پرونده مبارزه با فساد در سعودی شاهد پیشرفت محسوسی بود که بر تلاش برای اصلاحات در پادشاهی عربی سعودی در چارچوب روند مدرنیزاسیون و نوسازی که در «چشمانداز ۲۰۳۰» تمام مناطق این کشور را شامل میشود، منعکس شد.
این پیشرفت از زمانی رخ داد که شورای وزیران تشکیل هیئت مبارزه با فساد را تصویب و اصل شفافیت را تقویت کرد و مبارزه با اشکال مختلف فساد مالی و اداری آغاز شد.
هیئت کنترل و مبارزه با فساد (نزاهه) پروندههای کیفری مربوط به فساد را بر اساس آگاهی سعودی از تأثیر و خطر اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و فرهنگی آن افشا کرد.
سعودی از مقامات و کمیتههای مربوط به مبارزه با فساد پشتیبانی کرد و تعدادی از قوانینی را که نقش مهمی در پرونده دارند را تصویب کرد.
یک کمیته عالی به دستور خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز، در سال ۲۰۱۷ راه اندازی شد و مبارزه با فساد، با ثبت تخلفات، جرایم و اشخاص مرتبط با پروندههای فساد عمومی به آن سپرده شد.
علاوه بر تحقیق و صدور قرار بازداشت، ممنوعیت سفر، افشا و مسدود کردن حسابها و اسناد مالی، ردیابی وجوه و داراییها و جلوگیری از انتقال آنها از اشخاص و نهادها، بازگرداندن وجوه به خزانه داری دولت و ثبت املاک و داراییها مصادره شده به نام املاک و مستغلات دولت صورت گرفت.
علاوه بر این، یک فرمان پادشاهی برای تشکیل هیئت نظارت بر مبارزه با فساد و تصمیمات قبلی صادر شد که شامل راه اندازی بخش تحقیق در پروندههای فساد در دادسرای عمومی و ارشاد برای محافظت از گزارش دهندگان پروندههای فساد بود.
علاوه بر این اقدامات، مقابله با فساد، از پروندههای اصلی تا پروندههای کوچک آغاز شد.
«نزاهه» برای مقابله با فساد مالی و اداری، روی دو جنبه کار میکند: پیشگیری و درمان، زیرا جنبه پیشگیری شامل ترمیم شکافهای سیستمی است که منجر به وقوع فساد میشود، همچنین پیگیری اظهارات افشای مالی، نظارت بر شاخصهای فساد، و انجام مطالعات و تحقیقات در زمینه صلاحیتهای نهادهای مرجع، آگاهی و آموزش در این قسمت جای میگیرند.
علاوه بر این، مرکز کنترل الکترونیکی راه اندازی شدکه از برجستهترین وظایف آن اجرای برنامه نظارت الکترونیکی، ارزیابی ریسک و پردازش دادههای بزرگ و فعال سازی بستر الکترونیکی واحدهای حسابرسی برای تقویت کنترل داخلی در نهادها و کشف نقص هاست.
در مورد جنبه درمانی در بخش مبارزه با فساد اداری، بر روی چهار مأموریت اصلی انجام میشود: تخلفات اداری و سوءاستفادههای مربوط به فساد، پیگیری تحقیقات و پیشرفت رویهها در این زمینه و پیگیری میزان فعالیت ارگانهای تحت پوشش صلاحیتهای مرجع مربوط به اعمال مقررات جرم انگاری مالی و فساد اداری.
علاوه بر این، پیگیری اجرای فرامین و دستورالعملهای مربوط به امور عمومی و منافع شهروندان در این بخش جای میگیرد.
مقامات سعودی همچنین یک حساب بانکی ویژه برای کسانی که مایل به بازگرداندن پول به دست آمده از طریق اختلاس بیت المال تحت نام «حساب ابراء الذمه» هستند، افتتاح کردهاست، خواه این امر ناشی از پشیمانی باشد یا عذاب وجدان از ارتکاب چنین جرایمی، در این مسئله تحقیقی از افراد صورت نمیگیرد، و این وجوه برای کارهای خیریه به استفاده میشود.
براساس گزارش تصویب شده توسط گروه ویژه اقدام مالی (FATF) و گروه ویژه اقدام مالی برای خاورمیانه و شمال آفریقا (FATFA)، سعودی در جایگاه نخست جهان عرب و یکی از ده کشور برتر در رتبهبندی کشورهای G20 قرار گرفتهاست.
سعودی هفت رتبه جهانی در رتبهبندی شاخص ادراک فساد CPI برای سال ۲۰۱۹، صادر شده توسط سازمان شفافیت بینالملل، پیشرفت کردهاست.
همچنین از بین ۱۸۰ کشور جهان به رتبه ۵۱ دست یافت و موقعیت خود را در میان کشورهای G20 ارتقا داد تا به مقام دهم برسد.
پادشاهی با امضا و تصویب تعدادی از توافقنامهها با جامعه جهانی در مبارزه با فساد مشارکت میکند.
رویکرد سعودی در مبارزه با فساد موجب اصلاحات میشود
تقویت شفافیت برای دستیابی به توسعه جامع بدون اتلاف مالی
رویکرد سعودی در مبارزه با فساد موجب اصلاحات میشود
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة