کودکان کار در عراق در آتش فقر و کشمکش های کشدار

تنها قانون کافی نیست.. حمایت اجتماعی دولت با نیازمندی های معیشتی همخوانی ندارد  

حیدر کرار کودک عراقی که در بغداد نجاری می کند (فرانس پرس)
حیدر کرار کودک عراقی که در بغداد نجاری می کند (فرانس پرس)
TT

کودکان کار در عراق در آتش فقر و کشمکش های کشدار

حیدر کرار کودک عراقی که در بغداد نجاری می کند (فرانس پرس)
حیدر کرار کودک عراقی که در بغداد نجاری می کند (فرانس پرس)

حیدر کرار، ۱۳ ساله از هشت صبح تا پنج بعد از ظهر در یک نجاری زمین را جارو می کند. او کودکی نکرده است. کودکان بسیاری در عراق طی جنگ های پیاپی و به دلیل فقر مجبور شده اند کار کند.
حیدر از ۸ سالگی در نجاری عمویش کار می کند. او می گوید «از بس که دعوا می کردم از مدرسه اخراج شدم». او که بزرگ تر از سن واقعی اش به نظر می رسد در ادامه افزود «مدرسه اجازه ندادند دوباره برگردم». پدر و مادر حیدر تصمیم گرفتند که حیدر کار کند تا «آینده ام را بسازم و ازدواج کنم». حیدر به یک صندلی چوبی تکیه داده و تراشه های چوب را پاک می کند. او ابتدا چند تخته چوب کوچک را برمی دارد و سپس تخته های چوب بزرگ که دو برابر قدش هستند جابه جا می کند.
او در ساعات کاری یک استراحت ناهار یک ساعته دارد و حقوقش هفته ای ۲۵ هزار دینار (کمتر از ۲۰ دلار) است تا هزینه زندگی خودش و برادرش را تامین کند. این دو برادر به دلیل اختلافات خانوادگی و طلاق پدر و مادر در خانه عمویشان زندگی می کنند.
کودکان کار پدیده رو به گسترش در عراق است. تعداد زیادی از کودکان در کارگاه و تعمیرگاه و کافی شاپ و سلمانی کار می کنند و برخی دیگر در چهارراه ها دستمال کاغذی می فروشند.
به گفته سازمان ملل دو سوم جمعیت کشور نفت خیز عراق فقیر هستند. جنگ ها و کشمکش های فرقه ای در دهه های اخیر در عراق و نیز جنگ علیه گروه «داعش» باعث آوارگی تعداد زیادی شدند. اوضاع امنیتی عراق اینک با ثبات شده اما این کشور همچنان گرفتار تبعات فساد گسترده در اکثر نهادها و ارکان حاکمیت و غارت و چپاول ثروت عمومی است و دولت نیز نتوانسته جلوی این فساد را بگیرد.
مهندس حسن عبد الصاحب مسئول شعبه مبارزه با کودک کاری در وزارت کار و امور اجتماعی به فرانس پرس گفت «کودک کاری به دلیل جنگ ها و کشمکش های متمادی و آوارگی مردم به خصوص در استان هایی که مورد تهاجم داعش قرار گرفتند همچنان در حال افزایش است». او افزود «این عوامل در افزایش تعداد کودکان کار سهیم بوده چون خانواده های بسیاری بدون سرپرست شده اند و مادران مجبورند کودکانشان را سرکار بفرستند».
عبد الصاحب یادآور شد «طبق قوانین عراق کودکان زیر ۱۵ سال حق کار کردن ندارند و کودک کاری غرامت مالی و زندان تا مدت شش ماه دارد».
او افزود «نینوا در شمال عراق بیشترین نرخ کار کودکان را دارد. این منطقه به تصرف گروه تندرو داعش درآمد و در سال ۲۰۱۷ پس گرفته شد. استان های بغداد و کرکوک و بابل پس از نینوا دارای بیشترین تعداد کودکان کار هستند».
وزارت کار اینک به منظور مقابله با کودک کاری یارانه ماهانه برای خانواده های فقیر که تعدادشان کم نیست در نظر گرفته است که به قول عبد الصاحب «۱۲۵ هزار دینار (حدود ۸۳ دلار) برای هر کودک است. اما این یارانه نسبت به هزینه زندگی ناچیز است».
میگل ماتئوس سخنگوی یونیسف در عراق گفت «فقر و نابرابری اقتصادی از جمله دلایل اصلی افزایش فزاینده کودک کاری هستند. به اینها باید شرایط کشور را هم مد نظر داشت که در چند سال اخیر بستر مناسبی برای کودک کاری فراهم کرد. یونیسف و دولت عراق برای ایجاد یک سیستم حمایت اجتماعی همکاری می کند تا شاید بتوانیم این کودکان را از فقر نجات دهیم».
او خاطر نشان کرد «یونیسف به دولت عراق و دولت اقلیم کردستان در شمال عراق برای ایجاد برنامه های مهارت ورزی و آموزش کودکان همکاری می کند تا حداقل در ۱۸ سالگی وارد بازار کار شوند».
از سوی دیگر «کمیته بین المللی نجات» پایان سال ۲۰۲۲ در گزارشی گفت «رشد کودک کاری به ویژه در موصل، محل تجمع پیشین گروه «داعش» نگران کننده بوده و روند بازسازی موصل با گذشت پنج سال از پس گرفتن آن کند پیش می رود».
«کمیته بین المللی نجات» افزود «اطلاعاتی که از ۴۱۱ خانواده و ۲۶۵ کودک جمع آوری کردیم نشان می دهد که «یک کودک یا چند کودک» در ۹۰ درصد خانواده هایی که در این تحقیق شرکت کردند کار می کنند».
این نهاد خاطر نشان کرد «حدود ۷۵ درصد کودکان غیر قانونی کار می کنند که به عنوان مثل زباله گردی یا عملگی می کنند». 
«کمیته بین المللی نجات» اضافه کرد «۸۵ درصد این کودکان کار به دلیل بدرفتاری یا نداشتن وسایل حفاظتی در محل کارشان احساس امنیت نمی کنند».
دستمزد مهند جبار، ۱۴ ساله که در یک کارگاه شن و ماسه برای مصالح ساختمانی در بغداد کارگری می کند ۱۰ هزار دینار (حدود ۶ دلار) در روز است. 
مهند جبار از هفت سالگی برای کمک به پدر و مادرش و تامین هزینه های زندگی خانواده هفت نفره خود کار می کند. برادر بزرگ تر مهند نیز کودک کار است.
او گفت «آرزو دارم به مدرسه بروم و مهندس بشوم اما خانواده ام به من نیاز دارند».



فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
TT

فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵

 

کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، روز دوشنبه تأکید کرد که واشنگتن از کی‌یف نخواهد خواست هیچ توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای پایان دادن به جنگ با روسیه مذاکره می‌کند، بپذیرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کیلگ قرار است روز چهارشنبه وارد اوکراین شود و در جریان یک سفر سه‌روزه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، دیدار کند.

سفر به کی‌یف، همزمان با مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض

این سفر در حالی انجام می‌شود که یک روز پیش از آن، روز سه‌شنبه، مذاکراتی میان مقامات ارشد آمریکایی و مذاکره‌کنندگان روس در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. این مذاکرات اولین دور از گفت‌وگوهای مستقیم دو طرف از زمانی است که ترامپ، در اقدامی غیرمنتظره، موافقت خود را با آغاز تلاش‌ها برای صلح با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کرد.

کیلگ در این باره گفت که مقامات آمریکایی در حال انجام تلاش‌های هم‌زمانی برای نزدیک کردن مسکو و کی‌یف به میز مذاکره هستند، در حالی که او شخصاً مسئول تعامل با اوکراین است.

تصمیم نهایی با زلنسکی است

فرستاده ترامپ تأکید کرد که در نهایت، این زلنسکی است که باید تصمیم بگیرد آیا اوکراین هرگونه توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا در آن میانجی‌گری کند، خواهد پذیرفت یا نه.

او پس از دیدار با متحدان آمریکا در مقر ناتو در بروکسل، به خبرنگاران گفت: «تصمیم با اوکراینی‌هاست. این یک تصمیم اوکراینی خواهد بود.»

وی همچنین خاطرنشان کرد: «زلنسکی رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل است. این تصمیم‌ها باید توسط او گرفته شود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را به یک رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل تحمیل کند.»

کیلگ همچنین اظهار داشت که وظیفه او تسهیل دستیابی به توافقی است که تضمین‌های امنیتی محکمی برای حفظ استقلال اوکراین فراهم کند.

نگرانی اروپا از حاشیه‌نشینی در مذاکرات

رهبران اروپایی روز دوشنبه در پاریس گرد هم آمدند تا یک استراتژی مشترک تدوین کنند، زیرا نگران هستند که در این مذاکرات نادیده گرفته شوند.

کیلگ پیش‌تر گفته بود که اروپایی‌ها مستقیماً در مذاکرات حضور نخواهند داشت، اما می‌توانند در این روند مشارکت داشته باشند. او در این خصوص تصریح کرد: «فکر نمی‌کنم منطقی یا عملی باشد که همه طرف‌ها پشت یک میز مذاکره بنشینند.»

تمام گزینه‌ها روی میز است

در همین حال، پیت هیگسیت، وزیر دفاع آمریکا، مطالبات اوکراین برای بازپس‌گیری تمامی اراضی خود و پیوستن به ناتو را غیرواقع‌بینانه توصیف کرد. اما کیلگ تأکید کرد که در مذاکرات «همه گزینه‌ها مطرح خواهد شد».

او همچنین احتمال داد که مذاکرات واشنگتن و مسکو به موضوعات گسترده‌تری درباره امنیت اروپا و جهان نیز بپردازد.

وی افزود: «فکر می‌کنم آنچه در این مذاکرات مطرح خواهد شد، هنوز مشخص نیست. اما اگر بحث به مسائل جهانی کشیده شود، تعجب نخواهم کرد.»

او همچنین به احتمال تلاش‌هایی برای قطع روابط روسیه با ایران، کره شمالی و چین اشاره کرد.

جنگ فرسایشی؛ هیچ طرفی پیروز مطلق نیست

کیلگ بر این باور است که پس از سه سال جنگ، هم روسیه و هم اوکراین آماده پایان دادن به درگیری هستند، زیرا هیچ‌کدام قادر به دستیابی به یک پیروزی قاطع در میدان نبوده‌اند.

او گفت: «در حال حاضر می‌توان احساس کرد که هر دو طرف خواهان پایان دادن به این وضعیت هستند.»

و ادامه داد: «وقتی خوب فکر کنید، این جنگ به هیچ وجه قابل ادامه دادن نیست.»