تل‌آویو خبرداد: ایران «کارخانۀ موشک‌» در سوریه ساخته است

تل‌آویو خبرداد: ایران «کارخانۀ موشک‌» در سوریه ساخته است
TT

تل‌آویو خبرداد: ایران «کارخانۀ موشک‌» در سوریه ساخته است

تل‌آویو خبرداد: ایران «کارخانۀ موشک‌» در سوریه ساخته است

منابعی از اطلاعات نظامی اسرائیل (امان) عنوان کردند اطلاعاتی به دست آوردند که ثابت می‌کند ایران سعی در فریب اسرائیل و غرب داشته است و کارخانه‌ای را برای موشک‌های دقیق و نقطه‌زن در خاک‌های سوریه به جای لبنان ساخته‌است تا از حمله‌های اسرائیل در امان باشد اما اسرائیل علیرغم تلا‌ش‌های مسئولان ایرانی برای پنهان کردن این کارخانه آن را پیدا کردند.
به گزارش الشرق الاوسط، این منابع به شبکۀ تلویزیونی دوم اسرائیل گفتند: در مقابل سختی‌هایی که ایران و حزب‌الله لبنانی در تلاش‌های خود برای تأسیس زیرساخت‌های موشک‌های دقیق در لبنان با آن روبرو هستند، سوری‌ها و ایرانی‌ها راه‌حل‌هایی ابتکاری برای فراهم آوردن این تجهیزات اساسی در لبنان به شیوه‌ای دورزننده و گول زننده پیدا می‌کنند. در سایۀ تحریم‌هایی که آمریکا علیه ایران اعمال می‌کند و همچنین حملات هوایی پی در پی اسرائیل به پایگاه‌های ایران در سوریه و لبنان، رژیم سوریه سعی کرد تا از اهدافی که با ایران و حزب الله تشکیل داد با ارائه دادن پوشش علمی به فعالیت آن، حمایت کند بنابراین (مرکز پژوهش و توسعه-سارس) را تأسیس کرد که یک سازمان دولتی است و هدف اعلام شدۀ آن تقویت، هماهنگی و راهنمایی فعالیت‌های علمی کشور است اما آن را به موشک‌های دقیق اختصاص داد.
در این گزارش تلویزیونی ذکر شد که «بسیاری از حملات هوایی که توسط نیروی  هوایی اسرائیل انجام شد تأسیسات این مرکز پژوهشی ذکر شده را نشانه گرفت و سخت‌ترین آنها در سپتامبر سال 2017 و سپتامبر 2018 بود به طوری که هواپیمایی اسرائیل تأسیسات متعلق به این مرکز پژوهشی در شهر مصیاف واقع در جنوب غربی استان حمات سوریه را نشانه گرفت».
بر اساس این گزارش، این حمله با خسارت‌های زیادی که به خط تولید و ابزارآلاتی که برای توسعۀ آن در نظر گرفته شده بود باعث وارد شدن ضررهای زیادی به طرح تولیدی سوریه شد.
این گزارش همچنین ذکر کرد در 22 سپتامبر (31 شهریور) گذشته نیروهای هوایی اسرائیل محمولۀ دیگری از تجهیزات که به سمت حزب‌الله در حال حرکت بود را در منطقۀ لاذقیه نشانه گرفت. در این حمله ضدهوایی‌های سوریه با پرتاب موشک سعی در حمله به هواپیماهای اسرائیلی داشتند اما موفق به این کار نشدند بلکه به جای آن هواپیمای «ایلیوشن 20» روسیه را نشانه گرفتند که 15 مسافر داشت. سوریه و روسیه نیز اسرائیل را در این حادثه مقصر دانستند. اما این حمله خصوصا برای سوریه کشنده بود؛ چرا که ضررهای زیادی به پروژه تأسیس کارخانۀ سلاح دقیق «حزب‌الله» وارد کرد. 
در این گزارش ادعا شد که سازمان صنایع فنی سوریه(OTI)  همچنین سعی دارد تحریم‌های آمریکا و اروپا را دور بزند و در طرح ایران و حزب الله برای توسعۀ موشک‌های دقیق مشارکت کند. این شرکت به عنوان یک واسطۀ تجاری برای همکاری با مرکز پژوهش‌های علمی جهت دور زدن تحریم‌ها عمل می‌کند.
در این گزارش همچنین آمده است که شرکت‌های جعلی یک نوع پوشش مدنی برای فعالیت‌های «سارس» و«OTI» ایجاد می‌کند و سودهایی از طریق قاچاق موتورها، تجهیزات و مواد خام کسب می‌کند تا آنها را از ایتالیا، چین و کشورهای دیگری در خاور دور در اختیار «محور سوری-ایرانی و حزب الله» قرار دهد.
این گزارش گمانه زنی کرد که «OTI» اخیرا فعالیت خود را در خدمت پروژه‌های موشک‌های دقیقی قرار داده‌است که حزب الله سعی در توسعۀ آنها در لبنان دارد.
در این میان منابعی نظامی از اسرائیل روز گذشته عنوان کردند نشانه‌ها حاکی از آن است که ایران قصد دارد مرکز کمک‌رسانی اسلحه‌ای خود به سوریه را  از فرودگاه بین‌المللی دمشق به پایگاه نظامی تیفور که تابع نیروهایی رژیم سوریه است و در میان دو شهر حمص و تدمر قرار دارد، منتقل کند. دلیل این کار هم حملات اخیر و پی در پی اسرائیل به فرودگاه است که باعث ایجاد تنش میان ایران، دولت رژیم سوریه و هم‌پیمان آن روسیه شد به این دلیل که در سایۀ پیروزی‌هایی که ارتش رژیم در حملات اخیر کسب کرد، حمله‌های اسرائیل تلاش‌های آنها را برای ایجاد این تصور که ثبات به سوریه بازگشته است، ناکام کرد.
این منابع مدعی شدند که ایران سال‌ها است با موافقت رژیم سوریه در فرودگاه حضور دارد  و فرودگاه بین‌المللی دمشق اخیراً به مرکزی برای حمل و نقل، تخلیه، دریافت و ذخیرۀ سلاح ارسال شده از ایران تبدیل شده‌است.
گفتنی است «نیروی قدس» تابع سپاه پاسداران ایران انبارهای خاص فرودگاه را به طوری مستقل مدیریت می‌کند. این انبارها فقط چندین متر با پیاده‌روی بین‌المللی اصلی فاصله دارد که شهروندان و توریست‌ها در سفرهایشان از آن می‌گذرند.
بر اساس اظهارات منابعی اسرائلی ایران «خانۀ شیشه‌ای» هفت طبقه‌ای را که نزدیک پیاده روی مدنی است برای فعالیت‌های خود استفاده می‌کند و این مکان به عنوان مجموعه‌ای سربسته فعالیت می‌کند که در کنار آن مجموعه‌هایی وجود دارد که برای انبار اسلحه استفاده می‌شوند. دو ساختمان در زیر زمین نیز وجود دارد که هدف اصلی آنها محافظت از هواپیماها در برابر حملات است.
عاموس هرئیل، تحلیلگر مسائل نظامی در روزنامۀ «هآرتس» می‌گوید: قاچاق اسلحه از این فرودگاه و با پروازهای مدنی از ایران ، هواپیماهای نظامی جنگی و یا حتی هواپیماهایی خاص صورت می‌گیرد که سپاه پاسداران ایران آن را اجاره می‌کند. بارهای منتقل شده ساعت‌ها تا هفته‌ها در این پایگاه محافظت می‌شوند و از همین جا به حزب‌الله و یا پایگاه‌های نظامی ایران در سوریه منتقل می‌شوند.
بر همه آشکار است که اسرائیل از حضور ایرن در سوریه به عنوان بهانه‌ای برای اجرای حملات جنگی خود استفاده می‌کند. پس از سال‌ها استفاده از سیاست مه آلود در خصوص این حملات، اسرائیلی‌ها اخیرا با صراحت و افتخاز از آنها صحبت می‌کنند. بنیامین نتانیاهو  نیز خود به شخصه در خصوص آنها صحبت کرد  گادی آیزنکوت، رئیس سابق ستاد کل ارتش اسرائیل نیز همینطور. هردو نیز تهدید به ادامه دادن این حملات کردند.



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»