فراخوان‌های زودهنگام عراقی‌ها برای تحریم انتخابات پیش‌رو

متولیان این کمپین: با حضور شبه نظامیان قدرتمند و سلاح بی ضابطه، اجرای انتخابات غیرممکن است

AP
AP
TT

فراخوان‌های زودهنگام عراقی‌ها برای تحریم انتخابات پیش‌رو

AP
AP

علی‌رغم تلاش‌های دولت مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر عراق برای پایبندی به تاریخ انتخابات پارلمانی تعیین شده در ۶ ژوئن، با این حال، این تلاش‌ها برای گرایش‌های سیاسی و مدنی و فعالان گروه‌های جنبش اعتراضی غیرقابل قبول است.
دیدگاه این جریان‌ها این است که عبور دولت از موانع فنی و لجستیکی در مقابل کمیسیاریای انتخابات با هدف رسیدن به انتخابات عادلانه بیهوده است، مگر اینکه به مسئله وجود گروه‌های مسلح قدرتمند و سلاح آزاد در خارج از کنترل دولت بپردازد.
این جریان‌ها بر این باورند که تجربه انتخابات در سال ۲۰۱۸ برتری جناح‌ها و گروه‌های مسلح را نسبت به سایر احزاب و ائتلاف‌های شرکت کننده در این انتخابات اثبات کرده‌است.
در چارچوب پیگیری‌های بی وقفه الکاظمی برای تسهیل وظیفه کمیسیاریای انتخابات، وی روز گذشته از مقر کمیساریای عالی انتخابات نیز دیدن کرد و در جریان روند آمادگی‌ها و اقدامات این نهاد برای برگزاری انتخابات پیش از موعد در تاریخ ۶ ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی قرار گرفت.
وی بر اهمیت تصویب قانون تأمین منابع مالی انتخابات از سوی پارلمان برای فراهم‌سازی زمان کافی پیش روی این کمیساریا به منظور تکمیل ابعاد فنی و اجرای موفقیت‌آمیز آن تأکید کرد.
نخست‌وزیر عراق همچنین در نشست هیئت وزیران اظهار کرد: کمیساریای عالی انتخابات نیازمند حمایت از تلاش‌هایش و هموارسازی همه موانع برای بهره‌برداری از امکانات وزارتخانه‌ها و پرهیز از سازوکارهای بروکراتیک و روتین به منظور برگزاری موفقیت‌آمیز انتخابات است.
وی به آمادگی‌های فعلی برای موفقیت‌آمیز بودن انتخابات پارلمانی اشاره و تأکید کرد که دولت عراق مصمم است که انتخابات در موعد مقررش برگزار شود و موفقیت‌آمیز باشد.
در مقابل این علاقمندی و اصرار از سوی دولت الکاظمی برای برگزاری انتخابات و همچنین تأکید مقتدی صدر و جنبش او و گروه‌های وابسته به ائتلاف «فتح» شامل اکثر جناح‌های مسلح شرکت کننده در الحشد الشعبی، روشنفکران و فعالان جنبش اعتراضی از روزهای اخیر شروع به انتشار فراخوان‌هایی زودهنگام برای تحریم انتخابات کرده‌اند.
 جاسم الحلفی فعال چپ، معتقد است که «در صورت برگزاری انتخابات در شرایطی که ما دربارهٔ سلاح‌های کنترل نشده و گروه‌های مسلح می‌شناسیم، دعوت به تحریم موجه است».
الحلفی از رهبران حزب کمونیست عراق، تأکید دارد که وی دیدگاه شخصی خود را بیان می‌کند که هیچ ارتباطی با حزب در موضوع تحریم ندارد. او می‌گوید: «ایده اصلی برای انتخابات زودهنگام شکستن انحصار قدرت و باز کردن راه نیروهای جوان برای رسیدن به پارلمان از طریق تحقق شرایط واقعی انتخابات بود که مهمترین آنها پاسخگوکردن قاتلان تظاهرکنندگان و روکردن پرونده‌های فساد اداری بود تا از آنها برای خرید رای استفاده نشود».
الحلفی همچنین «خواستار نظارت بین‌المللی بر انتخابات و نه تنها رصد بر آن به عنوان یکی از خواسته‌های (قیام اکتبر)» می‌شود و می‌افزاید، «این مسئله نیز محقق نشد، قانون انتخابات به شکل کنونی از خواسته‌های معترضان نبود، از این رو فقدان ساختار سیاسی واقعی و سازمان یافته ما بدون نظارت قانونی و بین‌المللی نتایج مشابه انتخابات قبلی را به رقم خواهد زد».
وی می‌افزاید: «جای تأسف است که همه این اتفاقات نیفتاده است و رویه‌های دولت همچنان به جنبه‌های فنی برای تسهیل موضوع انتخابات محدود می‌شود و این به هیچ وجه تضمین نمی‌کند که انتخابات به صورت عادلانه انجام شود».
از سوی دیگر، عمار النعیمی فعال مدنی، بر «بی فایده بودن شرکت در انتخابات با وجود این حجم زیاد اسلحه و شبه نظامیان بی ضابطه» تأکید می‌کند.
وی در مصاحبه با الشرق الاوسط تأکید می‌کند که «حدود ۷۵ درصد گروه‌های جنبش اعتراضی با توجه به شرایط موجود، در انتخابات شرکت نخواهند کرد، مگر اینکه دولت اقدامات جسورانه ای برای محدود کردن سلاح و پاسخگوکردن قاتلان معترضین و ممنوعیت شرکت گروه‌های مسلح در انتخابات انجام دهد».
در همین رابطه، کاظم الشمری نماینده مجلس از ائتلاف «الوطنیه» به رهبری ایاد علاوی، دیروز نسبت به برگزاری انتخاباتی که می‌تواند «فاجعه بزرگی» در عراق ایجاد کند، هشدار داد.
الشمری در بیانیه ای گفت که «ائتلاف ملی از نتایج فاجعه بار و عدم تمایل گسترده سیاسی و مردمی برای شرکت در انتخابات آینده که مشروعیت خود را از دست می‌دهد و منجر به چرخش همان چهره‌ها یا عوامل آنها می‌شود، هشدار می‌دهد».
الشمری با تأکید بر «لزوم پایان دادن به سلاح غیرقابل کنترل و رسیدگی به فرقه گرایی سیاسی و سهمیه بندی‌های مندرج در قانون جدید انتخابات»، اضافه کرد: «باتوجه به اظهارات سهم جویانه برخی از نمایندگان، پارلمان در شکل فعلی نمی‌تواند آرزوهای توده‌ها را برآورده کند».
وی افزود: «نیازی به انتخاباتی که مصیبت مردم ما را تداوم بخشد و رنج آنها را افزایش دهد، نداریم. بسیاری از نیروهای سیاسی و شخصیت‌های مهم سیاسی دست از کار نخواهند ایستاد، بلکه موضع مسالمت آمیزی را علیه کلیت روند سیاسی به شکل کنونی خواهند داشت».



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.