سعودی به طور تدریجی به اوضاع عادی بازمی گردد

بازگشایی مساجد و از سرگیری پرواز داخلی و رفتن به سرکار و سفارش غذا در رستوران ها




کاهش بیشتر محدودیت های کرونا در سعودی (واس)
کاهش بیشتر محدودیت های کرونا در سعودی (واس)
TT

سعودی به طور تدریجی به اوضاع عادی بازمی گردد




کاهش بیشتر محدودیت های کرونا در سعودی (واس)
کاهش بیشتر محدودیت های کرونا در سعودی (واس)

بازگشت تدریجی به روال عادی در سعودی از روز یکشنبه (۳۱ مه)‌ آغاز شد. زمان مجاز بودن رفت و آمد افزایش یافته و مساجد بازگشایی شدند. کارمندان به سرکار رفتند. پروازهای داخلی و قطارها از سرگرفته شدند. سفارش غذا در رستوران ها بلامانع اعلام شد.
این اقدامات پس از آن اعلام شد که ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین با گزارش وزارت بهداشت درباره اقدامات ویژه برای مقابله با ویروس جدید کرونا (کوید ۱۹) و لزوم توجه به اقدامات بهداشتی و پیشگیری موافقت کرد. رفت و آمد در سراسر کشور به جز مکه از امروز تا شنبه (۲۰ ژوئن) از ساعت ۶ صبح تا ۸ شب خواهد بود. نماز جمعه و جماعت در بیش از ۹۰ هزار مسجد از جمله مسجد نبوی اقامه می شود. رستوران ها و کافی شاپ ها در زمان های رفت و آمد مجاز به گرفتن سفارش به صورت حضوری  هستند. استعمال دخانیات و عرضه قلیان در رستوران ها و کافی شاپ ها ممنوع است. فعالیت پاساژها و مجتمع های تجاری و عمده فروشی ها و خرده فروشی ها ادامه دارد. کسب و کارهایی که طرح فاصله گذاری در آنها امکان ندارد تعطیل هستند. این مشاغل عبارتند از: آرایشگاه و سلمانی، باشگاه ورزشی، مراکز تفریحی، سینما و مشاغل دیگری که مقامات بهداشتی اعلام می کنند.
کارمندان وزارتخانه ها و نهادهای دولتی و شرکت های خصوصی و مالی برای انجام کارهای دفتری از روز یکشنبه به سرکار رفتند. آنها موظف به رعایت مقرراتی هستند که توسط وزارت منابع انسانی و وزارت بهداشت و نهادهای ذیربط اعلام شده اند.
پروازهای داخلی و حمل و نقل بین شهری مسافری به طور تدریجی از سرگرفته شدند. تجمع های اجتماعی حداکثر پنجاه نفری مثل جشن ازدواج و عزاداری و غیره مجاز اعلام شده است. توجه به مقررات فاصله گذاری و تدابیر بهداشتی در این مناسبات ضروری است.
رفت و آمد در مکه از ساعت شش صبح تا هشت شب خواهد بود.
با رفت و آمد با خودروی شخصی بین مناطق در دوره عدم برقراری منع آمد و شد موافقت شده است.
نماز در مسجد الحرام با توجه به توصیه های بهداشتی کنونی اقامه می شود. فعالیت عمده فروشی ها و خرده فروشی ها از سرگرفته می شود. کسب و کارهایی که طرح فاصله گذاری در آنها امکان ندارد تعطیل هستند. این مشاغل عبارتند از: آرایشگاه و سلمانی، باشگاه ورزشی، مراکز تفریحی، سینما و غیره.
وزارت کشور گفت این اقدامات مورد بازنگری و ارزیابی دوره ای وزارت بهداشت قرار می گیرد. تمدید کاهش محدودیت ها یا اعمال محدودیت های بیشتر بستگی به آمار وزارت بهداشت دارد.
وزارت کشور از مردم و مقیمان و کارفرمایان خواست تا با مسئولیت پذیری توصیه های بهداشتی برای پیشگیری را رعایت کنند. وزارت کشور جریمه ۱۰۰۰ ریالی برای متخلفین در نظر گرفته است. کسانی که ماسک پزشکی یا پارچه ای نمی پوشند و نیز افرادی که فاصله را رعایت نمی کنند و کسانی که از استفاده از دستگاه تب سنج در ورودی های تاسیسات دولتی و خصوصی خودداری می کنند مشمول این جریمه می شوند.
کارمندان شرکت های خصوصی که «پروتکل های بهداشتی» را رعایت نمی کنند ۱۰ هزار ریال جریمه می شوند.
توجه به فاصله گذاری اجتماعی و سامان دادن به تجمع مردم هدف اصلی اعمال جریمه است. تجمعات دلیل مستقیم شیوع کرونا است.

 



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.