کودکان کار در عراق در آتش فقر و کشمکش های کشدار

تنها قانون کافی نیست.. حمایت اجتماعی دولت با نیازمندی های معیشتی همخوانی ندارد  

حیدر کرار کودک عراقی که در بغداد نجاری می کند (فرانس پرس)
حیدر کرار کودک عراقی که در بغداد نجاری می کند (فرانس پرس)
TT

کودکان کار در عراق در آتش فقر و کشمکش های کشدار

حیدر کرار کودک عراقی که در بغداد نجاری می کند (فرانس پرس)
حیدر کرار کودک عراقی که در بغداد نجاری می کند (فرانس پرس)

حیدر کرار، ۱۳ ساله از هشت صبح تا پنج بعد از ظهر در یک نجاری زمین را جارو می کند. او کودکی نکرده است. کودکان بسیاری در عراق طی جنگ های پیاپی و به دلیل فقر مجبور شده اند کار کند.
حیدر از ۸ سالگی در نجاری عمویش کار می کند. او می گوید «از بس که دعوا می کردم از مدرسه اخراج شدم». او که بزرگ تر از سن واقعی اش به نظر می رسد در ادامه افزود «مدرسه اجازه ندادند دوباره برگردم». پدر و مادر حیدر تصمیم گرفتند که حیدر کار کند تا «آینده ام را بسازم و ازدواج کنم». حیدر به یک صندلی چوبی تکیه داده و تراشه های چوب را پاک می کند. او ابتدا چند تخته چوب کوچک را برمی دارد و سپس تخته های چوب بزرگ که دو برابر قدش هستند جابه جا می کند.
او در ساعات کاری یک استراحت ناهار یک ساعته دارد و حقوقش هفته ای ۲۵ هزار دینار (کمتر از ۲۰ دلار) است تا هزینه زندگی خودش و برادرش را تامین کند. این دو برادر به دلیل اختلافات خانوادگی و طلاق پدر و مادر در خانه عمویشان زندگی می کنند.
کودکان کار پدیده رو به گسترش در عراق است. تعداد زیادی از کودکان در کارگاه و تعمیرگاه و کافی شاپ و سلمانی کار می کنند و برخی دیگر در چهارراه ها دستمال کاغذی می فروشند.
به گفته سازمان ملل دو سوم جمعیت کشور نفت خیز عراق فقیر هستند. جنگ ها و کشمکش های فرقه ای در دهه های اخیر در عراق و نیز جنگ علیه گروه «داعش» باعث آوارگی تعداد زیادی شدند. اوضاع امنیتی عراق اینک با ثبات شده اما این کشور همچنان گرفتار تبعات فساد گسترده در اکثر نهادها و ارکان حاکمیت و غارت و چپاول ثروت عمومی است و دولت نیز نتوانسته جلوی این فساد را بگیرد.
مهندس حسن عبد الصاحب مسئول شعبه مبارزه با کودک کاری در وزارت کار و امور اجتماعی به فرانس پرس گفت «کودک کاری به دلیل جنگ ها و کشمکش های متمادی و آوارگی مردم به خصوص در استان هایی که مورد تهاجم داعش قرار گرفتند همچنان در حال افزایش است». او افزود «این عوامل در افزایش تعداد کودکان کار سهیم بوده چون خانواده های بسیاری بدون سرپرست شده اند و مادران مجبورند کودکانشان را سرکار بفرستند».
عبد الصاحب یادآور شد «طبق قوانین عراق کودکان زیر ۱۵ سال حق کار کردن ندارند و کودک کاری غرامت مالی و زندان تا مدت شش ماه دارد».
او افزود «نینوا در شمال عراق بیشترین نرخ کار کودکان را دارد. این منطقه به تصرف گروه تندرو داعش درآمد و در سال ۲۰۱۷ پس گرفته شد. استان های بغداد و کرکوک و بابل پس از نینوا دارای بیشترین تعداد کودکان کار هستند».
وزارت کار اینک به منظور مقابله با کودک کاری یارانه ماهانه برای خانواده های فقیر که تعدادشان کم نیست در نظر گرفته است که به قول عبد الصاحب «۱۲۵ هزار دینار (حدود ۸۳ دلار) برای هر کودک است. اما این یارانه نسبت به هزینه زندگی ناچیز است».
میگل ماتئوس سخنگوی یونیسف در عراق گفت «فقر و نابرابری اقتصادی از جمله دلایل اصلی افزایش فزاینده کودک کاری هستند. به اینها باید شرایط کشور را هم مد نظر داشت که در چند سال اخیر بستر مناسبی برای کودک کاری فراهم کرد. یونیسف و دولت عراق برای ایجاد یک سیستم حمایت اجتماعی همکاری می کند تا شاید بتوانیم این کودکان را از فقر نجات دهیم».
او خاطر نشان کرد «یونیسف به دولت عراق و دولت اقلیم کردستان در شمال عراق برای ایجاد برنامه های مهارت ورزی و آموزش کودکان همکاری می کند تا حداقل در ۱۸ سالگی وارد بازار کار شوند».
از سوی دیگر «کمیته بین المللی نجات» پایان سال ۲۰۲۲ در گزارشی گفت «رشد کودک کاری به ویژه در موصل، محل تجمع پیشین گروه «داعش» نگران کننده بوده و روند بازسازی موصل با گذشت پنج سال از پس گرفتن آن کند پیش می رود».
«کمیته بین المللی نجات» افزود «اطلاعاتی که از ۴۱۱ خانواده و ۲۶۵ کودک جمع آوری کردیم نشان می دهد که «یک کودک یا چند کودک» در ۹۰ درصد خانواده هایی که در این تحقیق شرکت کردند کار می کنند».
این نهاد خاطر نشان کرد «حدود ۷۵ درصد کودکان غیر قانونی کار می کنند که به عنوان مثل زباله گردی یا عملگی می کنند». 
«کمیته بین المللی نجات» اضافه کرد «۸۵ درصد این کودکان کار به دلیل بدرفتاری یا نداشتن وسایل حفاظتی در محل کارشان احساس امنیت نمی کنند».
دستمزد مهند جبار، ۱۴ ساله که در یک کارگاه شن و ماسه برای مصالح ساختمانی در بغداد کارگری می کند ۱۰ هزار دینار (حدود ۶ دلار) در روز است. 
مهند جبار از هفت سالگی برای کمک به پدر و مادرش و تامین هزینه های زندگی خانواده هفت نفره خود کار می کند. برادر بزرگ تر مهند نیز کودک کار است.
او گفت «آرزو دارم به مدرسه بروم و مهندس بشوم اما خانواده ام به من نیاز دارند».



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.