دبیر شورای امور خانواده در سعودی: مشکلات مشابه زنان در جهان  راهکارهای گوناگون دارد

هلا التویجری به الشرق الاوسط: راهنمای سلامت سالمندان در دوره کرونا منتشر شد

دکتر هلا التویجری در گفتگو با الشرق الاوسط (عکس: علی الظاهری)
دکتر هلا التویجری در گفتگو با الشرق الاوسط (عکس: علی الظاهری)
TT

دبیر شورای امور خانواده در سعودی: مشکلات مشابه زنان در جهان  راهکارهای گوناگون دارد

دکتر هلا التویجری در گفتگو با الشرق الاوسط (عکس: علی الظاهری)
دکتر هلا التویجری در گفتگو با الشرق الاوسط (عکس: علی الظاهری)

خانواده با توجه به نقش تربیتی افراد و توسعه جوامع و توانمند سازی فرد برای رسیدن به اهداف خود یکی از مباحث مورد توجه دولت سعودی است.

امور خانواده در سعودی در ۲۵ ژوئیه ۲۰۱۶ تاسیس شد. این سازمان مستقل و رسمی به مسائل خانواده رسیدگی و تلاش های ۱۲ وزارتخانه در مورد مشکلات کودکان و زنان و سالمندان را یکجا جمع و سازماندهی می کند.
این سازمان مسائل و مشکلات خانواده را پیگیری و در راستای توانمند سازی و تقویت نقش خانواده در توسعه پایدار جامعه با توجه به سند ۲۰۳۰ فعالیت می کند.
الشرق الاوسط با خانم دکتر هلا التویجری دبیر شورای امور خانواده دیدار و با او درباره مسائل مختلف از جمله کرونا و سالمندان و نقش شورای امور خانواده در موسسات بین المللی و همچنین مسائل زنان و غیره گپ زد.
 

-نقش شورای امور خانواده در موسسات بین المللی

هلا التویجری توضیح می دهد «مشارکت شورای امور خانواده در موسسات بین المللی فواید متعددی دارد، دامنه ارتباط با گروه های گوناگون را در خصوص مشکلات خانواده ها در کشورهای جهان را افزایش می دهد و باعث شناخت تجربه های کشورهای پیشرفته و در حال توسعه درباره شیوه ها و راهکارهای مناسب برای مسائل خانوادگی می شود. و آنگاه می توان به کارگیری نتایج تجربه های گوناگون را در عمل مطالعه و بررسی کرد.
او در ادامه گفت «مشکلات خانواده ها در کشورهای جهان، خواه پیشرفته خواه بقیه کشورها تا حدود زیادی شبیه هم هستند. اصلاح و پیشنهاد سیاست های جدید برای تقویت مسئولیت گروهی و فردی در سطح جامعه روی شهروندان سعودی تاثیر گذار است و تاثیر آن در سطح بین المللی هم قابل ملاحظه خواهد بود».
 

- کرونا و کارکرد شورا در ارائه راهکار

مشکلات خانواده ها پس از شیوع کرونا افزایش یافت و تبلیغات و موج آگاهی بخشی به راه افتاد. سالمندان بیشتر از گروه های دیگر در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار دارند.

هلا التویجری در این باره گفت «احتمال ابتلا به کرونا در سالمندان بیشتر از بقیه است و بنابراین باید به این گروه توجه بیشتری می شد. شورای امور خانواده در یک نظرسنجی مهم ترین مشکلات سالمندان در دوره شیوع کرونا را شناسایی کرد و بر این مبنا یک راهنما درباره خدمات رسانی ضرروی و در دسترس و دفترچه حاوی اطلاعات مفید منتشر کرد».
او افزود «سامانه های الکترونیکی فراوانی برای سالمندان منتشر شده که اطلاعات فراوانی درباره ویروس کرونا و غیره در اختیار مردم قرار می دهد. اما دسترسی به این سامانه ها چالش بزرگی است».

شورای امور خانواده کمپینی در شبکه های اجتماعی برای افزایش سطح آگاهی سالمندان و خانواده و افراد سرپرست این گروه راه اندازی کرد. این کمپین که با همکاری موسسات کلیدی از جمله وزارت بهداشت پا گرفت درصدد کاهش نگرانی و استرس سالمندان است و مطالب گوناگونی درباره سالمندانی منتشر می کند که کرونا گرفته و بهبود پیدا کردند.
 

- زنان در سعودی و جهان

دولت سعودی با عضویت کشور در شورای توسعه زنان سازمان همکاری اسلامی موافقت کرد و نمایندگی سعودی را شورای امور خانواده (کمیته زنان)‌ به عهده دارد.
التویجری گفت «در تمام پرونده های موسسات بین المللی زنان نوعی «تعادل و توازن» وجود دارد. این بدین معناست که باید زنان بین زندگی خانوادگی و فعالیت های بیرون خانه تعادل برقرار کنند. برای اینکه به این تعادل رسید در ابتدا باید مسائل خانوادگی زنان حل شود چون خانواده ضامن دست یابی زنان به توازن و تمام حقوقش است. اگر این حقوق حفظ شود زنان می توانند به همه خدمات دسترسی پیدا کنند و فعالیت مورد نظرشان را انجام دهند».

او در ادامه یاد آور شد «نگرش دولت به مساله زنان جامع و فراگیر است. این نگرش مناسب ترین شیوه در سطح بین المللی به شمار می رود. پرونده زنان زیر نظر یک موسسه یا اداره قرار ندارد بلکه کلیه موسسات در آن سهیم هستند».
او درباره پرونده خشونت علیه زنان گفت «وزارت منابع انسانی و توسعه اجتماعی یک نهاد متخصص در این زمینه دارد. وظیفه این نهاد حمایت از این گروه است. موسسات دیگر مثل دادسرا نیز با نهاد یاد شده همکاری می کنند».

التویجری بر این باور است «زنان معمولا به دو دلیل موارد خشونت را ابلاغ نمی کنند. اول اینکه عامل خارجی است یعنی اینکه مورد تهدید خارجی از کسی قرار گرفته اند. دوم عامل داخلی است. برخی  به خاطر بیم و نگرانی درباره مشکلات اقتصادی و غیره خشونت علیه خود را گزارش نمی کنند».

خانم دکتر هلا تاکید کرد «همه نهادها مسئولیت پیگیری در مسائل خشونت علیه زنان و ارائه راهکار دارند. شورای امور خانواده در این زمینه مفهوم «مشاوره خانواده» را تبلیغ می کند چون این موسسات می توانند مشکلات متعددی مثل خشونت را رفع کنند».

سعودی یکی از نخستین کشورهای عربی است که قانون «مبارزه با آزار و اذیت زنان» را برای حمایت از زنان کشور اجرا کرد.

مفهوم درآمد در میان خانواده های سعودی

التویجری گفت «کمتر خانواده ای در سعودی را می توان سراغ گرفت که زندگی خانوادگی را با برنامه ریزی مالی شروع کرده باشد. مقوله پس انداز یا برنامه ریزی مالی جنبه فرهنگی دارد و بنابراین باید این مفهوم از همان ابتدای تشکیل خانواده یا حتی از بچگی در ذهن جا بیفتد».
التویجری افزود «شورای امور خانواده طرحی در شبکه های اجتماعی برای آگاهی بخشی در مورد فرهنگ پس انداز آغاز کرده است. هدف عمده این طرح آگاهی بخشی به کودکان و کمک به شکل گیری این مفاهیم در ذهن آنان است».
التویجری با اشاره به مصرف گرایی گفت «این یکی از مهم ترین مشکل خانواده های سعودی است».
 

- استفاده از تجربه بازنشستگان

فهرست بازنشستگان در اختیار موسسات کار و بازنشستگی قرار دارد و می توان از تجربه این افراد استفاده کرد.

التویجری در این باره می گوید «برنامه ای برای استفاده از تجربه سالمندان آغاز شده که دوره پیش و پس از بازنشستگی را در بر می گیرد. طرح های مختلفی درباره نحوه استفاده از تجربه آنها در قالب طرح «استراتژی ملی خانواده در سعودی» ارائه شده است».

او توضیح داد «طرح های مختلفی برای استفاده از تجربه سالمندان مثل برنامه داوطلبان و برگزاری جلسه های بحث و گفتگو ارائه شده است. مثلا فرد بازنشسته می تواند به عنوان کارشناس در برنامه شرکت کند و بنا به تجربه خود در حوزه معینی که کار می کرده اظهار نظر کند».
 

- شورای امور خانواده و طلاق
موارد طلاق در سعودی در ۲۰۱۹ نصف موارد ازدواج اعلام شد. شورای امور خانواده چه نقشی در کاهش طلاق داشته است؟
التویجری گفت «آمار طلاق بازگو کننده نتایج طرحی است که شورای امور خانواده و وزارت دادگستری اجرا می کنند. دوره های آموزشی برای کسانی که قصد ازدواج دارند برگزار می شود. این کلاس ها جذاب هستند و به زبان جوانان امروزی طراحی شده اند و معنی واقعی موسسه خانواده را توضیح می دهند. هدف از آن پیشگیری یا کاهش موارد طلاق است».
او افزود «اغلب مشکلات مربوط به طلاق از طریق مشاوره درست و دریافت کمک به موقع قابل پیشگیری است. به عبارتی دیگر طلاق به عنوان راهکار مشکل مطرح می شود که نام آن را می توان طلاق درست گذاشت و زوجین با کمترین زیان و ضرر طلاق می گیرند. شورای امور خانواده رویکرد پیشگیری و راهکار قبل و بعد از طلاق را در پیش گرفته است».
 

- آشنایی با حقوق از طریق آموزش محوری
التویجری گفت «گنجاندن مفاهیم درباره آشنایی با حقوق در تمام رده های سنی سازنده است. وزارت آموزش مبحثی به عنوان حقوق بشر و تربیت خانواده ایجاد کرده که شامل بخش های گوناگون آگاهی بخشی می شود. مشارکت شورای امور خانواده در گنجاندن مطالب آگاهی به حقوق در کتب درسی کافی نیست بلکه باید تمام سیستم آموزشی در این امر مشارکت کند».

 

 

 

 



ریما المسمار: تنوع صداها شرط پیشرفت سینمای عربی است

تصویر از فیلم «ایستگاه» (اسکرین پراجکت)
تصویر از فیلم «ایستگاه» (اسکرین پراجکت)
TT

ریما المسمار: تنوع صداها شرط پیشرفت سینمای عربی است

تصویر از فیلم «ایستگاه» (اسکرین پراجکت)
تصویر از فیلم «ایستگاه» (اسکرین پراجکت)

ریما المسمار هنگامی که در اواخر دهه ۱۹۹۰ و آغاز دهه نخست قرن حاضر به نوشتن نقد سینمایی روی آورد، صدایی فرهنگی و درخشان به این عرصه افزود. صدای او صرفاً صدایی زنانه نبود، بلکه بازتاب‌دهنده فرهنگ او، عشقش به سینما و جدیتش در طرح دیدگاه‌ها بود. این پیش از آن بود که در سال ۲۰۱۶ مدیریت اجرایی صندوق عربی فرهنگ و هنر، «آفاق»، را بر عهده بگیرد. از آن زمان، حضور او در سطح فعالیت‌های سینمایی گسترده‌تر شده است. او نقدنویسی را ترک کرد، در حالی که به اهمیت آن در بنیان‌گذاری یک پیکره فراگیرتر سینمایی آگاه بود، و آن را «بُعد سیاسی فرهنگ سینما» توصیف می‌کند.

«شورت شورتیز»

اگر دست‌کم به پنج سال گذشته نگاه کنیم، از دید شما مهم‌ترین دستاوردهای «آفاق» چه بوده است؟

ـ یکی از برجسته‌ترین دستاوردهای «آفاق»، ادامه حمایت از هنر و فرهنگ در شرایط بسیار دشوار سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بوده است؛ تا تضمین شود که هنرمندان و فیلم‌سازان بتوانند آثار خود را توسعه دهند، داستان‌هایشان را روایت کنند و آنها را با مخاطبان در داخل و خارج منطقه در میان بگذارند. «آفاق» همچنین کوشیده است نقش خود را از یک نهاد اعطاکننده کمک مالی، به نهادی گسترش دهد که منظومه‌ای فرهنگی و یکپارچه می‌سازد؛ منظومه‌ای که آموزش، راهنمایی و مشاوره، پژوهش و حمایت نهادی را در بر می‌گیرد. افزون بر این، «آفاق» در تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای حمایت از هنرمندان و فعالان فرهنگی در رشته‌های گوناگون سهیم بوده است؛ امری که به افزایش حضور فیلم‌ها و پدیدآورندگان عرب در جشنواره‌ها و پلتفرم‌های جهانی و تقویت حضور روایت عربی در سطح بین‌المللی انجامیده است.

ریما المسمار، مدیر اجرایی صندوق عربی فرهنگ و هنر «آفاق» (گتی)

«نتفلیکس» اخیراً سومین دوره «زنان در دنیای سینما» را که «آفاق» تولید کرده، ارائه داد. دو دوره پیشین چه نتایجی داشت که به تداوم این همکاری انجامید؟

ـ موفقیت دو دوره پیشین نشان داد که نیاز روشنی به حمایت مستمر از فیلم‌سازان زنِ نوپای عرب وجود دارد. شرکت‌کنندگان نه فقط از آموزش، بلکه از راهنمایی حرفه‌ای، تبادل تجربه‌ها و دیدگاه‌های خلاقانه و آشنایی با شبکه‌های فعالان و پدیدآورندگان این حوزه نیز بهره‌مند شدند. شماری از شرکت‌کنندگان همچنین پس از پایان برنامه، پروژه‌های خود را به‌صورت حرفه‌ای توسعه دادند؛ از جمله عایشه شحالتوغ، فیلم‌ساز اردنی و کارگردان «انقلاب خشم» که این اثر در یکی از دوره‌های پیشین توسعه یافت و اخیراً برای نخستین نمایش آسیایی خود در جشنواره سینمایی آسیایی «شورت شورتیز» در ژاپن برگزیده شد. تداوم همکاری میان «نتفلیکس» و «آفاق» بازتاب‌دهنده تعهد مشترک آنها به حمایت از استعدادهای زن عرب و توانمندسازی صداهای تازه برای ورود به صحنه سینماست.

بر این اساس، توان سینمای نوین عربی را برای جذب استعدادهای زن، چه در برابر دوربین و چه پشت آن، چگونه می‌بینید؟

ـ سینمای عربی در سال‌های اخیر از نظر حضور و مشارکت زنان پیشرفتی چشمگیر داشته است؛ به‌گونه‌ای که شمار بیشتری از زنان در کارگردانی، نویسندگی، تهیه‌کنندگی و حوزه‌های فنی‌ای فعالیت می‌کنند که پیش‌تر دسترسی به آنها کمتر بود. سینمای منطقه همچنین پذیرای دیدگاه‌های تازه و تجربه‌های متفاوت‌تر شده است و این امر فضایی مناسب‌تر برای داستان‌هایی ایجاد می‌کند که زنان محور آنها هستند. با این همه، چالش‌هایی در زمینه تأمین مالی، تداوم فعالیت، فرصت‌های راهنمایی و توسعه حرفه‌ای همچنان باقی است. تغییر واقعی به حضور زنان وابسته است؛ نه فقط در سطح خلاقیت، بلکه در سطح ساختاریِ صنعت نیز.

آیا نقش «آفاق» را وقف خدمت به زنان در سینما می‌دانید، یا این نقش در پی تقویت حضور سینمای عربی در مجموع نیز هست؟

ـ مأموریت «آفاق» فراتر از حمایت از زنان است؛ این نهاد اساساً هدف خود را تقویت هنر و فرهنگ در همه شکل‌های آن در جهان عرب قرار داده است. حمایت از فیلم‌سازان زن در چارچوب چشم‌اندازی گسترده‌تر برای ساختن منظومه‌ای فرهنگی فراگیرتر، متنوع‌تر و پایدارتر صورت می‌گیرد. سینمای عربی نمی‌تواند به‌طور کامل پیشرفت کند، اگر برخی صداها به اندازه کافی نمایندگی نشوند. از این رو، ابتکارهایی مانند «آزمایشگاه فیلم کوتاه» به تقویت حضور زنان کمک می‌کنند و هم‌زمان سینمای عربی را در کلیت آن توسعه می‌دهند.

«انقلاب خشم» (نتفلیکس)

منظومه‌ای زنانه

آیا تشویق تجربه‌ها و استعدادهای زنانه، از دید شما، مسئله‌ای جدا از وضعیت کلی سینمای عربی است؟

ـ از دید من، این دو عمیقاً به هم پیوسته‌اند. حمایت از فیلم‌سازان زن بخشی از تقویت سلامت و تنوع کل منظومه سینمایی است. هرچه صداهای گوناگون‌تر نمایندگی بیشتری داشته باشند، این صنعت غنی‌تر، پویاتر و بازتاب‌دهنده‌ترِ جامعه خواهد شد. تشویق مشارکت زنان همچنین به گسترش دامنه روایت داستان‌ها و غنای روایت‌های فرهنگی کمک می‌کند.

با توجه به پیگیری فعالیت‌هایشان در سال‌های اخیر، کارگردانان و نویسندگان آینده را چه کسانی می‌دانید؟

ـ امروز نسل چشمگیری از فیلم‌سازان زنِ نوپا در منطقه حضور دارد که نه فقط به دلیل کیفیت آثارشان، بلکه به سبب تنوع صداها، موضوع‌ها و سبک‌های سینمایی‌شان متمایزند. اخیراً در جشنواره کنِ امسال، سه پروژه تحت حمایت «آفاق» با مدیریت زنان به نمایش درآمدند؛ از جمله سارا ریما، کارگردانی که فیلمش «مقنین» (À quoi rêvent les Maknines) به‌عنوان تنها فیلم الجزایری حاضر در جشنواره کن امسال نمایش داده شد. سارا اسحاق نیز با فیلم «ایستگاه» شرکت داشت؛ نخستین فیلم یمنی که در جشنواره کن به نمایش درآمد. همچنین شماری از کارگردانان زن با آثاری جسورانه و متفاوت برجسته شده‌اند. اما مهم‌تر از نام بردن از افراد مشخص، اذعان به این نکته است که ظهور این نسل کامل، به‌طور جمعی آینده سینمای عربی را بازشکل می‌دهد.

پیش از ورود به این عرصه، به‌عنوان منتقد سینمایی شناخته می‌شدید. آیا دلتنگی‌ای برای نقد سینمایی، به‌عنوان بخشی اساسی از فرهنگ سینما، وجود دارد؟

ـ نقد سینمایی همچنان بخشی اساسی از فرهنگ سینماست، زیرا فضایی برای تأمل، گفت‌وگو و تعامل عمیق با فیلم‌ها ایجاد می‌کند. نقد همچنین به قرار دادن سینما در زمینه‌های گسترده‌تر اجتماعی، سیاسی و هنری کمک می‌کند. هرچند نقش امروز من متفاوت است، این بُعد انتقادی همچنان بر شیوه اندیشیدن من درباره سینما، روایت و تولید فرهنگی اثر می‌گذارد.

ریما المسمار تأکید می‌کند که سه پروژه تحت حمایت «آفاق» با مدیریت زنان، امسال در جشنواره کن حضور داشته‌اند.


السيسي: «موزه بزرگ مصر» تلفیقی از نبوغ باستان و خلاقیت معاصر است  

پلکان عظیم در موزه بزرگ مصر در جیزه (آسوشیتدپرس)
پلکان عظیم در موزه بزرگ مصر در جیزه (آسوشیتدپرس)
TT

السيسي: «موزه بزرگ مصر» تلفیقی از نبوغ باستان و خلاقیت معاصر است  

پلکان عظیم در موزه بزرگ مصر در جیزه (آسوشیتدپرس)
پلکان عظیم در موزه بزرگ مصر در جیزه (آسوشیتدپرس)

عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور جمهوری عربی مصر، روز شنبه از رهبران جهان که برای شرکت در مراسم افتتاح موزه بزرگ مصر حضور یافته‌اند، استقبال و اظهار کرد که این موزه دربرگیرنده گنجینه‌های تمدن کهن مصر است.

السیسی روز شنبه در پلتفرم «ایکس» نوشت: «از سرزمین پاک مصر... گهواره تمدن بشری، از مهمانانمان از رهبران و شخصیت‌های برجسته جهانی استقبال می‌کنم تا با هم شاهد افتتاح موزه بزرگ مصر باشیم؛ موزه‌ای که گنجینه‌های تمدن کهن مصر را در خود جای داده و تلفیقی از نبوغ مصری باستان و خلاقیت مصری معاصر است».

وی افزود که این موزه «افزون بر آن، نمادی نوین به جهان فرهنگ و هنر می‌افزاید؛ نمادی که همه علاقه‌مندان به تمدن و دانش گرد آن جمع می‌شوند و هر باورمند به وحدت بشریت و ارزش‌های صلح، محبت و همکاری میان ملت‌ها به آن افتخار می‌کند».

السیسی همچنین برای همه مهمانان آرزوی گذراندن اوقاتی خوش در مصر، میان آغوش گذشته و حال، نمود.

گردشگران از محل استراحت موزه بزرگ مصر در جیزه، منظره اهرام عظیم را مشاهده می‌کنند (آسوشیتدپرس)

مصر شاهد افتتاح رسمی موزه بزرگ مصر بود؛ مراسمی با حضور ۷۹ هیئت رسمی، که ۳۹ هیئت آن به ریاست پادشاهان، شاهزادگان، رؤسای کشورها و دولت‌ها برگزار شد.

موزه بزرگ مصر بزرگ‌ترین پروژه فرهنگی در تاریخ معاصر این کشور به‌شمار می‌رود؛ این مجموعه در زمینی به وسعت ۵۰۰ هزار متر مربع در نزدیکی اهرام جیزه ساخته شده و بیش از ۱۰۰ هزار قطعه باستانی را در خود جای داده است که تاریخ تمدن مصر را از دوران پیشاتاریخ تا دوره بطلمی پوشش می‌دهد.

گردشگران از موزه بزرگ مصر در جیزه بازدید می‌کنند (آسوشیتدپرس)

از مهم‌ترین تالارهای این موزه، تالار بزرگ است که بازدیدکنندگان را با «مسله معلق»، تندیس رامسس دوم و پلکان عظیم که مجسمه‌های پادشاهان مصر باستان را به‌صورت زمانی به نمایش می‌گذارد، استقبال می‌کند. همچنین موزه قایق‌های خوفو در آن قرار دارد که قایق‌های خورشیدی را در خود جای داده است؛ قایق‌هایی که در یکی از پیچیده‌ترین عملیات‌های انتقال آثار باستانی جهان در سال ۲۰۲۱ جابه‌جا شدند.

موزه همچنین مجموعه کامل آثار پادشاه طلایی توت‌عنخ‌آمون را برای نخستین‌بار در یک مکان واحد به نمایش گذاشته است؛ مجموعه‌ای شامل بیش از ۵۰۰۰ قطعه از گنجینه‌های این پادشاه، به‌همراه هزاران قطعه باستانی دیگر که تاریخ مصر را در طول قرون روایت می‌کنند و این موزه را به یک سند زنده از تمدن مصر تبدیل کرده‌اند.

بازدیدکنندگان در حال گرفتن عکس گروهی زیر تندیس حتشپسوت در موزه بزرگ مصر در جیزه (آسوشیتدپرس)

موزه بزرگ مصر همچنین دارای موزه‌ای ویژه کودکان برای آموزش تعاملی نسل‌های جدید درباره تمدن خود، یک مرکز جهانی مرمت که بزرگ‌ترین در خاورمیانه است، تالارهایی برای نمایشگاه‌های بین‌المللی، مرکز همایش‌ها، باغ‌های فرعونی، فضاهای تفریحی و خدمات گردشگری یکپارچه است.


«بوگونیا»… اولین نمایش آثار یورگوس لانثیموس در سینماهای سعودی

اما استون در صحنه‌ای از فیلم «بوگونیا» (حساب رسمی فیلم در اینستاگرام)
اما استون در صحنه‌ای از فیلم «بوگونیا» (حساب رسمی فیلم در اینستاگرام)
TT

«بوگونیا»… اولین نمایش آثار یورگوس لانثیموس در سینماهای سعودی

اما استون در صحنه‌ای از فیلم «بوگونیا» (حساب رسمی فیلم در اینستاگرام)
اما استون در صحنه‌ای از فیلم «بوگونیا» (حساب رسمی فیلم در اینستاگرام)

از پنجشنبه آینده، سینماهای سعودی فیلم «بوگونیا» (Bugonia) ساخته یورگوس لانثیموس کارگردان یونانی را به نمایش خواهند گذاشت. این فیلم که به عنوان یکی از برجسته‌ترین آثار لانثیموس در نسل خود شناخته می‌شود، اولین اثر اوست که به صورت تجاری در سعودی اکران می‌شود؛ در حالی که گزینه‌های مخاطبان سعودی در حال گسترش و تنوع است، از سینمای سرگرم‌کننده تا سینمای هنری و آوانگارد.
لانثیموس همچنین یکی از نمادهای اصلی «موج نو سینمای یونان» است که پس از بحران اقتصادی سال 2008 در یونان پدیدار شد. آثار او از ابتدای فعالیتش به جرأت و فاصله‌گیری از الگوهای رایج شناخته می‌شد. در فیلم «دندان‌های سگ» (Dogtooth) که در سال 2009 ساخته شد، او موفق به دریافت جایزه «نگاه ویژه» از جشنواره «کن» شد و مسیر جهانی شدن خود را آغاز کرد.

لانثیموس در پشت صحنه فیلم‌برداری «بوگونیا» (حساب رسمی فیلم در اینستاگرام)

او همچنین فیلم «گراز دریا» (The Lobster) را در سال 2015 به نمایش گذاشت که نامزد جایزه «اسکار» شد و در پی آن، خط عجیب و غریب خود را در فیلم «مورد علاقه» (The Favourite) که در سال 2018 به نمایش درآمد، ادامه داد. این فیلم 10 نامزدی «اسکار» را دریافت کرد و اولیویا کلمن در آن جایزه بهترین بازیگر زن را برد.
فیلم اخیر او، «موجودات بیچاره» (Poor Things) نیز یکی از جنجالی‌ترین آثار سال 2023 بود که با دیدگاه‌های بصری و جسمی خود، جایگاه لانثیموس را به عنوان یکی از مهم‌ترین کارگردان‌های دهه اخیر تثبیت کرد.

«بوگونیا»... علمی-تخیلی

این فیلم جهانی از 30 اکتبر 2023 به نمایش درخواهد آمد و اقتباسی است از فیلم کره‌ای «نجات سیاره سبز» (Save the Green Planet) که در سال 2003 ساخته شده بود. نسخه جدید فیلم توسط ویل تریسی نویسنده آمریکایی نوشته شده و کارگردانی آن را لانثیموس بر عهده داشته است. داستان فیلم درباره دو جوان است که به نظریه‌های توطئه علاقه‌مندند و مدیر اجرایی یک شرکت دارویی را می‌دزدند، زیرا معتقدند او موجودی فضایی است که برای نابود کردن زمین آمده است.
فیلم با بازی ستاره آمریکایی اما استون ساخته شده است که نقش قربانی ربوده‌شده را بازی می‌کند. همچنین جسی بلیمونز، بازیگر آمریکایی که جایزه بهترین بازیگر مرد را در جشنواره «کن» 2024 دریافت کرده است، در این فیلم به ایفای نقش پرداخته و یکی از دو جوان طرفدار نظریه‌های توطئه را بازی می‌کند.

جسی بلیمونز در صحنه‌ای از فیلم «بوگونیا» (حساب رسمی فیلم در اینستاگرام)

فیلم توسط استودیوی «سرچ لایت پیکچرز» که زیرمجموعه گروه «دیزنی» است، تولید شده است، که این موضوع به گسترش جهانی فیلم کمک می‌کند.
لانثیموس در «بوگونیا» عناصر درام روان‌شناختی، کمدی سیاه و علمی-تخیلی را در سبک خاص خود که ترکیبی از خشونت و شوخ‌طبعی است، به کار گرفته است. این فیلم با دوربین‌های 35 میلی‌متری و تحت نظر مدیر فیلمبرداری بریتانیایی روبی رایان که پیش‌تر با لانثیموس در فیلم «مورد علاقه» همکاری داشته، فیلمبرداری شده است و این باعث شده تا اثر یک فضای بصری شیک و کنترل‌شده با نورپردازی و زوایای عجیب‌غریب که از ویژگی‌های آثار اوست، داشته باشد.

نامزدی‌های اولیه

چند روز پیش، مجله «هالیوود ریپورتر» فیلم «بوگونیا» را در فهرست فیلم‌های نامزد «اسکار» قرار داد، پس از آنکه آکادمی سینمای اروپا این فیلم را در فهرست کوتاه جوایز سال 2026 (EFA Shortlist) قرار داد. این اشاره اولیه از سوی یکی از معتبرترین نهادهای نقد سینمایی اروپایی، نشان‌دهنده اهمیت فیلم و موقعیت آن در فصل جوایز جهانی است، که به اهمیت نمایش آن برای اولین بار در سعودی می‌افزاید.
کارگردان در این فیلم همچنان ویژگی‌های شناخته‌شده خود را حفظ کرده است: دیالوگ‌های سرد و کنترل‌شده، چهره‌های بدون احساسات، ریتم بصری کند و زوایایی که همیشه حس عدم راحتی را در بیننده ایجاد می‌کنند. اما این‌بار فیلم به نسبت آثار پیشین او، بیشتر به سینمای جریان اصلی نزدیک است و حرکت و سبکی به داستان افزوده که به مخاطبان گسترده‌تری امکان می‌دهد بدون از دست دادن عمق فلسفی، در داستان جذب شوند. بسیاری از منتقدانی که فیلم را در نمایش‌های اولیه جشنواره «ونیز» دیده‌اند، آن را «نزدیک‌ترین فیلم لانثیموس به مخاطب عام» توصیف کرده‌اند.
از طرف دیگر، نمایش این فیلم در سعودی را نمی‌توان صرفاً یک رویداد سرگرم‌کننده دانست؛ بلکه این اتفاق یک نشانه فرهنگی است از گسترش بازار سینمایی محلی در پذیرش تجربیات هنری جسورانه. در حالی که سال‌های اولیه پس از افتتاح سینماهای سعودی بیشتر به فیلم‌های تجاری بزرگ اختصاص داشت، اکنون شاهد افزایش توجه مخاطبان به فیلم‌های مستقل و آثاری که برای جوایز جهانی نامزد شده‌اند، هستیم.