روز زن در مصر؛ توانمند سازی در دستگاه قضا و اقتصاد و ورزش


انتصار السیسی بانوی اول مصر و دو نفر از زنان موفق در مراسم روز زن (شورای ملی زنان)
انتصار السیسی بانوی اول مصر و دو نفر از زنان موفق در مراسم روز زن (شورای ملی زنان)
TT

روز زن در مصر؛ توانمند سازی در دستگاه قضا و اقتصاد و ورزش


انتصار السیسی بانوی اول مصر و دو نفر از زنان موفق در مراسم روز زن (شورای ملی زنان)
انتصار السیسی بانوی اول مصر و دو نفر از زنان موفق در مراسم روز زن (شورای ملی زنان)

كابينه مصر در روز جهانی زن (۸ مارس) سندی درباره اقدامات دولت برای توانمند سازی زنان با داده ها و بیانیه های متعدد و ویدیوهای کوتاه و بروشورهای اطلاع رسانی درباره دستاوردهای زنان مصر در تمامی بخش ها منتشر کرد.
مرکز داده ها و پشتیبانی تصمیم وابسته به کابینه مصر ویدیویی درباره «زنان مصری در فهرست صد زن کارآفرین موفق در خاورمیانه نشریه فوربس» منتشر کرد که بر اساس ۱۲ نفر از زنان موفق مصر در سال ۲۰۲۳ در فهرست صد زن کارآفرین موفق در خاورمیانه فوربس قرار گرفتند. این زنان مصری حضور موفق و درخشانی در حوزه های مختلف اقتصادی همچون بانکداری و خدمات مالی و نفت و گاز و نظام سلامت و خرده فروشی و دستگاه قضایی و سرمایه گذاری و تجارت الکترونیک و خدمات لجستیکی و بیمه دارند.
این نهاد کابینه مصر همچنین پادکست نوشته خانم دکتر هبه شاروبیم با عنوان «آینده توانمند سازی زنان در پرتو استراتژی ملی توانمند سازی زنان ۲۰۳۰» منتشر کرده است. نویسنده این مقاله که عضو مجلس سنای مصر و استاد ادبیات انگلیسی دانشگاه اسکندریه است به تاریخ جنبش زنان در مصر و رویکرد دولت برای توانمند سازی زنان در حوزه سیاست و بخش های اصلی استراتژی ملی ۲۰۳۰ و نقش این استراتژی در توانمند سازی زنان و تاثیر خانواده و نظام آموزشی و گفتمان دینی و رسانه ها و غیره در توانمند کردن زنان پرداخته است.
مرکز داده ها و پشتیبانی تصمیم وابسته به کابینه مصر در حوزه بهداشت باروری و تنظیم خانواده بروشورهایی درباره آمار بهداشت خانواده در مصر منتشر کرد. این آمار از سوی سازمان مرکزی بسیج عمومی و آمار برای اولین بار در سال ۲۰۲۱ انجام شد. در این بروشورها همچنین به نتایج و دستاوردهای برنامه های بهداشت و سلامت دولت مصر در سال های اخیر اشاره شد که منجر به بهبود قابل ملاحظه در حوزه مراقبت های بارداری در مصر شده. مراقبت های بارداری در مصر از ۷۰ درصد در ۲۰۱۴ به ۹۰ درصد در سال ۲۰۲۱ رسیده. استفاده از روش های تنظیم خانواده از ۵۸.۵ درصد در ۲۰۱۴ به ۶۶.۴ درصد در ۲۰۲۱ افزایش یافته است.
کابینه مصر همچنین در بخش دیگری از این سند به بسنت حمیده به عنوان یکی از الگوهای موفق در حوزه ورزش زنان در مصر اشاره کرده است. بسنت حمیده با قهرمانی در رقابت های دوومیدانی در بازی های مدیترانه ای الجزایر در شاخه دو ۲۰۰ متر در ماه ژوئیه ۲۰۲۲ به مدال طلا دست یافت. 
این سند به نقش زنان در حوزه محیط زیست و تغییر آب و هوا پرداخت و گفت که دولت مصر تلاش های بسیاری برای کاهش آثار تغییر اقلیم انجام داده و در کنار آن توانمند سازی زنان را مد توجه قرار داده است. کمپین های آگاهی بخشی و اطلاع رسانی برای زنان در مورد روش های نوین دوستدار طبیعت در تولید محصولات کشاورزی و ابتکارهای گوناگون در مورد روش های کاهش انتشار گازهای گلخانه ای راه اندازی شده و فعالیت می کنند.
طرح بین المللی سند چشم انداز مصر در حوزه زنان و محیط زیست و تغییر اقلیم ۷ بخش اصلی دارد: رفع موانع مشارکت زنان در حاکمیت قانون زیست محیطی و آگاهی بخشی و تغییر رفتار و افزایش ارزیابی ها و داده ها در حوزه مسائل زنان و غیره.
این سند افزود «زنان کارآفرین موفق در حوزه نگهداری و پرورش حیوانات به ۳ هزار و ۱۸۸ نفر در مصر رسیده است. دولت مصر با برنامه ها و پروژه های متعددی در راستای توانمند سازی زنان این کشور تلاش می کند که در این میان می توان به برنامه ملی تحول خانواده در مصر و برنامه پس انداز و وام دیجیتال (تحویشه) و برنامه توانمند سازی اقتصادی زنان (رابحه) و ابتکار  She leadsو پروژه She Trades Egypt و ابتکار «زنان پیشرو» اشاره کرد.
هیات وزیران مصر گفت که مصر گام های بلندی در حوزه قضایی داشته و  قضات زن در سال ۲۰۲۲ برای اولین بار در تاریخ مصر موفق شدند در شورای دولتی و دادستانی عمومی کار کنند. عبد الفتاح السیسی در سال ۲۰۲۱ طی فرمانی ۹۸ قاضی زن را در شورای دولتی منصوب کرد که در شعبه های مختلف آغاز به کار کردند.
در این راستا خانم دکتر مایا مرسی رئیس شورای ملی زنان و رئیس هیئت مصر در شصت و هفتمین نشست کمیسیون مقام زن سازمان ملل سه شنبه حاضر بودند و آنها در نشست دیگری که در حاشیه جلسه کمیسیون مقام زن برگزار شد نیز شرکت کردند. این نشست توسط دولت مصر و یونیسف و صندوق جمعیت ملل متحد درباره «چارچوب ملی سرمایه گذاری و توانمند سازی دختران مصر» برگزار شد.



حملات هوایی واشنگتن حوثی‌ها را به اختفا و جابجایی مجبور کرد

زبانه‌ آتش و دود از یک سایت در صنعا پس از حمله هوایی آمریکا بالا می‌رود (AFP)
زبانه‌ آتش و دود از یک سایت در صنعا پس از حمله هوایی آمریکا بالا می‌رود (AFP)
TT

حملات هوایی واشنگتن حوثی‌ها را به اختفا و جابجایی مجبور کرد

زبانه‌ آتش و دود از یک سایت در صنعا پس از حمله هوایی آمریکا بالا می‌رود (AFP)
زبانه‌ آتش و دود از یک سایت در صنعا پس از حمله هوایی آمریکا بالا می‌رود (AFP)

برای دومین هفته متوالی، جنگنده‌های آمریکایی به حملات هوایی خود بر مواضع حوثی ها در یمن ادامه داده‌اند و به‌طور متمرکز استان صعده، پایگاه اصلی این گروه، را هدف قرار داده‌اند. در همین حال، گزارش‌هایی از جابجایی مجدد فرماندهان حوثی و انتقال تجهیزات نظامی به مواضع مستحکم‌تر منتشر شده است.

بر اساس منابع آگاه یمنی که به «الشرق الاوسط» گفت‌وگو کرده‌اند، واشنگتن حملات خود را بر مناطقی متمرکز کرده که گمان می‌رود عبدالمالک الحوثی، رهبر این گروه، در آنجا پنهان شده است. این حملات همچنین انبارهای سلاح و مراکز فرماندهی و کنترل را هدف گرفته‌اند.

این منابع تأیید کردند که حوثی‌ها از ماه‌ها پیش حجم عظیمی از سلاح‌ها و کارگاه‌های تولید نظامی را از صنعا و عمران به مناطق صعب‌العبور صعده منتقل کرده‌اند تا از خطر بمباران در امان بمانند.

بر اساس اطلاعات، فرماندهان ارشد این گروه شامل کارشناسان ایرانی و اعضای «حزب‌الله» لبنان، صنعا و سایر شهرها را ترک کرده و به پایگاه‌های حوثی‌ها در صعده رفته‌اند؛ جایی که توپوگرافی کوهستانی پناهگاه امن‌تری برای آنها فراهم می‌کند.

هواداران حوثی با حمل ماکت موشک و سردادن شعار در تظاهرات شرکت می‌کنند (AP)

منابع تأکید می‌کنند که حوثی‌ها شبکه‌ای وسیع از تونل‌ها و پناهگاه‌ها را در دل کوه‌ها حفر کرده‌اند که به عنوان مراکز فرماندهی، انبار سلاح و پناهگاه‌های مقاوم در برابر حملات هوایی استفاده می‌شود.

همچنین منابع آگاه در صنعا فاش کردند که برخی فرماندهان ارشد حوثی از جمله مهدی المشاط، رئیس به اصطلاح «شورای سیاسی عالی»، از زمان آغاز حملات ناپدید شده‌اند. این منابع از جابجایی سایر فرماندهانی خبر دادند که خانواده‌های خود را به صعده منتقل کرده‌اند تا از تشدید احتمالی درگیری‌ها در امان بمانند.

بر اساس این گزارش‌ها، حوثی‌ها اقدامات امنیتی بی‌سابقه‌ای اعمال کرده‌اند. فرماندهان و ناظران این گروه، به‌ویژه آنهایی که از صعده آمده‌اند، از حضور علنی و حرکت‌های عمومی خود کاسته‌اند، از شرکت در جلسات رسمی خودداری می‌کنند و برخی حتی خانه‌های خود را ترک کرده و به آپارتمان‌های مخفی یا مناطق دورافتاده نقل مکان کرده‌اند.

با تداوم حملات آمریکایی و گسترش دامنه آنها، ناظران نظامی پیش‌بینی می‌کنند حوثی‌ها به استراتژی‌های جایگزین مانند استفاده از تونل‌های زیرزمینی برای پرتاب موشک‌ها و پهپادها یا استقرار مجدد سامانه‌های تهاجمی در مناطق مستحکم‌تر روی خواهند آورد.

سؤالات زیادی درباره توانایی این گروه در مقاومت در برابر حملات شدید و تأثیر این عملیات بر برنامه‌های آنها برای هدف قراردادن کشتیرانی بین‌المللی و ادامه تشدید نظامی در منطقه بی‌پاسخ مانده است.

آوارگی از صعده

در هفته گذشته، جنگنده‌های آمریکایی ده‌ها حمله را علیه انبارهای سلاح، تونل‌های مستحکم و مواضع نظامی در مناطق الصفراء، ساقین، کتاف، سحار، مجز و خود شهر صعده انجام دادند. این حملات بخشی از کمپین ترامپ برای تضعیف توانایی حوثی‌ها در اجرای حملات دریایی و تهدید کشتیرانی بین‌المللی است.

حملات شدید باعث آوارگی گسترده ساکنان شهر صعده و مناطق اطراف آن شده است. منابع محلی گزارش دادند صدها خانواده در روزهای اخیر خانه‌های خود را ترک کرده و به استان‌های حجه، عمران و الجوف فرار کرده‌اند.

آثار بمباران آمریکایی مواضع حوثی‌ها در صعده، پایگاه اصلی این گروه (رویترز)

این منابع به «الشرق الاوسط» توضیح دادند که بسیاری از خانواده‌ها به دلیل ترس از حملات مجبور به فرار شدند اما فرصت نکردند اثاثیه خود را همراه ببرند. برخی خانواده‌ها نیز به دلیل شرایط اقتصادی نامناسب، در مناطق خود گرفتار شده و قادر به ترک نیستند.

حوثی‌ها اوایل سال جاری مرکز پرتاب موشک‌ها و پهپادها را از عمران و سایر مناطق به غارها و مواضع مخفی در صعده منتقل کردند. این عملیات تحت نظارت متخصصان «سپاه مهندسی و تعمیرات نظامی» انجام شد تا بقایای زرادخانه آنها پس از حملات غربی حفظ شود.

منابع در آن زمان تأیید کردند که انتقال با وسایل نقلیه غیرنظامی استتارشده و به‌صورت مرحله‌ای انجام شد تا از شناسایی توسط هواپیماهای آمریکایی جلوگیری شود.