سعودی خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی ایران شد؛ دوحه در کنار ایران ایستاد

 سعودی خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی ایران شد؛ دوحه در کنار ایران ایستاد
TT

سعودی خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی ایران شد؛ دوحه در کنار ایران ایستاد

 سعودی خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی ایران شد؛ دوحه در کنار ایران ایستاد

سعودی از جامعه جهانی خواست تا تحریم تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کند. یک روز پیش از رای گیری برای تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سعودی درباره عدم تمدید تحریم تسلیحاتی ایران هشدار داد. 
سعودی از هر گونه اقدام بین المللی برای محدود کردن اقدامات خرابکارانه ایران در منطقه ابراز حمایت کرد و گفت «هدف اصلی این است که ایران عملا و نه با حرف و شعار خط مشی غیر خشونت آمیز مورد قبول جامعه جهانی در پیش بگیرد و رفتار خصمانه و خبیثانه خود را کنار بگذارد که نتیجه ای جز ویرانگری و تخریب برای مردم منطقه نداشته است».
در این راستا، دولت قطر زیر بار خواسته جامعه جهانی برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران نرفت. یک مقام قطری گفت دوحه بر این باور است که تحریم های فعلی علیه ایران نتیجه سازنده نداشته است. ما با ایران روابط حسن همجواری داریم. دیدگاه های ایران در قطر مورد تقدیر است.
دکتر عبد العزیز الواصل نماینده سعودی در سازمان ملل (مقر آن در ژنو است) روز پنجشنبه (۱۳ اوت) در اظهاراتی در نشست خلع سلاح سازمان ملل خواستار تمدید پیوست قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت درباره منع خرید و فروش اسلحه از سوی ایران شد. تحریم تسلیحاتی ایران ۱۸ اکتبر به پایان می رسد.
الواصل از هر گونه اقدام بین المللی برای محدود کردن اقدامات خرابکارانه ایران در منطقه ابراز حمایت کرد و گفت «هدف اصلی این است که ایران عملا و نه با حرف و شعار خط مشی غیر خشونت آمیز مورد قبول جامعه جهانی در پیش بگیرد و رفتار خصمانه و خبیثانه خود را کنار بگذارد که نتیجه ای جز ویرانگری و تخریب برای مردم منطقه نداشته است».
او تاکید کرد «سعودی قادر به دفاع از کشور و مردمانش است».
الواصل خاطر نشان کرد «عدم موافقت با تحریم تسلیحاتی ایران (تسلیحات متعارف و غیر متعارف) نتیجه ای جز تخریب و ویرانگری بیشتر نخواهد داشت و منجر به افزایش دامنه کشمکش ها در منطقه می شود. این منطقه مدت طولانی گرفتار دخالت های خرابکارانه ایران بوده است».
او خاطر نشان کرد «جامعه جهانی تا چند ساعت دیگر نشست مهم و سرنوشت سازی برگزار می کند. آینده جدید مردم منطقه در این نشست تعیین می شود. دو گزینه بیشتر وجود ندارد: حمایت و برقراری امنیت و صلح بین الملل و یا دادن فرصت به حکومت ایران برای ارتکاب جنایت و تجاوزگری بیشتر علیه مردم منطقه».
الواصل گفت «شرایط کنونی در خاورمیانه حساس و سرنوشت ساز و خطرناک است. قاچاق و ارسال اسلحه برای گروه های تندرو و تروریستی در منطقه به سطوح بی سابقه ای رسیده است. هدف این اقدام ایجاد ناامنی در منطقه و توانمندسازی گروه های تروریستی برای سلطه گری بر کشورهای مورد هدف است. موشک ها و اسلحه برای حمله به غیرنظامیان و زیرساختارها مورد استفاده قرار گرفته و اقتصاد جهان از طریق ایجاد ناامنی در گذرگاه های آبی و حمله به تاسیسات نفتی در منطقه ضربه خورده است. این گذرگاه ها و تاسیسات شریان اصلی اقتصاد بین المللی به شمار می روند».
او با اشاره به نشست قبلی درباره خلع سلاح و ارائه گزارش دبیر کل سازمان ملل در جلسه شورای امنیت در ۳۰ ژوئن و شواهد و اسناد موجود در گزارش دبیر کل سازمان ملل گفت نتایج گزارش ها به وضوح بیانگر نقش آفرینی مستقیم رژیم ایران و مسئولیت این حکومت در حملات خرابکارانه به تاسیسات نفتی در بقیق و خریص واقع در شرق پادشاهی عربی سعودی است. همچنین این گزارش ها آشکارا به حمله موشک های کروز و پهپادها به فرودگاه بین المللی ابها اشاره کردند.
الواصل توضیح داد «گزارش سازمان ملل مجالی برای شک و تردید درباره مقاصد خبیثانه ایران درباره سعودی به طور خاص و منطقه عربی به طور عام باقی نگذشته و دست نظام ایران را رو کرده است که به رویکرد ستیزه جویانه و تخریبی اش برای ایجاد ناامنی در منطقه ادامه می دهد و حمایت لجستیکی و نظامی و مالی اش را به شیه نظامیان تروریستی مسلح در یمن و عراق و سوریه و لبنان و غیره متوقف نکرده و به قراردادها و معاهدات بین المللی و اصول حسن همجواری بی توجهی می کند».
دکتر نایف الحجرف دبیر کل شورای همکاری خلیج خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی بین المللی علیه ایران شد که مقام قطری با واکنش واضح و مستقیم به اظهارات الحجرف گفت دولت قطر مخالف تمدید تحریم تسلیحاتی ایران است.
دکتر مطلق القحطانی فرستاده ویژه وزیر خارجه قطر برای مقابله با تروریسم به خبرنگاران گفت «ما در قطر بر این باوریم که تحریم های کنونی علیه ایران سازنده نیستند. ما و ایران روابط حسن همجواری داریم و از مواضع ایران قدردانی می کنیم».
نایف الحجرف دبیر کل شورای همکاری خلیج اوایل هفته جاری در نامه ای خطاب به شورای امنیت خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی ایران شد. 
در این نامه آمده است «کشورهای عضو شورای همکاری خلیج با توجه به تداوم فعالیت های ایران برای ارسال اسلحه به کشورهای منطقه و مسلح کردن گروه های تروریستی و فرقه ای خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی ایران هستند».
این نامه خاطر نشان کرد «دخالت های مسلحانه ایران -خواه به طور مستقیم و خواه از طریق سازمان ها و گروه هایی که از سوی ایران مسلح شده و آموزش می بینند- در کشورهای همسایه از همان صدور قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در ۲۰۱۵ تا حالا متوقف نشده است».
الحجرف یادآور شد «با توجه به این داده ها می توان گفت برداشتن تحریم تسلیحاتی علیه ایران نامناسب است مگر اینکه حکومت ایران دست از اقدامات بی ثبات کننده در منطقه بردارد و ارسال اسلحه به گروه های تروریستی و فرقه ای را متوقف کند».



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.