رنیم فارسی: هنر و فرهنگ بخش جدایی ناپذیر زندگی در سعودی شده است

گسترش هنر و فرهنگ منجر به افزایش آگاهی و توسعه اندیشه و نگرش مردم به زندگی می شود

رنیم فارسی هنرمند سعودی ارزیاب نمایشگاه «نور علی نور»
رنیم فارسی هنرمند سعودی ارزیاب نمایشگاه «نور علی نور»
TT

رنیم فارسی: هنر و فرهنگ بخش جدایی ناپذیر زندگی در سعودی شده است

رنیم فارسی هنرمند سعودی ارزیاب نمایشگاه «نور علی نور»
رنیم فارسی هنرمند سعودی ارزیاب نمایشگاه «نور علی نور»

«هنر و فرهنگ بخش جدایی ناپذیر زندگی در سعودی شده است. رشد و توسعه حوزه فرهنگ پایدار بوده و مایه شگفت کشورهای دیگر شده . حمایت دولت نامحدود است و هنرمندان شور و شوق دارند و مرتب طرح و برنامه های گوناگون ارائه می دهند. حال هنر و فرهنگ در سعودی خوب است و در مسیر درست حرکت می کند».

رنیم زکی فارسی ارزیاب نمایشگاه هنر و فرهنگ در سعودی وضعیت این حوزه و تحول هنر و فرهنگ در سعودی را با جملات یاد شده توصیف کرد.

فارسی ارزیاب و شرکت کننده در نمایشگاه «نور علی نور» جشنواره کنونی «نور ریاض» در گفتگو با الشرق الاوسط افزود «هنر نور پردازی و صنعت نور از نظر تاریخی در دهه شصت میلادی در سعودی آغاز شد».

او افزود «برگزاری این نمایشگاه یک دستاورد تلقی می شود که به همت دست اندرکاران و توجه و اهتمام دولت به حوزه فرهنگ و هنر انجام شد. فرهنگ و هنر بخشی از زندگی روزمره سعودی ها شده است».

رنیم فارسی درباره وظایف یک ارزیاب هنری می گوید «ارزیاب وظیفه انتخاب و شکل دهی به اثر هنری را بر عهده دارد که این مسیر از طرح ایده آغاز می شود و با نمایش و جستجو و انتخاب آثار هنری ادامه پیدا می کند. ارزیاب هنری باید اطلاعات درستی از هنرمندان و عرصه هنری و آثار و مفاهیم مورد استفاده و هماهنگی بین هنرمندان شرکت کننده در نمایشگاه داشته باشد».
رنیم در رشته هنرهای تجسمی و تاریخ هنر درس خوانده و رساله کارشناسی ارشد او درباره زیر ساختارهای هنرهای تجسمی در سعودی بوده است.
او معتقد است «سعودی دوران رونق هنری و فرهنگی را سپری می کند. شکوفایی هنر و فرهنگ بر اساس برنامه های سیستماتیک و پایدار مبتنی بر اقتصاد خلاق شکل گرفته است. این برنامه ها نتایج سازنده مستقیم و غیر مستقیم در آینده نزدیک خواهند داشت».

رنیم در ادامه افزود «همه می توانند در عرصه هنری نقش آفرینی کنند. هنر یک زبان جهانی است که جلوه آن را امروز در نمایشگاه نور ریاض می بینیم. بیش از ۳۰ هنرمند از سعودی و کشورهای جهان دور هم جمع شده اند تا هنر نورپردازی و پیشینه این صنعت را به نمایش بگذارند. هنر و فرهنگ مورد حمایت و توجه هستند و بخش جدایی ناپذیر ارتقای کیفیت زندگی شده اند. رشد فرهنگی در سعودی مایه شگفتی بقیه کشورها شده است. ما در قالب یک برنامه پایدار هنر و فرهنگ را به بخش جدایی ناپذیر زندگی مردم سعودی تبدیل می کنیم».
این ارزیاب هنری نمایشگاه «نور علی نور» افزود «گسترش هنر و فرهنگ موجب افزایش سطح آگاهی و توسعه اندیشه و تحول نگرش مردم به زندگی می شود».
رنیم فارسی تاکید کرد «وقتی هنر و فرهنگ بخشی از سبک زندگی مردم شود به آگاهی فرهنگی می رسیم و اندیشه و سطح آگاهی و دیدگاه افراد به مسائل مختلف توسعه پیدا می کند».

فارسی گفت «نمونه توجه به هنر و فرهنگ را در سعودی می بینیم. طرح های فرهنگی زیر نظر خادم حرمین شریفین اجرا می شوند. جشنواره ریاض آرت یکی از آنهاست که نمایانگر اهمیت فرهنگ و هنر در سعودی است».

ریم خاطر نشان کرد «برنامه ها و طرح های دیگری هم هستند که در سراسر کشور مثل جده و الشرقیه و غیره اجرا می شود. حمایت دولت از این طرح ها نامحدود است و این منجر به یکپارچگی می شود. یکپارچگی ناشی از این برنامه و طرح ها به طور مستقیم و غیر مستقیم باعث ایجاد اقتصاد خلاق می شود».

او اظهار کرد «این دوره رونق هنر در سعودی است و عرصه هنر و فرهنگ در آینده شکوفاتر از این نیز می شود. چرخ رونق و شکوفایی به حرکت افتاده و هنر و فرهنگ دیگر در حاشیه نیستند و به بخشی از زندگی مردم تبدیل شده اند. جامعه شور و شوق دارد و دولت حمایت می کند. بدین ترتیب این حوزه پایدار می ماند».
رنیم فارسی تاکید کرد «آوازه هنر سعودی در جهان پیچید. درهای سعودی امروز به روی جهان باز شده و تبادل فرهنگی و هنری در دست بررسی است. این تازه اول راه است. چنانکه ولیعهد گفت اهدافمان حد و مرز نمی شناسد و همه فرصت مشارکت دارند».



شروعی جذاب برای سریال‌های سوری

بسام كوسا في مشهد من «تاج»
بسام كوسا في مشهد من «تاج»
TT

شروعی جذاب برای سریال‌های سوری

بسام كوسا في مشهد من «تاج»
بسام كوسا في مشهد من «تاج»

شروع سریال‌های سوری در ماه رمضان امسال جذاب به نظر می‌رسید.
با نام‌های درخشان، بیننده می‌تواند در بخشی که پر از فراوانی است، آنچه را که دوست دارد انتخاب کند. بسته غنی است و اولین برداشت میل به ادامه تماشا را افزایش می‌دهد.
سریال «تاج» شروع موفقی داشت و به نظر می‌رسد بزرگ‌ترین سریال باشد. اگر قهرمان او، تیم حسن، محدود به «مأموریت ملی» بود، مخاطب از شخصیت قهرمان فاتح خسته می‌شد.
سناریوی عمر ابوسعده و فیلمبرداری سامر البرقاوی او را به سمت بعد «انسانی خطاکار» برد.
یکی از آثاری که دنبال کردن را تشویق می‌کند، سریال «ولد بدیه» با نویسندگی علی وجیه و یامن الحجلی است.
حتی اگر در موضوع گسترده آن (دعوای برادران بر سر میراث) چیز جدیدی وجود نداشته باشد، پس زیرکی دست‌اندرکاران در کشاندن مخاطب با این «جدید نبودن» به گوشه‌های جدید و ایجاد یک محیط یکپارچه برای تولد خلاقیت است.
سریال «العربجی ۲» متوجه شده که حفظ سطح سری اول «واجب» است. سری دوم آن با صدای بلند شروع می‌شود.
حقایقی در چشم مردم محله ای که بین دو طرف درگیری تقسیم شده آشکار می‌شود: «النشواتیه» به رهبری «ابوحمزه» (سلوم حداد) و «دریه» (نادین خوری) در مواجهه با «عبدو العربجی» (باسم یاخور) و قیام کنندگان بر ظلم.
همچنین «مال القبان» اثری از علی وجیه و یامن الحجلی است که بازیگر نقش شخصیت اول یعنی «خیر» تمایل به انجام بدی دارد.
کارگردانی این اثر بر عهده سیف السبیعی است و بسام کوسا و خالد القیش دو شخصیت متضاد در آن ایفای نقش می‌کنند. شروع «از گذشته» امکان درک حال و پس زمینه روانشناختی شخصیت‌ها را فراهم می‌کند.
ورود سلاف فواخرجی احتمالاً روند را به سمت روند صعودی سوق می‌دهد. شخصیت قهرمان نیز متعلق به مرحوم محمد قنوع است که اثر تقدیم به روح او شده‌است.
در نهایت سریال «کسر عظم - السرادیب»؛ جایی که رشید عساف در مقابل شخصیت «حکم الصیاد ابوریان» با اجرای فایز قزق ظاهر می‌شود که آن را به خوبی اجرا کرد.
در قسمت‌های بعدی احتمال بدتر شدن اوضاع وجود دارد و عبدالمنعم عمایری با ورود به صف بازیگران با آتش وارد می‌شود.


چرا «اخوان المسلمین» به سازندگان سریال «الحشاشین» حمله کرد؟

کریم عبد العزیز در یکی از سکانس ها (شرکت فیلمساز)
کریم عبد العزیز در یکی از سکانس ها (شرکت فیلمساز)
TT

چرا «اخوان المسلمین» به سازندگان سریال «الحشاشین» حمله کرد؟

کریم عبد العزیز در یکی از سکانس ها (شرکت فیلمساز)
کریم عبد العزیز در یکی از سکانس ها (شرکت فیلمساز)

بلافاصله پس از پخش اولین قسمت از سریال مصری «الحشاشین» در ماه رمضان از تعدادی از شبکه‌های مصری و عربی، فعالان و چهره‌های رسانه‌ای وابسته به «اخوان المسلمین» کمپین «انتقاد شدید» را علیه این سریال به راه انداختند.
این سریال الهام گرفته از تاریخچه گروه حَشّاشین (باطنی‌ها) است که در قرون وسطی بین سال‌های ۱۰۹۰ تا ۱۲۷۵ پس از میلاد مسیح زندگی می‌کردند. بنیان‌گذار آن شخصی به نام حسن صباح بود. سؤالاتی در مورد دلایل حمله اخوانی‌ها نسبت به این سریال مطرح شده‌است.
فعالان شبکه‌های اجتماعی و متخصصان مسائل سازمان‌های «اسلام سیاسی» معتقدند کارزار حمله اخوان به دلیل «آگاه شدن افراد وابسته به این گروه یا کسانی که با آن همدردی می‌کنند از شباهت‌های بین دو گروه و حساسیت شدید آنها نسبت به هرگونه تلاش برای افشای استثمار دین برای اهداف سیاسی است».
سریال الحشاشین با بازی تعدادی از بازیگران مصری و عرب به پیشگامی هنرمند مصری کریم عبدالعزیز است. این اثر به نویسندگی عبدالرحیم کمال، کارگردانی پیتر میمی و تهیه کنندگی شرکت «المتحده» در حال پخش است.
فیلمبرداری این سریال دو سال به طول انجامید و قرار بود در ماه رمضان سال گذشته نمایش داده شود اما با توجه به گفته‌های قبلی سازندگان، به دلیل فیلمبرداری صحنه‌هایی از این سریال در مالتا و قزاقستان، نمایش به تعویق افتاد.
این سریال داستان حسن الصباح، بنیانگذار گروه حشاشین، خطرناک‌ترین جنبش زیرزمینی و مرگبارترین گروه مخفی در قرن یازدهم میلادی به عنوان بخشی از فرقه نزاریه را روایت می‌کند.
فعالان و متخصصان رسانه ای طرفدار اخوان المسلمین کمپین شدیدی را برای حمله به سریال و سازندگان آن راه اندازی کردند.
کمپین حمله جنبه‌های مختلفی داشت که برخی از آنها مستقیماً از توصیف سریال به‌عنوان «طرح تاریخی اخوان و تشبیه آن‌ها به گروه حشاشین» انتقاد کردند. در حالی که برخی دیگر مسیر هنری مرتبط با «تلاش برای نقد زبان به کار رفته در اثر و هزینه مالی آن» را در پیش گرفت.

یکی از سکانس های «الحشاشین» (شرکت فیلمساز)

روزنامه‌نگار وابسته به اخوان، محمد ناصر، پست‌ها، پیوندها و ویدئوهایی در انتقاد از این سریال منتشر کرد. او در یکی از آنها در حساب کاربری خود در سایت «ایکس» نوشت: «بهتر بود سریال به دلیل هزینه‌های زیاد تولید نمی‌شد».
از سوی دیگر، اسامه جاویش، روزنامه‌نگار طرفدار اخوان المسلمین، یک پست وبلاگی در «X» منتشر کرد که در آن سعی داشت سریال را به سخره بگیرد. او نوشت: «فوری... پخش تازه‌ترین قسمت حشاشین... معلوم شد اخوانی‌ها هیولا هستند».
با این حال، بسیاری از نظرات در مورد آن پست، انتقادات شدیدی را متوجه جاویش کرد و گفتند که او «به شباهت بین اخوان و حشاشین اعتراف کرده‌است».
به نوبه خود، سامی کمال الدین، روزنامه‌نگار وابسته به «اخوان»، تلاش کرد برای پرهیز از مسیر سیاسی، استفاده از نقد هنری برای حمله به سریال، آن را «سریال کارتونی» توصیف کرد. او گفت که اپیزودهایی که نمایش داده شد «فقر هنری آشکاری داشتند».
از سوی دیگر، وبلاگ نویسان به انتقاد اخوان از سریال حمله کردند و این حمله را به شباهت دو گروهی که این درام فاش می‌کند نسبت دادند.
اکانتی به نام «نادر الشریف» در «X» نوشت: «حسن الصباح، بنیانگذار حشاشین، و حسن البنا، مؤسس اخوان، دو روی یک سکه هستند و همه انتقادات به این سریال، منشأ و شیوه‌های حشاشین را افشا می‌کند که هیچ تفاوتی با شیوه‌های اخوان ندارد».
برخی از بلاگرها از سبک «کمیک» برای تمسخر خشم اخوان علیه سریال استفاده کردند.

احمد بان، نویسنده و پژوهشگر متخصص در امور سازمان‌های افراطی نیز به نوبه خود اظهار کرد که حمله اخوان به سریال «حشاشین» را می‌توان در چارچوب این دانست که اعضای اخوان این سریال را به عنوان یک «طرح سیاسی و فکری علیه خود» می‌بینند.
او به الشرق الاوسط توضیح داد: «بسیاری از گروه‌ها مانند اخوان نسبت به هرگونه تلاش برای انتقاد، بسیار حساس هستند».
وی افزود که «با وجود تفاوت در زمینه‌های تاریخی، بین گروه اخوان و حشاشین شباهت وجود دارد، نه تطابق».
او افزود: اعتماد مطلق در درون حشاشین بسیار خطرناک تر از درون اخوان است، اما استفاده از مذهب در سیاست موضوعی است که هر دو گروه مشترک هستند.
او توضیح داد که تمرکز سریال بر نقد این ایده ممکن است یکی از دلایلی بوده باشد که احساسات پیروان گروه‌هایی را که وجودشان به استفاده از دین در سیاست وابسته است جریحه‌دار کند.
به نوبه خود، محقق متخصص در سازمان‌های افراطی، منیر ادیب، نیز گفت که مناطق مشترک زیادی بین «اخوان» و «حشاشین» وجود دارد؛ آن گروه به عنوان گروهی است که به بهانه جهاد از جنگ و از دین برای خدمت به اهداف سیاسی خود استفاده می‌کرد.
ادیب به الشرق الاوسط گفت که حسن البنا با الهام از حسن صباح ایده ساخت گروه را بر اساس وفاداری مطلق پیروان به رهبر گروه ایجاد کرد؛ در هر دو گروه، این بیعت مبتنی بر «سمع، اطاعت و اعتماد کورکورانه از جانب وفاداران به رهبر گروه» است.


سريال «حشاشین» در مصر جنجال برانگیز شد


کریم عبد العزیز در یکی از سکانس ها (شرکت فیلمساز)
کریم عبد العزیز در یکی از سکانس ها (شرکت فیلمساز)
TT

سريال «حشاشین» در مصر جنجال برانگیز شد


کریم عبد العزیز در یکی از سکانس ها (شرکت فیلمساز)
کریم عبد العزیز در یکی از سکانس ها (شرکت فیلمساز)

اولین قسمت سریال «الحشاشین» واکنش های متفاوتی در مصر به دنبال داشت. عده ای فیلم نامه و کارگردانی سریال که وقائع آن در قرن ۱۱ میلادی روی می دهد را تحسین کردند اما برخی گفتند که دیالوگ های این سریال تاریخی باید به جای لهجه مصری به عربی فصیح کار می شد.
«الحشاشین» از جمله پرخرج ترین درام های مصری رمضانی امسال به شمار می رود و فیلمبرداری آن یک سال پیش در چندین کشور آغاز شد. عبد الرحیم کمال نویسنده و پیتر میمی کارگردان «الحشاشین» هستند. کریم عبد العزیز و فتحی عبد الوهاب و احمد عید و میرنا نور الدین و اسلام جمال و نیکولا معوض نقش های اصلی این سریال رمضانی اند.
این سریال از زاویه تاریخی به فرقه حشاشین که حسن صباح بنیانگذاری کرد پرداخته است. قسمت اول «الحشاشین» به عنوان «عهد» یک روایت صوتی درباره اوضاع جهان اسلام پس از مرگ پیامبر و چهار خلیفه اش و پیدایش چند دستگی و فرقه ها و طوایف گوناگون دارد.

یکی از سکانس های «الحشاشین» (شرکت فیلمساز)

قسمت اول چگونگی پا گرفتن حسن صباح رهبر فرقه باطنیه و خداوند قلعه الموت و «پیرمرد کوهستان» در قرن یازدهم را نشان می دهد. فتحی عبد الوهاب در نقش وزیر سلجوقیان در قسمت اول ظاهر شد.

واکنش متفاوت مخاطبان پس از قسمت اول (شرکت فیلمساز)

خالد محمود منتقد مصری سینما در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «اولین قسمت سریال جالب و فوق العاده و از نظر هنری خیره کننده بود».
او افزود «اتفاقات فیلم از همان ابتدا سریع و پشت سر هم هستند و مخاطب را از یک سکانس به سکان بعدی می برند. مقدمه آغاز قسمت اول مفید و مهم بود تا همه مخاطبان از نسل های گوناگون بتوانند دوران تاریخی سریال را بفهمند و دنبال کنند».
محمود خاطر نشان کرد «جلوه های بصری سریال و موزیک متن به آهنگسازی امین بوحافه حرف ندارد. کریم عبد العزیز در این سریال هیچ شباهتی به بازیگر معروفی که همه می شناسند ندارد. سریال از نظر فنی و تکنولوژی رده بالاست و این مهارت فنی بالا از همان سکانس های اول مخاطب را جذب کرد».
محمود درباره اینکه چرا «الحشاشین» با لهجه مصری عامیانه است معتقد است «این لهجه وسیله ای است تا سریال تا حد امکان به بیشترین تعداد مخاطبان از عامه مردم برسد».

پوستر سریال (شرکت فیلمساز)

دکتر احمد سلامه استاد تاریخ و تمدن در دانشگاه ازهر گفت «اولین اشتباه تاریخی این سریال همان لهجه عامیانه اش است». او در گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود «در کارهای تاریخی برای حفظ اعتبار فیلم ها باید به زبان آن دوره تاریخی توجه شود که در این سریال عربی فصیح بوده است».
او اضافه کرد «دست اندرکاران این سریال می توانستند نقش اطلاع رسانی و فرهنگ آموزی برای مخاطبان ایفا کنند و با عربی فصیح رونق و شکوه مضاعف به این اثر بدهند».
دکتر احمد سلامه خاطر نشان کرد «مثلا سریال «عمر» با عربی فصیح پخش شد و مخاطبان را به عربی فصیح علاقمند کرد و مخاطبان از تماشای سریال با لهجه فصیح لذت بردند. ضمنا پخش محصولات سینما و تلویزیون با لهجه فصیح امکان رواج آن را در همه کشورهای اسلامی افزایش می دهد. به عنوان مثال بنده در دانشگاه چندین دانشجوی اعزامی دارم که لهجه عامیانه نمی فهمند و فقط عربی فصیح صحبت می کنند خب این افراد نمی توانند «الحشاشین» را دنبال کنند».
سلامه اظهار کرد «استایل و طراحی لباس بازیگران مناسب دوره عباسیان است که در سریال ذکر شده است. البته داوری درباره سریال های تاریخی از قسمت های اول درست نیست».


رشته موزه شناسی در سعودی راه اندازی شد  


دانش پژوهان رشته موزه شناسی با کسب دانش و مهارت های لازم می توانند در زیرمجموعه های این رشته کار کنند (واس)
دانش پژوهان رشته موزه شناسی با کسب دانش و مهارت های لازم می توانند در زیرمجموعه های این رشته کار کنند (واس)
TT

رشته موزه شناسی در سعودی راه اندازی شد  


دانش پژوهان رشته موزه شناسی با کسب دانش و مهارت های لازم می توانند در زیرمجموعه های این رشته کار کنند (واس)
دانش پژوهان رشته موزه شناسی با کسب دانش و مهارت های لازم می توانند در زیرمجموعه های این رشته کار کنند (واس)

کمیسیون موزه سعودی از راه اندازی «فوق دیپلم موزه شناسی» خبر داد. این رشته تخصصی در سعودی با همکاری میان دانشکده مطالعات شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن «SOAS» و دانشگاه عفت راه اندازی شده است.
این رشته تخصصی اولین رشته موزه شناسی در سعودی است که بودجه آن از سوی کمیسیون موزه سعودی تامین می شود. دانشجویان این رشته با کسب دانش و مهارت لازم می توانند در بخش های مختلف و تخصصی موزه کار کنند و از تمام بخش ها و وظایف مختلف مثل موزه داری و نمایشگاه گردانی و غیره سر رشته پیدا می کنند.
دانشجویان رشته موزه شناسی در سعودی با کلاس های آنلاین و حضوری دوره های آموزشی جامع تئوریک و عملی را با حضور استادان برجسته موزه شناسی دنیا سپری و از موزه های برتر در کشورهای مختلف مثل لندن بازدید می کنند و ده نفر از این دانشجویان می توانند بعد از دریافت فوق دیپلم تحصیلاتشان را تا کارشناسی ارشد ادامه دهند.
کمیسیون موزه سعودی از علاقمندان به شرکت در این رشته تحصیلی خواسته تا با بازدید از وبسایت کمیسیون از جزئیات بیشتر مطلع شوند و شرط کمیسیون برای متقاضیان این رشته تحصیلی این است که از نظر تحصیلات تاپ و به انگلیسی مسلط باشند.
وزارت های فرهنگ و آموزش سعودی در دسامبر ۲۰۲۲ استراتژی توسعه منابع و توانمندی های فرهنگی را راه اندازی کردند و در این برنامه فرهنگ و هنر به یکی از دروس پایه های تحصیلی مختلف و موسسات فنی و حرفه ای تبدیل شدند. رشته های تحصیلی فرهنگی و هنری مطابق نیازمندی بازار کار تنظیم شده و دانش آموزان با استعداد در حوزه های مختلف نوآوری مورد آموزش قرار می گیرند. دولت سعودی برای اجرای این پروژه مجموعه ای از سیاست ها و استانداردها و برنامه های آکادمیک و دوره های مهارت آموزی دارد.


«راعی الاجرب»؛ درام حماسی که داستان بنیانگذار دومین حکومت سعودی را روایت می‌کند

«راعی الاجرب» فیلمی کوتاه دربارهٔ رهبری است که شجاعانه داستان نور در شب‌های تاریک را نوشته‌است (وزارت اطلاع‌رسانی)
«راعی الاجرب» فیلمی کوتاه دربارهٔ رهبری است که شجاعانه داستان نور در شب‌های تاریک را نوشته‌است (وزارت اطلاع‌رسانی)
TT

«راعی الاجرب»؛ درام حماسی که داستان بنیانگذار دومین حکومت سعودی را روایت می‌کند

«راعی الاجرب» فیلمی کوتاه دربارهٔ رهبری است که شجاعانه داستان نور در شب‌های تاریک را نوشته‌است (وزارت اطلاع‌رسانی)
«راعی الاجرب» فیلمی کوتاه دربارهٔ رهبری است که شجاعانه داستان نور در شب‌های تاریک را نوشته‌است (وزارت اطلاع‌رسانی)

«به خدا سوگند من ترکی هستم... سرزمینم را پس می‌گیرم»... فیلم کوتاه تاریخی و درام «راعی الاجرب» داستان امام ترکی بن عبدالله بنیانگذار دومین حکومت سعودی در بیش از ۲۰۰ سال پیش را ارائه می‌دهد؛ شخصی که به تنهایی با شمشیر اجربش راه خود را طی کرد و داستان نور را در شب‌های تاریک با شجاعت نوشت.این فیلم که توسط وزارت اطلاع‌رسانی پادشاهی عربی سعودی تهیه شد، همزمان با جشن «سالروز تأسیس»، مطابق با ۲۲ فوریه هر سال، برای بزرگداشت تأسیس اولین کشور سعودی به دست امام محمد بن سعود در ۱۱۳۹ ق / ۱۷۲۷ م به نمایش گذاشته شد. این اثر دراماتیک محتوای محلی را با آثار کیفی غنی می‌کند که باعث افزایش غرور سعودی‌ها به تاریخ بیش از ۳ قرن آنها می‌شود.

«راعی الاجرب» داستان امام ترکی بن عبدالله پس از ویرانی الدرعیه و سقوط اولین حکومت سعودی و وقایع بعدی را روایت می‌کند که در فیلم مرور می‌شود؛ در فیلم میزان توانایی او برای دفاع از سرزمینش، برنامه‌ریزی مستمر او برای شکست دادن دشمن، تلاش‌های او برای جمع‌آوری حامیانش، و حرکت رو به جلو برای بازگرداندن حکومت و ورود به ریاض بود، چیزی که در پایان به آن دست یافت.

«راعي الأجرب» يروي الفترات الأولى من تأسيس الدولة السعودية الثانية (وزارة الإعلام)

پس از محاصره الدرعیه در سال ۱۲۳۳ هجری قمری / ۱۸۱۸ م و قربانی شدن امام عبدالله بن سعود (آخرین رهبر اولین حکومت سعودی) برای حفظ خون مسلمانان، آوازه مردی که در میان مردم نهفته بود و در حرکاتش طنین انداز بود، به امام بعدی (ترکی بن عبدالله) معروف بود که تنها با شمشیر «الاجرب» راه خود را باز کرد.وی پس از فعالیت مستمر که به مدت ۷ سال به طول انجامید، توانست در سال ۱۲۴۰ هجری قمری / ۱۸۲۴ میلادی وارد ریاض شود و دومین حکومت سعودی را تأسیس کند و پایه محکم جدیدی برای بقا و ثبات بگذارد.

وی پس از فعالیت مستمر که به مدت ۷ سال به طول انجامید، توانست در سال ۱۲۴۰ هجری قمری / ۱۸۲۴ میلادی وارد ریاض شود و دومین حکومت سعودی را تأسیس کند و پایه محکم جدیدی برای بقا و ثبات بگذارد.

شوالیه ترکی بیشتر بخش‌های شبه جزیره العرب را در یک دوره بی‌سابقه دوباره متحد کرد و شگفت‌انگیزترین نمونه‌های شجاعت و پایمردی را به نمایش گذاشت.«حکومت دوم» بر همان پایه‌هایی که «حکومت اول» بر آن پایه‌گذاری شد، با تمرکز بر حفظ امنیت، آموزش و عدالت، رفع تفرقه و رقابت و آغاز روابط سیاسی با قدرت‌های بزرگ منطقه به کار خود ادامه داد؛ به طوری که رهبران آن توانایی برتر در برقراری ارتباط با کشورها را نشان دادند و تا سال ۱۳۰۹ هجری قمری / ۱۸۹۱ م به حکومت خود ادامه داد.


ابتکار عمل های رسانه ای سعودی برای تقویت صنعت رسانه و افزایش سطح کارآمدی


سلمان الدوسری وزیر اطلاع رسانی سعودی (یزید السمرانی)
سلمان الدوسری وزیر اطلاع رسانی سعودی (یزید السمرانی)
TT

ابتکار عمل های رسانه ای سعودی برای تقویت صنعت رسانه و افزایش سطح کارآمدی


سلمان الدوسری وزیر اطلاع رسانی سعودی (یزید السمرانی)
سلمان الدوسری وزیر اطلاع رسانی سعودی (یزید السمرانی)

سلمان الدوسری وزیر اطلاع رسانی سعودی گفت «صنعت رسانه در سعودی نوید بخش بوده و آینده ای با دستاوردهای فراوان و تحول سازنده و همه جانبه دارد». او با اشاره به برنامه های استراتژیک اصلی نظام رسانه سعودی در سال جاری گفت «این استراتژی با ابتکار عمل ها و پروژه ها و برنامه ها و کسب و کارهای متعدد تحقق خواهد یافت و ۲۰۲۴ سال تحول رسانه در سعودی خواهد بود».
الدوسری در افتتاحیه سومین نشست رسانه ای سعودی محاور اصلی استراتژی تحول رسانه در سعودی را اعلام کرد و گفت این استراتژی چهار ویژگی آمار محوری و شاخص محوری و انگیزه کاری و سخت کوشی دارد و این «سند خرد محور توسط ولیعهد هدایت می شود و مورد حمایت خادم حرمین شریفین است».
افزایش جذابیت سرمایه گذاری در صنعت رسانه
الدوسری توضیح داد «سهم صنعت رسانه در سعودی از تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۳ معادل ۱۴.۵ میلیارد ریال (۳.۸ میلیارد دلار) بود و در نظر داریم این رقم را در سال ۲۰۲۴ به حدود ۱۶ میلیارد دلار (۴.۲ میلیارد دلار) برسانیم. بخش رسانه در سعودی تا سال ۲۰۲۳ موفق به ایجاد ۵۶ هزار شغل شد و در نظر داریم سال جاری حدود ۶۷ هزار شغل ایجاد کنیم».
وزیر اطلاع رسانی سعودی گفت ۳ استراتژی را در بخش رسانه دنبال می کنیم که نقشه راه ما به سمت «رسانه آینده» است و باعث تقویت بخش رسانه و افزایش جذابیت این صنعت برای سرمایه گذاران و افزایش سطح کارآمدی نیروهای ملی می شود و رویکرد استراتژیک و فراگیر نظام رسانه ای سعودی را تعیین می کند و حاکمیت درست و کارآمدی بخش رسانه را افزایش می دهد. بیش از ۳۰ ارگان دولتی و بخش خصوصی و بخش تعاونی در این راستا همکاری می کنند.

محتوای خوب و مخاطب پسند در دنیا

وزیر اطلاع رسانی سعودی در اظهارات خود با اشاره به برخی از ویژگی های استراتژی سازمان رادیو و تلویزیون گفت «این استراتژی به منظور توانمند سازی و رشد و افزایش رقابت پذیری و توسعه منابع انسانی و استعدادهای درخشان رسانه در سازمان رادیو و تلویزیون و نیز ایجاد محتوای خوب و مخاطب پسند در همه پلتفرم های دیجیتال دنیا و ایجاد برداشت خوب از سعودی تنظیم شده است».
او افزود «ما در صدد راه اندازی استراتژی خبرگزاری رسمی سعودی (واس) به منظور افزایش تاثیر این خبرگزاری و دفاتر و خبرنگاران آن در جهان و ارایه محتوای رسانه ای همسو با خواسته مخاطبان و گرایشات نوین صنعت رسانه هستیم».

پروژه های رسانه ای تحول آفرین و توسعه محور

این مقام سعودی به ابتکارهای عمل و پروژه های وزارت اطلاع رسانی از جمله «واحه رسانه» در رویدادها و اجلاس سران در سعودی اشاره کرد و گفت «واحه رسانه» بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ خبرنگار از بیش از ۴۵۵ رسانه سعودی و خارجی ۶۰ کشور را تحت پوشش قرار داد. این خبرنگاران در «واحه رسانه» از نزدیک با بیش از ۳۰ پروژه ملی آشنا شدند.
الدوسری همچنین به اتمام و بهره برداری پروژه های پیشین و توسعه آنها اشاره کرد و گفت به عنوان مثال «مدیا زون» در بخش هایی از سعودی به منظور ایجاد محل کاری مشترک برای همه حرفه های رسانه ای ایجاد شده و یک محل تخصصی دانش بنیان در زمینه علم رسانه و دسترسی به نوآوری ها و تحولات نوآورانه است.
او به اهمیت مراسم حج تمتع و عمره اشاره کرد و گفت برنامه «مدیاتون حج و عمره» چند روز پیش راه اندازی شد تا اهل رسانه و علاقمندان در این برنامه نوآوری ها و پروژه هایشان در حوزه پوشش رسانه ای نوآورانه و خلاقانه را مطرح کنند.
الدوسری گفت ابتکار عمل «هاب حج مدیا» به منظور ایجاد تسهیلات برای کار رسانه ای و پوشش خبری مراسم حج راه اندازی شد و یک نمایشگاه تعامل رسانه ای در زمینه خدمات سعودی در ایام حج را برگزار می کنیم که بیش از ۲ هزار خبرنگار و مهمان خارجی را پوشش می دهد.

توانمند سازی و مهارت آموزی و جذب نیروی کارآمد

الدوسری گفت «آکادمی علم اطلاع رسانی و رسانه به منظور توانمند سازی و پرورش و مهارت آموزی در رشته های تخصصی آینده در سعودی راه اندازی شده است و قراردادهای همکاری استراتژیک زود هنگام و خلاقانه با غول های فناوری و پلتفرم های جهانی رسانه مثل گوگل و هواوی و علی بابا و غیره منعقد کردیم».

داستانی که ارزش گفتن دارد
از سوی دیگر محمد الحارثی رئیس انجمن رسانه سعودی و رئیس سازمان رادیو و تلویزیون گفت که نشست رسانه ای سعودی میزبان صاحبنظران رسانه جهان در ریاض است که به پایتخت رسانه عرب و توسعه و محل گردهمایی اهل رسانه و استادان دانشگاهی برای بحث و گفتگو درباره ویژگی های تحول رسانه تبدیل شده است.

محمد الحارثی رئیس سازمان رادیو و تلویزیون (یزید السمرانی)

الحارثی افزود «سعودی دستخوش تحول و نوزایی فراگیر و سراسری است و رسانه آینه تحولات جهانی به شمار می رود».
او خاطر نشان کرد «این نشست رسانه ای چندین جلسه گفتگو درباره آینده رسانه در پرتو تحولات بزرگ در حوزه فناوری دارد و مجموعه ای از ابتکار عمل های رسانه ای با همکاری شرکا برای توسعه صنعت رسانه و افزایش کارآمدی نیروها راه اندازی شدند».
او گفت «داستان های فراوانی هستند که ارزش گفتن دارند و فرصت برای همه مهیا است. سالانه میلیون ها نفر از سعودی دیدن می کنند و ما می توانیم در مسیر بهبود و توسعه و همکاری حرکت کنیم».


هوش مصنوعی؛ اما و اگرهای آینده رسانه


 
جلسه گفتگو درباره هوش مصنوعی و آینده رسانه (واس)
  جلسه گفتگو درباره هوش مصنوعی و آینده رسانه (واس)
TT

هوش مصنوعی؛ اما و اگرهای آینده رسانه


 
جلسه گفتگو درباره هوش مصنوعی و آینده رسانه (واس)
  جلسه گفتگو درباره هوش مصنوعی و آینده رسانه (واس)

سومین دوره نشست رسانه ای در سعودی با محورهای گوناگون درباره تحولات صنعت رسانه و چالش های مهم منطقه برگزار شد اما با این حال «هوش مصنوعی» موضوع کلیدی در پنل های گفتگوی این نشست بود چرا که هوش مصنوعی به بخش مهم و محوری حوزه های گوناگون صنعت رسانه تبدیل شده است.

اهمیت فوق العاده در اعتبار و پا به پای تحولات

شرکت کنندگان در این نشست بر این باور بودند که اعتبار منبع و همگامی با تحولات فناوری در حوزه رسانه به خصوص در دوران هوش مصنوعی که صنعت رسانه آینده است اهمیت فزاینده دارد.
این اظهارات در یکی از جلسات گفتگو در حاشیه سومین نشست رسانه ای در سعودی در ریاض مطرح شدند. دکتر فهد آل عقران مدیر خبرگزاری سعودی گرداننده این پنل، برنامه را با سوال رسانه با این تحولات بزرگ جاری چه شکلی خواهد بود؟ آغاز کرد.

مزایا و معایب هوش مصنوعی

سامی النصف وزیر اطلاع رسانی پیشین کویت گفت «فضای مجازی به یکی از محورهای اصلی روزمرگی های ما تبدیل شده و فناوری مدرن و هوش مصنوعی مزایا و معایبی دارند اما با این حال اعتبار رسانه ای یک رکن اصلی و خواسته مهم برای تشکیل صنعت رسانه ای خدمت محور در جوامع است و رسانه سعودی در راستای همگامی با تحولات فناوری گام های سازنده برداشته است».
سامی النصف افزود «گسترش شبکه های اجتماعی ممکن است برای جوامع کمتر توسعه یافته چالش و موانع ایجاد کند چرا که طبق مطالعات جدید شبکه های اجتماعی منبع ۶ خبر نادرست از مجموع ۷ خبر نادرست هستند و این می تواند منشا تنش در جوامع شود و بنابراین ابزارهای هوش مصنوعی می توانند منشا دروغ و دستکاری هم باشند».
او خاطر نشان کرد «فناوری های هوش مصنوعی بسته به میزان پیشرفته بودن جوامع می توانند خطر آفرین و عاملی برای ایجاد شکاف بین جوامع پیشرفته و برخوردار از ابزارهای نوین و ملت های غیر برخوردار از این وسایل باشند چرا که ملت های کمتر پیشرفته به رهبری جوامع پیشرفته برای دست یابی به فناوری های نوین نیاز دارند».

رسانه تمام دیجیتال

فرانک کین مشاور ارتباطات گفت «داریم به سمت رسانه تمام دیجیتال به کمک ابزارهای هوش مصنوعی می رویم و در این راستا آینده صنعت رسانه در خاورمیانه مایه خوش بینی است. اقتصاد رسانه می تواند در جهت گیری صنعت رسانه در آینده سهیم باشد و در ۲۰ سال گذشته هیچ راهکاری برای این مشکل ایجاد نشده است».
او افزود «رسانه خبری مثل ورزش در آینده سهم کلیدی خواهد داشت و زیرساختارها نیز به تحول در فناوری کمک می کنند. رسانه های سنتی مزایایی دارند و رسانه های دیجیتال معتبر هستند و این باعث تقویت محتوا و ایجاد چشم انداز روشن می شود. همه رسانه ها برای پوشش بهتر و سرمایه گذاری بیشتر تلاش می کنند».

افزایش کیفیت محتوا و کاهش اعتبار

جویس باز رئیس بخش رسانه و روابط عمومی گوگل در خاورمیانه و شمال آفریقا گفت «آینده رسانه در کوتاه مدت به سمت افزایش کیفیت محتوا به کمک هوش مصنوعی و تعامل محوری و مخاطب محوری می رود. آینده عمدتا مخاطب محور خواهد بود اما هوش مصنوعی اعتبار محتوا را زیر سوال می برد و در این شرایط نقش رسانه در اعتبار منبع و تبیین واقعیت بروز پیدا می کند. هوش مصنوعی کارکرد موثری در بهبودی عملکرد پرسنل این صنعت و افزایش سطح اهداف بلند پروازانه حوزه های مختلف رسانه خواهد داشت».

استیو پلیمسول و خوان پابلو ناپولی دو کارشناس هوش مصنوعی و دکتر مطلق المطیری استاد دانشگاه از مهمانان یکی از جلسه های گفتگو در این کنفرانس بودند که بر این باورند مدل کنونی محتوا سازی بر مطبوعات و محتوای خبری تاثیر گذار بوده و هوش مصنوعی بدون کمک انسان جواب نمی دهد.
سخنرانان این جلسه تاکید کردند که دنیای رسانه با توجه به تلاش های متخصصان حوزه فناوری دیجیتال با روند پرشتابی در حال حرکت است و مطبوعات در دوران یک گذار بی سابقه و تحول بزرگ بوده و اهل رسانه باید به اصول اخلاقی مطبوعات پایبند باشند و با روایتگری محتوای خبری را غنا بخشیده و از هوش مصنوعی استفاده حداکثری کنند. هوش مصنوعی در حال حاضر از قدرت بسیار برخوردار است اما نباید در نوشتن خبر و گزارش های خبری کاملا به هوش مصنوعی تکیه کرد و قبل از انتشار محتوا باید از درستی و دقت آن اطمینان حاصل نمود.


«مجمع سعودی» چالش‌های رسانه ای در جهان را بررسی می‌کند

ناقشت الجلسة تحيز الإعلام الغربي في موضوع حرب غزة (يزيد السمراني)
ناقشت الجلسة تحيز الإعلام الغربي في موضوع حرب غزة (يزيد السمراني)
TT

«مجمع سعودی» چالش‌های رسانه ای در جهان را بررسی می‌کند

ناقشت الجلسة تحيز الإعلام الغربي في موضوع حرب غزة (يزيد السمراني)
ناقشت الجلسة تحيز الإعلام الغربي في موضوع حرب غزة (يزيد السمراني)

«مجمع رسانه‌ای سعودی» سومین دوره خود را دیروز (سه‌شنبه) در ریاض پایتخت این کشور آغاز کرد که در آن رهبران، تصمیم‌گیران و مبتکران از سراسر جهان طی دو روز گرد هم می‌آیند.
این رویداد شامل بیش از ۶۰ جلسه گفت و گو و کارگاه آموزشی است که در آن ۱۵۰ سخنران از رسانه سازان، متخصصان و دست‌اندرکاران از کشورهای مختلف جهان شرکت می‌کنند و ۸۰ موضوع مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.
اولین روز این مجمع شاهد چندین اعلامیه مهم بود که مهم‌ترین آنها ارائه تعدادی از استراتژی‌های توسعه برای سیستم رسانه ای در سعودی توسط سلمان الدوسری وزیر اطلاع‌رسانی بود.
وی تأکید کرد که سال جاری «سال تحول رسانه ای در سعودی» خواهد بود.
او همچنین «مرکز تعالی هوش مصنوعی در رسانه» و «اردوگاه آینده هوش مصنوعی مولد در رسانه» را راه‌اندازی کرد.
این دو پروژه با هدف نظارت بر تأثیر فناوری‌های داده‌های هوش مصنوعی بر رسانه‌ها و حمایت از نیروی انسانی رسانه‌ای در به‌کارگیری آنها برای توسعه بخش رسانه از طریق دانش تخصصی و برنامه‌های فنی هستند.
این مجمع در اولین روز خود، تحولات کار رسانه ای در جهان را در اشکال مختلف آن، اعم از دیداری، صوتی، چاپی یا دیجیتال مورد بحث و بررسی قرار داد.
همچنین برجسته‌ترین تجربیات داخلی و بین‌المللی در حوزه رسانه و نقش آن در مسائل اجتماعی، سیاسی، ورزشی و اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت.
جلسات اصلی بر واقعیت رسانه‌های داخلی و عربی متمرکز بود. بحث و گفت و گو بین تصمیم گیرندگان در عرصه رسانه‌های عربی و بین‌المللی بر آینده منطقه در پرتو تغییرات آب و هوایی و نقش رسانه‌ها در مقابله با تحولات در زمینه‌های مختلف متمرکز بود.
تأثیر رسانه‌ها در بحران‌ها، نقش متقابل بین آنها و تنظیم رسانه‌ها در عصر هوش مصنوعی از دیگر موضوعات مورد بحث بود.
حاضران در این جلسات همچنین به تحولات عمده ورزش سعودی از سطح محلی به جهانی و چالش‌های فناوری و تبلیغات در صنعت سرگرمی پرداختند.


جشنواره زمستان طنطوره با زیبایی جادویی و جاذبه های العلا آغاز شد



 
گوشته ای از جشنواره سابق زمستان طنطوره (الشرق الاوسط)
  گوشته ای از جشنواره سابق زمستان طنطوره (الشرق الاوسط)
TT

جشنواره زمستان طنطوره با زیبایی جادویی و جاذبه های العلا آغاز شد



 
گوشته ای از جشنواره سابق زمستان طنطوره (الشرق الاوسط)
  گوشته ای از جشنواره سابق زمستان طنطوره (الشرق الاوسط)

پنجمین جشنواره زمستانی طنطوره روز پنجشنبه (۲۱ دسامبر) با برنامه های متنوع و بی سابقه آغاز شد. العلا و جاذبه هایش سوژه اصلی دوره کنونی این فستیوال است.
جشنواره زمستان طنطوره که طولانی ترین جشنواره فرهنگی و تفریحی در منطقه است میزبان علاقمندان به تفریح و سرگرمی در ۶ هفته است تا از رویدادها و نمایش ها و برنامه های منحصربه فرد طنطوره از ۲۱ دسامبر تا ۲۷ ژانویه لذت ببرند.

عکس آرشیوی از جشنواره زمستان طنطوره (الشرق الاوسط)

این فستیوال تفریحی با مجموعه ای از تفریحات بین المللی و برنامه های آخر هفته خلاقانه و فعالیت های فرهنگی جذاب برگزار می شود و بازدید کنندگان و مهمانان از یک فرصت فوق العاده برای لذت بردن از دنیای موسیقی و هنر و ورزش و فشن در محیط طبیعی و زیبای العلا برخوردارند.
رامی المعلم معاون رئیس بخش مدیریت و بازاریابی مقاصد گردشگری در کمیسیون سلطنتی استان العلا گفت «در نظر داریم این دوره بهترین دوره جشنواره زمستان طنطوره باشد و با برنامه های نوآورانه و تفریحات بی مانند می خواهیم یک تجربه بی مانند به بازدید کنندگان ارایه دهیم تا بهترین لحظات را در العلا سپری کنند. برنامه های این دوره عمدتا روی سال شعر عربی تمرکز دارد».
المعلم افزود «هر دوره از جشنواره زمستان طنطوره با دوره های قبلی تفاوت دارد و سوپرایزها و ماجراجویی هایی بیشتری به همراه دارد. همواره برای اضافه کردن برنامه های نوآوارانه در این فستیوال تلاش می کنیم تا مهمانان یک تجربه بی نظیر و فراموش نشدنی داشته باشند».

عکس آرشیوی از جشنواره زمستان طنطوره (الشرق الاوسط)

جشنواره زمستان طنطوره امسال رویداد مهم بزرگداشت میراث و تاریخ پربار زبان عربی در العلا را نیز دارد که از پنجشنبه ۲۱ دسامبر تا ۲۱ ژانویه خواهد بود. بازدید کنندگان از العلا می توانند در این مدت با جنبه های گوناگون زبان عربی و تاثیر زبان عربی بر هنر و ادبیات و موسیقی و جامعه از طریق کارگاه ها و نمایشگاه ها و میزگردها و نمایش های لایو آشنا شوند.
معرفی سرگذشت شاعران در روزهای پنجشنبه و جمعه یکی از همین برنامه هاست که با همکاری وزرات فرهنگ سعودی در قالب سال شعر عربی ۲۰۲۳ برگزار می شود. بیش از ۳۰ هنرمند به نمایش های زنده سرگذشت و میراث پربار ۱۴ شاعر پرآوازه عرب می پردازند. این نمایش های جذاب متناسب با رده های مختلف سنی و سلایق گوناگون هستند و روح شعر عربی را به مرکز شهر قدیمی العلا می برند.
نمایشنامه موزیکال جمیل و بثینه در مرایا ۲۲ دسامبر برگزار و با آهنگ اختصاصی زینه عماد خواننده با استعداد سعودی و با الهام از العلا آغاز می شود. این آهنگ را فهد المساعد شاعر سعودی سرشناس برای این نمایشنامه و عشق جمیل و بثینه نوشته است که رویدادهایش در العلا در زمان قدیم رخ می دهند.

زینه عماد در جشنواره زمستان طنطوره (الشرق الاوسط)

برنامه های تفریحی دیگری در قالب جشن طنطوره و کنسرت آهنگ های کلاسیک در هگرا با نور شمع و کنسرت ارکستر ملی سوئیس در تالار مرایا و غیره برای بازدید کنندگان و مهمانان در العلا تدارک دیده شده است.


سعودی، کارکنان رسانه‌ها را به ثبت‌نام حرفه‌ای ملزم کرد



هدف ثبت‌نام حرفه‌ای حفظ حقوق فعالان رسانه‌ای و مستندسازی داده‌های شاغلین آن است (واس)
هدف ثبت‌نام حرفه‌ای حفظ حقوق فعالان رسانه‌ای و مستندسازی داده‌های شاغلین آن است (واس)
TT

سعودی، کارکنان رسانه‌ها را به ثبت‌نام حرفه‌ای ملزم کرد



هدف ثبت‌نام حرفه‌ای حفظ حقوق فعالان رسانه‌ای و مستندسازی داده‌های شاغلین آن است (واس)
هدف ثبت‌نام حرفه‌ای حفظ حقوق فعالان رسانه‌ای و مستندسازی داده‌های شاغلین آن است (واس)

سازمان تنظیم مقررات رسانه‌ای پادشاهی عربی سعودی، روز دوشنبه، مرحله دوم «ثبت نام حرفه ای برای کارکنان رسانه» را به منظور اجباری شدن برای همه کارکنان این حوزه آغاز کرد و از آنها خواست تا قبل از پایان نیمه اول سال 2024 آن را انجام دهند.
این نهاد اعلام کرد که هدف از ثبت نام حرفه ای حفظ حقوق حرفه رسانه، مستندسازی داده های شاغلین آن و بهره مندی از مزایای دیگر از جمله اولویت در حضور در رویدادهای تخصصی، کارگاه ها و سمینارها است.
طبق این گزارش، این ثبت نام شامل بیش از 50 حرفه در زمینه های رسانه ای است که از طریق پلت فرم «اعلام» انجام می شود.
سلمان الدوسری، وزیر اطلاع رسانی سعودی، از طریق حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «X» به نوبه خود گفت که این پروژه با هدف حفظ حقوق اهالی رسانه و تنظیم و حفاظت از این حرفه انجام می شود.
وی بر توسعه مستمر این حرفه تاکید کرد.
به نوبه خود، عمر ابوبکر، مشاور امور نظارتی سازمان تنظیم مقررات رسانه‌ای، توضیح داد که این گام با هدف اطلاع دادن به شاغلین در مورد این حرفه از آخرین مقررات و قوانین، و اولویت دادن به آنها برای حضور در رویدادها و دسترسی به منابع اطلاعاتی است.
وی در گفت و گو با شبکه الاخباریه از همه اصحاب رسانه خواست تا قبل از نیمه اول سال ۲۰۲۴ ثبت نام کنند و تاکید کرد که در صورت عدم اقدام، انجام این مشاغل تخلفی خواهد بود که مستلزم مجازات است.
تعداد اهالی رسانه که از ثبت نام حرفه ای در مرحله اول بهره مند می شوند از زمان راه اندازی این پروژه در سال 2020 از 5500 فعال رسانه ای فراتر رفته است.
بر اساس آمار این نهاد، 1044 سردبیر روزنامه، 884 عکاس، 860 روزنامه‌نگار و 371 نویسنده و همچنین 2408 نفر در سایر مشاغل ثبت نام کرده‌اند.