سعودی: ایران خطری بزرگ برای آینده سوریه است


ریاض: الشرق الاوسط
ریاض: الشرق الاوسط
TT

سعودی: ایران خطری بزرگ برای آینده سوریه است


ریاض: الشرق الاوسط
ریاض: الشرق الاوسط

سعودی تأکید کرد که طبق قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت ومذاکرات ژنو یک، تنها راه حل بحران سوریه راه حل سیاسی است و روند بازسازی سوریه منوط به آغاز یک راه حل سیاسی حقیقی به رهبری سازمان ملل است.
شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر خارجه سعودی روز سه شنبه ۱۰ تیر، در چهارمین نشست بین‌المللی حمایت از آینده سوریه و منطقه گفت: «ایران همچنان تهدید بزرگی برای آینده سوریه و هویت آن است».
وی افزود: «ایران یک پروژه منطقه‌ای خطرناک از طریق به‌کارگیری شبه نظامیان فرقه ای و به راه انداختن جنگ‌های داخلی برای تسلط بر منطقه دارد».
وی اضافه کرد: «چهارمین کنفرانس بروکسل برای حمایت از آینده سوریه و منطقه در حالی برگزار می‌شود که ۱۰ سال از وقوع بحران در سوریه بدون رسیدن به راه حل بحران و متوقف کردن فاجعه انسانی در آن می‌گذرد. این بحران باعث شده‌است که عواقب جدی برای مردم سوریه و امنیت و ثبات منطقه و جهان ایجاد شود و رنج مردم سوریه تا امروز ادامه دارد».
وی همچنین بر حمایت کامل پادشاهی از تلاش‌های سازمان ملل و گیر پدرسون فرستاده ویژه آن و پشتیبانی از همه تلاش‌ها برای یافتن راه حلی برای متوقف کردن فاجعه در سوریه و از سرگیری کار کمیته تدوین قانون اساسی تأکید کرد.
شاهزاده بن فرحان اشاره کرد که پادشاهی به منظور همکاری در تسهیل یک راه حل سیاسی، میزبانی کنفرانس‌های ریاض ۱ و ریاض ۲ را برعهده گرفت که منجر به ایجاد مرجعی برای مذاکره دربارهٔ سوریه شد و تمام تلاش خود را انجام داده و همچنان در جهت متحد کردن مخالفان سوریه و ایجاد وحدت کلمه در میان آنها تلاش می‌کند.
وزیر خارجه سعودی در ادامه تأکید کرد، «شبه نظامیان فرقه‌ای و گروهک‌های تروریستی دو روی یک سکه هستند. سعودی نیز، بر اهمیت جنگ با همه سازمان‌های تروریستی به هر شکل تأکید می‌کند».
شاهزاده فیصل بن فرحان بن عبدالله اظهار کرد که تلاش‌های این پادشاهی شامل برنامه‌هایی برای حمایت و مراقبت از میلیون‌ها سوری آواره در پناهگاه‌ها در کشورهای همسایه ترکیه، اردن و لبنان است و این برنامه‌ها با هماهنگی دولت‌های این کشورها توسط مرکز امداد و اقدامات بشردوستانه ملک سلمان اجرا می‌شود.
وی اضافه کرد: کمک‌های بشردوستانه که توسط پادشاهی به برادران سوری ارائه شده‌است، حدود یک میلیارد و صد و پنجاه میلیون دلار بوده و این تلاش‌ها ادامه خواهند داشت.
وی همچنین اظهار کرد: روند بازسازی در سوریه به آغاز یک روند واقعی سازش سیاسی به رهبری سازمان ملل متحد بستگی دارد و بازگشت پناهندگان و آوارگان به خانه‌های آنها نیاز به شرایط لازم مطابق با استانداردهای بین‌المللی مصوب کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد دارد.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.