امارات و بحرین توافقنامه صلح تاریخی با اسرائیل را در کاخ سفید امضا کردند

ترامپ قول داد فلسطینی‌ها را همراه کند و ایران را به میز مذاکرات بیاورد.. بن زاید تأکید کرد که هر گزینه دیگری به غیر از صلح به معنای نابودی است.. الزیانی اظهار کرد که درگیری‌ها باعث محرومیت نسل‌های جدید از شکوفایی شده‌است

امارات و بحرین توافقنامه صلح تاریخی با اسرائیل را در کاخ سفید امضا کردند
TT

امارات و بحرین توافقنامه صلح تاریخی با اسرائیل را در کاخ سفید امضا کردند

امارات و بحرین توافقنامه صلح تاریخی با اسرائیل را در کاخ سفید امضا کردند

در باغ جنوبی کاخ سفید، با نظارت و حمایت دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا، امارات متحده عربی، بحرین و اسرائیل روز گذشته (سه شنبه) دو توافق‌نامه صلح، به زبان‌های عربی، عبری و انگلیسی، بدون مصافحه بین رهبران را مطابق با دستورالعمل‌های بهداشتی امضا کردند.
با این حال، این توافق مانع از توصیف اتفاقات رخ داده ترامپ به عنوان «طلوع خاورمیانه جدید» نبود، او اعلام کرد «پنج یا شش کشور عربی هستند» بدون اینکه نامی از آن‌ها ببرد، به این کاروان ملحق می‌شوند.
 با این حال، دنیس راس نماینده پیشین ایالات متحده پیش‌بینی کرد که طی ۵ سال آینده، خواه ترامپ در دوره دوم پیروز شود یا جو بایدن نامزد دموکرات این مسئولیت را بر عهده گیرد سایر کشورها همچون سودان، عمان و مراکش مراحل عادی سازی با اسرائیل را آغاز کنند.
منابع دیپلماتیک عرب آنچه کاخ سفید روز گذشته شاهد آن بود را «تحول اساسی در روند مناقشه‌ها در خاورمیانه» توصیف کردند و گفتند «سقوط دیوار جدایی بین کشورهای خلیج و اسرائیل تغییر عمده ای در معادلات و موازنات ایجاد می‌کند و افق‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی را باز می‌کند که برای دهه‌ها بسته شده‌است».
آنها می‌گویند که سقوط دیوارهای قدیمی اغلب منجر به از بین رفتن تابوها و گفتمان و ایجاد تغییرات عمیق در روابط و اتحادها می‌شود.
بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل نماینده کشورش بود، در حالی که وزرای امور خارجه امارات و بحرین، عبدالله بن زاید آل نهیان و عبداللطیف بن راشد الزیانی، در این مراسم تاریخی، با حضور بیش از ۷۰۰ مهمان از دولت ایالات متحده، اعضای کنگره و سفرا در واشینگتن، به نمایندگی از کشورهای خود حضور داشتند.
قبل از مراسم، امضاکنندگان سخنرانی کردند و توافقنامه را به اتفاق آرا تاریخی توصیف کردند. عبدالله بن زاید با تأکید بر اینکه کشورش «امروز دست صلح را دراز کرده و صلح را دریافت می‌کند»، افزود: «هر گزینه دیگری به جز صلح نابودی است».
به نوبه خود، الزیانی تأکید کرد که توافقنامه صلح به کشور او کمک می‌کند تا فلسطینیان را بیشتر یاری دهد.
به موازات این جشن تاریخی، تعداد زیادی از فلسطینی‌ها، از سازمان‌های آمریکایی و عربی، اعتراضی را در بیرون کاخ سفید ترتیب دادند و پرچم‌های سیاه را برای نکوهش این دو توافق برافراشتند.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.