تاکید وزیر خارجه بریتانیا بر اقدام علیه فعالیت های بی ثبات کننده ایران در منطقه 

کلورلی در مصاحبه با «الشرق الاوسط» گفت که پوتین به دلیل تجاوز به اوکراین، خود را در صحنه بین المللی منزوی کرد

تاکید وزیر خارجه بریتانیا بر اقدام علیه فعالیت های بی ثبات کننده ایران در منطقه 
TT

تاکید وزیر خارجه بریتانیا بر اقدام علیه فعالیت های بی ثبات کننده ایران در منطقه 

تاکید وزیر خارجه بریتانیا بر اقدام علیه فعالیت های بی ثبات کننده ایران در منطقه 

جیمز کلورلی وزیر امور خارجه بریتانیا، در مصاحبه اختصاصی با روزنامه «الشرق الاوسط» گفت که لندن به همکاری با متحدان خود برای اتخاذ تدابیری برای جلوگیری از اقدامات بی ثبات کننده ایران در منطقه و ارسال پهپاد به روسیه و استفاده از آن در بمباران غیرنظامیان و اماکن غیرنظامی، از جمله «اعمال تحریم‌ها علیه افراد و نهادها به‌عنوان مجازات» ادامه خواهد داد.
کلورلی در پاسخ به سوالی توضیح داد، تدابیر امنیتی برای محافظت از شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال در لندن همچنین «برای محافظت از مردم بریتانیا در برابر تهدیدهایی که از سوی ایران دریافت می کنیم» اتخاذ شده است.
وی افزود: ما متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای خواهیم بود. اکنون این بر عهده ایران است که به پیشنهاد مارس گذشته پاسخ معناداری بدهد.
از سوی دیگر، کلورلی گفت که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به دلیل «تجاوز به اوکراین» «در صحنه بین المللی منزوی شده است».
او توضیح داد که «سفر چند روز پیش ریشی سوناک نخست وزیر بریتانیا به کی یف، با هدف تایید تداوم حمایت از اوکراین و یادآوری این موضوع به جهان است که تصمیم گیری در مورد میز مذاکره به عهده اوکراین است. و تحت چه شرایطی توافقنامه صلح را می پذیرد».
وی در رابطه با دیدارهای رهبران غربی با شی جین پینگ رئیس جمهور چین، گفت: «در موضوعاتی که معتقدیم منافع مشترک داریم با آنها همکاری خواهیم کرد و در عین حال مخالفت خود را با مواضعی که با آن در اختلاف هستیم، اعلام خواهیم کرد».
وی اظهار کرد: «بریتانیا به کار خود برای دستیابی به راه حلی برای درگیری در سوریه ادامه خواهد داد تا سوری ها به سرزمین خود بازگردند و سوریه به کشور حیاتی، مرفه، فعال و پیشرو همچون گذشته بازگردد».

متن این گفت‌وگو که روز گذشته در حاشیه «گفت‌وگوی منامه» در پایتخت بحرین در اقامتگاه وزیر امور خارجه بریتانیا انجام شد را در ادامه می‌خوانید:

نیروهای امنیتی فوق العاده در مقابل مقر شبکه «ایران اینترنشنال» در لندن مشاهده شدند. آیا واقعاً تهدیدهایی از سوی ایران وجود دارد؟ پیام این اقدامات چیست؟
- خب، ما حفظ امنیت مردم در بریتانیا را بسیار جدی می‌گیریم و اهمیت حفظ یک مطبوعات آزاد، شفاف و صادق را بسیار جدی می‌گیریم. و زمانی که فکر می کنیم تهدیدهایی در خاک بریتانیا وجود دارد، به وضوح پاسخ می دهیم و به مردم پیام می دهیم که باید در بریتانیا احساس امنیت و محافظت کنند. همچنین زمانی که کاردار ایران را احضار کردیم، پیام دادیم که تهدید خبرنگاران غیرقابل قبول است و پاسخ خواهیم داد. به همین دلیل است که این اقدامات را برای محافظت از مردم بریتانیا در برابر تهدیداتی که از سوی ایران دریافت می کنیم، انجام داده ایم. زیرا بسیار مهم است که مردم احساس کنند می توانند به طور علنی و آشکارا درباره آنچه در ایران می گذرد صحبت کنند.

همچنین در «گفت و گوی منامه» گفتید که ایران و روسیه تهدیدی برای امنیت منطقه عربی هستند. آیا انجام این اقدامات در لندن، اعمال تحریم ها و احضار کاردار ایران در لندن برای بازدارندگی ایران کافی است؟
- کاری که ما انجام داده‌ایم پاسخی به اقدامات برخی افراد خاص (در ایران) بوده و تحریم‌های هدفمندی را علیه آنها اعمال کرده‌ایم. و وقتی متوجه شدیم که پهپادهای ایرانی به روسیه فروخته می‌شوند و از این پهپادها برای هدف قرار دادن غیرنظامیان و اهداف غیرنظامی در اوکراین استفاده می‌شود، ما تحریم های خاصی را علیه افراد و شرکت هایی (در ایران) که مسئول صادرات هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه هستند، وضع کردیم. زمانی که دیدیم رژیم ایران با زنان ایرانی وحشیانه رفتار می کند، اقدامات خاصی را علیه پلیس به اصطلاح امنیت اخلاقی انجام دادیم. ما از رهبری ایران می خواهیم که به حرف مردم ایران گوش دهد. و هنگامی که اعضای مسئول رهبری ایران کارهای غیرقابل قبولی انجام دهند، ما به وضوح این افراد و آن نهادها را با اقدامات و تحریم های شدید برای بازدارندگی آنها هدف قرار خواهیم داد.

 نقش ایران در منطقه چطور؟
- وقتی متوجه می شویم که ایران در تلاش است برای بی ثبات کردن کشورهای همسایه اقداماتی انجام دهد، اقدام می کنیم. به عنوان مثال: یک کشتی نظامی انگلیسی یک محموله تجهیزات سیستم های موشکی که از ایران می آمد را رهگیری کرد و ما به اقداماتی برای جلوگیری از اقدامات بی ثبات کننده ایران در منطقه و اعمال تحریم ها علیه مردم به عنوان مجازات اقدامات آنها ادامه خواهیم داد.

آیا مذاکرات پرونده هسته ای با ایران به پایان رسیده است؟
- خب، ما در ماه مارس گذشته یک توافق معتبر برای ایران روی میز گذاشتیم. اما تهران هنوز پاسخی نداده است. در دوره انتقالی (بعد از ارائه و تا کنون)، شاهد اقدامات وحشیانه ایران علیه زنان ایرانی که برای دفاع از حقوق خود ایستادند، و همچنین شاهد صادرات پهپادهای ایران به روسیه بودیم که علیه اهداف غیرنظامی در اوکراین به کار گرفته می شوند. ما متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای خواهیم بود. اکنون این بر عهده ایران است که به پیشنهاد ارائه شده پاسخ معناداری بدهد. توپ در زمین ایران است و ایران باید به این پیشنهاد پاسخ دهد.

این یعنی صفحه مذاکره در توافق هسته ای بسته شده است؟
- همانطور که گفتم پیشنهادی که به ایران دادیم جدی و منصفانه است. ایران در این مورد به درستی عمل نکرد. پیام من به رهبری ایران این است که تصمیم آنها این است که به طور مثبت در این روند مشارکت کنند. ما توافقی ارائه کردیم و پیشنهاد خوب است و ایران باید در آن مشارکت مثبت داشته باشد.

درباره اوکراین صحبت کردید، آیا رئیس جمهور ولادیمیر پوتین در اجلاسG20» » به اندازه ای که لندن و متحدانش می خواستند منزوی شد؟
-این واقعیت که پوتین احساس کرد نمی تواند در اجلاسG20» » شرکت کند، پیام روشنی است. دیدیم که چگونه اکثر کشورهای امضاکننده بیانیه پایانی اجلاس گروه هشت تجاوز روسیه به اوکراین را محکوم کردند. ما دیدیم که چگونه 153 کشور در مجمع عمومی سازمان ملل تصمیم روسیه برای الحاق مناطق شرق و جنوب اوکراین را محکوم و رد کردند. اقدامات پوتین چیزی است که او را در صحنه بین المللی منزوی می کند. واضح است که او احساس می کرد نمی تواند برای شرکت در اجلاس G20 به اندونزی سفر کند. علاوه بر این، کشورهای سراسر جهان - از جمله کشورهایی که روابط دیرینه با روسیه دارند - به پوتین می‌گویند که تجاوز به اوکراین یک اشتباه بزرگ بود و از او می‌خواهند به آن پایان دهد. همانطور که گفتم کشورهای زیادی در سازمان ملل هستند که به او رای منفی دادند و اقدامات او را محکوم کردند. این پوتین است که خود را در صحنه بین المللی منزوی کرده است.

 ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا از کی یف بازدید کرد. «پایان بازی» در اوکراین را چگونه می بینید؟ روسیه باید به کدام مرزها عقب نشینی کند: مرزهای 2014، خطوط قبل از 24 فوریه 2022، یا خطوط واقعی؟
-نخست وزیر بریتانیا برای تأکید همبستگی با مردم و رهبری اوکراین از جمله ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور این کشور، از کی یف بازدید کرد. نخست وزیر بر ادامه حمایت از اوکراینی ها برای دفاع از خود در برابر تجاوز روسیه تاکید کرد. همچنین، (بازدید سوناک) برای یادآوری به جهان است که این برعهده اوکراین است که تصمیم بگیرد چه زمانی پای میز مذاکره می آید و تحت چه شرایطی توافق صلح را می پذیرد. تحت هیچ شرایطی بر عهده سایر کشورها نیست که به اوکراینی ها بگویند که توافق صلح چگونه می تواند باشد. این تصمیم رهبری اوکراین است و ما متعهد به حمایت از آن هستیم تا زمانی که قیام کند و این حمله را شکست دهد.

 در اجلاس G20 سعی کردید پوتین را منزوی کنید. اما شما دست به سوی رئیس جمهور چین دراز کردید. آیا غرب آماده همکاری با چین برای ایجاد نظم نوین جهانی است؟
-خب، ما به همکاری با چین در موضوعاتی که در آن منافع مشترکی داریم که نیازهای جهان را برآورده می کند، ادامه خواهیم داد. به عنوان مثال، چین نقش مهمی در گذار به انرژی سبز دارد. اما هنگامی که با چین صحبت می کنیم - همانطور که من با همتای چینی خود وانگ یی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک ملاقات کردم - در مورد موضوعاتی صحبت می کنیم که در مورد آنها اختلاف نظر داریم، مانند رفتار آنها با مسلمانان اویغور، نحوه برخورد آنها با بیماری همه گیر «کووید-19»، عدم پایبندی آنها به توافقات هنگ کنگ، و تحریم ها علیه نمایندگان پارلمان بریتانیا. بنابراین در مورد موضوعاتی که معتقدیم منافع مشترک داریم با آنها همکاری خواهیم کرد و در عین حال مخالفت خود را با مواضعی که در مورد آنها اختلاف نظر داریم اعلام خواهیم کرد.

یک سوال در مورد سوریه: آیا این یک پرونده فراموش شده است؟ آیا ممکن است کشوری که در آن این رنج بشری و در آن 5 ارتش خارجی (آمریکا، روسیه، ترکیه، ایران و اسرائیل) وجود دارد، فراموش شود؟
- سوریه در فکر ماست. ما میلیون ها پناهنده را در کشورهای همسایه می بینیم و از این کشورها به خاطر تلاش ها و حمایت هایشان از پناهندگان سوری تشکر می کنیم. همچنین تعداد زیادی از آوارگان سوری همچنان در اردوگاه های سوریه هستند. ما به کار برای حل مناقشه در سوریه ادامه خواهیم داد تا سوری ها به وطن خود بازگردند و سوریه به کشوری پر جنب و جوش، مرفه، فعال و پیشگام بازگردد. با این حال، اگرچه بسیاری در جهان در مورد روسیه و اوکراین صحبت می کنند، من به شما و خوانندگان سوری این مصاحبه اطمینان می دهم که ما هنوز در مورد سوریه زیاد فکر می کنیم و با کشورهای همسایه منطقه در مورد چگونگی محافظت از آوارگان سوری بحث می کنیم و به کار خود ادامه می دهیم تا بار دیگر به صلحی مناسب برای سوریه برسیم.



حضور محمد بن سلمان نقش پیشروانه سعودی در سیاست بین‌الملل را توسعه بخشید

ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در ریاض، دسامبر ۲۰۲۳ (واس)
ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در ریاض، دسامبر ۲۰۲۳ (واس)
TT

حضور محمد بن سلمان نقش پیشروانه سعودی در سیاست بین‌الملل را توسعه بخشید

ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در ریاض، دسامبر ۲۰۲۳ (واس)
ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در ریاض، دسامبر ۲۰۲۳ (واس)

از زمان صدور فرمان ملک سلمان بن عبدالعزیز، خادم حرمین شریفین، در ژوئن ۲۰۱۷ (۲۶ رمضان ۱۴۳۸ هجری قمری) مبنی بر انتخاب شاهزاده محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد «برای حفظ موجودیت دولت و آینده آن، و تضمین تداوم آن بر پایه‌های خدمت به دین، سپس کشور و مردم، و تحقق خیر برای ملت وفادارش»، پادشاهی عربی سعودی وارد مرحله‌ای جدید با آرزوهای گسترده شد.

هشت سال پس از آن، تحولات اقتصادی و اجتماعی کشور شتاب گرفت و نقش منطقه‌ای و بین‌المللی آن گسترده‌تر و تاثیرگذارتر شد. سعودی به بازیگری پیشرو در عرصه سیاسی تبدیل شد که نه تنها مورد اعتماد بازیگران بین‌المللی و منطقه‌ای، بلکه حتی متحدان در زمان اختلافات شدیدشان است.

تقویت ثبات بین‌المللی

ولیعهد سعودی از همان ابتدا رهبری تقویت گشایش سعودی به جهان را در ابعاد اقتصادی، فرهنگی و به‌ویژه سیاسی برعهده گرفت. این گشایش سیاسی در سال‌های اخیر به مناطقی بی‌سابقه در تاریخ سعودی و خاورمیانه، مانند کشورهای کارائیب و آسه‌آن، گسترش یافت تا همکاری‌ها در زمینه‌های اقتصاد، سرمایه‌گذاری، تجارت و گردشگری تقویت شود.

ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در دیدار قبلی وی به سعودی (رویترز)

سیاست خارجی سعودی نقش خود را به عنوان حامی صلح، توسعه و ثبات گسترش داد. در حالی که دومین سالگرد «توافق پکن» بین سعودی و ایران نزدیک می‌شود، ریاض به ابتکار شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و نخستوزیر، میزبان مذاکرات آمریکا-اوکراین برای حل بحران بود. این نقش‌آفرینی به لطف روابط متوازن سعودی با تمام طرف‌ها ممکن شد. نشست‌های اخیر در الدرعیه و جده بین آمریکا و روسیه و همچنین آمریکا و اوکراین نشان داد که سیاست خارجی سعودی مورد اعتماد متحدان و رقبا است. این نقش شامل میانجیگری در بحران روسیه-اوکراین، ارائه کمک‌های بشردوستانه، و میانجیگری برای آزادی اسرا بوده است.

ولیعهد سعودی در یک اقدام بشردوستانه، موفق به آزادی ۱۰ اسیر با ملیت‌های مختلف از نیروهای اوکراینی شد که پس از انتقال به سعودی، به کشورهایشان بازگردانده شدند. ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، نیز از تلاش‌های شاهزاده محمد بن سلمان در میانجیگری برای تبادل اسرا بین آمریکا و روسیه در سال گذشته تقدیر کرد.

پرونده فلسطین و عادی‌سازی

مسئله فلسطین پس از دهه‌ها شاهد تحرکی بی‌سابقه بوده است. سعودی در ماهها و سال‌های اخیر بسیاری از کشورها را به رسمیت شناختن دولت فلسطین ترغیب کرده است، به طوری که تعداد این کشورها به ۱۴۹ مورد (بر اساس آمار وزارت خارجه فلسطین) رسیده است. شاهزاده محمد بن سلمان شرط سعودی برای عادی‌سازی با اسرائیل را «تحقق دولت فلسطینی» اعلام کرده است.

سعودی میزبان دو اجلاس پیاپی از کشورهای عربی و اسلامی در ریاض برای هماهنگی مواضع و فشار بر جامعه بین‌المللی بوده است. همچنین ریاض نخستین نشست ائتلاف بین‌المللی برای اجرای راه‌حل دو دولتی را برگزار کرد.

ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از بیعت‌کنندگان در قصر الصفا در مکه (واس)

بسیاری از ناظران معتقدند سیاست‌های ریاض تحت رهبری شاهزاده محمد بن سلمان در سال‌های اخیر با تمرکز بر پرونده‌های پیچیده و گردآوری تمام طرف‌ها به میز مذاکره، از شدت بحران‌های جهانی کاسته است. این رویکرد، صلح را از مسیر گفت‌وگو ممکن ساخته است.

مقصد راه‌حل‌های صلح آمیز

مذاکرات آمریکا-اوکراین در جده در ماه جاری به پیشنهاد آتش‌بس فوری ۳۰ روزه و گام‌هایی به سوی صلح پایدار در اوکراین انجامید. این نتیجه پس از سه هفته مذاکرات آمریکا-روسیه، اولین گفت‌وگوها از آغاز جنگ اوکراین، حاصل شد. دو طرف بر تشکیل گروه‌های سطح بالا برای پایان دادن به جنگ و بازگشایی کانال‌های دیپلماتیک توافق کردند.

در زمینه یمن، سعودی با ارائه «ابتکار پایان بحران یمن» و حمایت از آتش‌بس، نقش میانجیگری خود را تقویت کرد که به نقشه راه سازمان ملل برای یمن منجر شد.

حل اختلاف تاریخی اتیوپی و اریتره از طریق «توافقنامه جده برای صلح» در سپتامبر ۲۰۱۸ تحت حمایت پادشاه سلمان، جایگاه سعودی را به عنوان پایگاهی برای صلح تقویت کرد. عمر گله، رئیس‌جمهور جیبوتی، این نقش را ستود.

در سودان، سعودی با انجام عملیات تاریخی تخلیه افراد گرفتار پس از جنگ داخلی ۲۰۲۳ و میزبانی «مذاکرات جده» بین طرف‌های درگیر، نقش بشردوستانه و صلح آفرین خود را نشان داد.

واشنگتن و پکن در ریاض

در دهه گذشته، سعودی تنها کشور خاورمیانی بوده که توانسته در میانه تنش‌های جهانی—از جنگ اوکراین تا مناقشات تجاری و جنگ غزه—زعمای آمریکا، چین و روسیه را در فاصله کوتاهی میزبانی کند. این جایگاه، سعودی را به بازیگری کلیدی در تاثیرگذاری بر سیاست‌های بین‌المللی تبدیل کرده است، امری که با حجم و سطح سفرها و نشست‌های بین‌المللی در ریاض، به‌ویژه پس از جنگ غزه، مشهود است.

ولیعهد سعودی در حال استقبال از رئیس‌جمهور چین در یکی از دیدارهای اخیر به سعودی (واس)

نقش سعودی در جهان عرب و اسلام

سعودی تحت رهبری شاهزاده محمد بن سلمان، در هشت سال گذشته میزبان ۷ اجلاس مهم عربی و اسلامی از جمله «اجلاس اضطراری مکه» (۲۰۱۹)، «اجلاس عربی-چینی» (۲۰۲۲)، و «اجلاس مشترک عربی-اسلامی» (۲۰۲۳) بوده است. همچنین ۱۲ دوره از ۴۵ دوره اجلاس شورای همکاری خلیج در سعودی برگزار شده است.

سعودی میزبان رویدادهای بین‌المللی بزرگی مانند «اجلاس گروه ۲۰» در ۲۰۲۰ (به صورت مجازی)، «اجلاس سعودی-آفریقا» (۲۰۲۳)، و «اجلاس سعودی-کارائیب» (۲۰۲۳) بوده است.