گالری قاهره درباره تبیین اصالت هویت فرهنگی یمن

۶۰ اثر درباره پوشش و فلکلور و معماری یمن

گالری قاهره درباره تبیین اصالت هویت فرهنگی یمن
TT

گالری قاهره درباره تبیین اصالت هویت فرهنگی یمن

گالری قاهره درباره تبیین اصالت هویت فرهنگی یمن

گالری هنری «یمن در قلب ما جای دارد» با حضور ۲۹ هنرمند زن و مرد یمنی مقیم مصر برگزار شد. آنها از طریق این گالری می خواستند ضمن تاکید بر روحیه ملی گرایی نشان دهند که یمن در قلب مردم یمن نسل اندر نسل جاودانه است. آثار برخی از هنرمندان مقیم یمن نیز با ایده های متنوع هویت طلبی در گالری به نمایش گذاشته شد.
۶۰ تابلو و اثر هنری درباره آثار و میراث فرهنگی و محلی به نمایش درآمد. این سفر به گذشته یعنی به «یمن السعید» (یمن خوشبخت) و گشت و گذار در کوچه پس کوچه ها و تامل در معماری و آداب و رسوم کشور با تنوع فرهنگی و تمدنی و تلاش برای تبیین اصالت هویت فرهنگی یمن است. برخی تابلوها و آثار این گالری به مسایل جامعه یمن در سایه جنگ و درگیری و نقض گسترده حقوق مردم و عواملی می پردازد که اصول و مبانی مردم را از بین می برد و انسانیت و ثروت های مردم را به باد فنا می دهد.
ردفان المحمدی نقاش يمنی و از جمله برگزار کنندگان نمایشگاه در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «این گالری پیام های متعددی دارد؛ با یک رویداد ملی و سالروز دو قیام ۲۶ سپتامبر و ۱۴ اکتبر و نیز با مراسم ۴۸ امین سالگرد پیروزی در جنگ ۶ اکتبر در مصر همزمان شده است.
ما به عنوان دست اندرکاران برگزاری این گالری دوست داشتیم که از طریق نمایشگاه در شادی کشور عزیز مصر شریک باشیم. ضمنا این گالری برای ابراز غنای جنبش هنری در یمن تلاش کرد و به جامعه هنرمندان یمنی مقیم مصر انگیزه ای برای آشنایی و ارتباط با جریان هنری به ویژه هنرهای تجسمی در مصر داد».
ردفان خاطر نشان کرد که در این گالری دو تابلو دارد که اولی به سبک رئالیسم درباره شهر باستانی شبام کوکبان در یمن و توجه به این میراث فرهنگی است. تابلوی دوم به سبک اکسپرسیونیسم درباره اسب های یمنی است که از نژادهای اصیل اسب در دنیا به شمار می رود. 
گالری از سوی سفارت یمن در مصر با همکاری مرکز فرهنگی یمن در قاهره در مرکز الهناجر در خانه اپرای قاهره برگزار می شود. بخشی از گالری به پوشش سنتی مردم یمن اختصاص دارد که توسط خانم دکتر ابتسام العلفی تنظیم شده است. او در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «خیلی از مردم اطلاعی درباره پوشش محلی و جنبه های زیبا شناختی پوشش زنان یمنی ندارند و از این رو وظیفه هنر معرفی فرهنگ ما است. یکی از تابلوها درباره نقاب سیاه یا (اللثمه) زنان یمنی است. زیبایی چشم زن یمنی در این تابلو از پشت نقاب آشکار می شود که گردنبند سنگ های قیمتی هم پوشیده. ما در یمن به این سنگ های قیمتی می گوییم عقیق یمانی. روی موهایش پوششی به نام المصون قرار دارد. زنان یمنی وقتی از خانه بیرون می رفتند المصون می پوشیدند که در آن زمان به تمام پوشش سر و بدنشان «المصون» گفته می شد. نقاش دیگری هم زن یمنی را به سبک عربی و شرقی کشیده است».
دکتر ابتسام العلفی در این گالری یک تابلوی نقاشی درباره معماری خانه های یمن در مناطق کوهستانی دارد که شبیه قلعه های قدیمی هستند.
خانم بشری الهبوب نقاش یمنی هم با تابلویی که زیبایی دختران یمن را نشان می دهد در این گالری شرکت کرده است. در این تابلو احساسات گوناگون مثل بارقه امید آمیخته با شرم و غم پررنگ شده است. مقصود این نقاش یمنی این است که زندگی با وجود مشکلات و شرایط دشوار کشور ادامه دارد.
یوسف المجیدی هنرمند یمنی دیگری است که در این گالری شرکت و در تابلوی خود پوشش و فلکلور و معماری را یکجا جمع کرده و از طریق گشت و گذار بین سبک های قدیمی معماری شبیه به هم در تعز و صنعاء و پوشش محلی قدیمی و آداب و رسوم نابود شده دنبال هویت می گردد. این تابلو به سبک امپرسیونیسم کشیده شده و می خواهد بگوید که انسان یمنی با وجود شرایط پیرامونی قوی می ماند.

المجیدی در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «این گالری یمنی های مقیم خارج را یکجا جمع کرد. شرکت کنندگان از استان های گوناگون یمن هستند اما با این حال یمن عزیزتر از همه چیز است».
بخش کشاورزی یمن در سال های گذشته دچار بحران شده است اما تابلوی وسام العنسی در این گالری درباره کشاورزی محلی به عنوان یکی از جنبه های میراث ملی است. در این تابلو یکی از کشاورزان در حال شخم زدن زمین هستند که در مناطق فراوان یمن در ذمار و المحویت و اب و صعده و تعز رواج داشته است.



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.