آرامکو سعودی با ۱۶۱.۱ میلیارد دلار در قله درآمد زایی سالانه ایستاد




لوگوی آرامکو سعودی در تاسیسات نفتی بقیق واقع در شرق سعودی (رویترز)
لوگوی آرامکو سعودی در تاسیسات نفتی بقیق واقع در شرق سعودی (رویترز)
TT

آرامکو سعودی با ۱۶۱.۱ میلیارد دلار در قله درآمد زایی سالانه ایستاد




لوگوی آرامکو سعودی در تاسیسات نفتی بقیق واقع در شرق سعودی (رویترز)
لوگوی آرامکو سعودی در تاسیسات نفتی بقیق واقع در شرق سعودی (رویترز)

شرکت آرامکو سعودی یکشنبه (۱۲ مارس) گزارش مالی مفصل خود در سال ۲۰۲۲ را منتشر کرد و اعلام کرد که در سال ۲۰۲۲، ۶۰۴ میلیارد ریال (۱۶۱.۱ میلیارد دلار) سود خالص داشته است که سود تاریخی برای آرامکو به عنوان شرکت بورسی به شمار می رود.
آرامکو در بیانیه ای افزود «دلیل بالا رفتن سود نفتی این شرکت رشد قیمت نفت در بازار جهانی و افزایش حجم صادرات و افزایش حاشیه سود فرآورده های نفتی است. این شرکت به سیاست خود برای افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز و پالایش نفت و صنایع پتروشیمی و بازاریابی در راستای تامین تقاضاهای پیش بینی شده در آینده ادامه می دهد».


مهندس امین بن حسن الناصر رئیس آرامکو سعودی و مدیر ارشد اجرایی این شرکت گفت «۲۰۲۲ سال سرنوشت ساز و تاریخی برای آرامکو در بخش های سوددهی و آپریشن و تصمیم گیری برای برداشتن گام های بلند در آینده بود. عملکرد مالی آرامکو سعودی در سال ۲۰۲۲ تاریخی و رکورد شکن بود و قیمت نفت جهان نسبت به سال ۲۰۲۱ افزایش پیدا کرد. ما در عین حال به استراتژی بلند مدت خود برای گسترش کسب و کارها در حوزه سرمایه گذاری انرژی ادامه می دهیم. برآورد ما این است که نفت و گاز همچنان به عنوان دو منبع انرژی لازم در آینده نزدیک مطرح باشند و تقاضا برای نفت و گاز و محصولات پتروشیمی افزایش پیدا کند».

مهندس الناصر افزود «چنانکه در سال ۲۰۲۲ دیدیم ریسک کمبود سرمایه گذاری بین المللی در حوزه انرژی واقعی است و باعث افزایش قیمت انرژی و بی ثباتی بازار می شود. آرامکو سعودی در نظر دارد به عنوان بخشی از سیستم راهکارهای جهانی در حوزه انرژی نقش آفرینی کند و از این رو ما هزینه های سرمایه گذاری را به طور بی سابقه افزایش دادیم. هزینه های سرمایه ای آرامکو در سال گذشته با افزایش ۱۸ درصدی به ۱۴۱.۲ میلیارد ریال (۳۷.۶ میلیارد دلار) رسید».
الناصر در ادامه گفت «تمرکز آرامکوی سعودی صرفا افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز و محصولات پتروشیمی نیست بلکه سیاست استفاده حداکثری از فناوری های نوین پایداری و کربن زدایی و تلاش برای انتشار حداقلی گازهای گلخانه ای در کسب و کارهای آرامکو و خریداران محصولات شرکت را دنبال می کنیم».
سود خالص آرامکو سعودی در سه ماه چهارم سال ۲۰۲۲ مطابق پیش بینی تحلیلگران بود. آرامکو سعودی جریان نقدی ۵۵۷ میلیارد ریالی (۱۴۸.۵ میلیارد دلاری) را در سال ۲۰۲۲ ثبت کرد. جریان نقدی آرامکو در سال ۲۰۲۱، ۴۰۳.۰ میلیارد ریال (۱۰۷.۵ میلیارد دلار) بود.
آرامکو افزود که موقعیت مالی قوی خود را حفظ کرده و حجم بدهی این شرکت از ۱۲ درصد در پایان ۲۰۲۱ به منفی ۷.۹ درصد در پایان ۲۰۲۲ رسیده است.
هزینه های سرمایه ای آرامکو در ۲۰۲۲ با افزایش ۱۸.۰ درصدی نسبت به ۲۰۲۱ به ۱۴۱.۲ میلیارد ریال سعودی (۳۷.۶ میلیارد دلار) رسید.

آرامکو سعودی پیش بینی می کند هزینه سرمایه ای این شرکت در ۲۰۲۳ به حدود ۱۶۸.۸ میلیارد ریال (۴۵.۰ میلیارد دلار) تا ۲۰۶.۳ میلیارد ریال (۵۵ میلیارد دلار) برسد که سرمایه گذاری های خارجی نیز مشمول این هزینه ها هستند. این شرکت همچنین برآورد کرده که هزینه های سرمایه ای تا حدود سال ۲۰۲۵ افزایش پیدا کند.
آرامکو سعودی در فوریه سال ۲۰۲۲ قراردادی در حوزه زیرساختی منعقد کرد و بر اساس این قرارداد ائتلافی از سرمایه گذاران به رهبری شرکت خدمات مالی  بلک راک  و شرکت سرمایه گذاری حصانه ۴۹ درصد سهام یک شرکت وابسته به آرامکو را به قیمت ۵۸.۱ میلیارد ریال سعودی (۱۵.۵ میلیارد دلار) در اختیار گرفت. این شرکت گاز وابسته به آرامکو به تازگی تاسیس شده است.
آمارهای آرامکو نشان می دهد که تولید روزانه مواد هیدروکربنی این شرکت به ۱۳.۶ میلیون بشکه معادل نفت خام در سال ۲۰۲۲ رسیده که ۱۱.۵ میلیون بشکه از آن هیدروکربورهای مایع بوده است. اعتبار آرامکو همچنان به قوت خود باقی است و اعتبار ۹۹.۹ درصدی در سال ۲۰۲۲ در حوزه تحویل سفارشات نفت و محصولات دیگر را ثبت کرده است. نرخ بالای اعتبار آرامکو برای سومین سال پیاپی ادامه پیدا می کند.
بخش کاوش و استخراج و تولید در حال توسعه است و هدف افزایش ظرفیت تولید ذخایر سعودی در بلند مدت را دنبال می کند. در این میان آرامکو به اجرای توصیه های دولت درباره افزایش ظرفیت تولید پایدار حداکثری نفت تا ۱۳ میلیون بشکه در روز تا سال ۲۰۲۷ را دنبال می کند.
آرامکو سعودی در کسب و کارهای ساخت و ساز و مهندسی در قالب برنامه افزایش ظرفیت تولید میادین مرجان و البری پیشرفت داشته است.

برآورد شده که بهره برداری از میدان نفتی مرجان تا سال ۲۰۲۵ باعث افزایش تولید به میزان ۳۰۰ هزار بشکه در روز شود و نیز بهره برداری از میدان نفتی البری باعث افزایش تولید به میزان ۲۵۰ هزار بشکه در روز خواهد شد.
میدان نفتی الظلوف هنوز به بهره برداری نرسیده و انتظار می رود که این میدان یک تاسیسات اصلی فرآوری ۶۰۰ هزار بشکه نفت در روز تا سال ۲۰۲۶ فراهم خواهد کرد. ساخت و ساز در پروژه توسعه میدان الدمام نیز ادامه دارد و انتظار می رود ۲۵ هزار بشکه نفت در روز تا ۲۰۲۴ و ۵۰ هزار بشکه در روز تا ۲۰۲۷ تولید کند.
پروژه های کمپرسورهای گاز در الحویه و حرض آغاز شده و انتظار می رود تا سال ۲۰۲۳ به ظرفیت تولیدی کامل برسند. ساخت و ساز تاسیسات ذخیره سازی گاز در منطقه مکمن الحویه عنیزه خوب پیش می رود. این اولین تاسیسات ذخیره سازی زیرزمینی در سعودی بوده و طرح تزریق گاز آغاز شده است. این تاسیسات تا حدود دو میلیارد فوت مکعب در روز گاز طبیعی تولید می کند و این گاز تا سال ۲۰۲۴ در شبکه اصلی گاز کشور تزریق خواهد شد.
آرامکو سعودی تصمیم نهایی سرمایه گذاری را برای مشارکت در توسعه یک مجتمع بزرگ پالایشی و پتروشیمی در شمال شرق چین گرفته است. آرامکو قرار است در این پروژه تا ۲۱۰ هزار بشکه در روز نفت خام عرضه کند.



شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا: سفر ترامپ فصل جدیدی از همکاری و شراکت است


شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا در گزارشی که قبل از سفر ترامپ منتشر کرد (به درخواست شورای امنیت ملی، کاخ سفید و وزارت بازرگانی آمریکا)، از آمادگی برای همکاری‌های گسترده خبر داد
(تصویر منتشرشده در لینکدین)
شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا در گزارشی که قبل از سفر ترامپ منتشر کرد (به درخواست شورای امنیت ملی، کاخ سفید و وزارت بازرگانی آمریکا)، از آمادگی برای همکاری‌های گسترده خبر داد (تصویر منتشرشده در لینکدین)
TT

شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا: سفر ترامپ فصل جدیدی از همکاری و شراکت است


شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا در گزارشی که قبل از سفر ترامپ منتشر کرد (به درخواست شورای امنیت ملی، کاخ سفید و وزارت بازرگانی آمریکا)، از آمادگی برای همکاری‌های گسترده خبر داد
(تصویر منتشرشده در لینکدین)
شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا در گزارشی که قبل از سفر ترامپ منتشر کرد (به درخواست شورای امنیت ملی، کاخ سفید و وزارت بازرگانی آمریکا)، از آمادگی برای همکاری‌های گسترده خبر داد (تصویر منتشرشده در لینکدین)

درباره سفر رئیس‌جمهور وقت آمریکا، دونالد ترامپ، به پادشاهی عربی سعودی، قطر و امارات، توافق کلی بر این است که محور اصلی این سفر مسائل اقتصادی، سرمایه‌گذاری و امضای قراردادها خواهد بود. همراهی بی‌سابقه گروه بزرگی از تاجران، مدیران ارشد شرکت‌های بزرگ آمریکایی در بخش‌های مختلف از جمله مالی، بانکی، رمزارزها، فناوری و هوش مصنوعی، صنایع، بهداشت و مهمان‌داری، این موضوع را تأیید می‌کند. همه این افراد به دنبال گشودن افق‌های سرمایه‌گذاری جدید، پیروی از شیوه ترامپ در عقد معاملات موفق و تعمیق روابط تجاری و سرمایه‌گذاری هستند. در زبان تجارت، هدف این است که معاملات «برد-برد» برای طرفین رقم بخورد.

دیدارهای دوجانبه با هیئت تجاری آمریکایی به‌همت اتاق ریاض (اتحادیه اتاق‌های بازرگانی سعودی)

در همین زمینه، چارلز الحلاب، رئیس شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکایی، در گفت‌وگو با «الشرق الاوسط» گفت شرکت‌هایی که ترامپ را در این سفر همراهی می‌کنند، قصد دارند در تقریباً تمام حوزه‌ها توافق‌هایی امضا کنند. او به علاقه شدید این شرکت‌ها برای شرکت در «فروم سرمایه‌گذاری سعودی-آمریکایی» و بررسی فرصت‌های موجود در سعودی اشاره کرد.

به گفته الحلاب، اینکه ترامپ سعودی را به‌عنوان مقصد نخست سفر خارجی خود انتخاب کرده، «نشان‌دهنده آغاز فصلی جدید در روابط میان ایالات متحده، پادشاهی سعودی، کشورهای حوزه خلیج و کل منطقه خاورمیانه است». او افزود: «علاوه بر استقبال رسمی و گفت‌وگوهای سیاسی، توافق‌های تجاری جدیدی اعلام خواهد شد و موفقیت‌های گذشته نیز جشن گرفته می‌شود. اما به‌نظر من، این سفر فراتر از همه این‌هاست. این سفر، آغازی واقعی برای فصل جدیدی از همکاری‌ها و شراکت‌های تجاری گسترده خواهد بود. آنچه می‌شنوم، می‌بینم و در آن شرکت داریم، نشان می‌دهد که وارد مرحله‌ای متفاوت از روابط دو کشور خواهیم شد. توافق‌هایی در راه است که پیوند بخش خصوصی دو کشور را تقویت خواهد کرد و فرصت‌های متعددی در حوزه تجارت و سرمایه‌گذاری ایجاد می‌شود. این لحظه‌ای بسیار هیجان‌انگیز برای ما در شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا است، چرا که ما در مرکز تمام این فعالیت‌ها قرار داریم.»

نقش شورای کسب‌وکار مشترک

در مورد نقش این شورا در سفر ترامپ، الحلاب که بنیان‌گذار شرکت Barrington Global است، گفت: «همه اعضای شورا و شرکای آن مشتاقانه در فروم سرمایه‌گذاری که در مرکز بین‌المللی ملک عبدالعزیز در ریاض برگزار می‌شود، شرکت خواهند کرد. همه منتظر اعلام قراردادهایی هستند که برجسته خواهد شد، اما من می‌توانم تأیید کنم که چندین قرارداد بسیار بزرگ امضا و ابتکارات جدیدی بین دو کشور اعلام خواهد شد. شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا در تمام این فعالیت‌ها مشارکت خواهد داشت.»

او اضافه کرد: «بخش‌هایی که توجه زیادی به آن‌ها وجود دارد، بسیار متنوع‌اند؛ از جمله دفاع، هوافضا، هوش مصنوعی، فناوری، تولیدات صنعتی، و نه فقط صنایع سنتی، بلکه حوزه‌های نوظهوری مانند کیفیت زندگی، آموزش، فرهنگ و گردشگری نیز مورد توجه‌اند. بسیاری از تاجران آمریکایی هیجان‌زده‌اند و تمایل دارند با شرکای خود در سعودی وارد معامله شوند. ترامپ به دنبال جذب حدود یک تریلیون دلار سرمایه‌گذاری سعودی به ایالات متحده است. این یعنی نه فقط سرمایه‌گذاران آمریکایی علاقه‌مند به فعالیت در پادشاهی عربی هستند، بلکه سرمایه‌گذاران سعودی نیز خواهان ورود به بازار آمریکا و تشکیل شراکت هستند.»

طعم سرمایه‌گذاری متفاوت

در مورد تفاوت میان این فروم سرمایه‌گذاری با فروم‌های قبلی، الحلاب گفت: این رویداد طعم متفاوتی خواهد داشت. «در گفت‌وگوهایی که با همکاران و دوستانم داشتم، اشتیاق بی‌سابقه‌ای دیدم و تمرکز خاصی بر ابتکارات و سرمایه‌گذاری‌هایی است که اهداف اقتصادی بلندمدت هر دو کشور را دنبال می‌کنند. دیگر صرفاً بحث بازگشت سرمایه مطرح نیست، بلکه اکنون توجه به تأثیر بلندمدت اقتصادی و تقویت همکاری‌های سالم و سازنده بین دو کشور اهمیت یافته است. در طرف مقابل، سعودی‌هایی که به دنبال سرمایه‌گذاری در آمریکا هستند نیز صرفاً به‌دنبال سودآوری نیستند، بلکه می‌خواهند این سرمایه‌گذاری منطقی باشد، با اهداف چشم‌انداز 2030 همسو و در جهت تکمیل آن باشد.»

او افزود: «من بسیار خوشبینم و می‌توانم ببینم که امور به‌گونه‌ای پیش می‌رود که برای هر دو کشور سودمند است. این موضوع برای ما در شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا شادی‌آور است، چرا که ما به‌دنبال منافع مشترک و دوطرفه هستیم.»

صحنه سیاسی

در مورد تأثیر تحولات سیاسی مانند گفت‌وگوها با ایران، توقف حملات آمریکا به حوثی‌ها، و امکان برقراری آتش‌بس در غزه، و اینکه این تحولات چطور بر تجارت و فعالیت‌های اقتصادی اثر می‌گذارند، الحلاب گفت: «نمی‌توان انکار کرد که مسائل سیاسی تأثیرگذارند. ما این گفت‌وگوهای سیاسی را با دقت دنبال می‌کنیم و در تحلیل‌های خود از قراردادها و شراکت‌ها در نظر می‌گیریم. اما دلیل اصلی انتخاب سعودی از سوی ترامپ، جایگاه آن و نقش برجسته‌ای است که در صحنه جهانی ایفا می‌کند؛ چه در عرصه تجارت جهانی، چه در عرصه سیاسی.»

رئیس شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا همچنین به پیشرفت‌های حاصل‌شده در «چشم‌انداز 2030» اشاره کرد و آن را «شگفت‌انگیز» توصیف کرد. او گفت: «این یک تبلیغ نیست و به‌خاطر جایگاهم این حرف را نمی‌زنم. من نزدیک به 30 سال است که از طرف شرکت‌های آمریکایی با سعودی همکاری تجاری داشته‌ام و تغییراتی که در 10 سال گذشته دیده‌ام، فوق‌العاده بوده‌اند؛ به‌ویژه در زمینه اصلاح قوانین، رویه‌ها، مبارزه با فساد و حذف بوروکراسی. بیشتر دوران حرفه‌ای‌ام را به‌عنوان وکیل بین‌المللی شرکت‌های چندملیتی در منطقه، به‌ویژه کشورهای شورای همکاری خلیج گذرانده‌ام. بنابراین دید کاملی از گذشته و سرعت این تحولات دارم، و باور نمی‌کردم چنین تغییرات مثبتی در این زمان کوتاه ممکن باشد. به‌نظر من هیچ جایی در جهان چنین تحولی را تجربه نکرده است.»

او اضافه کرد: «امروز اگر نگاهی به وضعیت سرمایه‌گذاری در سعودی بیندازید، می‌بینید که نرخ بیکاری زیر ۷ درصد است، ۳۴ درصد نیروی کار را زنان تشکیل می‌دهند، ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی از بخش‌های غیرنفتی تأمین می‌شود و سعودی به یک مقصد گردشگری با پیشینه فرهنگی غنی تبدیل شده است. این‌ها دستاوردهای شگفت‌انگیزی هستند و ما در شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا افتخار می‌کنیم که بخشی از این مسیر تحول هستیم و با تمام توان برای پیشبرد این مسیر و همکاری‌های دوجانبه تلاش خواهیم کرد.»