در روز جهانی خود؛ زن آینده را می‌نویسد

در روز جهانی خود؛  زن آینده را می‌نویسد
TT

در روز جهانی خود؛ زن آینده را می‌نویسد

در روز جهانی خود؛  زن آینده را می‌نویسد

امروز جهان «روزجهانی زن» را جشن می‌گیرد و به دست‌آوردهای تحقق یافته، همچنین بلندپروازی‌های نامحدود توجه می‌کند. در چنین روزی احساس درک و تقدیر با احساس به چالش کشیدن و مداومت درهم می‌آمیزند. جهان با آهنگ انقلاب‌های پیاپی علمی و تکنولوژیک زندگی می‌کند و مصیبت بزرگ کنونی با همه سنگدلی‌اش موفق نمی‌شود راهش را متوقف سازد. روشن است تنها گزینه پیش روی جوامع عربی ما همان گزینه پیوستن به دوران و پیشرفت تکنولوژیک و انسانی است. شکی در این نیست که پیوستن به نبردی این چنینی نیازمند به کارگرفتن همه توان‌های جامعه و فعال سازی آنهاست. جوامع ما هیچ شانسی برای جهش بزرگی که آرزوی آن را داریم نخواهند داشت مگر اینکه زن عرب در صف مقدم بایستد تا نقش خود را در نوشتن آینده به عهده گیرد.

جشن حقیقی این مناسبت همانا سپردن کامل فرصت به زن است که از آموزش پیشرفته و به روز آغاز می‌شود که قدرت‌های نوآوری و ابتکار را رهاسازی می‌کند تا به برابری در فرصت‌های کاری و مهیا ساختن زیرساخت‌های موفقیت و پیشرفت و شایستگی برسد. اندیشه‌های کهنه که نقش زنان را از ورود به ایفای نقش طبیعی خود در پیشرفت دادن محیط و مشارکت در ساختن اقتصاد ملی و رفاهی محدود می‌ساخت به خصوص پس از اینکه زن عرب توان خود بر برجسته شدن در دانشگاه‌ها و آزمایشگاه‌ها و دو جهان مالی و کار و توان پیشگامی در زمینه‌های رسانه، طراحی رفاه، زیبایی، ورزش و دیگر زمینه‌ها به اثبات رساند.

آنچه در برخی جوامع ما محقق شد نشان می‌دهد اگر بخواهیم به طور جدی وارد رقابت گسترده و مشروع میان کشورها و جوامع و فرهنگ‌ها بشویم کدام راه را باید درپیش بگیریم. ماجرای زنان موفق عرب در میادین مختلف اعتماد به توان ما را برای ارتقای اقتصاد و جوامع ما را چند برابر می‌کند اگر به زن فرصت داده شود و مسیر و نقش و مشارکت‌هایش مورد حمایت قرار گیرد.

جدیدترین تجربه جهشی است که در سعودی با پاپیش گذاشتن زن برای ایفای نقش کامل خود در برنامه نوسازی بزرگی که در چارچوب «چشم انداز2030» درجریان است محقق شد. دیگر سخن از نقش زن در صفحه آرزوها گنجانده نمی‌شود بلکه به واقعیتی ملموس بدل شده که آمار و ارقام آن را پشتیبانی می‌کنند. زن جایگاه خود را در نهادهای مختلف، شرکت‌ها و پست‌های مدیریتی به دست آورد و حالا جامعه می‌تواند به طور طبیعی با دو بال خود پرواز کند.

در همآهنگی با این نهضت سعودی و خلیجی که در جوامع عربی و اسلامی بازتاب یافت، «گروه پژوهش‌ها و بازاریابی سعودی» بالاترین اهمیت را به مسائل زن و تغییر بزرگی می‌دهد که پیشرفت آن به سمت ایفای نقش کامل رقم می‌زند. و در این راستا «الشرق الاوسط» که مشارکت زنان روزنامه‌نگار و نویسنده‌اش که در کارگاه روزانه در پایتخت‌های دور و نزدیک به آن غنا می‌بخشند، با یک شماره ویژه به استقبال «روز جهانی زن» برود که مأموریت تهیه آن به دوش روزنامه‌نگاران زن «الشرق الاوسط» سپرده شد و درآن میزبان نویسندگان و شخصیت‌های زن برجسته است. شاید این بهترین ترجمان این باور است که زن آینده را می‌نویسد.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.