کشورهای خلیج خواستار کنترل رفتار تهران شدند

«همکاری خلیج» خواستار تسریع در اجرای مصوبات العلا شد *شورای همکاری خواستار گنجاندن برنامه موشکی ایران در مذاکرات وین شد

کشورهای خلیج خواستار کنترل رفتار تهران شدند
TT

کشورهای خلیج خواستار کنترل رفتار تهران شدند

کشورهای خلیج خواستار کنترل رفتار تهران شدند

عبداللطیف الزیانی وزیر امور خارجه بحرین گفت، در این منطقه حساس، کشورهای خلیج باید هوشیار، محتاط و برای حفظ منافع خود و محافظت از دستاوردهای شهروندانشان بیدار باشند.
الزیانی تأکید کرد که چالش‌های پیش روی منطقه سایه ای را بر روند همکاری ایجاد کرده و برای حفظ منافع والا و محافظت از دستاوردهای شهروندان خود نیاز به هوشیاری، احتیاط و سختکوشی دارد.
وی اضافه کرد که شورای همکاری خلیج یک نهاد جاافتاده و پیش رو است که از قامت منطقه ای و بین‌المللی بسیار خوبی برخوردار است و به دنبال ارتقای صلح و امنیت جهانی است.
عبداللطیف الزیانی در حاشیه جلسه وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری که دیروز در مقر دبیرخانه عمومی شورای همکاری در ریاض برگزار شد، افزود: «ما باید پیشرفت شورای همکاری را با توجه به فضای منطقه ای تقویت کنیم؛ منطقه ای که جاه طلبی‌های خود را پنهان نمی‌کند و برای ما خواستار خیر، امنیت و صلح نیست».
وزیر امور خارجه بحرین با اشاره به اینکه اجلاس العلا، با تصمیمات و نتایج مثبت، گام مهمی در مسیر همبستگی و همکاری خلیج بوده‌است، خواستار ابتکار عمل و اجرای سریع توافقات شده‌است.
الزیانی تأکید کرد که «تروریسم یک آفت و سلاح خطرناکی است که توسط کشورها و سازمان‌هایی که از موقعیت ناآرام سوءاستفاده می‌کنند تأمین مالی می‌شود و این امر ما را ملزم می‌سازد تا با همکاری جامعه بین‌المللی برای مبارزه با سازمان‌های تروریستی و تعقیب عناصر آنها تلاش خود را ادامه دهیم». این مقام بحرینی همچنین خواستار مقابله با دخالت خارجی در امور کشورهای عربی شد.
از سوی دیگر، نایف الحجرف دبیرکل شورای همکاری خلیج گفت که شورای وزیران بر مواضع قاطع شورای همکاری خلیج در قبال تروریسم، رد انواع خشونت و افراط گرایی و ادامه همکاری با جامعه جهانی برای خشک کردن منابع مالی آن تأکید کرد.
وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج در بیانیه پایانی نشست روز چهارشنبه خود در ریاض اظهار داشتند که حملات موشکی و پهپادهای بمب‌گذاری شده توسط شبه نظامیان حوثی مورد حمایت ایران برای هدف قرار دادن غیرنظامیان، مناطق مسکونی و تأسیسات نفتی در سعودی و ارسال قایق‌های بمب‌گذاری شده، تهدیدی برای امنیت منطقه ای و تجارت جهانی در دریای سرخ است.
آنها اظهار کردند که کشورهای شورای همکاری خلیج با سعودی متحد هستند و از تمام اقدامات لازم برای محافظت از منافع و امنیت آن حمایت می‌کنند.
در این جلسه از جامعه جهانی خواسته شد تا مسئولیت‌های خود را در قبال اقدامات تروریستی حوثی‌ها و طرف‌های حامی آنها به عهده بگیرد.
آنها همچنین ادامه حمایت ایران از گروه‌های تروریستی و شبه نظامیان فرقه ای در عراق، یمن و سایر مناطق را محکوم کردند.
وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج در این جلسه بار دیگر ادامه اشغال جزایر سه‌گانه توسط ایران را محکوم و بر حمایت از حاکمیت امارات بر جزایر خود تأکید کردند.
این شورا همچنین اعلام کرد، موضع شورا در قبال مسئله فلسطین به عنوان مسئله اول عرب‌ها ثابت است. در بیانیه شورا ادامه حملات اسرائیل به ملت فلسطین که تهدیدکننده امنیت منطقه است، محکوم شد.
شورای همکاری خلیج در این باره همچنین از توافق آتش‌بس در غزه استقبال و بر اهمیت تداوم پایان خشونت علیه ملت فلسطین تأکید کرد.
در این بیانیه، بر ضرورت پایبندی ایران به قوانین بین‌المللی و اصل حسن همجواری و احترام به حاکمیت کشورها و عدم به‌کارگیری خشونت و رد فرقه گرایی تأکید شده‌است.
وزیران خارجه کشورهای عضو شورا در ادامه گفتند که مذاکرات وین باید فعالیت‌های منطقه‌ای ایران و برنامه موشک‌های بالستیک این کشور و نیز حمایت از تروریسم را شامل شود.
آنها با بیان اینکه توافق هسته‌ای ایران و ناامنی و بی‌ثباتی در کشورهای شورای همکاری خلیج به هم مرتبط هستند، خواهان پرداختن به دغدغه‌های آنها در مذاکرات وین شدند.
شورای همکاری خلیج، از آمادگی خود برای همکاری جدی و مؤثر با پرونده ایران برای کمک به دستیابی به اهداف و منافع مشترک، در چارچوب حاکمیت و مشروعیت بین‌المللی برای افزایش امنیت منطقه ای خبر داد.
استقبال از ابتکار سعودی برای پایان بحران یمن و آتش‌بس طرف‌های درگیر برای بازگشت به مذاکرات از جمله محورهای دیگر بیانیه پایانی نشست شورای همکاری خلیج بود.
این بیانیه ضمن اعلام حمایت از تلاش‌های بین‌المللی و سازمان ملل برای دستیابی به حل سیاسی بحران یمن، حملات حوثی‌ها در مأرب را محکوم کرد.
وزیران خارجه شورای همکاری در ادامه حوثی‌ها را تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان دانستند و از جامعه جهانی خواستند تلاش‌هایش را برای ممانعت از دستیابی حوثی‌ها به سلاح ادامه دهد.



غزهٔ غرق در باران، دو ماه از آتش‌بس شکننده را پشت سر می‌گذارد

مادری فلسطینی، دیروز در بیمارستان ناصر در خان‌یونس، پس از مرگ دختر شیرخوارش بر اثر سرما بر او شیون می‌کند (رويترز)
مادری فلسطینی، دیروز در بیمارستان ناصر در خان‌یونس، پس از مرگ دختر شیرخوارش بر اثر سرما بر او شیون می‌کند (رويترز)
TT

غزهٔ غرق در باران، دو ماه از آتش‌بس شکننده را پشت سر می‌گذارد

مادری فلسطینی، دیروز در بیمارستان ناصر در خان‌یونس، پس از مرگ دختر شیرخوارش بر اثر سرما بر او شیون می‌کند (رويترز)
مادری فلسطینی، دیروز در بیمارستان ناصر در خان‌یونس، پس از مرگ دختر شیرخوارش بر اثر سرما بر او شیون می‌کند (رويترز)

روز گذشته، نوار غزه وارد ماه سوم آتش‌بس شکننده‌ای شد که برای توقف درگیری میان اسرائیل و «حماس» از اکتبر گذشته آغاز شده بود. ساکنان آسیب‌دیده غزه دو ماهی را پشت سر گذاشته‌اند که با نقض‌های مکرر اسرائیل و رنج ناشی از کمبود کمک‌ها همراه بوده است.
هوای بد و موج باران‌های سنگینی که بر این منطقه می‌بارد، بار دیگر نیاز به تسریع ورود مواد لازم برای مقابله با شرایط سخت جوی را افزایش داده است؛ شرایطی که به مرگ یک نوزاد بر اثر سرما انجامید.
آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی «آنروا» توضیح داد که رنجِ فزایندهٔ ناشی از باران‌ها «با ورود بدون مانع کمک‌های بشردوستانه، از جمله تدارکات پزشکی و وسایل مناسب سرپناه، قابل پیشگیری است».
در همین حال، ایتمار بن گویر، وزیر امنیت ملی دست‌راستی افراطی اسرائیل، روز گذشته تهدید کرد که قبر رهبر تاریخی، عزالدین قسام، را که در داخل سرزمین‌های تحت کنترل اسرائیل قرار دارد و شاخهٔ نظامی «حماس» نام او را بر خود دارد، از میان برخواهد داشت.
بن‌گفیر ویدئویی منتشر کرد که در آن در کنار نیروهای امنیتی و یک جرثقیل دیده می‌شود که در حال برچیدن چادری بودند که برای نماز خواندن در کنار قبر قسام ــ که زادهٔ سوریه است ــ برپا شده بود.
«حماس» تأکید کرد که اقدام وزیر امنیت «تجاوزی بی‌سابقه به حرمت‌ها و نقض مقدسات» است.


عراق از تصمیمِ طبقه‌بندی «حوثی‌ها» و «حزب‌الله» لبنان به‌عنوان دو گروه تروریستی عقب‌نشینی کرد

حامیان «حزب‌الله» لبنان پرچم‌های این حزب را در بیروت در دست دارند (رویترز)
حامیان «حزب‌الله» لبنان پرچم‌های این حزب را در بیروت در دست دارند (رویترز)
TT

عراق از تصمیمِ طبقه‌بندی «حوثی‌ها» و «حزب‌الله» لبنان به‌عنوان دو گروه تروریستی عقب‌نشینی کرد

حامیان «حزب‌الله» لبنان پرچم‌های این حزب را در بیروت در دست دارند (رویترز)
حامیان «حزب‌الله» لبنان پرچم‌های این حزب را در بیروت در دست دارند (رویترز)

عراق پس از آن‌که روزنامهٔ رسمی این کشور فهرستی را منتشر کرد که در آن «حوثی‌های» یمن و «حزب‌الله» لبنان در شمار گروه‌های تروریستی گنجانده شده بودند، از این طبقه‌بندی عقب‌نشینی کرد.
یک کمیتهٔ دولتی عراقی اعلام کرد فهرستی که منتشر شده، نسخهٔ ویرایش‌نشدهٔ گروه‌های تروریستی بوده و این کمیته در حال اصلاح خطا است. کمیته افزود که فهرست مورد نظر، تنها مربوط به نهادها و افرادی بوده که با دو گروه «القاعده» و «داعش» مرتبط‌اند.
و پیش از این عقب‌نشینی، ساعاتی پیش عراق «حوثی‌ها» و «حزب‌الله» لبنان را روز پنج‌شنبه در فهرست تروریسم قرار داده بود.
روزنامهٔ رسمی اعلام کرده بود که یک کمیتهٔ دولتی تصمیم گرفته است اموال اشخاص و نهادهای مرتبط با «حوثی‌ها» و «حزب‌الله» را مسدود کند.
عراق همچنین بیش از ۱۰۰ نهاد و شخصیت را در سراسر جهان در فهرست تروریسم قرار داده است.
این کمیتهٔ دولتی اشاره کرد که برخی از افرادی که در فهرست تروریسم قرار گرفته‌اند، طبق قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد تحت تحریم هستند.

روزنامهٔ رسمی همچنین اعلام کرد که «به‌روزرسانی فهرست تروریسم بر اساس تصمیمات رسمی صادرشده از سوی کمیتهٔ مسدودسازی اموال انجام می‌شود؛ تصمیماتی که به تعیین نهادها و افرادی مربوط است که مشمول اقدامات مقابله با تروریسم و تأمین مالی آن هستند».
این تصمیم یک روز پس از آن صادر شد که مایکل ریغاس، معاون وزیر خارجهٔ آمریکا، از کسانی که آنها را «شریکان عراقی» توصیف کرد، خواست تا «میلیشیاهای ایرانی را مهار کنند و مانع تهدید آنها علیه عراقی‌ها و آمریکایی‌ها شوند».
حسین مؤنس، رئیس جنبش «حقوق» وابسته به «کتائب حزب‌الله»، روز پنج‌شنبه در واکنش به این تصمیم به دولت عراق حمله کرد و آن را «متزلزل، وابسته و بی‌کرامت» توصیف کرد.

و به‌احتمال زیاد این اقدام با استقبال واشنگتن روبه‌رو خواهد شد؛ واشنگتنی که در پی کاهش نفوذ ایران در عراق و دیگر کشورهای خاورمیانه است؛ کشورهایی که در آنها متحدانی برای تهران وجود دارد.
ایران، که عراق را همسایه و هم‌پیمان خود می‌داند، این کشور را عنصری حیاتی برای تداوم مقاومت اقتصادش در برابر تحریم‌ها تلقی می‌کند. اما بغداد، که شریک هر دو طرفِ ایالات متحده و ایران است، نگران آن است که در تیررس سیاست فشار دولت رئیس‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، علیه تهران قرار گیرد.
ایران از طریق گروه‌های مسلح شیعهٔ قدرتمند و احزاب سیاسیِ مورد حمایت خود در بغداد، از نفوذی گستردهٔ نظامی، سیاسی و اقتصادی در عراق برخوردار است. اما افزایش فشارهای آمریکا طی سال گذشته در زمانی روی می‌دهد که ایران به‌دلیل حملات اسرائیل علیه «حزب‌الله» لبنان و «جنبش مقاومت اسلامی فلسطین» (حماس)، که متحدان تهران به‌شمار می‌روند، تضعیف شده است.


فشار آمریکا، سردرگمی «چارچوب هماهنگی» عراق را افزایش داد

رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در عکس یادگاری حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ، ۱۳ اکتبر ۲۰۲۵ (رسانه دولتی)
رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در عکس یادگاری حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ، ۱۳ اکتبر ۲۰۲۵ (رسانه دولتی)
TT

فشار آمریکا، سردرگمی «چارچوب هماهنگی» عراق را افزایش داد

رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در عکس یادگاری حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ، ۱۳ اکتبر ۲۰۲۵ (رسانه دولتی)
رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در عکس یادگاری حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ، ۱۳ اکتبر ۲۰۲۵ (رسانه دولتی)

منابع عراقی می‌گویند مرجعیت دینی در نجف در هیچ اقدامی برای تعیین نهایی نامزد نخست‌وزیری نقش ندارد، در حالی که «چارچوب هماهنگی» به دلیل آنچه فشارهای مستمر آمریکا خوانده شده، در برنامه‌های خود درباره آینده روابط بغداد و واشنگتن دچار سردرگمی شده است.

پس از برگزاری چند جلسه برای انتخاب نامزد پست اجرایی، آخرین جلسه روز دوشنبه برگزار شد. در این نشست، «چارچوب هماهنگی» نتایج دو کمیته خود را بررسی کرد: یکی برای دیدار با نامزدها و دیگری برای بررسی مکانیزم انتخاب نامزد نهایی توسط رهبران چارچوب، اما میان طرف‌های این چارچوب توافقی حاصل نشد.

رسانه‌های نزدیک به «چارچوب هماهنگی» گزارش دادند که دلیل مراجعه به مرجعیت علی‌ سیستانی در نجف، ناتوانی رهبران این چارچوب در انتخاب نامزد مشخص به دلیل اختلافات عمیق سیاسی میان آنها بوده است.

رهبران «چارچوب هماهنگی» پس از اعلام خود به‌عنوان بزرگ‌ترین فراکسیون پارلمان عراق (واع)

موضع نجف

گزارش‌ها حاکی است مرجعیت دینی نجف از دخالت در انتخاب نامزد خودداری کرده است، اما تحلیلگران می‌گویند درخواست نظر از مرجعیت، بازتاب ناتوانی نیروهای برنده انتخابات در تصمیم‌گیری میان نامزدهای غیررسمی است.

رسانه‌های محلی ده‌ها نامزد را فاش کرده‌اند و از نوسانات شدید در فهرست نامزدهای پیشنهادی خبر می‌دهند؛ گاهی فهرست کوتاه شامل پنج نفر و گاهی شامل ده‌ها شخصیت شیعی است.

عباس راضی، دبیرکل چارچوب هماهنگی، پیش‌تر گفته بود که «نامزدها محدود به شخصیت‌های رهبری هستند» و ائتلاف از افراد مشخصی خواسته تا برای این پست اعلام آمادگی کنند.

طالب محمد کریم، پژوهشگر مسائل سیاسی، به «الشرق الأوسط» گفت: «وضعیت پیچیده و بی‌سابقه است و نیازمند رویکرد جدیدی برای تسریع در تشکیل دولت آینده است؛ معیار اصلی حفظ منافع مالی و سیاسی عراق است، نه منافع جناحی».

او افزود: «لازم است تفاهم‌های آرام با آمریکا و پایتخت‌های منطقه‌ای برقرار شود تا دولت آینده متعهد شود از خاک عراق برای مناقشات دیگران استفاده نکند و با طرحی عملی، سلاح‌ها کنترل و منافع مشترک حفظ شود».

ائتلاف «عمران و توسعه» بیشترین کرسی‌ها را در مقایسه با احزاب «چارچوب هماهنگی» کسب کرده است (ایکس)

ترامپ و السودانی

اختلاف درباره نامزد مورد نظر «چارچوب هماهنگی» پس از اظهارات جنجالی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، افزایش یافت. او گفته بود: «عراق پس از حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، کشور دوست آمریکا شد» و فاش کرد که نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، برای دریافت جایزه صلح نوبل به او رأی داده است.

این اظهارات در محافل شیعی بغداد بحث‌برانگیز شد، به ویژه که بسیاری ترامپ را رئیس آمریکایی می‌دانند که دستور ترور قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، را در ژانویه ۲۰۲۲ صادر کرد.

السودانی در پلتفرم «ایکس» چهارشنبه نوشت: «همیشه سعی کرده‌ام روابطی بسازم که به کشور خدمت کند. از همان ابتدا دریافتم که دوستی، نه خصومت، ثبات و پیشرفت کشور را تضمین می‌کند».

انتظار سافایا

در این وضعیت پیچیده، رهبران چارچوب هماهنگی منتظر رسیدن نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا، ماراک سافایا، به عراق هستند. او پیام‌های هشداردهنده‌ای به برخی نیروهای چارچوب هماهنگی داده است، به ویژه کسانی که هنوز جناح‌های مسلح دارند و تحت تحریم‌های آمریکا هستند.

پیش‌تر، تام باراک، نماینده آمریکا در لبنان و سوریه، به طور کوتاه به بغداد سفر کرده بود و طبق منابع مطلع، پیام‌های مهمی درباره مسائل داخلی و منطقه‌ای منتقل کرد.

منابع به «الشرق الأوسط» گفتند که سه موضوع اصلی توسط باراک با السودانی مطرح شده است: اقدامات آمریکا برای خلع سلاح حزب‌الله، اهمیت کنترل مرزهای عراق و سوریه و جلوگیری از ورود شخصیت‌های وابسته به گروه‌های مسلح به دولت آینده عراق.

در همین راستا، مذاکراتی نیز میان فؤاد حسین، معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه عراق، با مایکل ریگاس، معاون وزیر خارجه آمریکا، انجام شد. سفارت آمریکا در بغداد با انتشار دوباره بیانیه مشترک وزارت خارجه عراق، تأکید کرد که «آمریکا به صراحت بر خلع سلاح میلیشیاهای تحت حمایت ایران که به حاکمیت عراق ضربه می‌زنند، تهدیدی برای آمریکایی‌ها و عراقی‌ها هستند و منابع عراق را به نفع ایران می‌برند، ادامه خواهد داد».