وکیل «قربانیان خُبَر»: جبران خسارت ما از دارایی‌های ایران خواهد بود

وی در مصاحبه با الشرق الاوسط گفت که تیم دفاع «مدارک مهمی» دربارهٔ نقش تهران ارائه داده‌است

وکیل «قربانیان خُبَر»: جبران خسارت ما از دارایی‌های ایران خواهد بود
TT

وکیل «قربانیان خُبَر»: جبران خسارت ما از دارایی‌های ایران خواهد بود

وکیل «قربانیان خُبَر»: جبران خسارت ما از دارایی‌های ایران خواهد بود

در پی محکومیت ایران به اتهام دست داشتن در انفجار برج الخُبَر در سعودی در سال ۱۹۹۶ و پرداخت ۸۷۹ میلیون دلار به بازماندگان حادثه، جان ارکهارت وکیل آمریکایی و عضو تیم دفاع از خانواده‌های قربانیان این بمب‌گذاری، اعلام کرد که «بخشی از غرامت به خانواده‌های قربانیان از دارایی‌های ایران در آمریکا و مابقی آن از صندوق قربانیان تروریسم بین‌الملل تأمین می‌شود».
ارکهارت در مصاحبه با الشرق الاوسط گفت: «حکم دادگاه برای پرداخت غرامت به خانواده‌های قربانیان از دارایی‌های ایران در آمریکا اجرا می‌شود و بخش دیگر این مبلغ از صندوق قربانیان تروریسم بین‌الملل که توسط کنگره و با حمایت دولت آمریکا ایجادشده، پرداخت می‌شود».
وی توضیح داد که «پول موجود در این صندوق از جریمه‌ها و اموال مصادره شده از افراد تحریم شده و شرکت‌هایی که به‌طور غیرقانونی پولشویی می‌کردند، به دست آمده‌است».
وی افزود: «دسترسی به دارایی‌های ایرانی در آمریکا مستلزم پیگرد مجدد است. در جلسات دادگاه، دعوتنامه‌هایی برای حضور ایران در آنها ارسال شد، اما تهران این پرونده و دعاوی خانواده‌های قربانیان شامل ۳۵ نفر از جمله ۱۴ نفر از آسیب دیدگان انفجارها و ۲۱ تن از خانواده قربانیان را نادیده گرفت».
این وکیل آمریکایی با اشاره به پیگیری این پرونده توسط مرکز حقوقی - وکالتی M.M از ماه مه ۲۰۱۹ آغاز شده، اضافه کرد که «اتهامات و ادله به دادگاه فدرال پایتخت ارسال شد، اگرچه دادگاه احضاریه ای را برای حضور در محاکمه به ایران ارسال کرد، اما تهران این تلاش‌ها را کاملاً نادیده گرفت که باعث شد دادگاه شواهد و ادعاهای ارائه شده را با دقت مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. در نهایت علیه ایران و پرداخت جریمه ۸۷۹ میلیون دلاری حکم دهد».
وکیل قربانیان تأکید کرد: «مدارک ارائه شده به دادگاه و مطالب مربوط به دعاوی، اطلاعاتی در مورد دخالت ایران در بمب‌گذاری یک کامیون در مجتمع برج‌های خبر بود که در اثر این انفجار در سال ۱۹۹۶ ۲۰ نفر کشته و ۴۹۸ نفر دیگر زخمی شدند».
وی افزود: «ایران از مسئولیت پذیری و حضور در محاکمه‌ها امتناع ورزید، اما شواهد و مدارکی که ما ارائه دادیم نشان می‌دهد که مقامات ایرانی در این حمله دست داشته‌اند و این به نفع موکلان ما بوده‌است و ما به دنبال پیگردهای مجدد و بیشتر برای دسترسی به دارایی‌های ایران هستیم».
بریل هوول قاضی ارشد دادگاه فدرال در واشنگتن، با استناد به قانون استثنای تروریسم و برداشته شدن مصونیت حاکمیت خارجی از متهمین، اعلام کرد مسئولیت هدایت این حمله تروریستی برعهده سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات ایران بوده‌است.
گروه وکلای مدافع نیز اعلام کرده‌است که حمله تروریستی در مقر نظارت بر پایبندی عراق به قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل در ظهران سعودی از طریق انفجار کامیون، از سوی حزب‌الله لبنان و با پشتیبانی مالی و هدایت دولت ایران صورت گرفته‌است.
انفجار در خبر در شرق سعودی یکی از برجسته‌ترین عملیات‌های تروریستی در منطقه است که گروه موسوم به «حزب‌الله حجاز» به حمل و نقل مواد منفجره از لبنان با پشتیبانی مالی و لجستیکی ایران متهم شده‌است.



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.