ریما بنت بندر بن سلطان… نمادی برای آمدن زنان سعودی به عرصه

سفیر سعودی در بزرگ‌ترین کشور جهان

ریما بنت بندر بن سلطان… نمادی برای آمدن زنان سعودی به عرصه
TT

ریما بنت بندر بن سلطان… نمادی برای آمدن زنان سعودی به عرصه

ریما بنت بندر بن سلطان… نمادی برای آمدن زنان سعودی به عرصه

وقتی سخن می‌گوید پدر را فرایاد می‌آورد. آن سفیر بی‌نظیر در ایالات متحده آمریکا که تا هم‌اکنون نیز به‌عنوان مهم‌ترین سفرای جهان بدان نگریسته می‌شود و نیرومندترین آنها در واشنگتن به‌شمار می‌آید.
او بانویی است که جوانی را در واشنگتن سپری کرد در دوره‌ای که درخشش ادبیات در میدان سیاست و اتخاذ تصمیمات بزرگ سیاسی در حال جریان بود زندگی کرد و در همه این‌ها وطن برای او در تجلی بود. او اینک اما در مقامی بزرگ‌تر به واشنگتن بازمی‌گردد که در دهه نود در آن روزگار گذراند. اینک درحالی به واشنگتن بازمی‌گردد که پرونده‌های زیادی در دست دارد؛ آنهم در دوره‌ای بسیار حساس که فرصتی برای اوست تا ثابت کند «سفیر با کفایتی» است.
آنچه در تعیین ریما بنت بندر در مقام سفیر سعودی در ایالات متحده آمریکا نوظهور است دو نکته است: نخست اینکه یک زن سعودی برای نخستین بار به‌مقام سفارت می‌رسد، و دیگر اینکه زمان آن رسیده‌است بدانیم که ریاض به مسائل به‌صورت ریشه ای می‌نگرد هر چند هم آمریکا در حال گیرودار میان کنگره و کاخ سفید در باب سعودی باشد.
نود سال از عمر سعودی، در شکل سوم خود، می‌گذرد. کشوری که ملک عبدالعزیز بن عبدالرحمن، پدر پادشاهان، آن را تأسیس کرد دارای تراکم مشهودی است و مسیری برای تحقق نوسازی؛ با این وجود روند این نوسازی در سه سال گذشته عمیق‌تر به‌نظر می‌رسد به‌حدی که گله‌مندی از سعودی در باب زنان ورق خورد و دیگر محلی از اعراب ندارد.
سعودی کشوری است که راه در نوسازی گذاشته‌است. به‌کارگیری وزرا و مسئولین شایسته مهم‌ترین ویژگی پادشاهی سلمان بن عبدالعزیز شده‌است. البته باید دانست که معیار شاهانه برای به‌کار گماشتن مسئولین متفاوت بوده‌است و در همه آنها استخدام مسئولین تابع تأثیر رسانه نبوده‌است و یگانه معیار شایسته‌سالاری بود.

حضور زنان
اینک هر دستور شاهانه که صادر می‌شود سعودی‌های زن و مرد هر دو آمادگی این را دارند که شایسته‌سالاری بدانها میدان دهد و برای زنان به‌طور ویژه فرصت اجرای بلندترین دستورات دولتی را مهیا کند. در همین راستا هیچ جای شگفتی نداشت که سعودی تصمیم خود را برای تعیین یک سفیر زن در بزرگ‌ترین کشور دنیا اجرا کند.
همه سعودی‌ها انتظار داشتند که در سایه سیاست‌های جدید بلندترین مناصب دولتی دور از دسترس زنان نباشد و همین اتفاق نیز در طول هشت سال گذشته رخ داد و بسیاری از زنان مناصب بلندپایه دولتی را در اختیار گرفتند و ایفای مسئولیت کردند. اینک نیز مهمترین پایتخت جهان در انتظار است تا مهمترین تحولات سعودی را به‌چشم نظاره کند. در این راستا شاه‌بانو ریما بنت بندر درمقام سفیر کشور به‌طور رسمی کار خود را آغاز کرد.
ریما بنت بندر نماد تحول بزرگی است که از بالاترین سکوهای واشنگتن نمود می‌یابد تا نشانه تحولات تاریخی موجود در کشورش باشد. ایشان دختر بزرگ شاهزاده بندر بن سلطان است و یکی از زنان بارز سعودی است که در طول پنج سال گذشته فعالیت‌های قابل توجهی کرده‌است. او در حوزه اجتماعی و خیریه تلاش‌های زیادی کرد و به‌طور ویژه از فعالیت زنان سعودی پشتیبانی می‌کرد.
ایشان فرزند شاهزاده بندر بن سلطان و مادر او هیفاء الفیصل خواهر پیشاهنگ دیپلماسی سعودی شاهزاده سعود الفیصل است. از این رو او در حالی مأموریت سفارت را بر عهده می‌گیرد که عقبه علمی و خانوادگی درخوری در این زمنیه دارد.

شایستگی علمی و عملی
در نزد شاه‌زاده ریما فرهنگ چندسویه مشاهده می‌شود. او که از یکسو تجربه زندگی در غرب و در ایالات متحده را دارد و در نتیجه از این نوع فرهنگ و شیوه جهان‌بینی آن آگاه شده، در عین حال از اصالت سعودی خود بهره‌مند است و همواره تأکید می‌کند که در هر دوره تحول رعایت بایسته‌های معینی لازم و ضروری است. او هر چند تحصیلات خود را در رشته پژوهش‌های باستان‌شناسی در دانشگاه جرج واشنگتن به‌پایان رساند اما یکچند در نزد ولیعهد امیر محمد بن سلمان به‌عنوان مشاور فعالیت کرد و در این دوره فعالیت تجربه‌سیاسی بزرگی اندوخت و از نزدیک با شیوه سیاست‌مداری و اداره اقتصاد و جامعه آشنا شد.
شاهزاده ریما به‌عنوان مدیر برنامه‌ریزی و پیشرفت در هیئت عمومی ورزش در سال ۲۰۱۶ فعالیت کرد و به‌عنوان اولین زنی بود که یک اتحادیه ورزشی در کشور را مدیریت کرد. یکی از دست‌آوردهای ایشان تلاش در وزارت ورزش سعودی است که منجر به تشکیل آموزش ورزشی برای دختران در مدارس کشور شد و به زنان اجازه حضور در رشته‌های مختلف ورزشی داد. از دیگر تجربه‌های مدیریتی ایشان در بخش خصوصی مدیریت اجرایی شرکت «آلفا اینترناشیونال-هاروی نیکلز» در شهر ریاض بود. او در فهرست مجله «فاست کمپانی» به‌عنوان یکی از زنان تأثیر گذار در خاورمیانه یاد شد.
از سوی دیگر برای رمیا بنت بندر در مقام سفیر سعودی این امکان پیش خواهد آمد که بتواند مسیر پیشرفت خود را در عرصه سیاسی پیش ببرد و برای رسیدن به اهداف مأموریت خود تلاش کند. این مقام پیشتر در دستان مردها بود و از جمله اینکه برای ۲۲ سال در اختیار پدر او بود و پیشتر این مقام در اختیار خالد بن سلمان بود که اینک مقام جانشین وزیر دفاع به او سپرده شد. اینک زمانی این مأموریت به ریما بنت بندر داده می‌شود که روابط میان سعودی و آمریکا در حال بازیابی است و در زمان ریاست پرزیدنت دونالد ترامپ تحولی را مشاهده کرده‌است.

تقویت روابط استراتژیک
این مأموریت زمانی به ریما بنت بندر داده می‌شود که سیاست استراتژیک ملک سلمان بن عبدالعزیز بر احیا و تقویت روابط با آمریکا قرار گرفته و از این رو سفیر کشور در آمریکا باید بتواند برای اکمال این مأموریت تلاش‌های زیادی در کار کند و شراکت واشنگتن الریاض را به بهترین حالت خود، به‌ویژه در ارتباط با مسائل خاورمیانه و نحوه برخورد با ایران و بحران سوریه، برساند. تحلیل‌گران بر این نظرند که روابط آمریکا و سعودی، یعنی دو کشور تأثیر گذار در سطح جهان و منطقه رو به بهبودی بیشتر خواهد گذاشت و با به‌کارگیری دیپلماسی اقتصادی می‌توان موجب ثبات بیشتر این روابط شد. از سوی دیگر شاهزاده بانو می‌تواند به‌واسطه طرح «شراکت استراتژیک جدید در قرن بیست‌ویک» منجر به برقراری روابط استراتژیک دیگری شود که در ساحت اقتصادی و تجاری برقرار می‌شود همه این روابط در چارچوب چشم‌انداز ۲۰۳۰ سعودی می‌گنجد که در تلاش است منابع کشور را تنوع بخشد و از حالت تک‌محصولی خارج سازد.

صحنه سیاست داخلی آمریکا
ماه‌های گذشته مناقشاتی در داخل کنگره آمریکایی و در رسانه‌های این کشور درگرفت که بیشتر تردیدآور و منفی بود. یکی از این مناقشات پشتیبانی نظامی واشنگتن از حمله نظامی به یمن است و در این راستا برخی حتی با سیاست دونالد ترامپ در این راستا مخالفت کردند و از بی‌فایدگی اصلاحات سیاسی در سعودی سخن گفتند. با این وجود همه این صداها اینک خموش شد و دیگر بدانها اعتنایی نمی‌شود.
در مقابل بسیاری از شخصیت‌های تأثیرگذار در کنگره و بسیاری از سردمداران وزارت خارجه و دفاع بر این هستند که سعودی یک شریک استراتژیک در منطقه است و استمرار این شراکت ضامن منافع ملی آمریکا در خاورمیانه به شمار می‌رود. سعودی برای ثبات اقتصاد جهانی و بازارهای نفت و انرژی اهمیت بسزایی دارد و در سویه امنیت سیاسی و ثبات منطقه نیز نقش بی‌بدیلی را ایفا می‌کند.
خیلی از تحلیل‌گران به‌خوبی می‌دانند که سعودی برای پرداختن به یک هجمه رسانه‌ای پیش‌قدم نشده و همواره می‌داند که دخالت در مسائل داخلی کشورهای دیگر جزو اولویت‌های سیاست خارجی آن به‌شمار نمی‌آید. یکی از تحلیل گران بیان می‌کند که با پیشرفت نوسازی همه‌جانبه در سعودی حمایت واشنگتن بیش از پیش شده‌است و در مقابل ضدیت با رژیم ایران از سوی بسیاری گروه‌های سیاسی آمریکا بیشتر شده‌است.
به‌طور ملموس برخی گرایش‌های مثبت در سیاست‌سازی ایالات متحده آمریکا وجود دارد که نگرش مثبت به سعودی دارد و با جایگاه مهم منطقه‌ای آن کاملاً آشنا است. برخی از شاخص‌های سیاسی نیز نشان می‌دهد که حتی برخی از رهبران حزب دمکرات با نگاه و سخت‌گیری ترامپ بر ضد ایران موافقت می‌کنند؛ زیرا سیاست تخریبی ایران در منطقه نه تنها وجهی مذهبی و دینی دارد بلکه یک نبرد جهانی است که در آن نیروی خیر بر ضد نیروی شر ایران قرار می‌گیرد.

آگاه است… و با زبان یگانه‌ای سخن می‌گوید
بر همین اساس شاهزاده ریما بنت بندر از جزئیات زندگی سیاسی آمریکا آگاه است و با توجه به پشتوانه او در نوسازی سعودی جایگاهی دارد که خیلی از فعالیت‌های دیپلماتیک را پوشش می‌دهد. او بانویی است که تحولات کشور خود را پیگیری می‌کند و صدای صادقی است که به‌عمق تداخل قضایای جامعه را می‌داند و بر این کاملاً واقف است که موفقیت مأموریت او در گرو تأثیرگذاری هر چه بیشتر بر سیاست‌هی آمریکا است.
او اینک در موضع درست ایستاده‌است و تأکید می‌کند که سرمایه‌گذاری انسانی و مهیاکردن فرصت برای آموزش و پیشرفت همه مردم یکی از بارزترین نشانه‌های توسعه اقتصادی است. او در یکی از مصاحبه‌های خود گفته بود: «می‌خواهیم این را مشاهده کنیم که بخش بین‌المللی تجربه‌های خود را به دیگران منتقل کند، و از پیشرفت دیگران حمایت کند. ما به تمام ابزار و وسایل محلی وبین‌المللی نیاز داریم تا به اهداف خود برسیم».
شاه‌زاده ریما بنت بندر با همگان با زبان یگانه، بر اساس این منطق، سخن می‌گوید: «اگر نیازمند اطلاعات بیشتری دربارهٔ ما هستید پس از خودمان بپرسید و با ما وارد گفت‌وگو شوید… ما اهمیت می‌دهیم… و نمی‌خواهیم با اندیشه‌های پیش‌ساخته سنجیده شویم. تلاش ما این است که در صحنه جهانی موفق باشیم». سفارت سعودی در واشنگتن بدون تردید فعالیت و نشاط زیادی به‌خود خواهد دید زیرا روح دیگری از امیر بندر بن سلطان بازگشته است. اینک مسئول نخست سفارت بانویی با مقام وزیر است و نخستین سفیر زن سعودی.



گفت‌وگوهای نظامی در کارگاه بین‌المللی ریاض  

  
رئیس ستاد کل ارتش پادشاهی عربی سعودی و رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در مراسم افتتاح کارگاه (وزارت دفاع)
   رئیس ستاد کل ارتش پادشاهی عربی سعودی و رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در مراسم افتتاح کارگاه (وزارت دفاع)
TT

گفت‌وگوهای نظامی در کارگاه بین‌المللی ریاض  

  
رئیس ستاد کل ارتش پادشاهی عربی سعودی و رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در مراسم افتتاح کارگاه (وزارت دفاع)
   رئیس ستاد کل ارتش پادشاهی عربی سعودی و رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در مراسم افتتاح کارگاه (وزارت دفاع)

هجدهمین دوره کارگاه افسران ارشد نظامی درباره قواعد بین‌المللی حاکم بر عملیات نظامی روز شنبه در پایتخت پادشاهی عربی سعودی، ریاض، آغاز شد. این کارگاه به همت وزارت دفاع پادشاهی عربی سعودی، نمایندگی‌شده توسط دانشگاه دفاع ملی، و با مشارکت کمیته بین‌المللی صلیب سرخ برگزار می‌شود.

این کارگاه که با حضور سرلشکر فیاض الرویلی، رئیس ستاد کل ارتش پادشاهی عربی سعودی، و میریانا سپولیاریچ، رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، افتتاح شد، در شرایطی برگزار می‌شود که جهان شاهد افزایش درگیری‌های مسلحانه و گسترش دامنه منازعات است؛ وضعیتی که فشارهای بی‌سابقه‌ای را بر نظام قوانین بین‌المللی که برای حمایت از غیرنظامیان در زمان جنگ تدوین شده، وارد می‌کند.

سرلشکر الرویلی در سخنرانی خود در حضور بیش از ۱۲۵ افسر ارشد نظامی از ۹۰ کشور جهان، تأکید کرد که برگزاری این کارگاه برای نخستین‌بار در پادشاهی عربی سعودی، تأییدی بر تعهد راسخ این کشور به احترام به حقوق بین‌الملل بشردوستانه، ترویج فرهنگ آن و تقویت اجرای آن در محیط عملیات نظامی است.

منظومه حقوقی و نهادی

رئیس ستاد کل ارتش توضیح داد که پادشاهی عربی سعودی، تحت رهبری خادم حرمین شریفین، ملک سلمان بن عبدالعزیز، و شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و رئیس شورای وزیران، توجه ویژه‌ای به احکام حقوق بین‌الملل بشردوستانه در قوانین ملی خود داشته و نظام‌هایی را تصویب کرده که نقض قوانین جنگ را جرم‌انگاری می‌کند و در آن به اصول اساسی قواعد بین‌المللی حاکم بر عملیات نظامی پایبند است.

وی افزود: «این نظام‌ها همچنین تضمین‌کننده پاسخ‌گویی عادلانه در چارچوب یک منظومه حقوقی و نهادی مستحکم هستند که دادگاه‌های تخصصی در آن نقش مؤثری ایفا می‌کنند و به پرونده‌هایی که ممکن است در میدان جنگ رخ دهد، رسیدگی می‌کند؛ امری که با احکام و تضمین‌های حقوق بین‌الملل بشردوستانه هم‌راستا است».

سرلشکر فیاض الرویلی، رئیس ستاد کل ارتش (وزارت دفاع پادشاهی عربی سعودی)

سرلشکر فیاض الرویلی اظهار کرد که تعهد پادشاهی عربی سعودی «با تعالیم شریعت اسلامیِ معتدل که به رحمت، عدالت و نیکوکاری حتی در زمان جنگ و رفتار انسانی با اسیران جنگی فراخوانده، هم‌خوانی دارد». او افزود: «این ارزش‌های والا، پایه‌ای استوار برای تقویت حقوق بشر در زمان صلح و جنگ به‌شمار می‌روند و بخشی جدایی‌ناپذیر از اصول ثابت پادشاهی در احترام به انسان و حفظ کرامت او هستند».

وی بیان کرد که وزارت دفاع پادشاهی عربی سعودی از آغاز فعالیت خود، اصول حقوق بین‌الملل بشردوستانه را در برنامه‌های آموزشی نظامی و دوره‌های آموزشی برای تمامی نیروهای خود گنجانده است؛ به‌گونه‌ای که این اصول به‌درستی در میدان توسط نیروهای مسلح درک و اجرا شوند.

الرویلی اعلام کرد که این وزارتخانه برنامه‌های آموزشی تخصصی متعددی در زمینه حقوق بین‌الملل بشردوستانه اجرا کرده است؛ چه در همکاری با کمیته بین‌المللی صلیب سرخ و چه از طریق تلاش‌های نیروهای خود و نهادهای ذی‌ربط در پادشاهی. وی تأکید کرد که هدف این است که پادشاهی عربی سعودی به الگویی جهانی در اجرای حقوق بین‌الملل و آموزش آن تبدیل شود.

رئیس ستاد کل ارتش، همکاری با کمیته بین‌المللی صلیب سرخ را الگویی برجسته از همکاری ثمربخش در زمینه‌های آموزش و آگاهی‌بخشی حقوقی و انسانی دانست که به تقویت توانمندی‌های ملی کمک می‌کند و حرفه‌ای‌گری و انضباط را در انجام وظایف ارتقا می‌دهد.

وی توضیح داد که تعهد پادشاهی عربی سعودی تنها به جنبه‌های حقوقی و نظامی محدود نمی‌شود، بلکه از طریق تلاش‌های برجسته‌ای که «مرکز امداد و اقدامات بشردوستانه ملک سلمان» در مناطق درگیری و بلایای طبیعی در سراسر جهان انجام می‌دهد، شامل ابعاد انسانی و امدادی نیز می‌شود. این مرکز ارزش‌های رحمت و همبستگی را تجسم می‌بخشد و به اصول بی‌طرفی و عدم تبعیض که در حقوق بین‌الملل بشردوستانه نهادینه شده، پایبند است.

از متن به میدان

میریانا سپولیاریچ، رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، تأکید کرد که برگزاری کارگاه امسال ویژه افسران ارشد نظامی در لحظه‌ای سرنوشت‌ساز انجام می‌شود؛ چراکه جهان شاهد افزایش تعداد و شدت درگیری‌هاست، در حالی که قوانین تدوین‌شده برای حمایت از غیرنظامیان در زمان جنگ تحت فشارهای عظیمی قرار دارند.

سپولیاریچ برگزاری این نشست با حضور نمایندگانی از ۹۰ کشور – از جمله کشورهایی که در دو سوی خطوط درگیری قرار دارند – در ریاض را نشانه‌ای از مسئولیت مشترک همه کشورها در احترام به حقوق بین‌الملل بشردوستانه و تضمین اجرای آن دانست.

رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ همچنین از پادشاهی عربی سعودی به‌خاطر میزبانی این گردهمایی جهانی افسران ارشد نظامی که با هدف تبدیل قواعد جنگ از متونی بر روی کاغذ به اجرای واقعی در میدان نبرد برگزار می‌شود، قدردانی کرد.

جلسات کارگاه افسران ارشد درباره قواعد بین‌المللی حاکم بر عملیات نظامی (SWIRMO) به‌مدت شش روز ادامه خواهد داشت و محورهای متعددی را در بر می‌گیرد؛ از جمله: عملیات رزمی در مناطق شهری، فناوری‌های نوین نظامی، عملیات چندملیتی و تقویت حفاظت از غیرنظامیان و تأسیسات غیرنظامی در میدان‌های نبرد.


نخست وزیر فلسطین: توافق آتش‌بس و «اعلامیه نیویورک» دو خط موازی هستند

نخست‌وزیر فلسطین دکتر محمد مصطفی در حال گفت‌وگو با «الشرق الأوسط» (تصویری از: ترکی العقیلی)
نخست‌وزیر فلسطین دکتر محمد مصطفی در حال گفت‌وگو با «الشرق الأوسط» (تصویری از: ترکی العقیلی)
TT

نخست وزیر فلسطین: توافق آتش‌بس و «اعلامیه نیویورک» دو خط موازی هستند

نخست‌وزیر فلسطین دکتر محمد مصطفی در حال گفت‌وگو با «الشرق الأوسط» (تصویری از: ترکی العقیلی)
نخست‌وزیر فلسطین دکتر محمد مصطفی در حال گفت‌وگو با «الشرق الأوسط» (تصویری از: ترکی العقیلی)

نخست وزیر فلسطین، دکتر محمد مصطفی، در گفت‌وگو با «الشرق الاوسط» در ریاض تأکید کرد که توافق آتش‌بس در غزه و «اعلامیه نیویورک» در خصوص راه‌حل دو کشور که توسط سعودی و فرانسه هدایت شد، دو خط موازی هستند. مصطفی تأکید کرد که اهمیت این توافقات در تحقق و رسمیت‌بخشی به کشور فلسطین و به‌رسمیت شناختن آن از طریق اجرای مفاد «اعلامیه نیویورک» است. او توضیح داد که آتش‌بس در غزه «ضروری است، اما به تنهایی کافی نیست».
او همچنین فاش کرد که «برخی کشورها شرط کرده‌اند که آتش‌بس در غزه قبل از به‌رسمیت شناختن کشور فلسطین برقرار شود»، و افزود که «نقش اصلی در مدیریت امور غزه باید بر عهده دولت فلسطین باشد».
دکتر مصطفی همچنین به برگزاری نشست هماهنگی عالی‌رتبه «اتحاد جهانی برای اجرای راه‌حل دو کشور» در ریاض اشاره کرد که به رهبری سعودی، نروژ و اتحادیه اروپا برگزار شد. او این نشست را اولین نشست برای پیگیری نتایج کنفرانس و «اعلامیه نیویورک» دانست که در آن موضوعات مهمی چون به‌رسمیت شناختن کشور فلسطین مورد بحث قرار گرفت. در این نشست که نمایندگانی از ۳۵ کشور حضور داشتند، مصطفی خاطرنشان کرد که «سعودی و فرانسه بر حفظ این حجم و ادامه کار برای اجرای آنچه در (اعلامیه نیویورک) توافق شده است، تأکید کردند».

چادرهای آوارگان در خان یونس در جنوب غزه (آ.ف.ب)

«ارتباط به‌رسمیت شناختن با آتش‌بس»

مصطفی همچنین به پیوست «اعلامیه نیویورک» اشاره کرد که گام‌های مشخصی را برای طرف‌های مختلف، از جمله کشورهای مختلف، سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی، برای تحقق و تحقق کشور فلسطین در زمین در طی ۱۸ ماه آینده، شرح داده است. او افزود که این پیوست شامل «برنامه عملیاتی» است که جوانب مختلفی را دربر می‌گیرد، از جمله به‌رسمیت شناسی، وضعیت قانونی، بازسازی غزه، وحدت غزه با کرانه باختری، نیروهای بین‌المللی، روابط با اسرائیل و چگونگی تغییر وضعیت اقتصادی فلسطین.
در خصوص به‌رسمیت شناسی بین‌المللی فلسطین، مصطفی اعلام کرد که «تعهد بین‌المللی هنوز بالا است»، حتی اگر برخی کشورهای مانند دانمارک و ژاپن به‌رسمیت شناسی دولت فلسطین را به توقف آتش‌بس در غزه مشروط کرده‌اند. او همچنین ابراز امیدواری کرد که این موضع تغییر کند و با توجه به داده‌هایی که در پیوست «اعلامیه نیویورک» آمده، تغییر کند.

«تشکیل کشور مستقل»

محمد مصطفى تأکید کرد که دولت فلسطین به‌وضوح از توافق آتش‌بس در غزه حمایت کرده است، زیرا این توافق به کاهش درد و رنج مردم فلسطین در غزه، به‌ویژه در دو سال گذشته، کمک می‌کند، و او این وضعیت را با «جنایات، کشتار و ویرانی غیرقابل بخشش» توصیف کرد.
وی همچنین وعده داد که دولت فلسطین آماده است تا با تمامی شرکای منطقه‌ای و بین‌المللی، از جمله ایالات متحده آمریکا، برای ادامه آتش‌بس و تحقق کامل برنامه‌های توافق‌شده برای تشکیل کشور فلسطینی مستقل در غزه، کرانه باختری و پایتختی قدس همکاری کند. مصطفی به «چالش‌ها»ی پیش‌روی این مسیر اشاره کرده و اظهار امیدواری کرد که تمام طرف‌ها برای تحقق این توافق همکاری کنند.

تصویری از امضای توافقات بین سعودی و فلسطین با حضور نخست‌وزیر فلسطین و وزیر امور خارجه سعودی (واس)

تقویت حضور دولت فلسطین در غزه پس از توافق آتش‌بس

نخست وزیر فلسطین درخصوص تقویت حضور دولت فلسطین در غزه پس از توافق آتش‌بس گفت: «کار در چند جبهه در جریان است و نیاز به تقویت این حضور به‌طور تدریجی وجود دارد، هرچند که در حال حاضر حضور جزئی است.»
وی به یاد آورد که دولت فلسطین از زمان توافق اسلو در سال 1993 بر غزه حکومت می‌کرد و تمام وزارتخانه‌ها به جز بخش امنیتی را در اختیار داشت، قبل از اینکه حماس در سال 2007 کنترل غزه را به دست گیرد.

«کمیته پشتیبانی اجتماعی»

مصطفی در پاسخ به سؤال «الشرق الاوسط» در خصوص گام‌هایی که دولت فلسطین برای تقویت حضور خود در غزه برداشته است، گفت: «از چند ماه پیش، ما گام‌هایی برداشته‌ایم تا یک اتاق عملیات دولتی را از رام‌الله ایجاد کنیم که بر غزه متمرکز باشد و روزانه با کارکنان دولتی در غزه همکاری کند. این کارکنان 42 نماینده از وزارتخانه‌ها، نهادها و مؤسسات مختلف فلسطین هستند و همچنین با مؤسسات بین‌المللی همکاری می‌کنند.»

جلسه هماهنگی سطح بالا برای حل مسأله دو کشور در ریاض (هیئت اتحادیه اروپا در سعودی)

او همچنین به تصمیمات صادره از قبیله‌های عربی و سپس نشست‌های مشترک عربی-اسلامی در ریاض و در نهایت سازمان ملل اشاره کرد که شامل «اعلامیه نیویورک» درباره تشکیل کمیته اداری برای پشتیبانی اجتماعی بود تا امور را هماهنگ کند تا دولت فلسطین به‌طور کامل در غزه مستقر شود.
مصطفی تأکید کرد که کمیته «پشتیبانی اجتماعی» پس از تثبیت آتش‌بس و خروج اسرائیل از غزه فعالیت خود را آغاز خواهد کرد. او همچنین یادآوری کرد که وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی از این کمیته پشتیبانی خواهند کرد، چرا که این کمیته به‌تنهایی قادر به مدیریت غزه و خدمات آن نخواهد بود.

نیروی بین‌المللی شورای امنیت

از نظر امنیتی، مصطفی آمادگی دولت فلسطین را برای همکاری با نیروی بین‌المللی که از طریق «شورای امنیت» و با درخواست دولت فلسطین تأسیس خواهد شد، برای حمایت از امنیت فلسطین و تأمین مرزها با اسرائیل اعلام کرد. او به توافقات موجود برای آموزش نیروهای امنیتی فلسطینی توسط مصر و اردن نیز اشاره کرد.

نیروهای اسرائیلی نزدیک به رام‌الله در کرانه باختری (رویترز)

مصطفی در پاسخ به ابهام‌های موجود در مورد نقش دولت فلسطین در آینده غزه طبق طرح آتش‌بس اعلام‌شده از سوی رئیس‌جمهوری آمریکا، تأکید کرد که «دولت فلسطین باید نقش اساسی در مدیریت امور غزه در زمینه‌های حکومتی، امنیتی، خدماتی و تمام بخش‌ها داشته باشد»، و این بر اساس قوانین اساسی فلسطین، توافقات اسلو، قوانین بین‌المللی و تصمیمات سازمان ملل است.

اصلاحات سیاسی و بنیادی

نخست وزیر فلسطین همچنین درباره «اصلاحات بنیادی و سیاسی» که دولت فلسطین در حال انجام آنهاست صحبت کرد و توضیح داد که «دولت اصلاحات بنیادی را از 15 ماه پیش آغاز کرده است و یک برنامه اصلاحی جامع با 30 بند را توسعه داده است.»

ورودی مقر مجلس قانون‌گذاری فلسطین در شهر غزه (آ.ف.ب)

او افزود که این برنامه‌ها به اتحادیه اروپا و بانک جهانی ارائه شده و مورد تشویق قرار گرفته است. وی همچنین گفت که این برنامه‌ها به‌طور جدی در حال اجرا است و از زمانی که آغاز شده، بیشتر از برنامه زمان‌بندی شده پیش رفته است.
مصطفی در زمینه اصلاحات سیاسی، به اعلام رئیس‌جمهوری محمود عباس درباره برخی اقدامات مهم اشاره کرد، از جمله برگزاری انتخابات دموکراتیک ریاست‌جمهوری و پارلمانی طی یک سال پس از آتش‌بس، ایجاد کمیته‌ای برای بازنگری در قانون اساسی و تضمین برگزاری انتخابات آزاد برای احزاب سیاسی، به‌علاوه اجرای قوانین جدید برای انتخابات محلی و احزاب.

همکاری با سعودی

مصطفی همچنین از دعوت سعودی برای مشارکت دولت فلسطین در «کنفرانس ابتکار آینده سرمایه‌گذاری» که از 27 تا 30 اکتبر برگزار خواهد شد، قدردانی کرد. او این رویداد را «فرصت بزرگی» برای دیدار با رهبران و بحث در مورد اقتصاد و تکنولوژی دانست، که تأثیر مثبتی بر اقتصاد فلسطین خواهد داشت.

پرچم فلسطین و خیابان‌های خالی در شهر الخلیل در کرانه باختری (آوریل 2024) (آ.ف.ب)

وی افزود که هیأت فلسطینی در جریان این سفر با مقامات سعودی ملاقات خواهد کرد تا توافقات قبلی میان دو کشور را توسعه دهند، و اشاره کرد که طرفین از «یادداشت‌های تفاهم» به توسعه برنامه‌های دقیق و جامع منتقل شده‌اند.
نخست وزیر فلسطین همچنین به پیشرفت در بخش‌های تحول دیجیتال و اقتصاد دیجیتال در توافق با سعودی اشاره کرد و از تمایل دولت فلسطین برای بهره‌برداری از تجربیات سعودی در این زمینه، به‌ویژه در راستای «چشم‌انداز 2030» سعودی‌ها، سخن گفت.


سعودی نقض‌های انسانی در الفاشر سودان را محکوم کرد

عناصر «نیروهای پشتیبانی سریع» با سلاح در خیابان‌های الفاشر سودان ( تلگرام – AFP)
عناصر «نیروهای پشتیبانی سریع» با سلاح در خیابان‌های الفاشر سودان ( تلگرام – AFP)
TT

سعودی نقض‌های انسانی در الفاشر سودان را محکوم کرد

عناصر «نیروهای پشتیبانی سریع» با سلاح در خیابان‌های الفاشر سودان ( تلگرام – AFP)
عناصر «نیروهای پشتیبانی سریع» با سلاح در خیابان‌های الفاشر سودان ( تلگرام – AFP)

پادشاهی عربی سعودی نگرانی عمیق و محکومیت خود را نسبت به نقض‌های شدید انسانی که در جریان حملات اخیر «نیروهای پشتیبانی سریع» به شهر الفاشر در سودان رخ داده است، ابراز کرد.

در بیانیه‌ای که روز سه‌شنبه توسط وزارت خارجه این کشور صادر شد، تأکید شد که «نیروهای پشتیبانی سریع» باید وظیفه خود در حفاظت از غیرنظامیان را انجام دهند، دسترسی کمک‌های انسانی را تضمین کنند و به قوانین بین‌المللی انسانی پایبند باشند، مطابق آنچه در «بیانیه جده» درباره ‹پایبندی به حفاظت از غیرنظامیان در سودان› که در تاریخ ۱۱ می ۲۰۲۳ امضا شده است، آمده است.

پادشاهی عربی سعودی همچنین خواستار بازگشت به مذاکرات برای دستیابی فوری به آتش‌بس شد و اهمیت وحدت، امنیت و ثبات سودان را تأکید کرد. در بیانیه یادشده همچنین بر لزوم حفظ نهادهای مشروع کشور و رد دخالت‌های خارجی که مدت درگیری را طولانی و رنج مردم سودان را افزایش می‌دهد، تأکید شد.