وزیر خارجه فرانسه به «الشرق الأوسط»: با ریاض برای حمایت از ثبات در منطقه همکاری می‌کنیم

وزیر خارجه فرانسه به «الشرق الأوسط»: با ریاض برای حمایت از ثبات در منطقه همکاری می‌کنیم
TT

وزیر خارجه فرانسه به «الشرق الأوسط»: با ریاض برای حمایت از ثبات در منطقه همکاری می‌کنیم

وزیر خارجه فرانسه به «الشرق الأوسط»: با ریاض برای حمایت از ثبات در منطقه همکاری می‌کنیم

کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه که برای اولین بار به منطقه خلیج از جمله پادشاهی عربی سعودی و امارات سفر می‌کند، در گفت و گو با روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: منطقه «از بی‌ثباتی مزمن و فزاینده رنج می‌برد» و تقویت روابط بین فرانسه از یک سو و سعودی و ابوظبی از سوی دیگر «می‌تواند راهی برای پاسخ به این واقعیت تلقی شود».
وزیر امور خارجه فرانسه با اشاره به برنامه‌های هسته‌ای و بالستیک تهران، پهپادها و تهدیدهای مستقیم ایران، گفت: خاورمیانه دچار بحران است و ایران علاوه بر تکیه به نیروهای نیابتی خود در منطقه و فراتر از آن، مانند مشارکت در جنگ روسیه علیه اوکراین و سرکوب علیه شهروندانش در داخل کشور و اتخاذ سیاست گروگان‌گیری، با فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده خود رویکردی تنشی اتخاذ می‌کند.
کولونا تأکید کرد که فرانسه مصمم است در برابر این تهدیدها بایستد و به تعهدات خود در قبال امنیت شرکای خود در منطقه خلیج وفادار خواهد ماند و «به دنبال تقویت همکاری با پادشاهی عربی سعودی به منظور یافتن راه حل برای بحران‌های منطقه ای» است.
به گفته وزیر فرانسوی، منطقه می‌تواند «به سعودی و امارات متحده عربی تکیه کند، زیرا آنها قطب‌های ثبات در منطقه هستند».
وی تأکید کرد که پاریس خواهان تقویت روابط با ریاض در همه زمینه‌ها است و از چشم‌انداز ۲۰۳۰ حمایت می‌کند.
کولونا دربارهٔ بحران‌های منطقه از جمله پرونده لبنان تأکید کرد که لبنانی‌ها «قربانیان یک رژیم ورشکسته» هستند و اولین هدف پاریس ادامه کمک به آنها و حمایت از نهادهایی است که حاکمیت و استقلال لبنان را تضمین می‌کنند. او فراخوان کشورش به طبقه سیاسی لبنان به منظور تسهیل در انتخاب رئیس‌جمهور و تسهیل استقرار دولت مجری اصلاحات به عنوان اولین گام در راه نجات را یادآور شد.
کولونا دربارهٔ پرونده سوریه از عملکرد رژیم سوریه و امتناع این رژیم از مذاکره بر سر راه حل سیاسی بر اساس قطعنامه ۲۲۵۴ سازمان ملل انتقاد کرد و گفت: «آنچه امروز لازم است عادی سازی روابط با رژیم نیست، بلکه عادی سازی روابط رژیم با جامعه بین‌المللی و همچنین با مردم آن و رفتن به دنبال راه حل سیاسی بدون فراموش کردن نقش آن و شرکای آن در قاچاق مواد مخدر به کشورهای همسایه است.
کولونا همچنین به روابط فرانسه با الجزایر و مغرب پرداخت و بار دیگر تأکید کرد که مغرب و الجزایر «دو کشور دوست و شریک ضروری» برای فرانسه هستند و همه تمایل دارند به آینده و امکاناتی که دارند توجه کنند.
در حالی که جنگ روسیه علیه اوکراین به زودی به آستانه دومین سال خود خواهد رسید، کولونا تأکید کرد که موضع «روشن» پاریس مبتنی بر ارائه ابزار نظامی است که کی یف برای دفاع از حاکمیت خود و بازپس‌گیری کنترل بر تمام قلمرو خود نیاز دارد و پاریس به این رویکرد از جمله حمایت نظامی «ادامه» می‌دهد.

مشروح این مصاحبه را می‌خوانید:

* سرکار خانم وزیر، شما در اولین سفر خود به پادشاهی عربی سعودی و امارات متحده عربی هستید، چه پیامی برای منطقه و شرکای آن دارید؟

-با تشکر از شما، قبل از هر چیز اجازه دهید روشن کنم که من حامل یک پیام ساده هستم و آن این است که کشورهای این منطقه از جهان که از بحران‌های شدید رنج می‌برند، به ویژه با بی‌ثباتی مزمن و فزاینده ای که در منطقه به واقعیت تبدیل شده‌است، می‌توانند روی فرانسه حساب کنند. تقویت روابط با شرکایمان در منطقه خلیج، به ویژه پادشاهی عربی سعودی و امارات متحده عربی، راهی برای مقابله با این واقعیت است. انجام این کار به نفع همه ماست.
روسیه نزدیک به یک سال پیش تصمیم گرفت که به اوکراین حمله کند و جنگ را به قاره اروپا بازگرداند. جنگ آن باعث مرگ ده‌ها هزار نفر و ویرانی غیرقابل توصیف شده‌است. من این ویرانی را در سفر هفته گذشته خود به اودسا با چشمان خود دیدم. مقابله با این وضعیت مستلزم همکاری ما برای بازگرداندن ثبات در همه زمینه‌هایی است که فاقد آن هستند، مانند امنیت، اقتصاد، انرژی و غذا. ما باید در این زمینه به اصول مشترک روشن منشور ملل متحد برگردیم که تصریح می‌کند هیچ کشوری حق تعرض به کشور همسایه را ندارد و این اصل در اروپا، خاورمیانه و در سراسر جهان جاری است.
این واقعیت که منطقه خاورمیانه نیز از بحران‌هایی رنج می‌برد و این منطقه در درجه اول با تشدید تنش‌هایی روبه‌رو است که ایران عمداً با انجام فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده در سراسر منطقه پیشتاز است. همچنین چندین کانون خطر وخامت اوضاع را تشدید می‌کند، مانند تشدید خشونت‌ها در اسرائیل و سرزمین‌های فلسطینی، ادامه خلاء سیاسی در لبنان، بی‌ثباتی در یمن و بی‌ثباتی اوضاع در آنجا بدون توافق آتش‌بس و شکست در سوریه که دولت آن نابود شده و طعمه جاه طلبی‌های کشورهای همسایه اش شده‌است؛ بنابراین، تکرار می‌کنم که فرانسه به تعهد خود برای حمایت و امنیت شرکای خود در منطقه خلیج عمل می‌کند و آماده تقویت همکاری با پادشاهی عربی سعودی برای حل بحران‌های منطقه‌ای و مبارزه با کانون‌های بی‌ثباتی در منطقه است.
ما باید تمام توان خود را بسیج کنیم تا جایی که لازم است گفت و گو را ترویج دهیم و باید از همه فرصت‌ها برای محدود کردن مناطق درگیری استفاده کنیم. فرانسه برای این منظور از هیچ کوششی دریغ نمی‌کند و هدف از برگزاری دومین کنفرانس بغداد در دسامبر گذشته در نزدیکی دریای مرده بود. همکاری میان کشورهای منطقه دارای پتانسیل بالایی است، بنابراین باید در عمل تجسم یافته و به واقعیت تبدیل شود. ما باید برای دستیابی به منافع همه به‌طور کلی و به خاطر مردم منطقه به‌طور خاص، همکاری در این منطقه آشفته را ترغیب کنیم.
این منطقه شامل مکان‌های ثبات، به ویژه پادشاهی عربی سعودی و امارات متحده عربی است. در واقع، ما در حال حاضر با پادشاهی سعودی ایجاد یک مشارکت مستحکم را شروع کرده‌ایم و می‌خواهیم همه جنبه‌های آن را در زمینه اقتصاد، انرژی و فرهنگ تقویت کنیم. فرانسه از چشم‌انداز ۲۰۳۰ ارائه شده توسط ولیعهد سعودی حمایت می‌کند و امکانات ما به دنبال افزایش حمایت آن از پادشاهی در پروژه‌های تحول اقتصادی و اجتماعی است که انجام می‌دهد و انتقالی که در زمینه انرژی انجام می‌دهد. ما همچنین از شتاب استثنایی که مشخصه همکاری فرهنگی ماست، تمجید می‌کنیم و این همکاری استثنایی در دو نمونه برجسته، یعنی مشارکت برجسته ما در استان العلا و در زمینه تحقیقات باستان‌شناسی تجسم یافته‌است.
ما در حال برقراری یک رابطه دیرینه با امارات هستیم که با حرکتی منحصر به فرد مشخص می‌شود، همان‌طور که بازدیدهای اخیر سطح بالا بین دو کشور نشان می‌دهد. ما می‌خواهیم همکاری خود را با متحد و شریک خود در سطح استراتژیک و همچنین در سطح اقتصادی، فرهنگی و بهداشتی تقویت کنیم، که در آن فرانسه بلافاصله و قبلاً به حملاتی که یک سال پیش علیه امارات انجام شد، پاسخ داد.
در طول سفرم، من همچنین بر آرزوهای صمیمانه خود برای موفقیت امارات متحده عربی در میزبانی بیست و هشتمین نشست کنفرانس اعضای کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوا در پایان سال ۲۰۲۳ تأکید خواهم کرد. من آمادگی فرانسه را برای کمک به موفقیت این رویداد که نتایج آن باید مطابق با جاه طلبی اهداف مشترک ما باشد را یادآوری می‌کنم.
همچنین می‌خواهم اضافه کنم که با دبیرکل جدید شورای همکاری کشورهای عربی خلیج که به تازگی وظایف خود را بر عهده گرفته‌است، دیدار خواهم کرد. مجمع شورای همکاری کشورهای عربی حوزه خلیج توانایی منطقه برای غلبه بر اختلافات در راستای دستیابی به وحدت و کمک به صلح را اثبات می‌کند. این امر در دوره ناآرامی که منطقه با آن مواجه است از اهمیت بالایی برخوردار است.

* با رفتار ایران که از اجرای سیاست تشدید تنش دست برنمی‌دارد، شما و همچنین منطقه دچار مشکلات زیادی هستید، دیدگاه فرانسه نسبت به این تنش مضاعف چیست و پاسخ شما به آن چیست؟
-اولاً همان‌طور که می‌دانید ما در رابطه با برجام با بن‌بست مواجه هستیم و مسئولیت کامل این وضعیت بر عهده ایران است. ایران پس از چندین ماه مذاکره برای از سرگیری پایبندی به توافقنامه ۲۰۱۵، از فرصت استفاده نکرد و متن ارائه شده توسط هماهنگ‌کننده اروپایی در سال گذشته را نپذیرفت، اگرچه این بهترین پیشنهادی بود که می‌شد ارائه داد. به موازات آن، ایران به تشدید تنش‌های هسته ای خود ادامه می‌دهد که باعث نگرانی شدید می‌شود و مانع کار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌شود. ما و شرکایمان در جستجوی راه حل دیپلماتیک برای وضعیت کنونی پافشاری می‌کنیم. ما از ایران می‌خواهیم که تمامی تعهدات بین‌المللی خود را اجرا کند. ما مصمم به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستیم.
اما متأسفانه منابع نگرانی ما به موضوع هسته ای محدود نمی‌شود، ایران محیط منطقه ای خود را تهدید می‌کند و به دنبال بی‌ثبات کردن آن است. ایران مستقیماً در کشورهای همسایه و از طریق واسطه‌هایی که منافعش را دنبال می‌کنند، فعالیت می‌کند و این فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده در حال افزایش است. این به وضوح با نگاهی به تمام پرونده‌هایی که شامل پرونده هسته‌ای و همچنین افزایش گسترده زرادخانه موشکی ایران و هواپیماهای هدایت‌شده از راه دور، علاوه بر استفاده از آنها در موارد واقعی مثلاً در عراق و گسترش این ابزارها با ارسال آنها به روسیه و بازیگران غیردولتی در منطقه مشهود است؛ بنابراین، ایران کانون بزرگی از بی‌ثباتی را ایجاد کرده و حفظ می‌کند.
تکرار می‌کنم که مصمم به مقابله با ایران هستیم و از نزدیک با شرکای بین‌المللی و منطقه‌ای خود در ارتباط هستیم تا با تمرکز بر انتقال پهپادها و موشک‌های از راه دور که مغایر قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است به این وضعیت رسیدگی کنیم.
در این راستا تأکید می‌کنم که رفتار ایران در قبال برخی از کشورهای شریک، مانعی برای توجه به وضعیت فاجعه‌بار داخلی آن در سطح اقتصادی و در زمینه حقوق اساسی نیست، سپس دو موضوع مهم را اضافه می‌کنم: اولین مورد مربوط به مشارکت ایران در تلاش‌های جنگی روسیه در اروپا است و ما در حال حاضر انرژی خود را برای مقابله با تهدید انتقال پهپادهای ایرانی به روسیه بسیج می‌کنیم. این قابلیت‌ها برای حمایت از حملاتی که مردم اوکراین و زیرساخت‌های غیرنظامی آن را هدف قرار می‌دهند، مورد استفاده قرار می‌گیرد که ممکن است جنایات جنگی باشد. ایران در جنگ تجاوزکارانه ای که در اوکراین به راه انداخته‌است با روسیه تبانی می‌کند که قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل را نقض می‌کند. اتحادیه اروپا قاطعانه واکنش نشان داد و انواع مختلفی از تحریم‌ها را علیه نهادها و اشخاص دخیل در این نقل و انتقالات اعمال کرد.
مسئله دوم به سیاست گروگان‌گیری ایران می‌پردازد که به‌ویژه اروپایی‌ها را هدف قرار می‌دهد که موضوع مهمی نیز هست. این سیاست بازداشت خودسرانه برای تحت فشار قرار دادن دولت‌های ما قابل قبول نیست. ما و شرکای اروپایی‌مان تصمیم گرفته‌ایم با یکدیگر همکاری کنیم تا واکنش‌های مناسبی را برای آزادی فوری این گروگان‌های دولت ارائه کنیم، زیرا آنها را گروگان دولت می‌دانیم. این امر نشان دهنده وحدت و عزم ماست که در مورد اعمال چندین بسته تحریمی علیه عاملان سرکوب، از جمله وزرا و اعضای سپاه پاسداران، اعمال می‌شود.

* ما در مقطع کنونی راه برون رفتی را از بحران لبنان نمی‌بینیم، شما چگونه قصد کمک به این کشور را دارید، به خصوص که رئیس‌جمهور شما قول داده‌است که «ابتکاراتی» برای کمک به لبنان ارائه دهد؟
- لبنان، کشوری که بسیاری از فرانسوی‌ها آن را دوست دارند، متأسفانه از ۳۱ اکتبر از خلاء ریاست جمهوری رنج می‌برد که آن را در بحرانی بی‌سابقه فرو برده‌است. ابعاد این بحران گوناگون است، سیستم مالی فروپاشیده، اقتصاد کشور در بدترین شرایط خود به سر می‌برد، پیوندهای اجتماعی در حال از هم گسیستگی است و وضعیت سیاسی به بن‌بست رسیده‌است. هدف اول ما ادامه حمایت از مردم است، زیرا البته این رهبران نیستند که در رنج هستند، بلکه مردم لبنان هستند. ما از زمان انفجار بندر در ۴ آگوست ۲۰۲۰، بسیج شده‌ایم و با تشویق رئیس‌جمهور، و در سطح ارتقاء سطح چالش‌ها کمک‌های بی‌سابقه به مبلغ ۱۰۰ میلیون یورو جمع‌آوری کردیم که پس از کنفرانس حمایتی که در ژوئیه ۲۰۲۱ برگزار شد برای حمایت از حوزه‌های بهداشت، امنیت غذایی و آموزش ارائه کردیم.
 ما با شرکای خود در منطقه خلیج به ویژه پادشاهی عربی سعودی متعهد شدیم و یک مکانیسم مشترک بشردوستانه در ابتدای سال ۲۰۲۲ ایجاد کردیم که امکان تأمین مالی چهار پروژه را فراهم کرد که مردم لبنان مستقیماً از آنها منتفع خواهند شد. مبلغ آن ۲۸ میلیون یورو بود که ۱۲٫۵ میلیون یورو آن برای حمایت از بیمارستان دولتی طرابلس اختصاص یافت.
لبنانی‌ها از این سیستم شکست خورده رنج می‌برند و پناهندگان سوری و فلسطینی سزاوار حمایتی هستند که به آنها اجازه می‌دهد با عزت نیز زندگی کنند.
فرانسه همواره اصل حمایت از نهادهایی را که حاکمیت و استقلال لبنان را تضمین می‌کنند، حفظ کرده‌است. ضروری است که مقامات لبنانی از ممانعت در برابر ایجاد اصلاحات و جلوگیری از ایجاد راه حلی که راه را برای انتخابات ریاست جمهوری هموار می‌کند، دست بردارند.
بحران در حال حاضر زمان زیادی را تلف کرده‌است، لبنان از تهی شدن استعدادهای خود رنج می‌برد، اقتصاد آن فرسوده شده‌است، و این کشور در برابر پیامدهای آشفتگی منطقه ای و جهانی آسیب پذیرتر شده‌است.
راه حل صرفاً انتخاب یک رئیس‌جمهور با اجماع باشد، تعیین دولتی است که به نفع کشور عمل می‌کند، و اجرای اصلاحاتی که به صندوق بین‌المللی پول اجازه می‌دهد وارد عمل شود. فرانسه در این زمینه از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کند.
من در جریان سفرم به لبنان در اکتبر گذشته به این موضوع اشاره کردم و ما در حال هماهنگی نزدیک با ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و شرکای اصلی خود در منطقه به منظور پیشرفت در این پرونده هستیم.

* فرانسه همچنان به شدت مخالف «عادی سازی» روابط با رژیم اسد است، اگرچه بسیاری از کشورهای دوست شما این کار را انجام داده‌اند. آیا ممکن است وضعیت به همین شکل ادامه یابد؟ واقعاً از دولت سوریه چه می‌خواهید؟
-فرانسه با بربریت و وحشیگری مخالفت می‌کند و علل سنگ اندازی و انسداد در دمشق یافت می‌شود، نه در پاریس، بروکسل یا حتی نیویورک. این رژیم با مذاکره دربارهٔ مبانی صلح پایدار که در قطعنامه ۲۲۵۴ مطرح شده بود، که در پایان سال ۲۰۱۵ توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد به اتفاق آرا تصویب شد، مخالف است.
فرانسه مجبور نیست روابط خود را با رژیمی که هفته گذشته بار دیگر به دلیل انجام حمله شیمیایی در شهر دوما در ۷ آوریل ۲۰۱۸ محکوم شد، و با نظامی که دروغ می‌گوید و نتایج بی طرفانه تحقیقات انجام شده توسط کارشناسان مستقل را رد می‌کند، «عادی سازی» کند.
گزارش منتشر شده از سوی سازمان منع تسلیحات شیمیایی در ۲۷ ژانویه بار دیگر ثابت می‌کند که رژیم اسد در استفاده از گاز کلر برای غیرنظامیان تردیدی نداشته‌است. این نهمین بار است که سازوکارهای سازمان ملل و سازمان منع تسلیحات شیمیایی بی طرفانه استفاده از سلاح‌های شیمیایی را به رژیم سوریه نسبت می‌دهند؛ بنابراین، رژیم باید روابط خود را با جامعه بین‌المللی و مردم آن که به‌طور سیستماتیک به دنبال نابودی آن بوده و هست، عادی کند.
من اضافه می‌کنم که رژیم سوریه و متحدانش به‌طور فعال در قاچاق مواد مخدر مشارکت دارند که منبع مهم بی‌ثباتی در منطقه است و این باید یک راه حل سیاسی پیدا کند زیرا برای امنیت مشترک ما مهم است.
به همین دلیل، شورای امنیت از رژیم سوریه چیزهای ساده‌ای می‌خواهد و آن مشارکت در یک فرایند سیاسی معتبر و فراگیر تحت نظارت سازمان ملل است، مثلاً عدم مخالفت با نشست کمیته قانون اساسی، پایان دادن به دستگیری‌های خودسرانه، ناپدید شدن اجباری، تهدیدهای فیزیکی و شکنجه و نیز همکاری با خانواده‌های مفقودین و آشکارسازی حقیقت در مورد سرنوشت آنها و اجازه بازگشت داوطلبانه، با عزت و امن به بیش از ۶ میلیون پناهنده سوری در کشورهای همسایه.
ما برخلاف بشار اسد به مردم سوریه اهمیت می‌دهیم که بیش از ۱۲ سال متحمل رنج و آسیب شده‌اند. فرانسه به حمایت خود برای رفع نیازهای فوری مردم سوریه ادامه می‌دهد و اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن همچنان بزرگ‌ترین کمک کنندگان به کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی هستند. مشارکت آنها از سال ۲۰۱۱ تاکنون بیش از ۲۷٫۴ میلیارد دلار بوده‌است.

* روابط فرانسه با الجزایر و مغرب همیشه «پیچیده» بوده‌است و اینجا و آنجا در مورد تنش بین فرانسه و مغرب می‌خوانیم، در حالی که روابط شما با الجزایر در بهترین حالت خود قرار دارد. شما اخیراً به رباط سفر کرده‌اید. آیا این بازدید به موضوع صحرای غربی مربوط است؟ روابط خود را با مغرب چگونه توصیف می‌کنید؟
-مغرب و الجزایر شرکای اساسی و دوستان فرانسه هستند. رئیس‌جمهوری مایل است روابط نزدیکی را که فرانسه را با هر دوی آنها پیوند می‌دهد، تحکیم کند، زیرا ما در بسیاری از چیزها مشترک هستیم. این به معنای اهمیت دادن به جوانانی است که قلب تپنده روابط دوجانبه ما هستند. و من در ۱۵ و ۱۶ دسامبر گذشته به مغرب سفر کردم.
 این دیدار بسیار مثبت بود و این امکان را به وجود آورد که ارزش شراکت استثنایی که دو کشور ما را به هم پیوند می‌دهد، به دور از دشواری‌های اجتناب ناپذیری که گاهی با توجه به ماهیت بسیار نزدیک روابط بین دو کشور رخ می‌دهد، برجسته کرد. و شما قبلاً تعامل ما با الجزایر را در یک تحول جدید، امیدبخش و بسیار جاه طلبانه که تا سطح روابط بالا دیده‌اید.
  به‌طور خلاصه، من معتقدم که با این دو کشور که برای ما بسیار عزیز هستند و با آنها آرزوهای مشترک داریم، به‌طور مصمم به آینده و امکانات آن نگاه خواهیم کرد.

* شما اخیراً در یک مصاحبه تلویزیونی گفتید که زمان مذاکره بین اوکراین و روسیه فرا نرسیده‌است و «اوکراین باید بتواند موازنه قوا را به نفع خود تقویت کند و برخی از سرزمین‌های خود را بازپس گیرد». لطفاً موضع خود را واضح تر توضیح دهید؟
-فرانسه از همان ابتدا موضع روشنی اتخاذ کرده‌است و هدف ما این است که ابزاری را برای اوکراین فراهم کنیم تا از حاکمیت خود دفاع کند و تمامیت ارضی خود را بازگرداند. ما به حمایت از اوکراین در همه زمینه‌ها، از جمله نظامی، برای این منظور ادامه خواهیم داد.
در مورد مواضع کشورهای عربی، اکثریت کشورهای منطقه به قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد که در ۱۲ اکتبر تصویب شد رای مثبت دادند. آنها بر محکومیت الحاق «غیرقانونی» اراضی اوکراین به روسیه، امتناع آشکار کشورهای عربی از زیر سؤال بردن مرزهای شناخته شده بین‌المللی با زور اسلحه و تعهد مجدد آنها به احترام به حاکمیت کشورهای ملی تأکید می‌کنند.
من از شدت آسیبی که تعدادی از کشورهای منطقه در نتیجه جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین متحمل شده‌اند کاملاً آگاهم. البته منظورم از آن، ناامنی غذایی تشدید شده توسط جنگ و عواقبی است که ممکن است بر ثبات اجتماعی و سیاسی در برخی کشورها تأثیر منفی بگذارد.
  در این راستا، مایلم از حمایت چندجانبه و بشردوستانه ارائه شده به اوکراین در سال ۲۰۲۲ قدردانی کنم و از کشورهای مختلف بخواهم که به کمک‌های خود ادامه دهند.
ما به‌طور جمعی و به ابتکار فرانسه، به منظور جلوگیری و کاهش این پیامدها و حفظ شفافیت بازارهای کشاورزی، تقویت همبستگی با آسیب پذیرترین کشورهای آسیب‌پذیر و سرمایه‌گذاری در تولید پایدار داخلی، اتحاد جهانی برای امنیت غذایی و مکانیسم «مجازی» آن، وظیفه تقویت انعطاف‌پذیری در حوزه‌های غذا و کشاورزی را ایجاد کردیم.
به موازات آن، متوجه می‌شوم که بخشی از افکار عمومی در کشورهای عربی احساس می‌کنند که تعهد و بسیج آنچه عموماً غرب نامیده می‌شود، با توجه به مسائل متفاوت است. فکر نمی‌کنم این رویکرد درستی برای پرداختن به موضوع باشد. اگر قانون جنگل در اوکراین حاکم شود، دیگر قدرت‌های متجاوز در سایر نقاط جهان به این نتیجه خواهند رسید که می‌توانند بدون مجازات به امنیت کشورهای همسایه خود آسیب برسانند.
ایران قبلاً از گروه‌هایی که مناطقی در سعودی و امارات متحده عربی را هدف قرار داده بودند، حمایت کرده‌است. در این موارد، ما همبستگی بی چون و چرای خود را با ارائه ابزار نظامی اضافی به امارات متحده عربی ابراز کرده‌ایم. اقدامات ما مبتنی بر استاندارد دوگانه نیست، ما تابع قانون هستیم.
 



کویت طرح حمله به نیروهای آمریکایی را خنثی کرد

کویت طرح حمله به نیروهای آمریکایی را خنثی کرد
TT

کویت طرح حمله به نیروهای آمریکایی را خنثی کرد

کویت طرح حمله به نیروهای آمریکایی را خنثی کرد

مقامات کویت گفتند که طرح حمله و بمبگذاری در پایگاه های آمریکایی در کویت خنثی شد و «یک گروه ممنوعه» این طرح تروریستی را برنامه ریزی کرده بود.

دادسرای کویت چهارشنبه (اول مه) توضیح داد «حکم بازداشت یک شهروند کویتی به اتهام عضویت در گروه ممنوعه و برنامه ریزی برای اقدامات تروریستی در کویت صادر شد».

دادسرای کویت در شبکه «اکس» توضیح داد «این فرد برای ساخت مواد منفجره آموزش دیده و بقیه اعضای این گروه را تشویق کرده برای بمبگذاری در پایگاه های نظامی آمریکا ساخت مواد منفجره را یاد بگیرند».

این نهاد کویتی افزود «بازجویی و تفهیم اتهام به متهم انجام شد و فرد متهم اعتراف کرد». دادسرای کویت حکم جلب دو نفر دیگر در این پرونده را صادر کرد و تحقیق در این پرونده ادامه دارد.

مقامات کویتی نام این گروه ممنوعه را اعلام نکردند. کویت در ماه ژانویه از خنثی کردن طرح تروریستی «داعشی» برای بمبگذاری در اماکن عبادت شیعیان خبر داده بود.


پارلمان دو شقه عراق بر سر تعطیلی «غدیر»

صورة البرلمان العراقي من مدخل مقره الرئيسي (أ.ف.ب)
صورة البرلمان العراقي من مدخل مقره الرئيسي (أ.ف.ب)
TT

پارلمان دو شقه عراق بر سر تعطیلی «غدیر»

صورة البرلمان العراقي من مدخل مقره الرئيسي (أ.ف.ب)
صورة البرلمان العراقي من مدخل مقره الرئيسي (أ.ف.ب)

برخی احزاب عراق درباره لایحه تعطیلی «عید غدیر» اعتراض کردند. بر اساس این لایحه روز عید غدیر شیعیان تعطیلی رسمی در عراق خواهد شد.

نمایندگان در جلسه روز سه شنبه (۳۰ آوریل) درباره این پیش نویس قرار بود بحث و تبادل نظر کنند اما به دلیل «بگو مگو و جدل لفظی» بین عده ای از نمایندگان شیعه و سنی این کار انجام نشد.

حزب اسلامی چهارشنبه (اول مه) با بیان اینکه «تعطیل رسمی شدن غدیر با نیازمندی های عراق انطباق ندارد» درباره «چرخه جر و بحث» در این باره هشدار داد.

از سوی دیگر حزب «متحدون» به رهبری اسامه النجیفی رئیس اسبق پارلمان با اعلام روز غدیر به عنوان تعطیلی رسمی در عراق مخالفت کرد و از احزاب خواست «با فاصله گرفتن از روایت های فرقه ای در این باره به توافق برسند».

عده ای از نمایندگان سنی امضای نمایندگان دیگر را برای پس گرفتن این لایحه جمع کردند اما با این حال ناظران پیش بینی می کنند که بحث و جدل درباره این لایحه در روزهای آینده بالا خواهد گرفت.

مقامات استانی در بخش های مرکزی و جنوبی عراق سال های گذشته روز غدیر را جشن می گرفتند و ادارات به این مناسبت تعطیل بودند اما این روز تعطیلی رسمی و ملی نیست.

عید غدیر روز ۱۸ ذی الحجه است که در چنین روزی پیامبر در سال دهم هجری یکی از خطبه های خود را در منطقه «غدیر خم» ایراد کرد. متن این خطبه چند قرنی است که مورد اختلاف بین سنی ها و شیعیان به خصوص در عراق است.


پیشنهاد وسوسه‌انگیز اروپا برای لبنان: یک میلیارد یورو برای جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی

استقبال نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان، از نیکوس کریستودولیدس، رئیس جمهور قبرس و اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در کاخ دولت ( dpa)
استقبال نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان، از نیکوس کریستودولیدس، رئیس جمهور قبرس و اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در کاخ دولت ( dpa)
TT

پیشنهاد وسوسه‌انگیز اروپا برای لبنان: یک میلیارد یورو برای جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی

استقبال نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان، از نیکوس کریستودولیدس، رئیس جمهور قبرس و اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در کاخ دولت ( dpa)
استقبال نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان، از نیکوس کریستودولیدس، رئیس جمهور قبرس و اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در کاخ دولت ( dpa)

اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا، در سفر خود به بیروت، با همراهی رئیس‌جمهور قبرس، از آمادگی اتحادیه اروپا برای ارائه بسته مالی به ارزش یک میلیارد یورو به لبنان خبر داد که «از امسال تا سال ۲۰۲۷ در دسترس خواهد بود» تا به «ثبات اقتصادی و اجتماعی» کمک کند.
رئیس کمیسیون اروپا در نشست خبری مشترک با نجیب میقاتی، نخست‌وزیر دولت موقت، در خصوص این کمک مالی جذاب و وسوسه انگیز خطاب به مسئولان گفت: برای جلوگیری از مهاجرت‌های غیرقانونی و مبارزه با قاچاق مهاجر روی همکاری خوب شما حساب می‌کنیم.
وی همچنین بر عزم اتحادیه اروپا برای حمایت از ارتش و نیروهای امنیتی لبنان از طریق «تأمین تجهیزات و آموزش مدیریت مرزها» تأکید کرد.
نیکوس کریستودولیدس، رئیس‌جمهور قبرس نیز در این کنفرانس مطبوعاتی گفت: ما نمی‌توانیم طبق روال عادی به تجارت ادامه دهیم و این مشکل دیرینه باید به‌طور مؤثر و قاطع مورد رسیدگی قرار گیرد.
وی ابراز عقیده کرد که بسته کمکی اروپا «توانایی مقامات لبنانی را برای مقابله با چندین چالش از جمله نظارت بر مرزهای زمینی و دریایی (...) و مبارزه با قاچاق انسان افزایش می‌دهد».
در همین حال، نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان تأکید کرد که از امروز (جمعه) تا فردا (شنبه) به طرح فرانسوی که از سفارت فرانسه در لبنان دریافت کرده است، پاسخ خواهد داد.
وی به «الشرق الاوسط» گفت که «این پیشنهاد شامل نکات قابل قبول و غیرقابل قبولی است که باید اصلاح شود و ترجیح می‌دهد وارد جزئیات نشود زیرا در مرحله بحث و گفت و گو و پاسخگویی قرار دارد و «انتشار آن در رسانه‌ها قبل از مشخص شدن واکنش طرف فرانسوی و میزان آمادگی آن برای پاسخ به مشاهداتی که در پاسخ به این طرح در نسخه دوم آن که به زبان انگلیسی به جای فرانسوی است، ارائه خواهیم کرد، جایز نیست؛ زبان آن برای ما سورپرایز بود».


یک وزیر سابق کویتی دستگیر شد

یک وزیر سابق کویتی دستگیر شد
TT

یک وزیر سابق کویتی دستگیر شد

یک وزیر سابق کویتی دستگیر شد

مبارک زید العرو المطیری، وزیر سابق و نماینده سابق پارلمان کویت، دیروز (پنجشنبه) بلافاصله پس از بازگشت به کشورش در فرودگاه کویت بازداشت شد.
وی پس از توقیف به دادگاه تجدیدنظر منتقل شد و دادگاه حکم به تعویق رسیدگی به درخواست تجدیدنظر وی و دیگر متهمان پرونده سودجویی از طریق مناقصه در وزارت امور اجتماعی داد.
دادگاه وزیران به ریاست مشاور هانی الحمدان در ۲۱ نوامبر ۲۰۲۳، حکم به حبس مبارک العرو وزیر سابق امور اجتماعی و همچنین معاون سابق وزارت امور اجتماعی و مدیرعامل سابق اتحادیه‌ها به مدت ۷ سال و عزل از کار داد. متهم چهارم مالک شرکت مربوطه نیز با همین مجازات زندانی و همچنین اخراج از کشور (به عنوان تبعه خلیجی) شد.
همچنین وزیر العرو به زد و بند با شرکت متعلق به متهم چهارم برای انعقاد قراردادی متهم شد که شامل سیستمی برای نظارت بر محصولات در شرکت‌های تعاونی می‌شود، اما این قرارداد اجرا نشد که اتهام اصلی این است که این قرارداد صرفاً سکویی برای سود و اتلاف بیت المال محسوب می‌شود.
المطیری (۴۶ ساله) به عنوان نماینده در مجلس ملی کویت (۲۰۲۰) فعالیت می‌کرد.
وی همچنین به‌عنوان وزیر امور اجتماعی و توسعه جامعه و وزیر مسکن و شهرسازی از تاریخ ۲۸ دسامبر ۲۰۲۱ تا ۱ اوت ۲۰۲۲ فعالیت داشته است.


مسکو استفاده از «سلاح‌های شیمیایی» در اوکراین را رد کرد

عکسی که دیروز از یک کارمند انرژی حرارتی در حال بازرسی ساختمانی که در مکانی نامشخص در داخل اوکراین هدف موشک روسی قرار گرفت منتشر شد (رویترز)
عکسی که دیروز از یک کارمند انرژی حرارتی در حال بازرسی ساختمانی که در مکانی نامشخص در داخل اوکراین هدف موشک روسی قرار گرفت منتشر شد (رویترز)
TT

مسکو استفاده از «سلاح‌های شیمیایی» در اوکراین را رد کرد

عکسی که دیروز از یک کارمند انرژی حرارتی در حال بازرسی ساختمانی که در مکانی نامشخص در داخل اوکراین هدف موشک روسی قرار گرفت منتشر شد (رویترز)
عکسی که دیروز از یک کارمند انرژی حرارتی در حال بازرسی ساختمانی که در مکانی نامشخص در داخل اوکراین هدف موشک روسی قرار گرفت منتشر شد (رویترز)

در پی تصویب بسته تحریمی جدید علیه بخش تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی روسیه، کرملین اقدام متقابلی علیه ایالات متحده کرد.
روسیه دیروز پنجشنبه اتهامات غرب مبنی بر استفاده از سلاح‌های شیمیایی و مواد رادیواکتیو در جنگ اوکراین را رد کرد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه گفت: اتهامات وارده به کشورش در خصوص استفاده از سلاح شیمیایی در اوکراین «بی اساس است».
وی تأکید کرد که نیروهای روسیه «به تعهدات خود بر اساس قوانین بین‌المللی در چارچوب فعالیت‌های نظامی خود متعهد می‌مانند».
وزارت امور خارجه آمریکا تحریم‌های خود را اینگونه توجیه کرد که روسیه از ماده سمی کلروپیکرین در اوکراین استفاده کرده است، اما مسکو گفت که طرف آمریکایی «هیچ مدرکی برای اتهامات خود ارائه نکرده است».
در همین زمینه، کرملین مجدداً با آمادگی‌های جاری برای برگزاری کنفرانس صلح در سوئیس مخالفت کرد.
پسکوف به خبرنگاران گفت: «ما نمی‌دانیم که این چه نوع رویداد مهمی است، این کنفرانس صلح. بدون مشارکت روسیه از چه نوع کنفرانس‌های جدی با انتظارات جدی، چه نتایجی می‌توان صحبت کرد؟».
به گفته وب سایت دولتی اختصاص داده شده به این رویداد، سوئیس برای بیش از ۱۶۰ هیئت دعوت نامه ارسال کرد تا در کنفرانس خود که قرار است در ۱۵ و ۱۶ ژوئن برگزار شود، بدون دعوت از روسیه «در این مرحله» شرکت کنند.
در میان کشورهای دعوت شده، اعضای «G7»، «G20»، «بریکس» و کشورهای مختلف دیده می‌شوند.
علاوه بر اتحادیه اروپا و سه سازمان بین‌المللی، یعنی سازمان ملل، سازمان امنیت و همکاری اروپا، و شورای اروپا، و دو نماینده مذهبی از واتیکان و کلیسای ایلخانی قسطنطنیه نیز دعوت شده‌اند.
از سوی دیگر، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در مصاحبه‌ای مطبوعاتی بار دیگر به اعزام نیرو به اوکراین اشاره کرد که «در صورت نفوذ روس‌ها به خطوط مقدم و دریافت درخواست اوکراینی در این زمینه انجام می‌شود».


سعودی در شاخص رقابت پذیری در سطح «G20» در رتبه سوم جای گرفت

وزير المالية الجدعان والمديرة العامة لصندوق النقد الدولي كريستالينا غورغييفا بمؤتمر صحافي مشترك في واشنطن (أ.ف.ب)
وزير المالية الجدعان والمديرة العامة لصندوق النقد الدولي كريستالينا غورغييفا بمؤتمر صحافي مشترك في واشنطن (أ.ف.ب)
TT

سعودی در شاخص رقابت پذیری در سطح «G20» در رتبه سوم جای گرفت

وزير المالية الجدعان والمديرة العامة لصندوق النقد الدولي كريستالينا غورغييفا بمؤتمر صحافي مشترك في واشنطن (أ.ف.ب)
وزير المالية الجدعان والمديرة العامة لصندوق النقد الدولي كريستالينا غورغييفا بمؤتمر صحافي مشترك في واشنطن (أ.ف.ب)

پادشاهی عربی سعودی در شاخص‌های رقابت پذیری جهانی مربوط به بازار مالی برای سال ۲۰۲۳ مقام اول را در هیئت مدیره در سطح G20 و سوم را در بین رقابتی‌ترین کشورها در سطح این گروه کسب کرد. همچنین در شاخص سرمایه بازار سهام و شاخص سرمایه خطرپذیر رتبه سوم جهان و در شاخص بازار مالی رتبه پنجم را به خود اختصاص داد.
این آمار در گزارش سالانه «برنامه توسعه بخش مالی» اعلام شده است.
این پیشرفت‌ها در نتیجه تحقق برنامه‌های «چشم‌انداز ۲۰۳۰» است که هدف آن افزایش قدرت و اثربخشی موسسات مالی سعودی، توسعه بازار مالی و حمایت از شرکت‌های نوظهور در زمینه فناوری مالی است.
بر اساس این گزارش که دیروز پنجشنبه منتشر شد، حجم سرمایه‌گذاری‌های خارجی در بازار مالی به ۴۰۱ میلیارد ریال سعودی (۱۰۶ میلیارد دلار) رسید و ۴۳ شرکت عرضه شدند و تعداد شرکت‌های بورسی به حدود ۳۱۰ شرکت رسید.
تعداد شرکت‌های فناوری مالی از اهداف سال ۲۰۲۳ فراتر رفت و به ۲۱۶ شرکت رسید و به هدف مورد نظر یعنی ۵۲۵ تا سال ۲۰۳۰ نزدیک شد.
وزیر دارایی سعودی، رئیس کمیته برنامه توسعه بخش مالی، محمد الجدعان، در ابتدای این گزارش تأکید کرد: در پرتو (چشم‌انداز ۲۰۳۰)، سعودی به لطف اصلاحات مالی و اقتصادی که ما را به سمت آینده ای روشن و توسعه یافته در بخش مالی هدایت می‌کند، به روند توسعه اقتصادی مستمر ادامه می‌دهد.
وی افزود که «برنامه توسعه بخش مالی» با پیوند دادن بخش مالی به اقتصاد دیجیتال و فنی، آرزوی دستیابی به آینده ای اقتصادی و توسعه یافته را دارد، همچنین به دنبال توسعه این بخش با بهره‌برداری از فناوری‌های مدرن مانند هوش مصنوعی و ابرداده است.
الجدعان توضیح داد دستاوردهای به‌دست‌آمده و سایر دستاوردها در سعودی در سطح جهانی، چه توسط آژانس‌های رتبه‌بندی اعتبار، بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول یا سایرین مورد قدردانی قرار گرفتند.


عراق با تعویق انتخابات کردستان موافقت کرد


السوداني ميان مسعود و نچیروان بارزانی (AFP)
السوداني ميان مسعود و نچیروان بارزانی (AFP)
TT

عراق با تعویق انتخابات کردستان موافقت کرد


السوداني ميان مسعود و نچیروان بارزانی (AFP)
السوداني ميان مسعود و نچیروان بارزانی (AFP)

احزاب عراقی با به تعویق انداختن انتخابات پارلمان اقلیم کردستان که برای ژوئن آینده برنامه‌ریزی شده بود موافقت کردند و انتظار می‌رود به زودی تاریخ جدید آن را اعلام کنند.
یک منبع کرد به «الشرق الاوسط» گفت که نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم، «به توافقی دست یافت که مستلزم به تعویق افتادن انتخابات است، اما مشخص نیست که چه تضمینی به دست آورده است».
یک منبع نزدیک به رهبران در «چارچوب هماهنگی» تأکید کرد که «موضع اکثر نیروهای فعال با لزوم مشارکت حزب دمکرات است زیرا این حزب علیرغم سردی در روابط در سال‌های اخیر، یک متحد استراتژیک است».
این منبع فاش کرد که «تصمیم قاطع بارزانی در هفته آینده برای به تعویق انداختن انتخابات به تاریخ دیگری گرفته خواهد شد تا این حزب بتواند نامزدهای خود را به کمیسیون انتخابات معرفی کند».
حزب دمکرات به رهبری مسعود بارزانی در اواسط ماه مارس، در اعتراض به تصمیم دادگاه عالی فدرال مبنی بر تقسیم کردستان به ۴ منطقه انتخاباتی و لغو کرسی‌های اقلیت، تصمیم به تحریم انتخابات پارلمانی کردستان گرفت.
در مقابل، عماد جمیل، رئیس تیم رسانه ای کمیسیون انتخابات گفت: «تاریخ انتخابات تعیین شده در ژوئن برای برگزاری انتخابات منطقه هنوز معتبر است، اما توافقی سیاسی به ویژه در مورد تاریخ وجود دارد».
جمیل در مصاحبه با «الشرق الاوسط» افزود: «حزب دمکرات هنوز نامزدهای خود را به کمیسیون معرفی نکرده است».
از سوی دیگر، اتحادیه میهنی کردستان به رهبری بافل طالبانی نسبت به «تحولات خطرناک» در صورت تعویق انتخابات هشدار داد.
وی در بیانیه‌ای گفت: این تصمیم هیچ توجهی به تبادل دموکراتیک قدرت، اعتبار نهادهای منطقه و مشروعیت دولت آن نمی‌گذارد.
محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، سه شنبه گذشته در دیدار با اعضای کمیسیون انتخابات عراق، با اشاره به مشارکت حزب دمکرات، ضرورت برگزاری آن را در کردستان «با مشارکت همه» توصیه کرد.


منبع اردنی: اشاره حماس به بازگشت به عمّان «تحریک آمیز» است

بارگیری کمک‌های پزشکی بر روی یک هواپیمای نظامی اردنی قبل از پرواز به غزه (آرشیویی نیروهای مسلح اردن - خبرگزاری فرانسه
بارگیری کمک‌های پزشکی بر روی یک هواپیمای نظامی اردنی قبل از پرواز به غزه (آرشیویی نیروهای مسلح اردن - خبرگزاری فرانسه
TT

منبع اردنی: اشاره حماس به بازگشت به عمّان «تحریک آمیز» است

بارگیری کمک‌های پزشکی بر روی یک هواپیمای نظامی اردنی قبل از پرواز به غزه (آرشیویی نیروهای مسلح اردن - خبرگزاری فرانسه
بارگیری کمک‌های پزشکی بر روی یک هواپیمای نظامی اردنی قبل از پرواز به غزه (آرشیویی نیروهای مسلح اردن - خبرگزاری فرانسه

رهبران جنبش حماس با اظهارات مستقیم سیاسی از خارج، گاهی از ترکیه و گاهی از ایران، بار دیگر به درگیری‌های رسانه‌ای با اردن بازگشته‌اند. یک منبع آگاه اردنی به «الشرق الاوسط» گفت که بازگشایی پرونده بازگشت آنها به پادشاهی هاشمی اردن «تحریک آمیز» و «بی فایده» است.
نیروهای حماس در سال ۱۹۹۹ در زمان نخست‌وزیری عبدالرئوف الروابده، به دلایل امنیتی اردن را ترک کرده بودند.
درگیری‌هایی که از آغاز حوادث هفتم اکتبر مرتباً تکرار می‌شود، با اظهارات موسی ابومرزوق، از رهبران حماس، از شبکه العالم ایران چرخشی تازه به خود گرفت. وی گفته است «اگر قرار باشد رهبران حماس به کشور دیگری منتقل شوند به اردن خواهند رفت».
در شرایطی که دولت اردن بارها تأکید کرده بود که «هیچ تماسی بین آن و جنبش به ویژه از آغاز جنگ غزه وجود ندارد».

جلب توجه

این منبع اردنی معتقد است که اظهارات ابومرزوق در چارچوب «توسل مجدد به خیابان اردن» و «تحریک حکومت اردن» صورت می‌گیرد.
وی افزود: «این اقدامی جدید شبیه به تلاش‌های قبلی رئیس سابق دفتر سیاسی (حماس)، خالد مشعل، و رهبران نظامی جنبش در غزه، از طریق «درگیر کردن پادشاهی در محاسبات سیاسی خود» است.
این منبع گفت: «ابومرزوق طوری صحبت می‌کند که گویی هیچ دولتی در اردن وجود ندارد که تصمیم بگیرد چه کاری انجام دهد. اردن صفحه دفاتر جناح‌های فلسطینی را ورق زده است و به آن بازنمی‌گردد».
اظهارات ابومرزوق و اظهارات مشابه پیش از آن، توسط منبع اردنی در مصاحبه با «الشرق الاوسط» رد شد. او گفت که اردن تحت هیچ شرایطی حضور رهبران حماس در خاک خود را نخواهد پذیرفت.
وی در عین حال اشاره کرد که تلقین در مورد اینکه کدام یک از آنها تابعیت اردنی دارند (یعنی رهبران حماس) و حق بازگشت وی گفت: «هرکسی که تابعیت اردنی داشته باشد و بخواهد برگردد باید ارتباط خود را با هر سازمان خارجی کاملاً قطع کند».
همان منبع اشاره می‌کند که هرگونه احتمال بازگشت مطابق با شرایط مورد نیاز اردن و مطابق با مفاد قانون شامل «عدم افتتاح دفتر برای هیچ‌یک از سازمان‌های فلسطینی» است.
از آغاز جنگ در غزه، پادشاهی اردن اعلام کرد که «تشکیلات ملی فلسطین» نماینده قانونی کشور فلسطین است و سفارت آن در عمان معتبر و قانونی است.
به گزارش شبکه العالم، ابومرزوق به دنبال یادآوری حضور قبلی حماس در خاک اردن بود و بدون اشاره به دلایل خروج حماس در آن زمان، گفت که رهبران آن «اغلب اردنی هستند».
وی افزود: «کادر رهبری حماس ابتدا در اردن حضور داشت تا اینکه از قطر خواسته شد که میزبان آنان باشد لذا از اردن به قطر نقل مکان کردیم. اخبار منتشره دربارهٔ اینکه به عراق، سوریه، ترکیه و ... خواهیم رفت تبلیغات رسانه ای برای فشار بر قطری هاست. و هیچ خبری بین ما و دولت قطر در این مورد نیست».
وی همچنین اظهار کرد: همه اینها ساخته و پرداخته رسانه‌ها است تا قطر را وادار به وارد آوردن فشار بر حماس برای امتیازدهی در مذاکرات مبادله اسرا کنند.

گذرنامه‌ها

اگرچه ابومرزوق در صحبت‌های خود در مورد انتقال به اردن گفت که «در این مورد صحبتی نیست» (یعنی این گزینه روی میز نیست)، اما اظهار کرد که «اکثر رهبران حماس از مردم اردن هستند و گذرنامه اردنی دارند لذا همه این صحبت‌ها بی‌ارزش است، لذا اگر قرار بر رفتن باشد به اردن خواهند رفت زیرا اردن دارای مردمی مهمان نواز و سخاوتمند است که از مقاومت حمایت می‌کند و روابط ما با نظام اردن نیز خوب است و مشکلی برای اقامت در این کشور نداریم».

موسی ابومرزوق، از رهبران حماس، هنگام شرکت در مراسم تشییع جنازه صالح العاروری، از رهبران این جنبش، پس از ترور وی در نزدیکی بیروت در ۲ ژانویه (AP)

ابومرزوق اظهار کرد که مشکل این است که این آمریکا بود قطر را وادار کرد که رهبری حماس را بپذیرد لذا اگر فشار آمریکا نباشد رهبران حماس به مکان طبیعی خود یعنی اردن خواهند رفت، اما این داستان‌ها ساختگی بوده و اصلاً مشکلی میان ما و قطری‌ها وجود ندارد.

یک انتخاب، نه اخراج

پیش از اظهارات ابومرزوق، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس از استانبول در دیدار با تعدادی از نمایندگان «بلوک پارلمانی اصلاحات» اردن وابسته به «جنبش اسلامی» در اردن، دربارهٔ اردن اظهاراتی داشت.
رسانه‌ها به نقل از نمایندگانی که در این نشست حضور داشتند، هنیه تأکید کرد که جنبش در امور داخلی اردن مداخله نخواهد کرد، در حالی که بیانیه منتشر شده از سوی جنبش تأکید هنیه را تأیید کرد که اردن اهمیت ویژه ای در موضوع فلسطین پیدا کرده است.
مقامات سیاسی سابق تأکید می‌کنند که اردن «از استفاده از توصیف اخراج» در مورد خروج رهبران حماس از اردن برای ملاحظات قانونی خودداری می‌کند.
در حالی که چندین مقام در آن زمان گزارش دادند که خروج رهبران حماس در مواجهه با ادامه محاکمه داخلی آنها یک «گزینه» بود.
از سوی دیگر، گزارش‌های مطبوعاتی حاکی از آن است که هنیه مقامات و شخصیت‌های مردمی اردنی را به دلیل تسلیت ندادن به شهادت ۳ پسر و ۴ نوه‌اش «مقصر» می‌داند.
نیمه دوم ماه رمضان شاهد تشدید لفاظی‌های رسمی اردن علیه آنچه مداخله در امور داخلی تلقی می‌شد، بود. این تنش در پس‌زمینه فراخوان‌ها برای «تشدید اعتراض‌ها در اردن» و ملتهب کردن خیابان‌ها بود و این امر منجر به یک کمپین دستگیری در میان معترضان به اتهام حمله به اموال عمومی و مقاومت در برابر پرسنل امنیتی شد.

یک کامیون امدادی اردن به عنوان بخشی از کمک‌های بشردوستانه و بزرگ‌ترین کاروان از زمان شروع جنگ در غزه

روزنامه «الشرق الاوسط» مطلع شد: «بیشتر دستگیرشدگان در ارتباط با اعتراضات از ابتدای ۷ اکتبر به استثنای تعداد محدودی آزاد شدند».
منابع حقوقی اشاره کردند که «هیچ اتهامی در خصوص سردادن شعار در حمایت از حماس و رهبران آن در جریان اعتراضات مردمی مطرح نشده است». با این حال، منابع گفتند که «برخی از بازداشت شدگان با طرف‌های خارجی ارتباط دارند و از خارج از کشور پول و دستورالعمل دریافت می‌کنند».
اردنی‌ها خود را برای شرکت در انتخابات مجلس بیستم در دهم سپتامبر آینده آماده می‌کنند.
هفته گذشته، پادشاه اردن عبدالله دوم دستور داد تا انتخابات امسال به موقع برگزار شود تا از آنچه در محافل سیاسی در مورد احتمال به تعویق افتادن انتخابات به دلیل ملاحظات مربوط به اوضاع منطقه و جنگ در نوار غزه منتشر شده، جلوگیری شود.


جنگنده‌های سعودی ۳۸ سورتی پرواز در رزمایش «پرچم صحرا» انجام دادند


رزمایش مختلط با هدف افزایش آمادگی و کارایی رزمی و تقویت روابط با نیروهای شرکت کننده انجام می‌شود (وزارت دفاع)
رزمایش مختلط با هدف افزایش آمادگی و کارایی رزمی و تقویت روابط با نیروهای شرکت کننده انجام می‌شود (وزارت دفاع)
TT

جنگنده‌های سعودی ۳۸ سورتی پرواز در رزمایش «پرچم صحرا» انجام دادند


رزمایش مختلط با هدف افزایش آمادگی و کارایی رزمی و تقویت روابط با نیروهای شرکت کننده انجام می‌شود (وزارت دفاع)
رزمایش مختلط با هدف افزایش آمادگی و کارایی رزمی و تقویت روابط با نیروهای شرکت کننده انجام می‌شود (وزارت دفاع)

جنگنده‌های پادشاهی عربی سعودی در جریان شرکت در رزمایش هوایی مختلط «پرچم صحرا» در پایگاه هوایی الظفره امارات در کنار تعدادی از کشورهای دوست و برادر، از جمله کشور میزبان، امارات، عمان، ترکیه، ایالات متحده آمریکا، فرانسه و کره جنوبی، ۳۸ سورتی پرواز با بیش از ۷۰ ساعت پرواز انجام دادند.
وزارت دفاع سعودی همچنان به حضور خود در رزمایش مختلط هوایی ادامه می‌دهد، زیرا نیروی هوایی با سامانه «ف - ۱۵ إس آی» با تمام خدمه هوایی، فنی و پشتیبانی خود در این رزمایش شرکت می‌کند.

این مشارکت با هدف تبادل تخصص نظامی در زمینه برنامه‌ریزی و اجرا، ارتقای آمادگی و کارایی رزمی و تقویت روابط با نیروهای شرکت کننده انجام می‌شود.
این رزمایش در مرکز جنگ هوایی و دفاع موشکی در پایگاه الظفره در ۲۲ آوریل آغاز شد و به مدت سه هفته ادامه دارد.
سرهنگ دوم خلبان عادل ابوملحه، فرمانده گروه نیروی هوایی شرکت کننده در رزمایش تأکید کرد مقدمات تمرین با نهایت حرفه ای بودن و بالاترین سطح ایمنی در این گونه تمرینات از طریق آماده‌سازی، برنامه‌ریزی و بهره‌مندی از دروس قبلی برای تمرینات مشابه انجام شد.

حضور نیروی هوایی با ۶ فروند جنگنده از سامانه «ف - ۱۵ إس آی» (وزارت دفاع)

وی اظهار کرد: هدف از شرکت نیروی هوایی در این رزمایش تبادل تجربیات نظامی در زمینه برنامه‌ریزی و اجرا در فضایی شبیه به جنگ واقعی و همچنین افزایش آمادگی و کارایی رزمی خدمه پشتیبانی فنی و هوایی و تقویت روابط بین‌المللی با کشورهای شرکت کننده است.
او افزود: این رزمایش شاهد انواع پروازهای مختلف از جمله عملیات دفاعی و تهاجمی ضدهوایی، عملیات پشتیبانی نزدیک هوایی و عملیات جستجو و نجات رزمی خواهد بود.


محمد بن سلمان و کرکنتزس آماده‌سازی برای اکسپو ۲۰۳۰ را بررسی کردند


دیدار ولیعهد سعودی با دبیرکل دفتر بین‌المللی نمایشگاه‌های ریاض (واس)
دیدار ولیعهد سعودی با دبیرکل دفتر بین‌المللی نمایشگاه‌های ریاض (واس)
TT

محمد بن سلمان و کرکنتزس آماده‌سازی برای اکسپو ۲۰۳۰ را بررسی کردند


دیدار ولیعهد سعودی با دبیرکل دفتر بین‌المللی نمایشگاه‌های ریاض (واس)
دیدار ولیعهد سعودی با دبیرکل دفتر بین‌المللی نمایشگاه‌های ریاض (واس)

شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز، ولیعهد و نخست‌وزیر پادشاهی عربی سعودی، با دیمیتری کرکنتزس، دبیرکل دفتر بین‌المللی نمایشگاه‌ها، آمادگی‌ها و تجهیزات پادشاهی برای میزبانی از نمایشگاه «اکسپو ۲۰۳۰» در ریاض را بررسی کرد.
ریاض در نوامبر گذشته، میزبانی نمایشگاه بین‌المللی را به دست آورد. پایتخت سعودی در جریان رای‌گیری که در شهر ایسی‌ل مولینو فرانسه در نزدیکی پاریس برگزار شد، عملکرد قابل‌توجهی نسبت به رم در ایتالیا و بوسان در کره داشت.
ولیعهد سعودی بر تلاش کشورش برای ارائه نسخه ای استثنایی و بی‌سابقه از نمایشگاه تأکید کرد و گفت این دوره به پیش‌بینی آینده کمک می‌کند.
ریاض با توجه به «چشم‌انداز ۲۰۳۰» که قصد دارد با دستیابی به رشد برنامه‌ریزی شده از نظر اقتصاد، رقابت، کیفیت زندگی و بسیاری از جنبه‌های دیگر، آن را در بین ۱۰ شهر برتر جهان قرار دهد، مورد توجه ویژه ولیعهد سعودی قرار دارد.
در این نشست مهندس ابراهیم السلطان، وزیر مشاور، عضو شورای وزیران و مدیرعامل هیئت سلطنتی شهر ریاض و یاسر الرمیان، رئیس صندوق سرمایه‌گذاری عمومی در ریاض حضور داشتند.