سازمان ملل لبنان را به خلع سلاح حزب‌الله فراخواند

گوترش گفت: ادامه حضور این حزب در جنگ سوریه تهدیدی برای ثبات لبنان و منطقه است

سازمان ملل لبنان را به خلع سلاح حزب‌الله فراخواند
TT

سازمان ملل لبنان را به خلع سلاح حزب‌الله فراخواند

سازمان ملل لبنان را به خلع سلاح حزب‌الله فراخواند

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در آخرین گزارش در مورد اجرای قطعنامه ۱۵۵۹ شورای امنیت، خواستار «اصلاحات فوری»، «پایان فساد» در لبنان و «تشکیل سریع دولت» شد.
وی هشدار داد که ادامه حضور حزب‌الله در جنگ سوریه «ثبات لبنان و منطقه را به خطر می‌اندازد».
وی با اشاره به ایران، «کشورهای منطقه» را تشویق کرد تا به «تبدیل شدن حزب الله به یک حزب سیاسی غیرنظامی» و خلع سلاح آن کمک کنند.
او از دولت و نیروهای مسلح لبنان خواست «تمام اقدامات لازم را انجام دهند» تا مانع از دستیابی این حزب به سلاح و ایجاد توانایی‌های شبه نظامی خارج از اختیارات دولت شوند.
دبیرکل سازمان ملل در سی و دومین گزارش سالانه خود دربارهٔ اجرای قطعنامه انحلال شبه نظامیان مسلح، مقیاس وسیع تلفات جانی و خسارات مادی ناشی از انفجار در بندر بیروت را یادآور شد.
وی تأکید کرد که «انجام یک تحقیق معتبر و شفاف برای تعیین علت انفجار و دستیابی به پاسخگویی خواسته شده توسط لبنانی‌ها، همچنان در اولویت اصلی قرار دارد».
او تأکید کرد که «مقامات لبنان اکنون موظفند اصلاحات فوری را انجام دهند که به خواسته‌های مردم لبنان از جمله پاسخگویی، شفافیت و پایان دادن به فساد پاسخ دهد».
وی از رهبران لبنان خواست «از ملاحظات حزبی و منافع شخصی فراتر رفته و به سرعت دولت تشکیل دهند».
گوترش تأکید کرد که ادامه حضور حزب‌الله در درگیری‌های سوریه «خطر ورود لبنان به درگیری‌های منطقه ای را فرهم می‌کند و ثبات لبنان و منطقه را به خطر می‌اندازد».
وی افزود که این اوضاع «نشان دهنده عدم موفقیت حزب الله در خلع سلاح و خودداری از پاسخگویی در برابر نهادهای دولتی است».
دبیرکل سازمان ملل بار دیگر از حزب‌الله و سایر طرف‌های مربوطه خواست «به هیچ گونه فعالیت نظامی در داخل یا خارج از لبنان نپردازند».
وی از دولت و نیروهای مسلح لبنان خواست «تمام اقدامات لازم را برای جلوگیری از دستیابی به سلاح حزب الله و سایر گروه‌های مسلح و ایجاد توانایی‌های شبه نظامی خارج از قدرت دولت انجام دهند».
او تأکید کرد که حفظ توانمندی نظامی بزرگ و پیشرفته حزب‌الله «همچنان یک نگرانی جدی است».
گوترش همچنین از اسرائیل خواست تا برای «پیروی از وظایف خود تحت قطعنامه‌های شورای امنیت مربوطه، عقب نشینی نیروهای خود از قسمت شمالی روستای غجر و منطقه مجاور در شمال خط آبی، و همچنین توقف سریع پروازهای خود در حریم هوایی لبنان»، اقدام کند.
او هشدار داد که ارتش اسرائیل از فضای هوایی لبنان استفاده می‌کند و حملات اسرائیل علیه اهداف در سوریه «بسیار نگران کننده است».
وی معتقد است که حکم دادگاه بدوی دادگاه ویژه لبنان در پرونده عیاش و دیگران «انعکاسی از تعهد جامعه جهانی به عدالت در جنایات فجیعی» بود که در ۱۴ فوریه ۲۰۰۵ انجام و منجر به ترور رفیق الحریری نخست‌وزیر لبنان شد.



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.