جایزه جهانی رمان عربی روز سه شنبه آثار راهیافته به فهرست کوتاه دوره پانزدهم خود را که شامل شش رمان است معرفی کرد. رمانها نامزده جایزه عبارتند از «ماکیت القاهره/ماکت قاهره» نوشته طارق امام، «دلشاد-سیرة الجوع و الشبع/دلشاد/سرگذشت گرسنگی و سیری» اثر بشری خلفان، «یومیات روز/خاطرات رُز» نوشته ریم الکمالی، «الخط الابیض من اللیل/خط سفید شب» نوشته خالد النصر الله، «خبز علی طاولة الخال میلاد/نان روی میز دایی میلاد» اثر محمد النعاس و «اسیر البرتغالیین/اسیر پرتغالیها» نوشته محسن الوکیلی. هریک از شش راهیافته به لیست کوتاه مبلغ ده هزار دلار دریافت میکنند و برنده جایزه مبلغ پنجاه هزار دلار دیگر دریافت خواهد کرد. روز 22 می برنده نهایی جایزه اعلام میشود.
کمیته داوران مرکب از پنج عضو و به ریاست نویسنده و چهره آکادمیک تونسی شکری المبخوت تشکیل میشود که سال 2015 با رمان «الطلیانی/ایتالیایی» برنده جایزه بوکر شد. دیگر اعضای کمیته عبارتند از؛ ایمان حمیدان، نویسنده لبنانی و عضو هیئت مدیره انجمن جهانی قلم، بیان ریحانووا، چهره آکادمیک و مترجم بلغار، عاشور الطویبی، پزشک، شاعر و مترجم از لیبی و سعدیه مفرح، شاعر از کویت.
رئیس کمیته درباره ویژگیهای انتخاب این رمانها گفت:« کمیته تنوع قابل توجهی در فرمها و موضوعات یافت که پیرامون هویت و آزادی میچرخند. برخی رمانها به تاریخ و حافظه برگشته تا درپرتو آنها امروز را نشان دهند و رنجها و رؤیاهای بشر را در فضاهای مختلف عربی به حرف وامیدارند و تلاشهای افراد به حاشیه رانده و سرکوب شده یا فراموش شده در متون تاریخی را به تصویرمیکشند تا سرنوشتشان را بسازند و راه نوشته شدهشان را تغییر دهند. همت نویسندگان دیگر مصروف آزادی از وجوه متفاوت شده: آزادی خیال برای بازسازی واقعیتی که توهم و حقیقت درآن به هم میآمیزند، آزادی بیان و خلاقیت در رویارویی با قدرتهای ظاهری و پنهان که اندیشه و آزادی انتخاب هویت فردی را سرکوب میکنند».
ازسویی دیگر یاسرسلمان رئیس هیئت امنا نیز گفت:« فهرست کوتاه این دوره در جسارت گزینش متمایز میشود که از ذائقهای ریشه میگیرد که با روند رمان عربی طی دهه گذشته همخوانی دارد؛ چرا که رمان عربی به شکلی از اشکال بیانی بدل شده و در جهانی حرکت میکند که گذشته را میخواند و آینده را میبیند با ابزار فنی که با مرور زمان حرفهایتر میشوند. و هدف از همه اینها چیزی جز لذت بخشیدن به خواننده و به جنبش درآوردن پرسشهایی که درحالت رکود زندگی میکنند و در عقل درونیاش لانه کردهاند. با این فهرست میتوانیم غنای رمان عربی را ببینیم که از برجستگی پس زمینهها جدا نیست که رمان نویسان جهان روایی عربی درآن فرومیروند، از جهت زندگی و هنر علاوه بر تضاد فضاهای فرهنگی که نخهای روایی خود را ازآنها میبافند و از آنها بافتههایی میسازند که صاحبان زبان عربی را در یک پیوستگی که از اقیانوس تا خلیج امتداد مییابد گردهم میآورد».
برنده جایزه جهانی رمان بوکر عربی روز 22 می در ابوظبی اعلام و برنامه آن به صورت مجازی پخش میشود.
6 رمان با مضمون«رنجها و رؤیاهای انسانها در محیطهای مختلف»
اعلام فهرست کوتاه جایزه «بوکر عربی»
6 رمان با مضمون«رنجها و رؤیاهای انسانها در محیطهای مختلف»
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة