دستور ولیعهد سعودی برای افزایش پروژه‌های مسکن در شمال ریاض

اختصاص ۲۰ میلیون متر مربع برای ساخت ۵۳ هزار واحد مسکونی جدید

 شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز ولیعهد سعودی (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز ولیعهد سعودی (واس)
TT

دستور ولیعهد سعودی برای افزایش پروژه‌های مسکن در شمال ریاض

 شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز ولیعهد سعودی (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز ولیعهد سعودی (واس)

شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز ولیعهد، معاون رئیس شورای وزیران و وزیر دفاع سعودی، با تخصیص زمین‌های مسکونی جدید به مساحت ۲۰ میلیون متر مربع در شمال شهر ریاض و انتقال مالکیت کامل آنها به وزارت شهرداری، دهیاری و مسکن موافقت کرد.
این در اقدام در راستای اهتمام وی به بخش مسکن صورت می‌گیرد و به افزایش ثبات خانواده‌ها و افزایش درصد مالکیت مسکن کمک می‌کند.
این تخصیص با هدف دو برابر کردن مساحت حومه مسکونی الجوان از ۱۰ میلیون متر مربع به ۳۰ میلیون متر مربع و ساخت واحدهای مسکونی تا ۵۳ هزار واحد از طریق پروژه‌ها، امکانات و خدمات یکپارچه، با مشارکت بخش خصوصی انجام می‌شود.
پیش از این، از ساخت ۲۰ هزار واحد مسکونی خبر داده شده‌است.
این بخشنامه در راستای حمایت مداوم و اهتمام گسترده ولیعهد سعودی به بخش مسکن است که به افزایش درصد خانه اولی‌ها از ۴۷ درصد به ۶۰ درصد در مدت چهار سال تا سال ۲۰۲۰ کمک کرده‌است.
یکی از برنامه‌های «چشم‌انداز سعودی ۲۰۳۰» تحقق رکورد ۷۰ درصدی میزان مالکیت مسکن است.
از آنجا که انتظار می‌رود این گام خانواده‌های سعودی بیشتری را قادر به داشتن خانه سازد، فرصت‌های سرمایه‌گذاری بیشتر برای افزایش مشارکت بخش خصوصی فراهم کند.
 همچنین رشد شهر ریاض و هدف آن برای رسیدن به یکی از ۱۰ شهر بزرگ اقتصادی جهان و افزایش جمعیت آن بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون نفر تا سال ۲۰۳۰ را محقق می‌سازد.
از سوی دیگر، ماجد الحقیل وزیر شهرداری، امور دهیاری و مسکن سعودی، از اهتمام وافر رهبری فرزانه به بخش مسکن و تأکید آن بر استفاده از همه تلاش‌ها برای حمایت از مالکیت شهروندان بر مسکن و افزایش درصد مالکیت خانه‌های اولی‌ها قدردانی کرد.
الحقیل افزود که تمام نتایج مثبت به دست آمده در نتیجه حمایت‌های ولیعهد از توسعه این بخش صورت گرفته‌است، علاوه بر این، بخش مسکن بیش از ۱۱۵ میلیارد ریال به تولید ناخالص داخلی ارائه می‌دهد و ۴۰ هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد می‌کند.
 شهر ریاض تقریباً ۵۰ درصد اقتصاد غیرنفتی در سعودی را شکل می‌دهد و هزینه توسعه زیرساخت‌ها و توسعه املاک و مستغلات ۲۹ درصد کمتر از شهرهای دیگر است که به تسریع تزریق پروژه‌های توسعه ای در بخش‌ها و زمینه‌های مختلف آن از جمله بخش مسکن کمک می‌کند.
ریاض، طی دو سال گذشته شاهد رشد سریع در سطح بخش مسکن بوده‌است که به‌طور نمونه پروژه‌های مختلف مسکن، از جمله بیش از ۲۰ پروژه یکپارچه تحت حمایت دولت در آن در نظر گرفته شده‌است.



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.