اقتصاد سینما در سعودی در مسیر صدرنشینی و درآمد زایی

سینمای سعودی پس از دوسال؛ آثار درخور به سمت فروش یک میلیاردی

اجرای پروتکل های بهداشتی در یکی از مدارس ریاض (الشرق الاوسط)
اجرای پروتکل های بهداشتی در یکی از مدارس ریاض (الشرق الاوسط)
TT

اقتصاد سینما در سعودی در مسیر صدرنشینی و درآمد زایی

اجرای پروتکل های بهداشتی در یکی از مدارس ریاض (الشرق الاوسط)
اجرای پروتکل های بهداشتی در یکی از مدارس ریاض (الشرق الاوسط)

منطقه عربی تا سال های نه چندان دور از جمله مناطقی بود که سینماگران جهان کاری به کارش نداشتند. منطقه خلیج در بیست سال گذشته اندکی در حوزه سینما پیشرفت کرد اما حال و روز این صنعت در بقیه کشورهای عربی از دو حالت خارج نیست: 
اول: مخاطبان نه کم شدند نه زیاد (مثل لبنان و اردن و مصر).
دوم: امکانات و درآمد حوزه سینما ضعیف است (مثل تونس و مراکش) یا اصلا سینما بازار ندارد (مثل جزائر و عراق).
البته این حال و روز صنعت سینما در کشورهای عربی در سه سال گذشته است اما پس از ورود سعودی به بازار سینما و گشایش سالن های سینما و برگزاری جشنواره های فیلم معادله به رغم به کما رفتن گیشه ها تغییر چشمگیری کرد.
آمار موسسات اقتصادی و داده های دفاتر تولید و پخش سینمایی نشان می دهد که درآمد فروش بلیت در گیشه های سینما در سعودی تا پایان ۲۰۲۱ به ۴۵۴ میلیون دلار رسید. البته ناگفته نماند که این دوره ای است که محدودیت های کرونایی دولت سعودی منجر به کاهش و تعطیلی کسب و کارها شد. ۲۰۲۰ اوج تعطیلی ها و قرنطینه بود اما باز در این دوره فروش گیشه سعودی نسبت به ۲۰۱۹ رشد ۲۶ درصدی را ثبت کرد.
آمار فروش بلیت در سعودی در ۲۰۲۱ نسبت به ۲۰۲۰ افزایش ۸۵ درصدی داشت. این بدین معناست که درآمد باکس آفیس سعودی در ۲۰۲۱ حدود ۲۳۰ میلیون دلار بیشتر از سال قبل بوده است.
سالن های سینما و فیلم ها
این آمارها نشان می دهد که جایگاه صنعت سینمای سعودی در جهان هم بهتر شده و اینک در فهرست بیست کشور پردرآمد در سینما در مرتبه ۱۴ قرار دارد.
وبسایت Deadline به نقل از یکی از مسئولان کمپانی VOX که به دنبال گشایش سالن های سینما در ۲۰۱۷ یکی از زنجیره های سالن های سینمایی سعودی را ساخته گفت که پیشرفت صنعت سینما در سعودی ادامه دارد.
صنعت سینمای سعودی دستاوردهای بیشتری در چنته دارد. برآورد می شود درآمد سالن های سینما در سعودی دو سال بعد به یک میلیارد دلار برسد یعنی نسبت به ۲۰۱۹ افزایش ۹۲۶ درصدی را تجربه خواهد کرد. 
تعداد سالن های سینما در سعودی تا ۲۰۲۵ به یکهزار و ۵۰۰ سالن می رسد. هدف دولت این است که بازار سینمای سعودی در فهرست پنج کشور پرفروش دنیا در گیشه قرار بگیرد. 
دولت سعودی با ارتقای صنعت سینما در صدد اجرای اهداف خود در این حوزه است. سعودی تلاش می کند تا دو کارکرد برای جشنواره فیلم دریای سرخ که اولین دوره آن در دسامبر برگزار شد خلق کند: دروازه سعودی به جهان و دریچه جهان به سعودی. تلاش های گسترده برای ارتقای محتوا و افزایش تعداد محصولات سینما و فیلم سعودی و محصولات مشترک بین سعودی و غرب و جذب سرمایه گذاران غربی برای فیلمبرداری در مناطق مختلف سعودی انجام می شود.
جالب اینجاست که این برنامه ها تاثیر منفی روی فعالیت ها و همایش های فیلم و سینمای دیگر ندارد بلکه مکمل آنها بوده و از نظر اقتصادی و گردشگری و فرهنگی و رسانه ای رونق سازند. مسئولان دولتی در این مسیر وقفه ایجاد نمی کنند تا منتظر نتایج و ثمره ها بنشینند بلکه این پروسه جریان دارد و اولین علامت موفقیت آن در گیشه ها بروز می کند.
هالیوودی ها ماه گذشته غافلگیر شدند چون فیلم «شاه ریچارد» در جدول فروش خود در کشورهای جهان به غیر از آمریکا در سعودی در صدر قرار گرفت. فیلم شاه ریچارد اثری زندگینامه ای با بازی ویل اسمیت است که داستان زندگی ریچارد ویلیامز بازیکن تنیس جهان را روایت می کند که دو دخترش وینس و سرینا ویلیامز را به طرف ورزش می کشد تا آنها بتوانند به قهرمانی برسند. سانیا سیدنی و دمی سینگلتون نقش دختران ویلیامز را بازی می کنند.
طبق آمار شرکت اینترنتی بازاریابی و تجزیه و 
تحلیل  کام اسکور ۶۰ میلیون دلار از فروش فیلم های پرفروش جهان در چند هفته اول اکران در سعودی بود. این فیلم ها عبارتند از:
 Cruella، JOker‪,‬ Bad Boys for Life‪,‬ Wrath of Man‪,‬ No Time to Die‪,‬ Honest Thief‪,‬ Venom‪:‬ Let There be Carnage‪,‬ Tenet و A Quiet Place Part II.
ماه گذشته هنوز سه روز از آغاز اکران فیلم Spider‪-‬Man‪:‬ No Way Home نگذشته بود که سعودی در صدر پرفروش ترین در سالن های Muvi قرار گرفت و فروش این فیلم در سعودی ۱۹۰ درصد بیشتر از کل فروش این شرکت در سعودی بود.
با این حال فیلم های آمریکایی همچنان صدر نشین جدول فروش هستند و پس از آن نوبت به فیلم های مصری و هندی می رسد که البته فاصله فروش بین محصولات آمریکایی و غیر آمریکایی بسیار زیاد است.

فروش بالای آثار آمریکایی در حال حاضر در سعودی نوید بخش این است که نمایش محصولات بقیه کشورها مثل فرانسه و ایتالیا و اسپانیا و چین و مثلا کشورهای اسکاندیناوی با استقبال گسترده روبرو خواهد شد.
آنچه پیداست این است که برنامه های دقیق و کارشناسی شده جاری در حوزه های اجتماعی و فرهنگی و هنری مثمر ثمر هستند و موفقیت چشمگیر این برنامه با شتاب فوق العاده و بهتر از پیش بینی ها پیش می رود چون برخی کارشناسان بر این باور بودند که درآمدهای صنعت سینما در سعودی مثل بقیه کشورهای منطقه در طی سال های سال در حد ثابت می ماند و افزایش پیدا نمی کند.



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.