یک زن سفیر سعودی در نروژ شد

آمال یحیی المعلمی سفیر سعودی در نروژ (الشرق الاوسط)
آمال یحیی المعلمی سفیر سعودی در نروژ (الشرق الاوسط)
TT

یک زن سفیر سعودی در نروژ شد

آمال یحیی المعلمی سفیر سعودی در نروژ (الشرق الاوسط)
آمال یحیی المعلمی سفیر سعودی در نروژ (الشرق الاوسط)

آمال یحیی المعلمی به عنوان سفیر جديد سعودی در نروژ ، از طریق ویدیو کنفرانس در مقابل ملک سلمان بن عبد العزیز و در حضور شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی سوگند یاد کرد.
او دومین سفیر زن سعودی است که در این پست دیپلماتیک رده بالا فعالیت می کند.
آمال المعلمی در گفتگو با الشرق الاوسط گفت «جامعه سعودی در عرصه های گوناگون دستخول تغییر و تحول شده و این تحولات تمام گروه های جامعه را در برگرفته است. این تغییر و تحول به ویژه در حوزه زنان قابل ملاحظه است که برای دست یابی به اهداف توسعه کشور باید انجام می شد».
المعلمی گفت که همزمان با انتشار خبر تعیین او به عنوان سفیر سعودی در نروژ یک خبر اقتصادی درباره زنان نیز منتشر شده که حاکی از حضور ۲۷ درصدی زنان در بازار کار است. سند چشم انداز هدف مشارکت ۲۰ درصدی زنان در بازار را تعیین کرده است اما الان ما از این هدف جلو زدیم.
المعلمی درباره توانمند سازی زنان در حوزه دیپلماتیک گفت «معمولا زنان کمتر از مردان به عنوان سفیر در کشورهای جهان فعالیت می کنند چون این شغل نیازمند سفر به طور مستمر و انتقال و اقامت در کشور دیگر است. حضور دو سفیر زن از سعودی در کشورهای غربی دستاورد خوبی به نظر می رسید. هدف ما توانمند سازی بیشتر زنان در آینده است».
زنان سعودی پیشتر نیز در محافل بین المللی فعالیت کرده اند که از این جمله می توان به شاهزاده هیفاء المقرن به عنوان نماینده دائم سعودی در سازمان ملل و ثریا عبید دستیار دبیر کل سازمان ملل و لبنی الانصاری و حنان بلخی اشاره کرد که در سازمان جهانی بهداشت فعالیت می کردند.
المعلمی سابقه فعالیت در چندین پست دولتی را در کارنامه خود دارد. او از پارسال مدیر کل سازمان ها و همکاری بین المللی در هیات رسمی حقوق بشر سعودی است.
او کارشناسی ارشد ارتباطات جمعی و رسانه از دانشگاه دنور آمریکا و کارشناسی زبان از دانشگاه شاهزاده نورا بنت عبد الرحمان در سعودی دارد و پژوهشگر مهمان در مرکز مطالعات اسلامی آکسفورد است.
المعلمی حدود ۲۰ سال پیش وارد حوزه آموزش و پرورش شد و ۵ سال معلم و ۸ سال مربی تربیتی بود و همچنین یک سال در معاونت پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش فعالیت کرده است.
المعلمی از ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ ریاست گروه زنان مرکز گفتگوی ملی ملک عبد العزیز را بر عهده داشت و عضو چندین کمیته و کارگروه از جمله کمیته نظارت بر انتخابات شورای شهر در ۲۰۱۶ و کمیته ملی مبارزه با مواد مخدر و نیز مشاور تهیه کننده در تلویزیون سعودی بوده است.
آمال المعلمی در همایش ها و سمینارهای داخل و خارج کشور به عنوان سخنگو شرکت کرده است و در مراسم افتتاح مرکز گفتگو بین ادیان و تمدن های ملک عبد الله در وین، پایتخت اتریش در حضور صاحبنظران و طراحان گفتگوی بین تمدن ها سخنرانی کرد.
ماموريت ديپلماتیک المعلمی حضور زنان در رده های بالای دستگاه دیپلماسی سعودی را تثبیت می کند. اولین گام سعودی در این حوزه معرفی شاهزاده ریما بنت سلطان به عنوان سفیر این کشور در واشنگتن بود.

 



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.