چشم‌انداز استراتژیک توسعه العلا رونمایی شد؛ مشارکت ۳۲ میلیارد دلاری در اقتصاد سعودی

از سوی شاهزاده محمد بن سلمان، با هدف ۳۸ هزار فرصت شغلی راه اندازی شده‌است

چشم‌انداز استراتژیک توسعه العلا رونمایی شد؛ مشارکت ۳۲ میلیارد دلاری در اقتصاد سعودی
TT

چشم‌انداز استراتژیک توسعه العلا رونمایی شد؛ مشارکت ۳۲ میلیارد دلاری در اقتصاد سعودی

چشم‌انداز استراتژیک توسعه العلا رونمایی شد؛ مشارکت ۳۲ میلیارد دلاری در اقتصاد سعودی

شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز ولیعهد سعودی از ماکت طرح «سفر در زمان» با هدف احیا و بازسازی مسئولانه و پایدار منطقه اصلی باستان‌شناسی در العلا در شمال غربی سعودی رونمایی کرد.
این پروژه یک نقطه عطف مهم در برنامه توسعه العلا و تبدیل آن به یک مقصد جهانی پیشگام برای هنر، میراث، فرهنگ و طبیعت در راستای دستیابی به اهداف «چشم‌انداز ۲۰۳۰» محسوب می‌شود.
این طرح که تحت رهبری ولیعهد و پیگیری‌های شاهزاده بدر بن عبدالله بن فرحان رئیس کل هیئت سلطنتی استان العلا انجام می‌شود، شامل ۳ مرحله اصلی است؛ مرحله اولیه آندر پایان سال ۲۰۲۳ عملی می‌شود و در سال ۲۰۳۵ تکمیل می‌شود.
این طرح بخشی از یک برنامه توسعه جامع برای العلا است که تحت نظارت هیئت سلطنتی استان قرار دارد، که هدف آن فراهم کردن ۳۸ هزار فرصت شغلی جدید، کمک ۱۲۰ میلیارد ریالی (۳۲ میلیارد دلار) به تولید ناخالص داخلی پادشاهی است، پذیرش سالانه دو میلیون بازدیدکننده، و ترویج و گسترش کشاورزی، هنر و فرهنگ را به عنوان بخش‌های عمده اقتصادی است.
علاوه بر این، تقویت بخش گردشگری و فراهم آوردن فرصت‌های آینده دار برای تشویق مشارکت و سرمایه‌گذاری در «العلا» از دیگر اهداف این طرح است. هیئت العلا و شرکای آن قصد دارند تا سال ۲۰۳۵ بیش از ۹ هزار اتاق هتل تأسیس کنند.
این طرح با سرمایه‌گذاری در میراث، فرهنگ، طبیعت و زمین‌شناسی منطقه، یک نقشه تاریخی ویژه از تمدن‌هایی را ارائه می‌کند که در بیش از ۷ هزار سال از تاریخ بشریت در مناطق مختلف العلا ساکن شده‌اند.
این طرح شامل ایجاد ۵ مرکز به طول ۲۰ کیلومتر در مرکز العلا می‌شود که از طریق ایجاد ایستگاه‌های الهام بخش به «سفر در زمان» می‌پردازد.
این مراکز پنجگانه، یک نقطه عطف فرهنگی خواهد بود و منحصراً منعکس کننده طبیعت و پستی و بلندی‌های زمین این منطقه جغرافیایی است و تجربه بی نظیری را برای بازدیدکنندگان از تاریخ باستانی منطقه فراهم می‌کند.
در این چارچوب، ۱۵ تأسیسات فرهنگی جدید، از جمله موزه‌ها، گالری‌ها و جاذبه‌های گردشگری، به عنوان نشانه‌های اصلی هر مرکز، با اضافه شدن بیش از ۵ هزار اتاق برای اسکان و زندگی، ایجاد می‌شود.
قطار گردشگری العلا با شناسایی وضعیت العلا به عنوان یک تقاطع و مرکز ارتباطی برای شمال غربی سعودی، فرودگاه بین‌المللی را با این پنج مرکز متصل می‌کند.
این طرح شامل تأسیس کالج پادشاهی‌ها، به عنوان یک مرکز جهانی برای مطالعات تمدن‌هایی است که بیش از ۷ هزار سال از تاریخ بشر در شمال غربی شبه جزیره عرب ساکن بوده‌اند، از جمله پادشاهی‌های باستانی دادان، لحیان و انباط در شهر باستانی الحجر که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارند.
طرح «سفر در زمان» یک سرمایه‌گذاری ملی در جامعه العلا از طریق تعهد هیئت استان برای حمایت و امکان مشارکت دادن جامعه محلی است، به طوری که شامل ارائه خدمات اجتماعی، امکانات جدید، فضاهای عمومی و طیف وسیعی از امکانات فرهنگی و آموزشی می‌شود.
این امر موجب دستیابی به اقتصاد فرهنگی العلا، بهبود سبک زندگی فرد و خانواده، و افزایش تعلق در بین مردم و ساکنان العلا خواهد شد. این طرح همچنین به احیای مناطق فرهنگی و توسعه پایدار جامعه کشاورزی کمک خواهد کرد.
سعودی از طریق این طرح تعهد خود برای حفظ میراث جهانی بار دیگر تأکید می‌کند، همچنین مطالعات علمی گسترده در مورد الگوهای انسانی و توسعه زیست‌محیطی و زمین‌شناسی در العلا را در طراحی این پروژه مد نظر قرار داده‌است.
این طرح، تحت نظارت تیمی از متخصصان سعودی و بین‌المللی طی یک دوره سه ساله انجام شد و هدف آن دستیابی به مفهوم همزیستی با طبیعت و تکریم میراث فرهنگی و تاریخی این استان است.
پروژه «کالج پادشاهی‌ها» و «بازسازی و مرمت منطقه فرهنگی العلا» نشان دهنده تعهد سعودی در ارائه نمونه ای برای حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی جهان است، به طوری که در آن به سیاست‌های مستحکم برای توسعه مناطق طبیعی، تولید پایدار کشاورزی و بهبود مدیریت آب تکیه زده‌است.
اضافه بر ترویج اصول اقتصاد دورانی در این طرح، ۸۰ درصد از مساحت العلا به عنوان ذخایر طبیعی برای احیای گیاهان و بازیابی سیستم‌های طبیعی از جمله حفظ و اسکان مجدد حیوانات وحشی و حفاظت از زیستگاه‌های طبیعی آنها اختصاص خواهد یافت.
همگام با ابتکار «سعودی سبز»، برنامه توسعه العلا از طریق اجرای پروژه واحه‌های فرهنگی در طرح «سفر در زمان» و ایجاد ۱۰ میلیون متر مربع فضای سبز، به استراتژی بازسازی و احیای واحه‌ها (زمین‌های سرسبز و آباد در بیابان‌های شن زار) متکی است.
این روش به افزایش پوشش گیاهی طبیعی کمک می‌کند، ایمنی محیط محلی را افزایش می‌دهد و کاملاً مطابق با آرمان پادشاهی جهت کاهش ۶۰ درصدی انتشار کربن، کاشت ۱۰ میلیون درخت و افزایش ۱۲ برابری مناطق سبز در سال‌های آینده است.



عراق از تصمیمِ طبقه‌بندی «حوثی‌ها» و «حزب‌الله» لبنان به‌عنوان دو گروه تروریستی عقب‌نشینی کرد

حامیان «حزب‌الله» لبنان پرچم‌های این حزب را در بیروت در دست دارند (رویترز)
حامیان «حزب‌الله» لبنان پرچم‌های این حزب را در بیروت در دست دارند (رویترز)
TT

عراق از تصمیمِ طبقه‌بندی «حوثی‌ها» و «حزب‌الله» لبنان به‌عنوان دو گروه تروریستی عقب‌نشینی کرد

حامیان «حزب‌الله» لبنان پرچم‌های این حزب را در بیروت در دست دارند (رویترز)
حامیان «حزب‌الله» لبنان پرچم‌های این حزب را در بیروت در دست دارند (رویترز)

عراق پس از آن‌که روزنامهٔ رسمی این کشور فهرستی را منتشر کرد که در آن «حوثی‌های» یمن و «حزب‌الله» لبنان در شمار گروه‌های تروریستی گنجانده شده بودند، از این طبقه‌بندی عقب‌نشینی کرد.
یک کمیتهٔ دولتی عراقی اعلام کرد فهرستی که منتشر شده، نسخهٔ ویرایش‌نشدهٔ گروه‌های تروریستی بوده و این کمیته در حال اصلاح خطا است. کمیته افزود که فهرست مورد نظر، تنها مربوط به نهادها و افرادی بوده که با دو گروه «القاعده» و «داعش» مرتبط‌اند.
و پیش از این عقب‌نشینی، ساعاتی پیش عراق «حوثی‌ها» و «حزب‌الله» لبنان را روز پنج‌شنبه در فهرست تروریسم قرار داده بود.
روزنامهٔ رسمی اعلام کرده بود که یک کمیتهٔ دولتی تصمیم گرفته است اموال اشخاص و نهادهای مرتبط با «حوثی‌ها» و «حزب‌الله» را مسدود کند.
عراق همچنین بیش از ۱۰۰ نهاد و شخصیت را در سراسر جهان در فهرست تروریسم قرار داده است.
این کمیتهٔ دولتی اشاره کرد که برخی از افرادی که در فهرست تروریسم قرار گرفته‌اند، طبق قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد تحت تحریم هستند.

روزنامهٔ رسمی همچنین اعلام کرد که «به‌روزرسانی فهرست تروریسم بر اساس تصمیمات رسمی صادرشده از سوی کمیتهٔ مسدودسازی اموال انجام می‌شود؛ تصمیماتی که به تعیین نهادها و افرادی مربوط است که مشمول اقدامات مقابله با تروریسم و تأمین مالی آن هستند».
این تصمیم یک روز پس از آن صادر شد که مایکل ریغاس، معاون وزیر خارجهٔ آمریکا، از کسانی که آنها را «شریکان عراقی» توصیف کرد، خواست تا «میلیشیاهای ایرانی را مهار کنند و مانع تهدید آنها علیه عراقی‌ها و آمریکایی‌ها شوند».
حسین مؤنس، رئیس جنبش «حقوق» وابسته به «کتائب حزب‌الله»، روز پنج‌شنبه در واکنش به این تصمیم به دولت عراق حمله کرد و آن را «متزلزل، وابسته و بی‌کرامت» توصیف کرد.

و به‌احتمال زیاد این اقدام با استقبال واشنگتن روبه‌رو خواهد شد؛ واشنگتنی که در پی کاهش نفوذ ایران در عراق و دیگر کشورهای خاورمیانه است؛ کشورهایی که در آنها متحدانی برای تهران وجود دارد.
ایران، که عراق را همسایه و هم‌پیمان خود می‌داند، این کشور را عنصری حیاتی برای تداوم مقاومت اقتصادش در برابر تحریم‌ها تلقی می‌کند. اما بغداد، که شریک هر دو طرفِ ایالات متحده و ایران است، نگران آن است که در تیررس سیاست فشار دولت رئیس‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، علیه تهران قرار گیرد.
ایران از طریق گروه‌های مسلح شیعهٔ قدرتمند و احزاب سیاسیِ مورد حمایت خود در بغداد، از نفوذی گستردهٔ نظامی، سیاسی و اقتصادی در عراق برخوردار است. اما افزایش فشارهای آمریکا طی سال گذشته در زمانی روی می‌دهد که ایران به‌دلیل حملات اسرائیل علیه «حزب‌الله» لبنان و «جنبش مقاومت اسلامی فلسطین» (حماس)، که متحدان تهران به‌شمار می‌روند، تضعیف شده است.


ولیعهد سعودی و نخست‌وزیر ایتالیا آخرین تحولات بین‌المللی را بررسی کردند

ولیعهد سعودی در دیدار با نخست‌وزیر ایتالیا در منامه، چهارشنبه (واس)
ولیعهد سعودی در دیدار با نخست‌وزیر ایتالیا در منامه، چهارشنبه (واس)
TT

ولیعهد سعودی و نخست‌وزیر ایتالیا آخرین تحولات بین‌المللی را بررسی کردند

ولیعهد سعودی در دیدار با نخست‌وزیر ایتالیا در منامه، چهارشنبه (واس)
ولیعهد سعودی در دیدار با نخست‌وزیر ایتالیا در منامه، چهارشنبه (واس)

شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز، ولیعهد و رئیس شورای وزرای پادشاهی عربی سعودی، چهارشنبه با جورجیا میلونی، نخست‌وزیر ایتالیا، آخرین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی و تلاش‌های مربوط به آن را مورد بررسی قرار داد.

این دیدار در منامه، پایتخت بحرین، و در حاشیه چهل‌وششمین نشست شورای عالی شورای همکاری کشورهای خلیج برگزار شد. دو طرف درباره جنبه‌های مختلف همکاری مشترک میان دو کشور و راه‌های توسعه آن در چند حوزه گفت‌وگو کردند.

رایزنی‌های ولیعهد سعودی و نخست‌وزیر ایتالیا درباره جنبه‌های همکاری و راه‌های توسعه آن در چند حوزه (واس)

در این دیدار از سوی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و رئیس شورای وزرای سعودی، شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی، شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع، شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه، دکتر مساعد العیبان، وزیر دولت و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی و خالد الفالح، وزیر سرمایه‌گذاری حضور داشتند.


فشار آمریکا، سردرگمی «چارچوب هماهنگی» عراق را افزایش داد

رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در عکس یادگاری حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ، ۱۳ اکتبر ۲۰۲۵ (رسانه دولتی)
رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در عکس یادگاری حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ، ۱۳ اکتبر ۲۰۲۵ (رسانه دولتی)
TT

فشار آمریکا، سردرگمی «چارچوب هماهنگی» عراق را افزایش داد

رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در عکس یادگاری حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ، ۱۳ اکتبر ۲۰۲۵ (رسانه دولتی)
رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در عکس یادگاری حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ، ۱۳ اکتبر ۲۰۲۵ (رسانه دولتی)

منابع عراقی می‌گویند مرجعیت دینی در نجف در هیچ اقدامی برای تعیین نهایی نامزد نخست‌وزیری نقش ندارد، در حالی که «چارچوب هماهنگی» به دلیل آنچه فشارهای مستمر آمریکا خوانده شده، در برنامه‌های خود درباره آینده روابط بغداد و واشنگتن دچار سردرگمی شده است.

پس از برگزاری چند جلسه برای انتخاب نامزد پست اجرایی، آخرین جلسه روز دوشنبه برگزار شد. در این نشست، «چارچوب هماهنگی» نتایج دو کمیته خود را بررسی کرد: یکی برای دیدار با نامزدها و دیگری برای بررسی مکانیزم انتخاب نامزد نهایی توسط رهبران چارچوب، اما میان طرف‌های این چارچوب توافقی حاصل نشد.

رسانه‌های نزدیک به «چارچوب هماهنگی» گزارش دادند که دلیل مراجعه به مرجعیت علی‌ سیستانی در نجف، ناتوانی رهبران این چارچوب در انتخاب نامزد مشخص به دلیل اختلافات عمیق سیاسی میان آنها بوده است.

رهبران «چارچوب هماهنگی» پس از اعلام خود به‌عنوان بزرگ‌ترین فراکسیون پارلمان عراق (واع)

موضع نجف

گزارش‌ها حاکی است مرجعیت دینی نجف از دخالت در انتخاب نامزد خودداری کرده است، اما تحلیلگران می‌گویند درخواست نظر از مرجعیت، بازتاب ناتوانی نیروهای برنده انتخابات در تصمیم‌گیری میان نامزدهای غیررسمی است.

رسانه‌های محلی ده‌ها نامزد را فاش کرده‌اند و از نوسانات شدید در فهرست نامزدهای پیشنهادی خبر می‌دهند؛ گاهی فهرست کوتاه شامل پنج نفر و گاهی شامل ده‌ها شخصیت شیعی است.

عباس راضی، دبیرکل چارچوب هماهنگی، پیش‌تر گفته بود که «نامزدها محدود به شخصیت‌های رهبری هستند» و ائتلاف از افراد مشخصی خواسته تا برای این پست اعلام آمادگی کنند.

طالب محمد کریم، پژوهشگر مسائل سیاسی، به «الشرق الأوسط» گفت: «وضعیت پیچیده و بی‌سابقه است و نیازمند رویکرد جدیدی برای تسریع در تشکیل دولت آینده است؛ معیار اصلی حفظ منافع مالی و سیاسی عراق است، نه منافع جناحی».

او افزود: «لازم است تفاهم‌های آرام با آمریکا و پایتخت‌های منطقه‌ای برقرار شود تا دولت آینده متعهد شود از خاک عراق برای مناقشات دیگران استفاده نکند و با طرحی عملی، سلاح‌ها کنترل و منافع مشترک حفظ شود».

ائتلاف «عمران و توسعه» بیشترین کرسی‌ها را در مقایسه با احزاب «چارچوب هماهنگی» کسب کرده است (ایکس)

ترامپ و السودانی

اختلاف درباره نامزد مورد نظر «چارچوب هماهنگی» پس از اظهارات جنجالی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، افزایش یافت. او گفته بود: «عراق پس از حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، کشور دوست آمریکا شد» و فاش کرد که نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، برای دریافت جایزه صلح نوبل به او رأی داده است.

این اظهارات در محافل شیعی بغداد بحث‌برانگیز شد، به ویژه که بسیاری ترامپ را رئیس آمریکایی می‌دانند که دستور ترور قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، را در ژانویه ۲۰۲۲ صادر کرد.

السودانی در پلتفرم «ایکس» چهارشنبه نوشت: «همیشه سعی کرده‌ام روابطی بسازم که به کشور خدمت کند. از همان ابتدا دریافتم که دوستی، نه خصومت، ثبات و پیشرفت کشور را تضمین می‌کند».

انتظار سافایا

در این وضعیت پیچیده، رهبران چارچوب هماهنگی منتظر رسیدن نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا، ماراک سافایا، به عراق هستند. او پیام‌های هشداردهنده‌ای به برخی نیروهای چارچوب هماهنگی داده است، به ویژه کسانی که هنوز جناح‌های مسلح دارند و تحت تحریم‌های آمریکا هستند.

پیش‌تر، تام باراک، نماینده آمریکا در لبنان و سوریه، به طور کوتاه به بغداد سفر کرده بود و طبق منابع مطلع، پیام‌های مهمی درباره مسائل داخلی و منطقه‌ای منتقل کرد.

منابع به «الشرق الأوسط» گفتند که سه موضوع اصلی توسط باراک با السودانی مطرح شده است: اقدامات آمریکا برای خلع سلاح حزب‌الله، اهمیت کنترل مرزهای عراق و سوریه و جلوگیری از ورود شخصیت‌های وابسته به گروه‌های مسلح به دولت آینده عراق.

در همین راستا، مذاکراتی نیز میان فؤاد حسین، معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه عراق، با مایکل ریگاس، معاون وزیر خارجه آمریکا، انجام شد. سفارت آمریکا در بغداد با انتشار دوباره بیانیه مشترک وزارت خارجه عراق، تأکید کرد که «آمریکا به صراحت بر خلع سلاح میلیشیاهای تحت حمایت ایران که به حاکمیت عراق ضربه می‌زنند، تهدیدی برای آمریکایی‌ها و عراقی‌ها هستند و منابع عراق را به نفع ایران می‌برند، ادامه خواهد داد».