مشکلات روسی-ترکی پیش‌روی «توافقنامۀ آدنا» و «مثلث شمال» سوریه

سازمان ملل 6 اسم برای فهرست «ضامنین» در کمیتۀ قانون اساسی پیشنهاد داد

مشکلات روسی-ترکی پیش‌روی «توافقنامۀ آدنا» و «مثلث شمال» سوریه
TT

مشکلات روسی-ترکی پیش‌روی «توافقنامۀ آدنا» و «مثلث شمال» سوریه

مشکلات روسی-ترکی پیش‌روی «توافقنامۀ آدنا» و «مثلث شمال» سوریه

تماس‌های مسکو و گیر پیدرسون فرستادۀ جدید سازمان ملل در امور سوریه برای به توافق رسیدن جهت تغییر اسامی فهرست «جامعۀ مدنی» که کشورهای سه گانۀ «ضامن» عملیات آستانه-سوچی (روسیه، ترکیه و ایران) پیشنهاد داده بودند و همچنین تشکیل کمیتۀ قانون اساسی سوریه بیشتر شد، و این تنها دستاورد نشست سه گانۀ اخیر در سوچی بود.
ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه، رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه و حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران هفتۀ گذشته در نشست سوچی سه پرونده را بررسی کردند: کمیتۀ قانون اساسی سوریه، منطقۀ امن شمال شرقی سوریه و سرنوشت «مثلث شمال» سوریه که شامل ادلب، حاشیه‌های غرب حلب و شرق لاذقیه است. منابع دیپلماتیک غربی به «الشرق الاوسط» گفتند: این گره‌ها همچنان در پرونده‌های «منطقۀ امن» و ادلب پا برجاست، سرنوشت این پرونده‌ها به بعد از انتخابات داخلی ترکیه در پایان مارس آینده موکول شد و در پروندۀ کمیتۀ قانون اساسی پیشرفتی جزئی حاصل شد.

کمیتۀ قانون اساسی
مسکو در برابر کاندید کردن 6 اسم از جانب پیدرسون برای فهرست سوم روسیه-ترکیه-ایران که شامل 50 کاندید در کنار دو فهرست دولت و معارضان که هر کدام دربرگیرندۀ 5 کاندید است، از خود گشایش نشان داد. میخائیل بوگدانوف معاون وزیر خارجۀ روسیه روز گذشته گفت: «هم‌اکنون هماهنگی‌هایی در خصوص اسامی کاندیدهای فهرست سوم قانون اساسی صورت می‌گیرد که باید شامل نمایندگانی از جامعۀ مدنی باشد». وی اظهار کرد: «سازمان‌ملل اصرار دارد که نام 6 کاندیدی که در فهرست اصلی ثبت شده‌است تغییر کند و امیدواریم که عملیات در نزدیک‌ترین فرصت ممکن به پایان برسد».
دمشق فهرست استیفان دی میستورا فرستادۀ پیشین سازمان ملل در امور سوریه که شامل 50 اسم از نمایندگان جامعۀ مدنی بود را رد کرده‌بود. کشورهای «ضامن» نیز در 18 دسامبر (27 آذر) گذشته فهرستی جایگزین تقدیم کردند که دمشق با آن موافقت کرد اما دی میستورا پیش از ترک سمت خود آن را رد کرد؛ زیرا  این فهرست شامل افرادی نبود که در سال‌های اخیر روی قانون اساسی سوریه کار کرده‌بودند، در حالی که مختص آنها است.
فهرست «ضامنین» سه گانه همچنان روی میز مذاکرات بود تا اینکه مسکو به فرستادۀ جدید سازمان ملل پیشنهاد داد که نام 6 تن از آن را تغییر دهد، و وی چند روز پیش همین کار را کرد.
بر اساس اظهارات مسئولان غربی و معارضان سوری، پیدرسون که طی روزهای آینده گزارش کار خود را به شورای امنیت تقدیم می‌کند و طی ساعات آتی به بروکسل سفر می‌کند، به طرف‌های مذاکرۀ خود ابلاغ کرد که به سه چیز پایبند است: اجرای مأموریت سازمان ملل که به موجب قطعنامۀ 2254 به او محول شده‌است، بررسی موضوع «حاکمیت» و تشکیل کمیتۀ قانون اساسی و اهمیت کار آن در فضایی بی‌طرف. معارضان این موضوع را اینگونه تفسیر کردند که شامل بررسی وضعیت بازداشت شدگان، کار سیاسی و نقش بی‌طرف دستگاه‌های امنیتی و ارتش است.
بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه نیز چند روز پیش گفته بود: « قانون اساسی سرنوشت کشور را تعیین می کند و به همین علت قابل معامله یا قابل تعارفات نیست. هر نوع کوتاهی در این باره، ممکن است تاوانی بزرگ‌تر از هزینۀ جنگ به همراه داشته باشد.» وی افزود تا زمانی که سازمان ملل به حاکمیت کشور احترام می‌گذارد، نقش او در این زمینه مورد استقبال است. وی مسئولان معارضی که برای کمیتۀ قانون اساسی انتخاب شده‌اند را دست نشاندۀ ترکیه توصیف کرد. 
به موجب عملیات آستانه و کنفرانس مذاکرۀ سوری در اوایل سال گذشته، مسکو مکلف شد که فهرست نمایندگان دولت را به دی میستورا تقدیم کند، ترکیه نیز تقدیم فهرست کاندیداهای معارضان به دی میستورا را برعهده گرفت و به دی میستورا مأموریت تشکیل «فهرست سوم» را محول کردند. در مدت اخیر نیز مشاهده شد که واشنگتن شروع به حمایت از تشکیل کمیتۀ قانون اساسی با موافقت دی میستورا کرد.

توافقنامۀ آدنا
موضوع خروج آمریکا از شرق سوریه هفتۀ گذشته روی میز مذاکرۀ نشست سه گانۀ سوچی بود. این سه کشور از این موضوع با احتیاط استقبال کردند اما پروندۀ مهم‌تر بررسی «پر کردن جای خالی» بود؛ چرا که پوتین پیشنهاد فعال کردن توافقنامۀ «آدنا» میان آنکارا و دمشق را بعد از خروج آمریکا از سوریه به عنوان یک گزینۀ جایگزین برای عملیات ترکیه و آمریکا جهت ایجاد «منطقۀ امن» مطرح کرد.
بر اساس اظهارات منابع، اردوغان اشاره کردن به توافقنامۀ آدنا را در بیانیۀ اخیر سوچی رد کرد و فقط به استقبال جداگانۀ پوتین و اردوغان از اجرای آن اکتفا شد.
توافقنامۀ «آدنا» که به سال 1998 باز می‌گردد به ارتش ترکیه این امکان را می‌دهد که تا 5 عمق پنج کیلومتری شمال سوریه «حزب کارگران کردستان» را مورد پیگرد قرار دهد، خط ارتباطی میان دستگاه‌های امنتی برقرار شود و افسری امنیتی در سفارت دو کشور تعیین شود. 
این منابع گفتند: دو اختلاف پیرامون «توافقنامۀ آدنا» وجود دارد: عمق نفوذ ترکیه و چگونگی هماهنگی میان آنکارا و دمشق. ترکیه می‌خواهد که عمق نفوذ به اندازۀ عمقی باشد که آمریکا به آن پیشنهاد داده‌است که 28 تا 32 کیلومتر در شمال سوریه باشد نه 5 کیلومتری که مسکو پیشنهاد می‌دهد. در مقابل سوریه اصرار به ایجاد روابط سیاسی میان دمشق و آنکارا دارد در حالی که ترکیه «عادی سازی سیاسی» با دمشق را پیش از ایجاد راه‌حل سیاسی رد می‌کند اما با «همکاری امنیتی» میان دستگاه‌های مربوطه موافق است.
آنکارا همچنان گزینۀ «منطقۀ امن» را در مذاکرات خود با واشنگتن روی میز دارد به طوری که هیأتی ترکی به پایتخت آمریکا سفر کرد تا مذاکرات بیشتری دربارۀ مشکلات موجود انجام دهد که عبارتند از: سرنوشت «یگان‌های محافظت از خلق کُرد»، عمق نفوذ ترکیه، حمایت از این منطقۀ و انتشار در مرزها.

«مثلث شمال»
پوتین آنچه می‌خواست را از نشست سوچی به دست نیارود؛ خواستۀ او همان شرعیت بخشیدن به اقدام نیروهای دولت سوریه برای به دست گرفتن مناطق شمال غربی است. بر اساس اظهارات منابع، هیأت ترکیه در بیانیۀ اختتامی اشاره مستقیم به «هیئت تحریر شام» و گفتگوی روشن پیرامون ایجاد گشت‌های مشترک در شمال سوریه را رد کرد.
اما فشار سیاسی روسیه به آنکارا همچنان ادامه دارد به طوری که سرگئی لاوروف وزیر خارجۀ روسیه چند روز پیش در مونیخ گفت: نشست سوچی اصل گام به گام برای بررسی پروندۀ شمال را تصویب کرد و باید کانون تروریسم را نابود کرد. بوگدانوف نیز روز گذشته بر «حتمیت عملیات نظامی علیه تروریست‌ها در ادلب و پایان کنترل منطقه توسط آنها» تأکید کرد و افزود: «راه گریزی از این کار نیست؛ چرا که آنها از تروریسم دست نمی‌کشند بنابراین باید آنها را نابود کرد».
از سوی دیگر قرار است مسئولینی نظامی، امنیتی و ترک برای توافق پیرامون گام‌های مشخص شده، جلسه تشکیل دهند که از جملۀ این گام‌ها موضوع گشت‌های مشترک است. آنکارا با آن مخالف است اما با «گشت‌های موازی» موافق است به این معنی که گشت‌های روسیه در بخش مناطق دولت بچرخد و گشت‌های ترکیه در مناطق معارضان باشد. مشاهده شد که دو روز پیش ارتش ترکیه اقداماتی را در یکی از مناطق بازرسی خود در شمال حمات انجام داد که از جملۀ آنها روشن کردن پایگاه بود با این مضمون که اشاره‌ای برای ماندن او در آنجا است.
نیروهای دولت نیز به حملات خود به تعدادی از مناطق شمال غربی سوریه به خصوص خان شیخو و معره النعمان ادامه می‌دهد. خبرهایی نیز پیرامون فشار دمشق به مسیر اصلی میان حمات و حلب که از خان شیخو، معره النعمان و سراقب می‌گذرد به گوش می‌رسد. از سوی دیگر احتمال می‌رود که مناطقی میان پل‌های الشغور و لاذقیه تحت کنترل قرار بگیرد.



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.