صادر شده است.

در خصوص محموله‌ای که هدف حمله ائتلاف قرار گرفت، ابوظبی ادعا کرد که این محموله شامل هیچ‌گونه سلاحی نبوده و خودروهایی که تخلیه شده‌اند، برای هیچ طرف یمنی در نظر گرفته نشده بودند، بلکه برای استفاده نیروهای اماراتیِ فعال در یمن بوده‌اند. امارات همچنین به وجود هماهنگی «در سطح بالا» با پادشاهی عربی سعودی اشاره کرد و گفت توافق شده بود که این خودروها از بندر خارج نشوند، پیش از آنکه اعلام کند از هدف قرار گرفتن آن‌ها در بندر مکلا غافلگیر شده است.

وزارت خارجه امارات بار دیگر تأکید کرد که حضور این کشور در یمن بنا به دعوت دولت قانونی و در چارچوب ائتلاف حمایت از مشروعیت به رهبری پادشاهی عربی سعودی با پایبندی به احترام به حاکمیت یمن صورت گرفته و هدف آن حمایت از بازگرداندن مشروعیت و مبارزه با تروریسم بوده است. این وزارتخانه همچنین با یادآوری فداکاری‌های امارات، بر حمایت این کشور از مردم یمن در مراحل مختلف تأکید کرد.

در مقابل، دولت یمن، امارات را به حمایت از شورای انتقالی متهم می‌کند؛ شورایی که در آغاز ماه جاری دست به تمرد زده و نیروهای خود را به استان‌های حضرموت و المهره منتقل کرده است؛ اقدامی که باعث تشدید تنش در این استان‌ها که پیش‌تر از آرامش و ثبات برخوردار بودند، شد. این وضعیت پادشاهی عربی سعودی را وادار کرد هیأتی را به محل اعزام کند و رهبری تلاش‌های میانجی‌گرانه برای کاهش تنش را بر عهده بگیرد، اما رهبران شورای انتقالی بر تشدید تنش و عدم خروج نیروهای خود پافشاری کردند؛ موضوعی که در نهایت شورای دفاع ملی یمن را به درخواست مداخله از ائتلاف سوق داد. ائتلاف نیز اعلام کرد به این درخواست پاسخ داده و حمله نظامی محدود در بندر مکلا بامداد سه‌شنبه، نخستین اقدام در چارچوب این پاسخ بوده است.


سعودی: اقدامات امارات در یمن بسیار خطرناک است... امنیت پادشاهی خط قرمز است

تصاویر نشان‌دهنده خودروهای نظامی سوخته در پی حمله هوایی ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا بامداد امروز است (خبرگزاری فرانسه)
تصاویر نشان‌دهنده خودروهای نظامی سوخته در پی حمله هوایی ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا بامداد امروز است (خبرگزاری فرانسه)
TT

سعودی: اقدامات امارات در یمن بسیار خطرناک است... امنیت پادشاهی خط قرمز است

تصاویر نشان‌دهنده خودروهای نظامی سوخته در پی حمله هوایی ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا بامداد امروز است (خبرگزاری فرانسه)
تصاویر نشان‌دهنده خودروهای نظامی سوخته در پی حمله هوایی ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا بامداد امروز است (خبرگزاری فرانسه)

پادشاهی عربی سعودی روز سه‌شنبه از اقدام امارات متحده عربی در فشار بر نیروهای «شورای انتقالی جنوب» برای انجام عملیات نظامی در مرزهای جنوبی پادشاهی در استان‌های حضرموت و المهره ابراز تأسف کرد؛ اقدامی که تهدیدی برای امنیت ملی پادشاهی و همچنین امنیت و ثبات جمهوری یمن و منطقه محسوب می‌شود.

وزارت خارجه پادشاهی عربی سعودی اعلام کرد: «گام‌هایی که کشور برادر امارات متحده عربی برداشته، بسیار خطرناک است و با اصولی که ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن بر پایه آن شکل گرفته، سازگار نیست و به تلاش‌های این ائتلاف برای تحقق امنیت و ثبات یمن کمکی نمی‌کند.»

در بیانیه وزارت خارجه آمده است: «در ادامه بیانیه صادره در تاریخ ۵ / ۷ / ۱۴۴۷ هـ (۲۵ / ۱۲ / ۲۰۲۵ م) درباره تلاش‌های صادقانه پادشاهی در همکاری با امارات برای پایان دادن و رسیدگی به اقدامات تنش‌زا که شورای انتقالی جنوب در حضرموت و المهره انجام داده است، و با اشاره به بیانیه شورای رهبری ریاست جمهوری یمن و بیانیه فرماندهی ائتلاف عربی در خصوص حرکت کشتی‌های حامل سلاح و خودروهای سنگین از بندر فجیره به بندر مکلا بدون دریافت مجوز رسمی از فرماندهی نیروهای مشترک ائتلاف... پادشاهی در این چارچوب تأکید می‌کند که هرگونه تعرض یا تهدید علیه امنیت ملی آن خط قرمز است و پادشاهی در برابر آن در اتخاذ تمامی اقدامات لازم برای مقابله و خنثی‌سازی تردید نخواهد کرد. همچنین پادشاهی بر پایبندی خود به امنیت، ثبات و حاکمیت یمن و حمایت کامل از رئیس شورای رهبری ریاست جمهوری و دولت او تأکید می‌کند. پادشاهی بار دیگر تأکید دارد که مسئله جنوب، مسئله‌ای عادلانه با ابعاد تاریخی و اجتماعی است و تنها راه حل آن گفت‌وگو بر سر میز مذاکره در چارچوب راه‌حل سیاسی جامع یمن است؛ راه‌حلی که همه جریان‌های یمنی از جمله شورای انتقالی جنوب در آن مشارکت خواهند داشت.»

پادشاهی عربی سعودی همچنین بر ضرورت پاسخ امارات به درخواست جمهوری یمن مبنی بر خروج نیروهای نظامی‌اش از یمن ظرف ۲۴ ساعت و توقف هرگونه حمایت نظامی یا مالی از هر طرف در داخل یمن تأکید کرد. پادشاهی ابراز امیدواری نمود که در این زمینه عقلانیت، اصول برادری، حسن همجواری و روابط نزدیک میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج و منافع یمن برادر حاکم شود و امارات گام‌های مورد انتظار را برای حفظ روابط دوجانبه میان دو کشور بردارد؛ روابطی که پادشاهی بر تقویت آن و همکاری مشترک برای افزایش رفاه، شکوفایی و ثبات منطقه تأکید دارد.

حمله محدود ائتلاف به بندر مکلا

فرماندهی نیروهای مشترک ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن صبح امروز اعلام کرد که یک حمله هوایی «محدود» علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا انجام داده است.

سخنگوی رسمی نیروهای ائتلاف، سرتیپ ترکی المالکی، گفت: «در روزهای شنبه و یکشنبه گذشته، ورود دو کشتی از بندر فجیره به بندر مکلا بدون دریافت مجوز رسمی از فرماندهی نیروهای مشترک ائتلاف رصد شد. خدمه این دو کشتی سیستم‌های ردیابی را از کار انداختند و مقدار زیادی سلاح و خودروهای جنگی را برای حمایت از نیروهای شورای انتقالی جنوب در استان‌های شرقی یمن (حضرموت و المهره) تخلیه کردند؛ اقدامی که نقض آشکار تلاش‌ها برای برقراری آرامش و دستیابی به راه‌حل مسالمت‌آمیز و همچنین نقض قطعنامه شماره ۲۲۱۶ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.»

وی افزود: «بر اساس درخواست رئیس شورای رهبری ریاست جمهوری یمن از نیروهای ائتلاف برای اتخاذ تمامی تدابیر نظامی لازم جهت حفاظت از غیرنظامیان در حضرموت و المهره، و با توجه به خطر و تشدید تنش ناشی از این سلاح‌ها که امنیت و ثبات را تهدید می‌کند، نیروهای هوایی ائتلاف صبح امروز عملیات نظامی محدودی را اجرا کردند که طی آن سلاح‌ها و خودروهای جنگی تخلیه‌شده از دو کشتی در بندر مکلا هدف قرار گرفت. این عملیات پس از مستندسازی کامل و مطابق با قوانین و عرف‌های بین‌المللی بشردوستانه انجام شد تا از بروز خسارات جانبی جلوگیری شود.»