شذا صباغ؛ طراحی جواهرات با فناوری و داستان های کهن

طراح سعودی: قدرت زن الهام بخش است

طرح های صباغ بیانگر حرکت روان جسم و زنانگی است
طرح های صباغ بیانگر حرکت روان جسم و زنانگی است
TT

شذا صباغ؛ طراحی جواهرات با فناوری و داستان های کهن

طرح های صباغ بیانگر حرکت روان جسم و زنانگی است
طرح های صباغ بیانگر حرکت روان جسم و زنانگی است

شذا صباغ طراح جواهر اهل سعودی است که از ذوق خاصی در حرفه خود برخوردار است. او می گوید هر قطعه دارای انرژی خاصی است که به صاحب آن منتقل می شود.
شذا در گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود «حرکات و انحناها و برآمدگی های بدن زن الهام بخش او برای طراحی دست بندهای بزرگ است.. این برآمدگی ها همچون امواج دریا و حرکت طبیعت است که در قالب یک قطعه جواهرات در دست زنان می درخشد و به آنها «قدرت و انرژی» می بخشد».
صباغ کار مدلسازی جواهرات را با استفاده از فناوری مدرن آغاز کرد. او مدرک کارشناسی ارشد و دکترای خود را از دانشگاه های انگلستان اخذ کرده است.
او گفت «در رشته طراحی و مدلسازی با نرم افزار در دانشگاه کاونتری تحصیل کردم. موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد درباره مروارید و مرجان دریای سرخ بود که نحوه تشکیل و استخراج و استفاده از آنها را در ساخت جواهرات بررسی کردم».
او کار مدلسازی را در ۲۰۰۶ آغاز کرد و در شعبه موسسه گوهرشناسی آمریکا در لندن تحصیل کرد و شش ماه در کارگاه ها و کلاس های گوناگون شرکت کرد تا با شیوه معرفی و طبقه بندی سنگ ها آشنا شود.
او سپس به حوزه فناوری مدرن و طراحی سه بعدی جواهرات گرایش پیدا کرد.
شذا افزود «این فناوری در آغاز کار جدید و پر هزینه بود. اما بعدها تحصیل خود را در حوزه مدلسازی جواهرات با دست و از طریق نرم افزار در مقطع دکترا در کالج مد لندن ادامه دادم و بیشتر روی بدن و حرکت بدن زن تمرکز کردم».
او گفت «در اوایل اشتباه می کردم اما بعد تصمیم گرفتم که یک شیوه خاصی را انتخاب کنم و بالاخره رفتم سراغ مدلسازی سه بعدی و با لیزر».
بحث فناوری های مدرن که پیش آمد از او پرسیدم آیا دوره طراحی دستی به پایان رسیده ؟ او گفت «شما نمی توانید طراحی دستی را کنار بگذارید. هر قطعه ای که از دستگاه پرینتر سه بعدی بیرون می آید باید آن را چند ساعتی با دست تمیز کرد و از آن نمونه قالب گیری شده با موم درست کنی. بعد هم نوبت ریخته گری می رسد. شما تا به مدل نهایی برسی باید چند مرحله مهم دستی از جمله تمیزکاری و برق انداختن قطعات را انجام بدهی که همه اینها با توجه به خود قطعه و سایز و شکل آن زمان می برد. من مدلسازی را با نرم افزار انجام می دهم اما برش دهی و تمیزکاری و برق انداختن را دستی».
هر قطعه جواهرات شذا صباغ داستانی دارد. اما شذا می گوید که حرکت طبیعی بدن زن الهام بخش مدل و شکل هر قطعه است. حکایت هر قطعه از همین نقطه آغاز می شود.
مدل های محدودی در صفحه اینستاگرام صباغ منتشر شده که برخی همچون مجسمه های فنی پیچیده و برخی بسیار بزرگ هستند که فقط به درد مناسبات ویژه می خورد.
شذا می گوید «این قطعات بسیار بزرگ هنری هستند و تنها برای تئاتر یا مناسب های ویژه طراحی شده اند».
او افزود «البته مدل های دیگری هستند که می توان آنها را در زندگی روزمره پوشید. جواهرات الماس نشان یا طلا که یا دستبند هستند یا النگو یا انگشتر».
یکی از قطعه های جالب توجه صباغ انگشتری است که به شکل توپ طلایی طراحی شده است. انگشتر دارای آویز الماس نشانی است که به شکل یک پری دریایی عجیب و غریب ساخته شده.
او در مورد این مدل خاص می گوید «انگشتر بلقیس (ملکه سبا) نام دارد. این انگشتر خریداران بسیاری دارد. نام انگشتر را بلقیس گذاشتم چرا که بلقیس دارای شخصیت قوی بوده و از شکوه و جاه و قدرت برخوردار بود. او بنیانگذار یک سیستم دموکراتیک بود. خب نام این انگشتر را بلقیس گذاشتم تا بیانگر قدرت زنان باشد. چرا اسم بلقیس را روی انگشتر گذاشتم. دلیلش ساده است. دست زن در مکان های عمومی بیشتر جلب نظر می کند. مثلا زنان در خلیج پیراهن یا مانتوی آستین بلند می پوشند و تنها دست پیداست».
از او درباره ایده ها و مفاهیم طرح هایش می پرسم. آیا فکر می کنید که پیام و ایده های شما به مشتریان منتقل می شود؟ آیا مشتریان جذب مدل جواهر می شوند یا ایده آن؟ «برای مثال انگشتر بلقیس را در نظر می گیریم. همه خریداران از طرح و ایده آن خوششان آمد و متوجه شدم که همه آنها از شخصیت قوی برخوردارند. یکی از خانم ها انگشتر بلقیس را در یک مراسم بسیار مهم پوشیده بود و امیدوار بود که به پست شغلی مهمی دست پیدا کند. بعدش به من گفت که حس کردم در آن مراسم شخصیت متفاوت و قوی داشتم. خب گویی حسی که من می خواستم منتقل کنم به آنها رسیده و گویی آنها یک قطعه هنری پوشیده اند که با آنها حرف می زند و انرژی می دهد».



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.