محمدبن‌سلمان به الشرق‌الاوسط: جنگ نمی‌خواهیم.. و در تعامل با هر تهدیدی درنگ نمی‌کنیم

از ترجیح سازوکارهای ایران بر منافع یمن توسط حوثی‌ها گفت.. و بر حمایت از ثبات و امنیت سودان تأکید کرد.. و تعیین مکان عرضه سهام آرامکو را زود دانست

محمدبن‌سلمان به الشرق‌الاوسط: جنگ نمی‌خواهیم.. و در تعامل با هر تهدیدی درنگ نمی‌کنیم
TT

محمدبن‌سلمان به الشرق‌الاوسط: جنگ نمی‌خواهیم.. و در تعامل با هر تهدیدی درنگ نمی‌کنیم

محمدبن‌سلمان به الشرق‌الاوسط: جنگ نمی‌خواهیم.. و در تعامل با هر تهدیدی درنگ نمی‌کنیم

- مشکل در تهران است، در جای دیگری نیست
- روابط ما با آمریکا با هجمه‌ها یا مواضع متأثر نمی‌شود
- در حال انتقال از اقتصاد تک‌محصولی به سمت اقتصاد رقابتی هستیم
- مفتخرم که شهروند سعودی سکان تغییر را به دست گرفته‌است

شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد، نائب رئیس شورای وزیران و وزیر دفاع سعودی می‌گوید که پادشاهی عربی سعودی به دنبال جنگ در منطقه نیست، البته او تأکید می‌کند «ما در تعامل با هرگونه تهدیدی که متوجه مردم، حاکمیت و منافع حیاتی ما بشود هرگز تردیدی به خود راه نمی‌دهیم».
ولیعهد سعودی در گفتگوی مفصل با روزنامه «الشرق الاوسط» می‌گوید «به دلیل ایمان به ضرورت اتخاذ موضع قاطع توسط جامعه جهانی علیه این ایران پادشاهی موافق بازگشت تحریم‌های آمریکایی علیه این کشور بود». 
او در عین حال ابراز امیدواری می‌کند که «نظام ایرانی این گزینه را انتخاب کند که کشوری طبیعی باشد و از روش خصمانه‌اش دست بردارد».
وی با اشاره به حملات به تانکرهای نفتکش در خلیج و هدف قراردادن تأسیسات نفتی در پادشگاهی و فرودگاه آبها معتقد است «حوادثی که اخیراً در منطقه شاهدشان بودیم از جمله حمله به تأسیسات پمپاژ وابسته به شرکت «آرامکو» توسط میلیشیای حوثی مورد حمایت ایران، بر اهمیت خواسته‌های ما از جامعه جهانی برای اتخاذ موضع قاطع در برابر نظام توسعه طلبی که از تروریسم حمایت می‌کند و کشتار و ویرانی را در طول دهه‌های گذشته نه تنها در منطقه بلکه در سراسر جهان گسترانده صحه می‌گذارند».
شاهزاده بن سلمان همچنین از تهران به دلیل به کارگیرهای سودهای اقتصادی برآمده از توافق هسته ای در راستای «حمایت از اقدامات خصمانه در منطقه و پشتیبانی از ابزارهای هرج و مرج و تخریب» انتقاد می‌کند.
 ولیعهد سعودی در ادامه با بیان اینکه «دست پادشاهی همیشه برای صلح دراز است تا امنیت و ثبات منطقه تأمین بشود» می‌افزاید «نظام ایرانی حتی حرمت نخست‌وزیر ژاپنی را که مهمان ایران بود نگه نداشت و در زمان دیدارش پاسخ تلاش‌هایش را عملی دادند و آن هم با حمله به دو کشتی که یکی از آنها به ژاپن برمی‌گشت. همچنین به وسیله میلیشیای خود دست به حمله بزهکارانه به فرودگاه أبها زدند. همه اینها به روشنی روش و مقاصد نظام ایران را نشان می‌دهد که امنیت و ثبات منطقه را نشانه رفته‌است».
شاهزاده محمد بن سلمان همچنین توضیح می‌دهد که «از نظر پادشاهی روابط استراتژیک با ایالات متحده بسیار مهم‌اند» زیرا که «عامل اساسی در تحقق امنیت و ثبات منطقه است».
وی ابراز اطمینان می‌کند «رابطه استراتژیک ما با ایالات متحده با حملات تبلیغاتی یا موضع‌گیری در گوشه و کنار هرگز متأثر نمی‌شود». 
به گفته او «همیشه تلاش کرده‌ایم حقایق و افکار خطای برخی جهات در ایالات متحده و دیگر کشورها را توضیح دهیم. به سخنانی که گفته می‌شود گوش می‌دهیم و از طرح‌های منطقی و به جا استفاده می‌کنیم، اما در نهایت اولویت ما منافع ملی ماست».
ولیعهد سعودی می‌گوید ریاض «از تلاش‌های همه برای رسیدن به یک راه حل سیاسی در بحران یمن حمایت می‌کند، اما متأسفانه میلیشیای حوثی اهداف ایران را بر منافع یمن و مردمش مقدم می‌دارد».
وی اضافه می‌کند «پادشاهی امکان ندارد قبول کند میلیشیایی خارج از نهادهای حکومت در مرزهایش وجود داشته باشند».
شاهزاده بن سلمان اظهار می‌کند «هدف ما فقط آزاد کردن یمن از وجود میلیشیای ایرانی نیست بلکه تحقق رفاه و ثبات و شکوفایی برای همه فرزندان یمن است».
وی به موضوع سودان اشاره می‌کند و می‌گوید «امنیت سودان و ثبات آن برای ما مهم است و ثبات آن فقط برای موقعیت استراتژیک آن و خطر فروپاسی نهادهای حکومتی آن نیست، بلکه روابط برادری مستحکم میان دو ملت نیز مطرح است».
او در ادامه وعده می‌دهد «به حمایت مان از برادران سودانی خود در همه زمینه‌ها تا رسیدن سودان به استحقاق خود در رفاه، شکوفایی و پیشرفت ادامه خواهیم داد».
بن سلمان در بخش دیگری از این مصاحبه به بحران سوریه می‌پردازد و می‌گوید ریاض با کشورهای دوست برای تحقق اهداف زیر تلاش می‌کند «شکست گروه (داعش)، جلوگیری از قدرت گرفتن گروه‌های تروریستی، تعامل با نفوذ ایرانی برهم زننده ثبات در سوریه و به‌کارگیری همه ابزار مجاز برای تحقق انتقال سیاسی براساس قطعنامه شماره ۲۲۵۴ که وحدت ارضی سوریه را حفظ می‌کند».
وی کشته شدن جمال خاشقجی شهروند سعودی را «مسئله‌ای بسیار دردناک و اسف انگیز» توصیف می‌کند و می‌گوید «پادشاهی همه اقدامات لازم برای محاسبه مسئولین این جنایت را انجام داد؛ بدون آنکه توجهی به ادعاها و تهمت‌های از این یا آنجا بکنیم».
او خواستار «توقف بهره‌برداری سیاسی از کشته شدن شهروند سعودی جمال خاشقجی» می‌شود و می‌گوید «هر طرف که سعی می‌کند از این مسئله استفاده سیاسی بکند، باید دست از این کار بردارد و دلایل خودش را به دادگاه پادشاهی تقدیم کند تا در تحقق عدالت کمک کرده باشد».
ولیعهد متعهد می‌شود «در راه مواجهه قاطعانه با همه انواع تندروی، فرقه گرایی و سیاست‌های حامی آنها بدون درنگ گام برمی‌داریم» و می‌افزاید سعودی «زمان را برای مقابله‌های جزئی با افراط گرایی هدر نمی‌دهد و تاریخ، بی فایده بودن آنها را ثابت خواهد کرد».
وی در مسائل اقتصادی نیز بر پایبندی «به عرضه اولیه عمومی سهام «آرامکوی سعودی» طبق شرایط و زمان مناسب» تأکید می‌کند اما تعیین مکان عرضه سهام را زود می‌داند و از برداشتن گام‌های مهمی در چارچوب آماده‌سازی برای عرضه اولیه عمومی سهام آرامکو خبر می‌دهد.
بن سلمان اضافه می‌کند «چشم‌انداز سعودی ۲۰۳۰ از مرحله برنامه‌ریزی و طراحی به مرحله اجرا در همه بخش‌ها رسیده و نتایج عملی را در جهان واقعیت می‌بینیم». 
او می‌گوید «آنچه که در سعودی در حال رخ دادن است صرف اصلاحات مالی و اقتصادی برای تحقق یک سری ارقام و اعداد مشخص نیست، بلکه تغییر ساختاری جامع برای اقتصاد کلان است که هدف از آن ایجاد تغییر در عملکرد اقتصادی و توسعه ای در دوره‌های متوسط و بلندمدت است».
ولیعهد سعودی اشاره می‌کند «برنامه‌های چشم‌انداز ۲۰۳۰ سعودی به‌طور فعالی در مسئله تحول اقتصادی نقش آفرینی می‌کند.. و ما اکنون در حال انتقال از اقتصاد تک محصولی به اقتصاد تولیدی و رقابتی در سطح جهان هستیم». 
او توضیح می‌دهد «چشم‌انداز ۲۰۳۰ سعودی و برنامه‌های منشعب شده از آن همچون همه برنامه‌ریزی‌های استراتژیک نیازمند به روز رسانی، اصلاح طبق شرایط و داده‌هایی که هنگام اجرایی کردن خود را نشان می‌دهند، بدون آن که خللی به اصول چشم‌انداز و اهداف آن وارد شود».
وی همچنین مفتخر است «شهروند سعودی امروز سکان تغییر را به دست گرفته، علیرغم اینکه بسیاری از سر نگرانی در برابر چشم‌انداز به دلیل وسعت تغییراتی که موجب می‌شود، مقاومت کردند».

مشروح گفتگو را می خوانید:
* منطقه در مدت اخیر شاهد ناآرامی‌های خطرناکی است که امنیت و ثبات منطقه و همه جهان را تهدید می‌کند. موضع پادشاهی در برابر این حوادث چیست و چگونه با این افزایش تنش‌ها برخورد خواهد کرد؟
-موضع پادشاهی روشن است همان‌طور که در بیانیه دولتش آمد. پادشاهی خواهان جنگ در منطقه نیست اما ما در مواجهه با خطری که مردم ما و حاکمیت و منافع حیاتی ما را تهدید کند هرگز تردید به خود راه نمی‌دهیم. اولویت ما منافع ملی ماست و تحقق آمال مردم ما از طریق اهداف اقتصادی و اجتماعی «چشم‌انداز پادشاهی ۲۰۳۰»، توسعه و اصلاح اقتصادی و اجتماعی است. این مسئله نیازمند محیطی آرام و تشویق کننده در درون پادشاهی و منطقه است، به همین دلیل می‌بینی نقش پادشاهی خواه در منطقه خلیج یا در شمال آفریقا یا در منطقه شاخ آفریقا و غیره، نقشی حمایتگر از ثبات و آرامش است. روشی که پادشاهی از بدو تأسیس همیشه تلاش داشته این بوده که تفرقه، فرقه گرایی و افراطی گری را دورسازد و از وحدت و ثبات در منطقه و صلح جهانی محافظت کند. همچنین پادشاهی نقش مهمی در جامعه جهانی دارد و در تلاش‌هایش برای تأمین انتقال ذخایر نفتی از طریق گذرگاه‌های حیاتی پیرامونش متجلی می‌شود آن هم به منظور حفاظت از ثبات اقتصاد جهانی. جهان شاهد بود چگونه براساس آنچه اخلاق و اصول ما و معاهده‌ها و عرف‌های بین‌المللی بر ما دیکته می‌کند، با کشتی ایرانی در دریای سرخ رفتار کردیم. در مقابل می‌بینیم نظام ایرانی و کارگزارانش چطور به کارهای تخریبی در چهار کشتی در نزدیکی بندر الفجیره دست زدند که دوتا از آن کشتی‌ها سعودی بودند. این اتفاق براین نکته تأکید می‌کند که روش این نظام در منطقه و سراسر جهان همین است. دلایل آن زیاد و گسترده و در طول سال‌های زیادی تکرار شده‌اند.
فراموش نکنیم که این نظام از سال ۱۹۷۹ به همه اعلام کرده که اولویت اصلی‌اش صدور انقلاب است و به ضرر آمال مردمش و مردم این منطقه قدم برمی‌دارد. این انگیزه رفتارهای نظام ایرانی را تفسیر می‌کند، صادر کردن انقلاب و اصل ولایت فقیه نیازمند برهم زدن ثبات کشورها و منطقه و برانگیختن فرقه‌گرایی و گستردن تندروی و به دست گرفتن سرنوشت مردم ایران برای تأمین منابع مالی و مسلح ساختن میلیشیای تروریستی است.
با این حال همیشه دست پادشاهی برای صلح به سمت ایران کشیده شده بود و آن هم برای دور نگه داشتن منطقه و مردم آن از مصایب جنگ و ویرانی. حتی پادشاهی توافق هسته‌ای با ایران را تأیید کرد چون پادشاهی در طول تاریخ برای حل بحران‌هایی که با آنها روبه روشده از به کار بردن راه‌های دیپلماتیک و صلح آمیز دریغ نکرده. امیدوار بودیم نظام ایرانی از فرصت این ابتکار برای تغییر در رفتارش در مقابل کشورهای منطقه استفاده کند و گام اولی باشد برای برگشت ایران به جامعه جهانی به عنوان یک کشور طبیعی. اما متأسفانه آنچه اتفاق افتاد این بود که ایران از منابع اقتصادی این توافق برای حمایت از کارهای خصمانه در منطقه سوء استفاده کرد و به زیرپا گذاشتن قطعنامه‌های بین‌المللی ادامه داد. شایسته بود ایران از منافع اقتصادی توافق برای بهبود زندگی شهروندان ایرانی و مدرن سازی زیرساخت‌ها و تحقق توسعه اقتصادی استفاده می‌کرد به جای اینکه آنها را در مسیر حمایت از ابزار آشوب و ویرانی در منطقه به کارببرد.
ایران تهور را به سطح بی‌سابقه‌ای رساند. پس از توافق هسته‌ای بودجه «سپاه پاسداران» افزایش یافت و ضربآهنگ حمایتش از میلیشیای فرقه‌ای منطقه بلکه در جهان را سرعت بخشید. همه ما شاهد عملیات تروریستی و خصمانه ایران بودیم که چندی پیش دراروپا خنثی شد.
به همین دلیل پادشاهی موافق بازگشت تحریم‌های آمریکایی علیه ایران بود و آن هم به دلیل ایمان به ضرورت اتخاذ موضع قاطع توسط جامعه جهانی علیه این کشور بود. درعین حال باید اقدامات لازم برای محدود کردن قدرت نظام برای گسترش آشوب و ویرانی در سراسر جهان صورت بگیرد.
حوادثی که اخیراً در منطقه شاهدشان بودیم از جمله حمله به تأسیسات پمپاژ وابسته به شرکت «آرامکو» توسط میلیشیای حوثی مورد حمایت ایران، براهمیت خواسته‌های ما از جامعه جهانی برای اتخاذ موضع قاطع در برابر نظام توسعه طلبی که از تروریسم حمایت می‌کند و کشتار و ویرانی را در طول دهه‌های گذشته نه تنها در منطقه بلکه در سراسر جهان گسترانده صحه می‌گذارند.
گزینه روبه روی ایران روشن است. آیا می‌خواهد کشوری طبیعی باشد و نقش سازنده‌ای در جامعه جهانی ایفا کند یا اینکه دولتی سرکش باقی بماند؟ ما امیدواریم که نظام ایرانی این گزینه را انتخاب کند که کشوری طبیعی باشد و از روش خصمانه‌اش دست بردارد.
* حضرتعالی به موضع آمریکا در مقابل ایران اشاره فرمودید که با موضع پادشاهی توافق دارد، کما اینکه وضعیت در اغلب مسائل استراتژیک این گونه است. اما در مدت اخیر شاهد انتقاداتی از درون ایالات متحده دربارهٔ برخی مسائل از پادشاهی بودیم، به خصوص دربارهٔ ماجرای جمال خاشقجی. آیا این انتقادات بر همکاری استراتژیک میان دو کشور تأثیر گذاشته‌است؟
-از نظر پادشاهی روابط استراتژیک با ایالات متحده بسیار مهم‌اند، روابطی طولانی که بیش از هفتاد سال قدمت دارد و این مشارکت استراتژیک در طول تاریخ بسیاری از تهدیدهایی که امنیت و ثبات و حاکمیت کشورهای ما را هدف قرارداده بود، شکست داد. رابطه ما با ایالات متحده مهم و محوری است نه فقط برای تحقق منافع مشترک بین دو کشور، خواه در سطح اقتصادی یا امنیتی یا جنبه‌های دیگر، بلکه عامل اساسی در تحقق امنیت و ثبات منطقه است. ما و ایالات متحده و با همکاری بسیاری از کشورهای منطقه و جهان به‌طور یکسان برای تحقق ثبات دائمی درمنطقه تلاش می‌کنیم که محیط مناسب تحقق آمال مردم منطقه و زندگی کریمانه و توسعه حقیقی در زمینه‌های مختلف فراهم آورد. برای رسیدن به این امر از طریق رویارویی با نیروهای آشوبگری و ویرانی و بی‌ثباتی توسط گروه‌های تروریستی و سیاست‌های کشورهای حامی آنها و در رأس همه آنها نظام ایران و مواجهه با هر نوع افراطی گری اقدام می‌کنیم.
دربارهٔ حملات تبلیغاتی یا برخی موضع‌گیری‌ها که توسط اطراف آمریکایی گرفته می‌شود، بدون شک به اهداف مشترک دو کشور کمک نمی‌کند. اما در پادشاهی در طول تاریخ‌مان پیش آمده با چنین حملاتی روبه رو بشویم که اغلب آنها یک‌جانبه و غیر مستند به اطلاعات دقیق هستند. همیشه تلاش کرده‌ایم حقایق و افکار خطای برخی جهات در ایالات متحده و دیگر کشورها را توضیح دهیم. به سخنانی که گفته می‌شود گوش می‌دهیم و از طرح‌های منطقی و به جا استفاده می‌کنیم، اما در نهایت اولویت ما منافع ملی ماست. اولویت ما شهروند ما در ریاض و جده و جازان و تبوک و دمام و دیگر مناطق پادشاهی است و نه آنچه که دیگران دربارهٔ پادشاهی نظر دارند یا عنوان می‌کنند. در طول تاریخ پادشاهی با وجود اختلافات طبیعی میان همه کشورها از طریق احترام به حاکمیت کشورها و عدم دخالت در امور داخلی آنها موفق به همزیستی با متحدان اصلی شده‌ایم. در مقابل در خصوص حاکمیت ما و مسائل داخلی‌مان به کمتر از این راضی نمی‌شویم. من اطمینان دارم رابطه استراتژیک ما با ایالات متحده با حملات تبلیغاتی یا موضع‌گیری در گوشه و کنار هرگز متأثر نمی‌شود.
درخصوص کشته شدن شهروند جمال خاشقجی همان‌طور که قبلاً گفتم این یک جنایت واقعاً دردناکی بود و در تاریخ پادشاهی چنین جنایتی سابقه نداشته‌است. چنین مسائلی در فرهنگ ما نیستند و با ارزش‌ها و اصول ما منافات دارند. در پادشاهی اقدامات لازم را انجام دادیم خواه از طریق روند قضایی برای محاسبه همه کسانی که در این جنایت شرکت داشتند یا از طریق انجام اقدامات سازمانی برای تکرار چنین جنایت اسف‌انگیزی در آینده. این اقدامات اولا و اخیراً نتیجه دقت ما در پادشاهی بر زندگی شهروند سعودی با هر موضع و دیدگاهی که باشد ناشی می‌شود و این اقدامات از هیچ عامل دیگری نه متأثر شده و نه هرگز خواهد شد. ما کشوری هستیم که بر آن قانون حاکم است و پذیرفته نیست زندگی شهروندی در هیچ شرایطی به این شکل دردناک مورد تعرض قرار گیرد. بسیار مایه تأسف است که متهمان در ارتکاب این جنایت خود کارکنان دولتی‌اند و ما برای تحقق عدالت و محاسبه به‌طور کامل تلاش می‌کنیم. هر طرف که سعی می‌کند از این مسئله استفاده سیاسی بکند، باید دست از این کار بردارد و دلایل خودش را به دادگاه پادشاهی تقدیم کند تا در تحقق عدالت کمک کرده باشد.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

محمد بن سلمان به «الشرق الاوسط»: خواهان جنگ نیستیم... و در رویارویی با هر تهدیدی هرگز درنگ نمی‌کنیم اما در تعامل با هرگونه تهدیدی که متوجه مردم و حاکمیت و منافع حیاتی ما بشود هرگز تردیدی به خود راه نمی‌دهیم ‏ محمد بن سلمان به «الشرق الاوسط»: نظام #ایران حرمت حضور نخست‌ وزیر #ژاپن را به عنوان مهمان نگه نداشت و در زمان حضورش جواب تلاش‌هایش را عملاً داد آن هم با حمله به دو کشتی‌ای که یکی از آنها در راه برگشت به ژاپن بود. ‏⁦‪⁩ ‏ محمد بن سلمان به «الشرق الاوسط»: از همه تلاش‌های رسیدن به حل سیاسی در یمن حمایت کردیم اما متأسفانه شبه‌نظامیان حوثی سازوکارهای ایران را بر منافع یمن و مردمش مقدم می‌دارد... محال است که اجازه دهیم شبه نظامیانی خارج از نهادهای حکومتی در مرزهای سعودی شکل بگیرد محمد بن سلمان به «الشرق الاوسط»: امنیت سودان و ثبات آن برای ما مهم است و به حمایت مان از برادران سودانی خود در همه زمینه‌ها تا رسیدن سودان به استحقاق خود در رفاه، شکوفایی و پیشرفت ادامه خواهیم داد ‏ ‏⁦ aawsat.com/persian ⁩ ⁩

A post shared by Sharq Farsi (@sharqfarsi) on

* آیا این توافق دیدگاه با طرف آمریکایی دربارهٔ ایران بر مسئله سوریه هم منطبق است به خصوص در پرتو تصمیم آمریکا برای عقب‌نشینی از سوریه؟
-دربارهٔ اهداف در سوریه توافقی وجود دارد و آن شکست گروه «داعش» است و جلوگیری از قدرت گرفتن گروه‌های تروریستی، تعامل با نفوذ ایرانی برهم زننده ثبات در سوریه و به‌کارگیری همه ابزار مجاز برای تحقق انتقال سیاسی براساس قطعنامه شماره۲۲۵۴ که وحدت ارضی سوریه را حفظ می‌کند و با کشورهای دوست برای تحقق این اهداف تلاش می‌کنیم.
* حضرتعالی سفر نخست وزیر ژاپن به ایران و دیدارش با رهبر ایران را چطور می‌بینید؟
-از نخست‌وزیر ژاپن برای نیت خوبش تشکر می‌کنیم و دست پادشاهی همیشه برای صلح دراز است تا امنیت و ثبات منطقه تأمین بشود. اما نظام ایرانی حتی حرمت نخست‌وزیر ژاپنی را که مهمان ایران بود نگه نداشت و در زمان دیدارش پاسخ تلاش‌هایش را عملی دادند و آن هم با حمله به دو کشتی که یکی از آنها به ژاپن برمی‌گشت. همچنین به وسیله میلیشیای خود دست به حمله بزهکارانه به فرودگاه أبها زدند. همه اینها به روشنی روش و مقاصد نظام ایران را نشان می‌دهد که امنیت و ثبات منطقه را نشانه رفته‌است. ایران طرفی است که همیشه به دنبال افزایش تنش در منطقه است و به حملات تروریستی و حملات بزهکارانه به‌طور مستقیم یا به وسیله ملیشیای تابعش دست می‌زند. مشکل در تهران است و نه جای دیگر و همان‌طور که گفتم ایران باید انتخاب بکند یا کشوری طبیعی باشد و نقشی سازنده در جامعه جهانی ایفا کند یا کشوری سرکش بماند و باید عواقب جهانی این را هم بپزیرد.
* مدتی پیش لحن سخنان رئیس‌جمهوری ترکیه و مقامات دیگر ترک تند شد و سیستم قضایی پادشاهی را زیر سؤال بردند و آن کشور و رهبرانش را در ماجرای خاشقجی متهم می‌کردند… شما چه پاسخی به این اتهامات می‌دهید؟
-جمال خاشقجی یک شهروند سعودی است و بدون شک آنچه برایش اتفاق افتاد مسئله‌ای دردناک و اسف انگیز بود و پادشاهی همه اقدامات لازم برای محاسبه مسئولین این جنایت را انجام داد و همه متهمان به قوه قضائیه تحویل داده شدند. قوه قضائیه در پادشاهی یک قوه مستقل است و کسی نمی‌تواند در کارش دخالت کند. ما هم با هر مسئله‌ای با قاطعیت و بی هیچ تردیدی برخورد می‌کنیم. گام‌هایی برای تأمین و تحقق عدالت و اصلاح وجود حفره‌ها و شکاف و جلوگیری از تکرار اشتباهات برداشتیم بدون آنکه توجهی به ادعاها و تهمت‌های از این یا آنجا بکنیم.
درخصوص اظهارات برخی مقامات ترک دربارهٔ پادشاهی باید گفت، پادشاهی به عنوان کشوری که دو حرم شریف را در خود جای داده تلاش می‌کند روابطش با همه کشورهای اسلامی از جمله ترکیه قوی باشد. این مسئله‌ای برای منافع منطقه به‌طور کلی و کارهای مشترک اسلامی به‌طور خاص اهمیت دارد. ما در پادشاهی برای خدمات رسانی به حرمین شریفین و کسانی که به زیارت آنها می‌آیند تلاش می‌کنیم. تا امنیت و ثبات میهن‌و مردم‌مان تأمین شوند نه اینکه وارد جدل‌هایی بشویم که به منافع میهن و جهان اسلام آسیب بزند. ما بدون اهمیت دادن به آنچه که برخی به دلایل داخلی می‌گویند که برکسی پوشیده نیست، به سمت تحقق این اهداف حرکت می‌کنیم.
* چهارسال از آغاز عملیات ائتلاف در یمن می‌گذرد. نظرتان دربارهٔ پیشروی در دو سطح سیاسی و نظامی به دست آمده چیست و چه فرصت‌هایی برای پایان بخشیدن به بحران یمن به خصوص پس از رسیدن به توافق‌های استکهلم و حملات تروریستی که میلیشیای حوثی علیه تأسیسات پمپاژ نفت در پادشاهی و فرودگاه أبها انجام دادند، وجود دارد؟
-بسیاری فراموش می‌کنند یا خودشان را به فراموشی می‌زنند که بحران یمن چگونه شروع شد. عملیات ائتلاف بعد از اینکه جامعه جهانی همه راه‌های سیاسی میان طرف‌های یمنی و حوثی را آزمود، آغاز شد. اینجا باید یادآوری بشود که پادشاهی پیشتاز راه حل سیاسی است و او بود که راه حل پیشنهادی خلیجی را تقدیم کرد و سال ۲۰۱۱برای انتقال مسالمت آمیز قدرت در یمن تلاش کرد و از گفت‌وگوی ملی حمایت کرد و میان سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۴ بیش از ۷ میلیارد دلار کمک اقتصادی و توسعه‌ای به یمن کمک کرد. تلاش‌های پادشاهی از سال ۲۰۱۱ به منظور عملی شدن انتقال روان سیاسی در یمن بود که بتواند حافظ استقلال و حاکمیت یمن و حفظ پیوستگی نهادهای سیاسی و امنیتی باشد و مانع آن بشود که به سمت حالت آشوب برود؛ و واقعاً طرف‌های یمنی در ریاض پای ابتکار خلیجی و مکانیزم اجرایی آن امضا کردند. همه طرف‌های یمنی از جمله حوثی‌ها در گفت‌وگوی ملی فراگیر یمنی شرکت کردند. با کمال تأسف ایران از طریق ملیشیای تابع خود روند سیاسی در یمن را متوقف ساخت و شروع کرد به اشغال شهرها و مسلط شدن بر سرنوشت حکومت یمنی. پادشاهی همه فرصت‌ها را برای حل و فصل صلح آمیز وضع داد، اما ایران در کشورهای عربی برسیاست تحمیل از طریق سلاح قمارمی‌کرد. متأسفانه جامعه جهانی در آن زمان مقابل روش توسعه طلبانه و فرقه گرایانه ایران نایستاد و به همین دلیل از طریق میلیشیای خود به تلاش‌ها برای بسط سلطه‌اش در یمن ادامه داد. اما مردم یمن در کنار رهبران‌شان موضعی تاریخی در برابر دخالت ایرانی گرفتند. ما و برادران‌مان در ائتلاف برای پاسخ به حکومت قانونی برای محافظت از یمن و مردمش و حفظ امنیت ملی‌مان درنگ نکردیم. پادشاهی امکان ندارد قبول کند میلیشیای خارج از نهادهای حکومت در مرزهایش وجود داشته باشند.
و خدای را شکر بخش‌های بزرگی از خاک یمن آزاد شد و از تلاش‌های همه برای رسیدن به یک راه حل سیاسی در بحران یمن حمایت کردیم. اما متأسفانه میلیشیای حوثی اهداف ایران را بر منافع یمن و مردم بزرگوارش مقدم می‌دارد و دیدیم حملات تروریستی اخیر حوثی بزهکار بر تأسیسات نفتی و فرودگاه نجران را و تفاخر رهبران حوثی در پذیرفتن مسئولیت آن را. این مسئله بار دیگر ثابت می‌کند که این میلیشیا اهمیتی به منافع مردم یمن و هرراه حل سیاسی برای بحران یمن نمی‌دهند. کارهای آنها منعکس کننده اولویت‌ها و نیازهای تهران است و نه صنعاء.
موضع ما درائتلاف دربارهٔ پایان بخشیدن به بحران یمن بسیار روشن است. ما تلاش‌ها برای رسیدن به راه حل سیاسی براساس قطعنامه شماره ۲۲۱۶ شورای امنیت و پیشنهاد خلیجی و مکانیزم اجرایی آن و نتایج گفت‌وگوی فراگیر ملی را تأیید می‌کنیم و مشارکت همه اطراف یمنی را در عملیات سیاسی می‌پذیریم، اما براساس آنچه که سه مرجعیت تأیید کرده‌اند. پادشاهی ادامه حضور میلیشیا و وجودشان در خارج از نهادهای حکومت را نمی‌پذیرد و برای رسیدن به هدف نهایی، عملیات و حمایت‌مان از مردم یمن را در تلاش برای حفظ استقلال و حاکمیتش ادامه خواهیم داد و هر هزینه‌ای را هم می‌پردازیم. در عین حال پادشاهی کارش را در دوسطح انسانی و اقتصادی در زمینه بازسازی مناطق آزاد شده ادامه می‌دهد. هدف ما فقط آزاد کردن یمن از وجود میلیشیای ایرانی نیست بلکه تحقق رفاه و ثبات و شکوفایی برای همه فرزندان یمن است.
* حضرتعالی دربارهٔ آرزوی تبدیل منطقه خاورمیانه به اروپای جدید صحبت کردید. چگونه با موانع تحقق آرزو در سایه ناآرامی‌های سیاسی بزرگ و چالش‌های اقتصادی و توسعه ای در منطقه روبرو می‌شوید؟
- نباید اسیر اوضاع فعلی موقت باشیم و مانعی در مقابل کار برای تحقق وظیفه اصلی ما به عنوان رهبران منطقه همانا پیشرفت کشورهایمان باشد. نباید چالش‌های روزمره ما را از عمل به صورت فوری به منظور تحقق آینده بهتر برای نسل‌های آینده بازدارد.
در سؤال تان به ناآرامی‌های سیاسی اشاره کردید، مسئله ای که – بدون شک – در منطقه می‌افتد، اما در عین حال به منطقه عربی نگاه کنیم می‌بینیم اجماعی بین اکثریت کشورها بر سر اولویت دار بودن زندگی مناسب و آسوده برای شهروندان و تحقق امنیت و ثبات کشورهایمان وجود دارد. امروزه و به‌طور بی‌سابقه ای میان کشورهای عربی ما بر سر ارائه بهترین شاخص‌های زندگی برای شهروندان، جذب سرمایه‌گذاری‌ها و تحقق توسعه در همه زمینه‌ها رقابت وجود دارد. اما منشأ ناآرامی‌های سیاسی در منطقه شناخته شدهاست؛ شامل سازمان‌های تروریستی مثل «داعش»، «القاعده»، «اخوان المسلمین» و سیاست‌های نظام ایران حامی نخست تروریسم و تندروی. زمان را برای مقابله‌های جزئی با افراط گرایی هدر نمی‌دهیم و تاریخ، بی فایده بودن آنها را ثابت خواهد کرد.. به یاری خداوند در راه مواجهه قاطعانه با همه انواع تندروی، فرقه‌گرایی و سیاست‌های حامی آنها بدون درنگ گام برمی‌داریم.
پادشاهی سعودی قبله مسلمانان و کشور حرمین شریفین است، خداوند ثروتهای طبیعی، موقعیت استراتژیک، رهبرانی حکیم از زمان ملک بنیانگذار (طیب الله ثراه) تا دوره مبارک مولایم خادم حرمین شریفین و ملتی سختکوش، خلاق و مبتکر به آن بخشیده‌است. خدا را شاکریم که کشور ما امروزه از نعمت امنیت، ثبات و رفاه برخوردار است و جایگاهی جز صدارت در همه زمینه‌ها با وجود همه شرایط و چالش‌ها برازنده آن نیست. آسوده نخواهیم شد مگر اینکه به این هدف در وهله اول برای وطنمان در وهله دوم برای برادرانمان در منطقه برسیم.
* حضرتعالی به حوادث سودان از جمله ناآرامی‌ها و تحولات سیاسی چگونه می‌نگرید؟
- امنیت سودان و ثبات آن برای ما مهم است و ثبات آن فقط برای موقعیت استراتژیک آن و خطر فروپاسی نهادهای حکومتی آن نیست، بلکه روابط برادری مستحکم میان دو ملت نیز مطرح است. برادران و خواهران ما در سودان از گذشته تاکنون بخشی از بافت اجتماعی ما هستند، نقش آفرینی‌های مشهودی در طول تاریخ حرکت ما در زمینه‌های مختلف داشته‌اند. در پادشاهی از هیچ تلاشی برای تحقق ثبات و امنیت سودان و ملت بزرگوار آن فروگذار نخواهیم بود. ما از مرحله تصمیم‌گیری دربارهٔ اقداماتی به سود ملت سودان گذشتیم و بخشی از وظیفه برادرانه در قبال برادران سودانی خود همچون بسته مساعدت‌های اقتصادی و سپرده گذاری مبلغ ۲۵۰ میلیون دلار در بانک مرکزی سودانی را تقدیم آنها کردیم؛ و به حمایت مان از برادران سودانی خود در همه زمینه‌ها تا رسیدن سودان به استحقاق خود در رفاه، شکوفایی و پیشرفت ادامه خواهیم داد.
* سه سال از گشایش چشم‌انداز ۲۰۳۰ گذشت.. به کجا رسیده‌ایم؟
- از مرحله برنامهریزی و طراحی به مرحله اجرا در همه بخش‌ها رسیده و نتایج عملی را در جهان واقعیت می‌بینیم. به‌طور مثال در خصوص توسعه بخش مالی، بازار مالی پیشرفت قابل توجهی داشته به طوری که این بازار پس از آغاز چشم‌انداز به سه شاخص جهانی دست یافت که عبارتند از شاخص «فوتسی»، شاخص «مورگان استنلی» ویژه بازارهای نوپا و شاخص «استاندرد اند پورز داو جونز». از این شاخص‌ها سرمایه‌هایی در حدود میلیاردها ریال سعودی به بازار تزریق می‌شود، همچنین تعداد سرمایه گذاران در صندوق‌های سرمایه‌گذاری برای اولین بار از سال ۲۰۰۶ به نسبت ۴۰ درصد افزایش یافت. اخیراً پادشاهی بیشترین پیشرفت در میان کشورهای پررقابت در گزارش کتاب سالانه ۲۰۱۹ مرکز جهانی رقابت پذیری وابسته به مؤسسه بین‌المللی مدیریت توسعه (IMD) را کسب کرده‌است و با ۱۳ پله صعود نسبت به سال گذشته، حائز رتبه بیست و ششم شده همچنین رتبه هفتم کشورهای گروه ۲۰ را در اختیار دارد.
در بخش ارتباطات و داده‌ها نیز پیشرفت قابل توجهی را رقم زدیم به طوری که مشارکت اقتصاد دیجیتال در تولید محلی به‌طور مستقیم و غیرمستقیم افزایش یافت، همچنین پادشاهی در میان ۱۰ کشور دارای بیشترین رشد در زمینه تجارت الکترونیک در جهان به نسبت ۳۲ درصد قرار گرفت. در عین حال سرعت اینترنت برای سرعت بخشیدن به تحرک دیجیتالی به میزان ۴ برابر افزایش یافت.
همچنین پادشاهی اولین کشور در خاورمیانه و شمال آفریقا بود که خدمات نسل پنجم 5G را در سال ۲۰۱۸ در منطقه شرقیه به‌طور آزمایشی را وارد مدار کرد و امروزه هزار عدد برج اتصال در سطح پادشاهی این خدمات را ارائه می‌دهند و کار برای توسعه آنها در حال انجام است.
اما در زمینه انرژی و صنعت، میزان صادرات غیرنفتی ۲۲ درصد در سال ۲۰۱۸ در مقایسه به سال قبل آن افزایش یافت و بسیاری از شهرک‌های صنعتی در مناطق مختلف پادشاهی را راه اندازی کردیم، این مسئله نشانگر اهتمام دولت خادم حرمین شریفین برای توسعه متوازن و جامع برای همه شهرها و مناطق است. از جمله این مناطق سبارک، جازان، وعد الشمال که مرحله اول پروژه‌های تولید فسفات و کود فسفاتی به پایان رسید و مرحله دوم آن آغاز شده‌است که به یاری خدا با این طرح سعودی تبدیل به دومین کشور تولیدکننده کود فسفاتی در جهان می‌شود.
لازم به یادآوری است آنچه که در سعودی در حال رخ دادن است صرف اصلاحات مالی و اقتصادی برای تحقق یک سری ارقام و اعداد مشخص نیست، بلکه تغییر ساختاری جامع برای اقتصاد کلان است که هدف از آن ایجاد تغییر در عملکرد اقتصادی و توسعه ای در دوره‌های متوسط و بلندمدت است. اصلاحات اقتصادی و ساختاری بزرگی را انجام دادیم که نقش به سزایی در تحقق توازن مالی، ساماندهی امور مالی دولتی، متنوع سازی منابع درآمدی همزمان با محافظت از استمرار رشد اقتصاد کلان، پایداری امور مالی عمومی، حمایت از هزینه‌های اجتماعی و تشویق بخش خصوصی به عنوان شریک اصلی در رشد توسعه و اهداف چشم‌انداز دارد.
* اما برخی از ناکامی‌ها در تعدادی از ابتکارعمل‌های متعلق به چشم‌انداز سخن می‌گویند؟
آنچه که در سعودی در حال رخ دادن است تغییر ساختاری جامع برای اقتصاد کلان است که هدف از آن ایجاد تغییر در عملکرد اقتصادی و توسعه ای در دوره‌های متوسط و بلندمدت است. چشم‌انداز ۲۰۳۰ سعودی و برنامه‌های منشعب شده از آن همچون همه برنامه‌ریزی‌های استراتژیک نیازمند به روز رسانی، اصلاح طبق شرایط و داده‌هایی که هنگام اجرایی کردن خود را نشان می‌دهند، بدون آن که خللی به اصول چشم‌انداز و اهداف آن وارد شود. همچنین از این طریق بهترین نتایج حاصل شود، به ویژه اینکه ما در بهترین کیفیت تصمیم‌گیری بر پایه پژوهش‌ها، تحلیل‌ها، ارقام، واقعیت‌ها و گزارش‌ها هستیم؛ و در پاسخ به سؤال شما دربارهٔ ناکامی برخی از ابتکارعمل‌های مرتبط با چشم‌انداز باید بگویم: پیش‌بینی ما غیر از این است، زیرا برنامه‌های چشم‌انداز ۲۰۳۰ سعودی به‌طور فعالی در مسئله تحول اقتصادی نقش آفرینی می‌کند.. و ما اکنون در حال انتقال از اقتصاد تک محصولی به اقتصاد تولیدی و رقابتی در سطح جهان هستیم.
* شاید برخی بگویند که صندوق سرمایه‌گذاری‌های عمومی از طریق سرمایه‌گذاری‌های مستقیم و پروژهای کلان و غول پیکر مزاحم بخش خصوصی باشد، نقش آن در تحقق چشم‌انداز چیست و چگونه از هرگونه اثرات منفی آن جلوگیری می‌شود؟
- همگام با «چشم‌انداز ۲۰۳۰» و به منظور تحقق اهداف آن، بازنگری در نقش صندوق سرمایهگذاریهای عمومی و بازسازی آن با هدف تبدیل آن به صندوق سرمایه‌گذاری حاکمیتی دولت، در سال ۲۰۱۵ برای راه اندازی مجدد صندوق با رویکرد و پیام جدید و با هدف گذاری پیشرفت بخش‌های جدید در سعودی، سرمایه‌گذاری در شراکت‌های بین‌المللی پیشرو و تشکیل مجدد هیئت مدیره به رهبری خودم اقدام کردیم.
در سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ تعداد کارمندان از ۴۰ نفر به چیزی در حدود ۵۰۰ نفر افزایش یافت. همچنین دارایی‌های صندوق سرمایه‌گذاری عمومی از ۵۰۰ میلیارد ریال به چیزی در حدود یک تریلیون ریال سعودی افزایش یافت، یعنی یک برابر افزایش در دو سال.
صندوق هم‌اکنون ابزاری بسیار مهم از ابزارهای حکومت برای متنوع سازی اقتصاد است و سرمایه‌گذاری محلی و بین‌المللی را هدف قرار داده‌است. در سرمایه‌گذاری‌های محلی نیز سرمایه‌گذاری‌هایی را نشانه می‌گیرد که بخش خصوصی به تنهایی از عهده آنها بر نمی‌آید و از طریق ابرطرح‌هایی همچون نیوم، دریای سرخ و القدیه ده‌ها و چه بسا صدها فرصت سرمایه‌گذاری با سودهای خوب برای بخش خصوصی ایجاد می‌کند. همچنین مشارکت بخش خصوصی برای صندوق سرمایه‌گذاری عمومی و دولت بسیار حائز اهمیت است و از میان ۱۳ برنامه چشم‌انداز یک برنامه را برای خصوصی‌سازی به منظور میدان دادن به بخش خصوصی به منظور مشارکت در سرمایه‌گذاری، دستیابی به بازدهی مناسب، بالابردن کارایی هزینه‌ها و بهبود خدمات در نظر گرفتیم.
اما در خصوص سرمایه‌گذاری‌های خارجی، علاوه بر دست یابی به بازدهی مناسب، صندوق در راه اندازی شراکت‌های اقتصادی زمینه‌ساز انتقال دانش، تشویق کننده سرمایه‌گذاری‌های با راندمان بالا و تقویت کننده محتوای محلی نقش مهمی ایفا خواهد کرد. از این طریق سودهای بلندمدت قابل استفاده برای نسل‌های بعدی نیز ایجاد می‌شود. صندوق همچنین بخش‌های استراتژیک جدید مثل گردشگری و سرگرمی را نشانه گرفته‌است. این بخشها نقش مهمی در تشویق سرمایه‌گذاری‌های خارجی، توسعه منطقه ای و ایجاد فرصت‌های شغلی، افزایش کیفیت زندگی دارند.
علاوه بر این، صندوق کارهای خود را از طریق سطح حاکمیتی بسیار بالا و استراتژی سرمایه‌گذاری شفاف مصوب شده پس از اصلاحات سال ۲۰۱۵ انجام می‌دهد، به طوری که صندوق در قالب مجموعه ای شامل هیئت مدیره، کمیته اجرایی و کمیته سرمایه‌گذاری که به ایفای نقش واضح زمینه‌ساز ضمانت اجرایی کارها به‌طور بسیار حرفه ای است، همچنین صندوق دارای کیفهای سرمایه‌گذاری توزیع شده براساس اولویت‌های توسعه ای همچون کیف صندوق در شرکت‌های سعودی، کیف سرمایه‌گذاری‌های هدفمند برای پیشرفت بخش‌های آینده دار و کیف پروژه‌های کلان است.
* حضرتعالی دربارهٔ خصوصی‌سازی صحبت کردید.. از آخرین تحولات مربوطه بگویید؟
- هم‌اکنون یک مرکز متمایز و جهانی برای خصوصی‌سازی ساخته شده براساس بهترین تجارب بیش از ۲۰ کشور در اختیار داریم. در راه اندازی این مرکز یک هسته قانون‌گذاری ضامن حق حکومت و سرمایه‌گذار است. یک سری فرصت‌های آینده دار برای خصوصی‌سازی در ۱۲ بخش تعیین کرده‌ایم. هدف ما این است که این مرکز نقش دولت فعال را تقویت کند و مشارکت بخش خصوصی در تولید محلی را افزایش دهد.
مرکز ملی خصوصی‌سازی در سال ۲۰۱۹ از ۵ توافقنامه به ارزش کلی بیش از ۱۲٫۵ میلیارد ریال پشتیبانی کرده‌است. این امر از طریق شرکت‌های محلی و بین‌المللی در زمینه‌های مختلف با سرمایه‌گذاری خارجی از ۶ کشور به ارزش بیش از ۷۰ درصد صورت گرفته‌است. این توافقنامه‌ها شامل پروژه‌های ساماندهی فاضلاب، نمک زدایی آب و خدمات بهداشتی از طریق مراکز درمان دیالیزی‌ها می‌شود.
این مرکز هم‌اکنون روی پایان دادن به توافقنامه‌هایی با ارزش بیش از ۲ میلیارد ریال در زمینه‌های مختلف همچون آسیاب گندم، خدمات پزشکی و ترانزیت کار می‌کند. پیش‌بینی می‌شود که این توافقنامه‌های تا پایان ۲۰۱۹ محقق شوند. همچنین کار روی تخصیص پروژه‌های ویژه آموزش در سال ۲۰۲۰ به واسطه سرمایه‌گذاری‌هایی با اعتبار بیش از یک میلیارد ریال در حال انجام است.
همچنین بخش خصوصی در آینده بزرگترین سرمایه‌گذار در بخش برق به ویژه بخش تولید از طریق پروژه‌های انرژی تجدیدپذیر کلان که قبلاً از آنها گفته بودیم، خواهد بود.
* در میان این تحول اقتصادی، پیام حضرتعالی به شهروندان چیست؟
- مفتخرم که شهروند سعودی امروز سکان تغییر را به دست گرفته، علیرغم اینکه بسیاری از سر نگرانی در برابر چشم‌انداز به دلیل وسعت تغییراتی که موجب می‌شود، مقاومت کردند. بسیار کسانی بودند که به من گفتند سخت‌ترین چیزی که که در تحول استراتژیک با آن مواجه خواهی شد همانا مقاومت است، اما این عامل را جوان سعودی ناچیز دیدم به طوری که خود جلوتر از ما زده و خود در حال رهبری این تغییر است. مایلم از نقش جوانان باتجربه در این جنبشی که در پادشاهی به راه افتاده تمجید کنم. چشم‌انداز حقیقتاً جوان است. روح آن جوان است.
همچنین اکنون گفتگوها از تغییری که حکومت در پی آن است به تغییری که همه به دنبال آن هستیم مبدل شده‌است.
* موضوع عرضه سهام «آرامکوی سعودی» در بازارهای جهانی را دنبال می‌کنیم، اما در این زمینه اطلاعات کمی از عرضه و زمان آن وجود دارد. این موضوع به کجا انجامید؟ چه اقداماتی در این زمینه صورت گرفته‌است؟
- ما به عرضه اولیه عمومی سهام «آرامکوی سعودی» طبق شرایط و زمان مناسب پایبند هستیم. پیش‌بینی من این است به یاری خدا در بین سال‌های ۲۰۲۰ و آغاز ۲۰۲۱ خواهد بود. تعیین مکان عرضه سهام فعلاً زود است. در این زمینه گام‌های خوبی برداشته شد و چارچوب زمانی عرضه وابسته به عوامل مختلفی همچون: تناسب اوضاع بازار برای اجرای فرایند عرضه باتوجه به کلان بودن عرضه اولیه عمومی آرامکو و فرایند تسلط آرامکو بر سهم صندوق سرمایه‌گذاری‌ها در «سابک» خواهد بود. این قرارداد باتوجه به تحول جامعی که ایجاد خواهد کرد به ایجاد یک شرکت انرژی و پتروشیمی ملی غول پیکر و متکامل منجر خواهد شد که می‌تواند بخش انرژی جهانی را راهبری کند امکان رشد در آرامکو و سود آن در نوسانات معمول بازار نفت را فراهم کند.
در چارچوب آماده‌سازی برای عرضه اولیه عمومی سهام آرامکو گام‌های مهمی برداشته شد همچون صدور سیستم مالیاتی مواد هیدروکربنی، تجدیدنظر در توافقنامه انحصاری، تعیین هیئت مدیره جدید برای شرکت، حسابرسی مستقل در ذخایر نفتی پادشاهی و اعلام رسمی آنها برای اولین بار و همچنین صورت‌های مالی حسابرسی شده آنها. همه این‌ها در تقویت اصل شفافیت به عنوان یکی از اصول اساسی در چشم‌انداز برای صیانت منافع سرمایه گذاران احتمالی سهیم خواهد بود؛ و در مقابل آرامکو دستاوردهای مختلفی در برنامه داخلی هدفمند خود برای عرضه اولیه سهام به دست آورده‌است. از مهمترین بندهای آن برنامه اصلاح اساسنامه و قوانین داخلی، تبدیل آن به یک شرکت مشارکتی، همگام شدن فهرست‌ها و گزارش‌های مالی داخلی برای بخش‌های بازرگانی در راستای نیازهای بازارهای مالی احتمالی برای عرضه است. این مسئله موجب رضایت سرمایه گذاران در جهان شده و اخیراً در عرضه بی‌سابقه اوراق قرضه آن را مشاهده کردیم.
 



ترور شهروند لبنانی نزدیک به «حزب الله» و انگشت اتهام به سمت موساد


 
عکسی که از محمد سرور در شبکه های اجتماعی منتشر شد
  عکسی که از محمد سرور در شبکه های اجتماعی منتشر شد
TT

ترور شهروند لبنانی نزدیک به «حزب الله» و انگشت اتهام به سمت موساد


 
عکسی که از محمد سرور در شبکه های اجتماعی منتشر شد
  عکسی که از محمد سرور در شبکه های اجتماعی منتشر شد

یک شهروند لبنانی مرتبط با «حزب الله» نزدیک بیروت توسط چند نفر ناشناس ترور شد. علی محمد سرور در سال ۲۰۱۹ به اتهام انتقال پول از ایران به «حماس» در فهرست تحریم آمریکا قرار گرفت. گمانه زنی ها درباره نقش احتمالی عوامل مزدور «موساد» اسرائیل در این حادثه افزایش یافته است.
یک مقام ارشد امنیتی به «الشرق الاوسط» گفت «طرح ترور این فرد با مهارت تمام اجرا شده است و به همین دلیل انگشت اتهام به سمت موساد نشانه رفته». او افزود علی محمد سرور چند روز قبل از کشته شدنش ربوده و شکنجه شده بود.
برخی از اطلاعات به دست آمده نشان می دهند که علی محمد سرور هفت روز پیش داشت از یک صرافی واقع در محله بیت مری واقع در شرق بیروت پس از برداشت یک حواله به خانه برمی گشت که با فریب به یک خانه اجاره ای هدایت می شود. این خانه توسط یک زن به صورت آنلاین اجاره شده بود. سرور آنجا ربوده شده و به قتل می رسد.
سرور به اتهام ایجاد سهولت در انتقال پول از ایران به «حماس» در فهرست تحریم آمریکا بود. یک منبع امنیتی به فرانس پرس گفت «او بر اثر دستکم ۵ گلوله زخمی شد و با خود پول به همراه داشت اما قاتلان پول او را ندزدیدند. سرور در یکی از موسسات مالی «حزب الله» از متحدان «حماس» کار می کرد».


پنج سال پس از سرنگونی البشیر؛ چه چیزی از میراث او باقی مانده است؟


 
شهروندان سودانی از استان های این کشور با قطار برای شرکت در جشن های خیابانی به مناسبت سرنگونی رژیم البشیر وارد پایتخت شدند (آژانس عکس اروپا)
  شهروندان سودانی از استان های این کشور با قطار برای شرکت در جشن های خیابانی به مناسبت سرنگونی رژیم البشیر وارد پایتخت شدند (آژانس عکس اروپا)
TT

پنج سال پس از سرنگونی البشیر؛ چه چیزی از میراث او باقی مانده است؟


 
شهروندان سودانی از استان های این کشور با قطار برای شرکت در جشن های خیابانی به مناسبت سرنگونی رژیم البشیر وارد پایتخت شدند (آژانس عکس اروپا)
  شهروندان سودانی از استان های این کشور با قطار برای شرکت در جشن های خیابانی به مناسبت سرنگونی رژیم البشیر وارد پایتخت شدند (آژانس عکس اروپا)

ارتش سودان صبح یازدهم آوریل ۲۰۱۹ در بیانیه ای اعلام کرد که کنار صدها هزار نفر از معترضانی می ایستد که مقر ارتش در خارطوم را قرق کرده بودند. فرماندهی ارتش در آن بیانیه از برکناری پرزیدنت عمر البشیر و سرنگونی حکومت مورد حمایت اسلامگرایان و پایان یکی از طولانی ترین دوران زمامداری چکمه پوشان در منطقه خبر داد.
آن زمان گفته شد که صلاح عبد الله (قوش) مدیر سرویس امنیت و اطلاعات سودان شب دهم آوریل به البشیر گفته بود که بساط تحصن معترضان در اطراف مقر فرماندهی ارتش جمع خواهد شد اما گویا حرف های قوش «نیرنگی» بیش نبود که زمینه ساز برکناری البشیر شد. تجمع میلیونی معترضان سودانی در میادین تحصن نزدیک به مقر فرماندهی کل ارتش و بقیه ستادها و یگان های ارتش در استان های دیگر برگزار شد. آیا واقعا انقلاب شد؟ آیا رژیم سرنگون شد؟ آنهم حکومتی که به قول مخالفانش «استبداد دینی» بود و نفس مردم را در سه دهه گذشته برید و صدها هزار نفر را کشت و با جدایی جنوب سودان یک سوم مساحت کشور و مردمانش را از دست داد.
حالا ۵ سال از آن روزها و سرنگونی نظام عمر البشیر گذشت اما عده بسیاری از مردم سودان می گویند که حکومت البشیر همچنان ادامه دارد و میراث آن دوران هنوز پاک نشده است.


خطر گرسنگی در کمین ۵۰٪ ساکنان بخش های تحت کنترل حوثی ها در یمن


 
قیمت مواد غذایی در بخش های تحت کنترل حوثی ها سه برابر شد (سازمان ملل)
  قیمت مواد غذایی در بخش های تحت کنترل حوثی ها سه برابر شد (سازمان ملل)
TT

خطر گرسنگی در کمین ۵۰٪ ساکنان بخش های تحت کنترل حوثی ها در یمن


 
قیمت مواد غذایی در بخش های تحت کنترل حوثی ها سه برابر شد (سازمان ملل)
  قیمت مواد غذایی در بخش های تحت کنترل حوثی ها سه برابر شد (سازمان ملل)

برنامه جهانی غذا گفت ناامنی غذایی در بخش های تحت کنترل حوثی ها در یمن به حد بی سابقه ای تا پایان سال گذشته و اوایل سال جاری میلادی تشدید و گوشت و میوه از سبد مردم حذف شده و ۵۳ درصد جمعیت این مناطق باید پول قرض بگیرند تا غذا بخرند.
سازمان غذا و کشاورزی (فائو) چندی پیش گفت اظهارات مقامات حوثی درباره کاهش قیمت کالاها در بخش های تحت کنترلشان بی پایه و اساس است و در همین حال برنامه جهانی غذا یاد آور شد که قیمت مواد غذایی در بخش های یاد شده در سه ماه چهارم سال ۲۰۲۳ نسبت به قبل از آغاز بحران سه برابر شده است.

۲۳ درصد خانواده های یمنی قادر به تامین غذا نیستند (سازمان ملل)

گزارش برنامه جهانی غذا اضافه کرد که «خانواده های یمنی از پس هزینه محصولات غذایی برنمی آیند» و توضیح داد که عده فراوانی در این مناطق برای خرید غذای مناسب پول قرض می گیرند. داده های دیده بان امنیت غذایی نشان می دهد که ۵۸ درصد خانواده های شرکت کننده در این آمار که ساکن مناطق تحت کنترل حوثی ها هستند در سه ماه چهارم ۲۰۲۳ عمدتا برای خرید غذا پول قرض گرفته اند. این آمار نسبت به ارقام سال ۲۰۲۲ بیست درصد افزایش داشته است.
برنامه جهانی غذا درباره تعلیق توزیع غذا در بخش های تحت کنترل حوثی ها گفت که این سازمان همچنان درگیر بحران شدید تامین مالی برای کمک های نجات بخش است و به همین دلیل ناامنی غذایی برای خانواده های تحت پوشش سازمان در ماه های ژانویه و فوریه بدتر شد و این مشکلات با توجه به بحران دریای سرخ و تعلیق کمک ها کما کمان ادامه دارد.

غذا نیست

در گزارش چهارمین ارزیابی سالانه امنیت غذایی در یمن آمده که ناامنی غذایی در بخش های تحت کنترل حوثی ها در ماه های دسامبر و ژانویه به «بدترین حد خود در ۲۰۲۳» رسید و ۹۲ درصد خانواده های شرکت کننده در نظرسنجی سازمان مجبور شدند یک جوری با کمبود غذا و ادامه کاهش مصرف غذا کنار بیایند.
این گزارش بین المللی افزود که هزینه سبد غذای مردم یمن در سال گذشته به دلیل کاهش قیمت اقلام اولیه مثل آرد و روغن گیاهی و لوبیای قرمز ۱۲ درصد کاهش داشته اما تکلیف قیمت مواد غذایی در بخش های تحت کنترل حوثی ها مشخص نیست چرا که کمک های غذایی به حال تعلیق درآمدند و تنش در خاورمیانه و شمال آفریقا و سواحل دریای سرخ بالا گرفته است.

بیش از پنجاه درصد خانواده های یمنی برای خرید غذای مناسب پول قرض می گیرند (سازمان ملل)

گزارش امنیت غذایی خاطر نشان کرد که وضع امنیت غذایی در یمن همچنان مایه نگرانی بوده و ناامنی غذایی در بخش های تحت کنترل حوثی ها تا پایان سال ۲۰۲۳ همچنان بدتر می شود.
این گزارش گفت تعداد خانواده هایی که غذای کافی برای خوردن ندارند به «حد بسیار بالایی» رسیده است. ۲۴۰ درصد خانواده های یمنی در ۱۸ استان از مجموع ۲۲ استان غذای مورد نیازشان را نمی توانند تامین کنند.
گزارش توضیح داد «۶۰ درصد خانواده ها قادر به تامین نیازهای غذایی حداقلی خود نیستند و از هر ۴ خانواده یمنی یک خانواده (۲۳ درصد) با محرومیت شدید غذایی دست و پنجه نرم می کنند».

محرومیت شدید

برنامه جهانی غذا افزود «سبد غذایی این خانواده ها عمدتا از غلات تشکیل شده و یک روز در هفته سبزی و هر سه هفته یک بار لبنیات مصرف می کنند. گوشت و میوه از سبد این خانواده ها حذف شده است».
داده های برنامه جهانی غذا نشان می دهد که مارب و ضالع و لحج و شبوه بالاترین نرخ محرومیت غذایی در استان های تحت کنترل دولت در سه ماه چهارم ۲۰۲۳ را داشته اند که ما بین ۶۴ و ۶۹ درصد گزارش شده است.
استان های مارب و الضالع بالاترین نرخ جمعیت درگیر ناامنی غذایی بالا (بالاترین حد در شاخص بین المللی امنیت غذایی) را دارند و برنامه جهانی غذا تخمین زده که ۵۹ درصد جمعیت مارب و ۵۱ درصد جمعیت الضالع امنیت غذایی ندارند.

اکثر ساکنان یمن کمک های بشردوستانه دریافت می کنند (سازمان ملل)

برنامه جهانی غذا یادآور شد «تعداد خانواده های یمنی ساکن مناطق تحت کنترل حوثی ها که غذای کافی نمی خورند ۶ درصد افزایش یافته است که این بالاترین نرخ در طول یک سال در این مناطق است. تعداد خانواده های یاد شده از ۴۶ درصد در ماه نوامبر به ۵۰ درصد در ماه دسامبر رسیده است. ممکن است که این پدیده تبعات دیگری در این مناطق داشته باشد به خصوص اینکه برخی هم در این میان از تعلیق کمک های بشردوستانه کاسبی می کنند».
به گفته این سازمان بالاترین نرخ ناامنی غذایی در مناطق تحت کنترل حوثی ها در استان های بیضا و جوف و ریمه بین ۵۹ درصد تا ۶۹ درصد گزارش شده است. ناامنی غذایی در میان ساکنان مارب و مهره و ذمار و اب و حجه در سال گذشته افزایش چشمگیر داشته است.

أفاد برنامج الأغذية العالمي بأن تراجع الأمن الغذائي في مناطق سيطرة الحوثيين في اليمن وصل إلى مستويات غير مسبوقة مع نهاية العام الماضي، وبداية العام الحالي، وذكر أن اللحوم والفواكه باتت غائبة تقريباً عن سفر الطعام، وأن نحو 53 في المائة من السكان في تلك المناطق يستدينون الأموال لتوفير الغذاء.

وبعد تأكيد منظمة الأغذية والزراعة عدم دقة حديث الحوثيين عن انخفاض أسعار السلع في مناطق سيطرتهم، ذكر برنامج الغذاء العالمي أن الأسعار في مناطق سيطرة الجماعة خلال الربع الرابع من العام المنصرم كانت أعلى بثلاثة أضعاف من مستويات ما قبل الأزمة.

23 في المائة من الأسر اليمنية يعانون حرماناً شديداً في استهلاك الغذاء (الأمم المتحدة)

ووصف ذلك بأنه «يشكل تحدياً كبيراً للقدرة على تحمل تكاليف الغذاء»، وبين أن العديد من الأشخاص في تلك المناطق اعتمدوا على الاقتراض لتأمين نظام غذائي مناسب، وقد أظهرت بيانات رصد الأمن الغذائي أن نحو 58 في المائة من الأسر التي شملها المسح في المناطق الخاضعة لسلطات الحوثيين اعتمدت على الاقتراض كمصدر رئيسي للغذاء خلال الربع الرابع من العام المنتهي، وبزيادة 20 نقطة مئوية عن بداية العام الذي سبقه.

وبشأن إيقافه المساعدات الغذائية مؤقتاً في تلك المناطق، قال البرنامج إنه لا يزال يواجه أزمة تمويل خانقة للمساعدات المنقذة للحياة. وأكد أن وضع الأمن الغذائي تدهور بشكل ملحوظ بالنسبة للأسر المستفيدة من تلك المساعدات خلال شهري يناير (كانون الثاني)، وفبراير (شباط) الماضيين. ونبه إلى أن هناك تحديات مستمرة، لا سيما بالنظر إلى أزمة البحر الأحمر، وتوقف المساعدات.

عدم كفاية الغذاء

بحسب المراجعة السنوية الرابعة للأمن الغذائي في اليمن، فإن الأوضاع الغذائية في المناطق الخاضعة للحوثيين وصلت في ديسمبر (كانون الأول) الماضي «إلى أسوأ مستوى لها خلال عام 2023»، وأن نحو 92 في المائة من الأسر التي شملها الاستطلاع تبنت استراتيجية واحدة على الأقل للتكيف مع نقص الغذاء، واستمرار انتشار عدم كفاية استهلاك الغذاء.

وبينت المراجعة الأممية أن تكلفة السلة الغذائية انخفضت بنسبة 12 في المائة خلال العام المنتهي في كل أنحاء البلاد، مدفوعة بانخفاض أسعار المواد الغذائية الأساسية بما في ذلك دقيق القمح، والزيت النباتي، والفاصوليا الحمراء. لكنها نبهت إلى «حالة من عدم اليقين» بشأن اتجاهات أسعار المواد الغذائية في المناطق الخاضعة للحوثيين، نظراً لتوقف المساعدات الغذائية، وتصاعد التوترات في منطقة الشرق الأوسط، وشمال أفريقيا، وسواحل البحر الأحمر.

أكثر من نصف الأسر اليمنية اضطر للاقتراض لتوفير غذاء مناسب (الأمم المتحدة)

وذكر البرنامج الأممي أن وضع الأمن الغذائي في اليمن ظل مثيراً للقلق، ولاحظ تدهور هذا الوضع في مناطق سيطرة الحوثيين بحلول نهاية العام الماضي. وقال إنه من الممكن أن يساهم التوقف المستمر للمساعدات الغذائية الإنسانية في مزيد من التدهور.

ونبه إلى أنه على المستوى الوطني، تجاوزت نسبة الأسر التي أبلغت عن عدم كفاية استهلاك الغذاء عتبة «المرتفعة للغاية»، والبالغة 240 في المائة في 18 محافظة من أصل 22 محافظة يمنية.

وأوضح أن 60 في المائة من الأسر لم تتمكن من تلبية الحد الأدنى من احتياجاتها الغذائية، وعلاوة على ذلك، أبلغت واحدة من كل أربع أسر في اليمن (23 في المائة) عن حرمان شديد في استهلاك الغذاء، وبزيادة قدرها نقطتان مئويتان.

حرمان شديد

ووفق ما أورده برنامج الغذاء العالمي، فإن هذه الأسر تميل إلى العيش في الغالب على السعرات الحرارية من الحبوب، والسكريات، والدهون، في حين تتناول الخضراوات يوماً واحداً فقط في الأسبوع، والبقوليات، ومنتجات الألبان مرة واحدة كل ثلاثة أسابيع. وأكد أن اللحوم والفواكه «غائبة تقريباً عن وجبات هذه الأسر».

وأظهرت بيانات الغذاء العالمي أن الأسر في مأرب والضالع ولحج وشبوة سجلت أعلى معدل انتشار للأشخاص الذين يعانون من عدم كفاية الاستهلاك الغذائي بين المحافظات الخاضعة لسيطرة الحكومة خلال الربع الرابع من العام الماضي، وكانت النسبة بين 64 و69 في المائة.

وسجلت اثنتان من هذه المحافظات (مأرب والضالع) أعلى نسبة من السكان الذين يعيشون في المرحلة الثالثة من التصنيف الدولي للأمن الغذائي، ورجح البرنامج أن يعاني 59 في المائة و51 في المائة من سكانهما على التوالي من انعدام الأمن الغذائي.

يعيش أغلب اليمنيين على المساعدات الإنسانية (الأمم المتحدة)

وذكر برنامج الغذاء العالمي أن نسبة الأسر اليمنية التي أبلغت عن عدم كفاية استهلاك الغذاء في مناطق الحوثيين زادت بنسبة 6 في المائة، وقال إن هذا «هو أسوأ مستوى لوحظ في تلك المناطق على مدار العام»، حيث ارتفعت النسبة من 46 في المائة في نوفمبر (تشرين الثاني) الماضي إلى 50 في المائة في ديسمبر. وقال إنه من الممكن أن تسود عواقب أخرى في تلك المناطق، خاصة في أوساط المستفيدين من المساعدات الإنسانية التي توقفت.

وبموجب هذه البيانات سجلت ذروة انعدام الأمن الغذائي في مناطق الحوثيين في محافظات البيضاء، والجوف، وريمة، حيث تراوحت نسبة الأسر التي تعاني من عدم كفاية النظام الغذائي بين 59 إلى 69 في المائة. وقال البرنامج الأممي إن مأرب والمهرة وذمار وإب وحجة شهدت ارتفاعاً ملحوظاً في انتشار عدم كفاية استهلاك الغذاء طوال العام الماضي.

Read also


سعودی و تعدادی از کشورهای عربی چهارشنبه را عید فطر اعلام کردند


 رصد هلال ماه شوال در رصدخانه نجوم در حوطه سدیر (دانشگاه المجمعه)
 رصد هلال ماه شوال در رصدخانه نجوم در حوطه سدیر (دانشگاه المجمعه)
TT

سعودی و تعدادی از کشورهای عربی چهارشنبه را عید فطر اعلام کردند


 رصد هلال ماه شوال در رصدخانه نجوم در حوطه سدیر (دانشگاه المجمعه)
 رصد هلال ماه شوال در رصدخانه نجوم در حوطه سدیر (دانشگاه المجمعه)

پادشاهی عربی سعودی، بحرین، امارات متحده عربی، کویت، قطر، مصر، عراق، لبنان، سوریه و یمن اعلام کردند که سه شنبه ۹ آوریل، سی ام ماه مبارک رمضان است و چهارشنبه اولین روز عید سعید فطر خواهد بود.
دیوان عالی پادشاهی عربی سعودی اعلام کرد که شامگاه دوشنبه جلسه ای را برای بررسی داده‌های رسیده از دادگاه‌ها در مورد رؤیت هلال شوال، تشکیل داده و پس از بررسی و تأمل در تمامی موارد دریافتی، به دلیل عدم ثبوت رؤیت هلال، مقرر شد سه شنبه سی ام ماه مبارک رمضان و چهارشنبه روز عید سعید فطر باشد.
دیوان عالی سعودی عید سعید فطر را به خادم حرمین شریفین، ولیعهد سعودی و همه شهروندان و مسلمانان جهان تبریک گفت و از خداوند خواستار قبولی روزه و عبادات آنان و ایجاد آشتی بین آنان و حمایت از دین او و اعتلای کلام خدا و حفظ امنیت و ثبات و رفاه این کشور است.


تشدید تنش در مرز لبنان با اسرائیل


متصاعدشدن دود پس از حمله اسرائیل به یک روستای لبنانی در مرز با اسرائیل (AFP)
متصاعدشدن دود پس از حمله اسرائیل به یک روستای لبنانی در مرز با اسرائیل (AFP)
TT

تشدید تنش در مرز لبنان با اسرائیل


متصاعدشدن دود پس از حمله اسرائیل به یک روستای لبنانی در مرز با اسرائیل (AFP)
متصاعدشدن دود پس از حمله اسرائیل به یک روستای لبنانی در مرز با اسرائیل (AFP)

در پی کشته شدن 7 تن از نیروهای حزب الله و جنبش امل از شامگاه جمعه تا صبح شنبه، جبهه جنوب لبنان مجددا شاهد تشدید تنش بود.
این تشدید تنش ساعاتی پس از سخنرانی حسن نصرالله، دبیرکل حزب در مراسم بزرگداشت «روز جهانی قدس» صورت گرفت که در آن مجدداً بر پیوند جبهه جنوب با جبهه غزه تأکید کرده بود.
حزب الله و جنبش امل شب گذشته اعلام کردند که 6 تن از اعضای آنها در حملات اسرائیل در جنوب لبنان کشته شده اند. پیش از آن حزب الله در غروب جمعه از کشته شدن سه نیروی خود خبر داده بود. امل به رهبری نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، نیز شامگاه جمعه ضمن اعلام کشته شدن سه تن از اعضای خود گفته بود «آنها در حال انجام ماموریت ملی و جهادی خود در دفاع از لبنان و جنوب کشته شدند». امل در روز شنبه نیز از کشته شدن یک امدادگر در «انجمن پیشاهنگان الرساله الاسلامیه»، به نام حسین عساف (متولد 2006) «در نتیجه تهاجم خائنانه اسرائیل به شهر میس الجبل» خبر داده بود.
از سوی دیگر، عملیات‌ حزب‌الله علیه سایت‌های اسرائیلی تشدید شد، همزمان مواضع مخالف کشاندن لبنان به جنگ بلند شده است.
از سوی دیگر، تحلیلگران آخرین سخنرانی نصرالله را تکرار سخنرانی های قبلی وی آنهم با بن مایه دفاعی دانستند و گفتند که او از سقف معمول یعنی عدم گسترش جنگ عدول نکرد.
متحد سابق حزب الله، رئیس جنبش آزاد میهنی، بار دیگر به او حمله کرد و گفت: «هرکس معتقد است که می تواند شهروندان را کنترل کند و در عین حال می خواهد بر اسرائیل پیروز شود، متوهم است». او مخالفت خود را از وارد شدن به «جنگ هایی که به نفع لبنان نیست» اعلام کرد.


مخالفت جمهوری‌خواهان با دیدار بایدن و السودانی

محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق  (AP)
محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق (AP)
TT

مخالفت جمهوری‌خواهان با دیدار بایدن و السودانی

محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق  (AP)
محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق (AP)

هشت عضو جمهوری‌خواه سنای آمریکا مخالفت خود را با دیدار آتی جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده و محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق که قرار است در اواسط آوریل برگزار شود، اعلام کردند.
سناتور جمهوری‌خواه تام کاتن به همراه ۷ تن دیگر از همراهانش نامه ای برای بایدن ارسال کردند و از او خواستند که برای عراق شروطی بگذارد؛ بارزترین آنها «عدم دادن امتیاز بیشتر به ایران» و مداخله «برای از سرگیری صادرات نفت از اقلیم کردستان عراق» است. آنها دولت عراق را به «همکاری با ایران» علیه اقلیم کردستان متهم کردند.
کاتن گفت که دولت عراق هنوز تحت نفوذ قابل توجه ایران است و سالانه حدود ۳ میلیارد دلار به شبه نظامیان نیروهای الحشد الشعبی، گروه مورد حمایت ایران می‌دهد؛ از جمله این نیروها ۴ گروه توسط ایالات متحده به عنوان تروریست طبقه‌بندی شده‌اند.
امضاکنندگان این نامه تأکید کردند که قبل از انجام این دیدار شرط می‌کنند که دولت بایدن بر کاهش نفوذ ایران در عراق و بسیج حمایت از شرکای خود در کردستان تمرکز کند.
آنها بر مطالبه السودانی برای بازگشایی خط لوله بین عراق و ترکیه تأکید کردند تا اقلیم کردستان بتواند نفت صادر کند و در نتیجه مانع از تهدید منابع مالی دولتی و خصوصی آمریکا توسط نفوذ تهران در بغداد شود.
با وجود این، پس از انتشار متن رسمی کاخ سفید در روزهای اخیر که شامل برجسته‌ترین موضوعاتی بود که مورد بحث قرار می‌گیرد، انتظار نمی‌رود پیام جمهوری خواهان منجر به تغییری در برنامه سفر السودانی به واشینگتن شود.


طرح اسرائیل برای به تعویق انداختن «راه حل دائمی» به مدت ۵ سال

سيدة فلسطينية خلال صلاة الجمعة في باحة المسجد الأقصى أمس (إ.ب.أ)
سيدة فلسطينية خلال صلاة الجمعة في باحة المسجد الأقصى أمس (إ.ب.أ)
TT

طرح اسرائیل برای به تعویق انداختن «راه حل دائمی» به مدت ۵ سال

سيدة فلسطينية خلال صلاة الجمعة في باحة المسجد الأقصى أمس (إ.ب.أ)
سيدة فلسطينية خلال صلاة الجمعة في باحة المسجد الأقصى أمس (إ.ب.أ)

طرح جدیدی در اسرائیل برای آنچه «روز پس از جنگ» نامیده می‌شود، پیشنهاد شده است که شامل راه‌حل‌های موقت برای توقف وخامت اوضاع در سرزمین‌های فلسطینی است، اما «راه‌حل دائمی» را به مدت پنج سال به تعویق می‌اندازد.
طرح جدید توسط یکی از اعضای شورای فرماندهی جنگ، گادی آیزنکوت، ارائه شد. این طرح خواستار به تعویق انداختن اجرای راه حل دائمی مسئله فلسطین به مدت پنج سال است که در طی آن رهبری فلسطین مورد آزمایش قرار خواهد گرفت که اگر به آنچه او «مبارزه با تروریسم و تحریک علیه اسرائیل» می‌خواند متعهد است یا خیر و همچنین سرویس‌های امنیتی اسرائیل کنترل امنیت از دریا تا رودخانه را در دست دارند و روند حذف توان نظامی حماس همچنان ادامه داشته باشد.
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در ۲۲ فوریه، طرح دیگری تحت عنوان «روز پس از حماس» ارائه کرد که در آن هرگونه راه حل جدی برای مسئله فلسطین را رد کرد.
با این حال، پیشنهاد آیزنکوت که متن آن توسط «الشرق الاوسط» منتشر شده است، به وضوح از رد پروژه‌های شهرک سازی در غزه و کرانه باختری صحبت می‌کند.
این پیشنهاد بر روابط بین‌المللی و منطقه‌ای اسرائیل به‌ویژه با ایالات متحده و «کشورهای صلح‌آمیز عربی» تأکید می‌کند.
این در حالی است که هشت وزیر نماینده نوار غزه در دولت جدید فلسطین به ریاست محمد مصطفی روز گذشته به منظور ادای سوگند قانون اساسی وارد رام‌الله شدند که قرار است فردا در مقر ریاست جمهوری فلسطین برگزار شود.
از سوی دیگر، رئیس‌جمهور جو بایدن دیروز گفت که رنج ناشی از جنگ غزه «من را نابود کرد». او مجدداً خواستار «آتش‌بس فوری حداقل شش هفته ای» شد.
این در حالی است که مجله پولیتیکو به نقل از مقامات آمریکایی گفته است که مقامات دولت بایدن در حال انجام مذاکرات اولیه در مورد گزینه‌هایی برای دستیابی به ثبات در غزه پس از جنگ از جمله پیشنهادی مبنی بر کمک پنتاگون به یک نیروی چندملیتی یا یک تیم حافظ صلح فلسطینی هستند.


اسرائیل تعقیب حزب‌الله در سوریه و لبنان را تشدید کرد

اسرائیل تعقیب حزب‌الله در سوریه و لبنان را تشدید کرد
TT

اسرائیل تعقیب حزب‌الله در سوریه و لبنان را تشدید کرد

اسرائیل تعقیب حزب‌الله در سوریه و لبنان را تشدید کرد

هدف قرار دادن حضور نظامی ایران در سوریه و حزب‌الله در «همه جا» از سوی اسرائیل تشدید بی‌سابقه‌ای را نشان می‌دهد؛ این رویکرد یک رویارویی همه‌جانبه را پس از رسیدن «هزینه جان انسان‌ها» به سقفی نشان می‌دهد که حزب‌الله نمی‌تواند با توجیه «مشغول‌کردن» به خاطر غزه آن را تحمل کند.
در حالی که حزب‌الله از کشته شدن هفت تن از اعضای خود، از جمله علی نعیم، که ارتش اسرائیل او را به عنوان معاون فرمانده یگان موشکی و راکتی این حزب توصیف کرد، خبر داد، یواف گالانت وزیر دفاع اسرائیل گفت، کشورش از حالت دفاعی به حالت تعقیب حزب‌الله روی می‌آورد و محل فعالیت این گروه در بیروت، بعلبک، صور، صیدا، نبطیه، دمشق، در تمام طول جبهه یا هر مکان دوردست دیگر را هدف حمله قرار خواهد داد.
گالانت در سخنان خود، به مسئولیت اسرائیل در حملات به مناطقی در نزدیکی فرودگاه حلب و کشته شدن ۳۷ نیروی رژیم سوریه و ۷ نیروی حزب‌الله اشاره کرد.
وب سایت وای نت گزارش داد که حمله اسرائیل به فرودگاه حلب یک «محموله خاص» تسلیحات ایرانی را در مکانی در داخل فرودگاه هدف قرار داد.
این گزارش اشاره کرد که این محموله شامل موشک‌های هدایت شونده، هواپیماهای بدون سرنشین یا تجهیزاتی برای بهبود دقت موشک است و به عنوان بخشی از آمادگی حزب‌الله برای جنگ احتمالی همه‌جانبه با اسرائیل، به حزب‌الله ارسال شده است.
دیده‌بان حقوق بشر سوریه اعلام کرد که حملات اسرائیل یک انبار موشک حزب‌الله را هدف قرار داده است و یک مرکز آموزشی در نزدیکی آن در منطقه جبرین، نزدیک فرودگاه بین‌المللی حلب واقع شده است.
دیده‌بان می‌گوید این حمله «خشونت آمیزترین حملات اسرائیل به سوریه در ۳ سال گذشته» است.


توافق حشد الشعبی با ترکیه علیه «برادران خونی».. «موافقت» بدون ضمانت ایران

سرباز عراقی در شهر سنجار که ۳ سال بعد از پس گرفتن آن از «داعش» همچنان ویرانه است (آسوشیتد پرس)
سرباز عراقی در شهر سنجار که ۳ سال بعد از پس گرفتن آن از «داعش» همچنان ویرانه است (آسوشیتد پرس)
TT

توافق حشد الشعبی با ترکیه علیه «برادران خونی».. «موافقت» بدون ضمانت ایران

سرباز عراقی در شهر سنجار که ۳ سال بعد از پس گرفتن آن از «داعش» همچنان ویرانه است (آسوشیتد پرس)
سرباز عراقی در شهر سنجار که ۳ سال بعد از پس گرفتن آن از «داعش» همچنان ویرانه است (آسوشیتد پرس)

«حشد الشعبی» وارد یک معامله محوری بین بغداد و آنکارا شده است، ایران نیز در مرکز این توافق جای گرفته است. منابع عراقی و ترکیه ای می گویند که توافق اخیر بین عراق و ترکیه صرفا اقدام نظامی علیه حزب کارگران کردستان (پ ک ک) نیست بلکه اصل توافق درباره اقدامات بنیادین در خصوص وضع خاورمیانه در فردای جنگ غزه است.
یک مقام ترکیه ای در گفت‌وگو با «الشرق الاوسط» بخشی از «برنامه آنکارا» را توضیح داد و گفت «این طرح در قالب آماده سازی برای تحولات فردای جنگ در غزه است و ترکیه در نظر دارد تنش صفر را با کشورهای منطقه به خصوص عراق در پیش بگیرد».
تهران در جریان این تحولات قرار دارد و به همین دلیل بحث حضور «حشد الشعبی» در برنامه ترکیه برای مقابله حزب ممنوعه «پ ک ک» در شهر سنجار (شمال غرب) مطرح شد اما عناصر مسلح «پ ک ک» و گروه های شیعی به عنوان «برادران خونی» ممکن است همه این برنامه جدید ترکیه را برهم بزنند.
اطلاعاتی که از منابع عراقی به دست «الشرق الاوسط» رسیده با اظهارات وزیر خارجه ترکیه انطباق دارد. وزیر خارجه ترکیه هفته گذشته در گفت‌وگو با «سی ان ان ترک» گفت «ترکیه و یک نهاد رسمی که دولت عراق آن را تامین مالی می کند درباره سنجار به تفاهم رسیدند».
به نظر می رسد که ترکیه این‌دفعه بار سیاسی و نظامی سنگینی روی دوش عراق انداخته تا با برقراری مناسبات جامع تر، از دست تنش ادامه دار در مرزهای جنوبی اش راحت شود، اما موفقیت این معامله به دلیل گروکشی های داخلی در بغداد و نفوذ فزاینده حزب «کارگران کردستان» در سنجار تضمین شده نیست.

منابع عراقی معتقدند که «این تحرک فراگیر ترکیه» بخشی از تدارکات کشورهای منطقه برای جمع و جور کردن خاورمیانه پس از جنگ غزه است که «از میان برداشتن کانون های تنش امنیتی» را شامل می شود.

آنچه گذشت

هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه و فواد حسین همتای عراقی اش و چند تن از مقامات امنیتی از جمله فالح الفیاض و قاسم الاعرجی رئیس سرویس امنیت ملی ۱۳ مارس در بغداد دیدار کردند.

دولت عراق پس از این دیدار در بیانیه ای گفت «حضور حزب کارگران کردستان در خاک عراق از نظر دولت عراق خلاف قانون است». این اظهارات رضایت طرف ترک را به دنبال داشت. حلقه های امنیتی ترکیه از طرح احداث «منطقه حائل» تا عمق ۴۰ کیلومتر برای نابودی «پ ک ک» خبر دادند که از سلیمانیه (شمال) تا سنجار و از آنجا تا مرزهای سوریه کشیده می شود.
یاشار گولر وزیر دفاع ترکیه عصر آن روز سوار هواپیمای به مقصد آنکارا نشد و شب را در پایگاه لشکر سه پیاده نظام ترکیه در استان حکاری سپری کرد. روز بعد سیگنال هایی از آنکارا رسید که نشان می داد ترکیه یک برنامه کامل در سر دارد.

دو عضو «یگان های مقاومت سنجار» در حال کار گذاشتن بمب کنار جاده ای در مسیر پیکارجویان «داعش» نزدیک روستای ام الذیبان (آرشیو- رویترز)

ساعت صفر ترکیه

دو منبع در بغداد و اربیل گفتند که نهادهای عراقی همواره به آنکارا می گفتند که «در مبارزه با حزب کارگران کردستان رویکرد بردباری در پیش گرفته اند» و این رویکرد جواب نداد. اما گویا ترکیه در نهایت به این نتیجه رسیده که باید کار را یکسره کرد.
منابع عراقی به «الشرق الاوسط» گفتند محورهای اصلی این برنامه ترکیه قبل از سفر هاکان به بغداد به دولت عراق ابلاغ شد که گویا ایران هم به وضع جدیدی که در ارتباط با حزب «کارگران کردستان» برقرار خواهد شد چراغ سبز نشان داده است.
گفت‌وگوهای رسمی که آغاز شد «همه چیز حتی ساعت صفر آماده بود». یک مقام عراقی گفت «نکته جدید این است که این اولین باری است که دو کشور بر سر چنین برنامه ای توافق کرده اند و (حشد الشعبی) هم نقش پشتیبان در برخی بخش ها را ایفا خواهد کرد».
البته هنوز مشخص نیست که چرا ایران به برنامه از میان برداشتن حزب «کارگران کردستان» در عراق چراغ سبز نشان داده و اصولا این برنامه چطور انجام خواهد شد چرا که عناصر مسلح «پ ک ک» و شبه نظامیان وابسته به ایران از ۲۰۱۶ به این سو به موازات یکدیگر در یک مسیر استراتژیک مهم برای ایران که دمشق و بیروت را متصل می کند فعالیت می کنند.

منابع عراقی می گویند «یکی از بخش های معامله این است ترکیه نقش واسطه بین آمریکایی ها و ایران دارد تا فتیله را در عراق پایین بکشند و ایران با ضمانت ترکیه نقش پررنگ تری در داد و ستد منطقه ای خواهد داشت و بغداد نیز با کمک ترکیه بحران های پیچیده ای مثل صادرات نفت و ناکارآمدی در اقلیم کردستان و کرکوک را پشت سر می گذارد و سهم بیشتری در توسعه تجاری فرامرزی ایفا می کند. این معامله چندین قرارداد و توافق را یکجا جمع کرده است».

ترکیه در فردای جنگ غزه

یک دیپلمات عراقی درباره بخش سیاسی این توافق پس از جنگ غزه می گوید «آنها دارند در همه سطوح خود را برای تحولات پیش بینی شده فردای جنگ غزه آماده می کنند». یک مشاور ترکیه ای در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «آنکارا برنامه ای تنظیم کرده که بنود گوناگونی دارد و شامل غزه و کشورهای منطقه در فردای جنگ می شود».
این مقام ترکیه ای که نخواست نامش منتشر شود توضیح داد «وزارت خارجه و دستگاه های امنیتی ترکیه حدود پنج ماه پیش برنامه ای تهیه کردند و در آن گزینه های آنکارا درباره پیامدهای جنگ غزه و چگونگی کنار آمدن با تحولات پیش بینی شده در فردای جنگ مطرح شده است». او افزود عراق و سوریه «در این برنامه جای دارند».
اثیل النجیفی سیاستمدار سنی و استاندار سابق نینوا واقع در شمال عراق در این باره به «الشرق الاوسط» گفت «همه کشورهای منطقه به این نتیجه رسیدند که وضع منطقه پس و پیش از جنگ غزه تفاوت دارد و استراتژی قدرت های بزرگ در خاورمیانه دستخوش تغییر و تحول خواهد شد».
النجیفی افزود «اقدامات پیشدستانه برای کنار آمدن با این تحولات ضروری به نظر می رسد که شامل آمادگی برای ایفای نقش پررنگ تر در آینده نزدیک می شود و یا اینکه آمادگی برای جلوگیری از هر گونه طرح و برنامه ای که امنیت ملی این کشورها را تهدید خواهد کرد». او خاطر نشان کرد «ترکیه بیشتر از کشورهای دیگر منطقه به فکر محاسبات استراتژیک برای تامین منافع خود است».
با این حال یک دیپلمات ترک گفت «عملیات نظامی ترکیه در عراق به وضع غزه ربط ندارد و احتمالا در ماه ژوئن آغاز می شود».
بناست که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه پس از ماه رمضان اواخر ماه آوریل به عراق سفر کند و یک موافقتنامه برای احداث مرکز عملیات مشترک و منطقه حائل امضا می کند. منابع ترکیه ای می گویند «ساعت صفر پس از بازگشت اردوغان به ترکیه آغاز فرا می رسد».
یک سیاستمدار عراقی وابسته به ائتلاف «چارچوب هماهنگی» معتقد است آنکارا می خواهد از مناطق تحت نفوذ «پ ک ک» «منطقه ای برای همکاری بی دردسر» بسازد و ترک ها «می خواهند بازیگران منطقه ای درگیر این مساله تا قبل از فردای جنگ غزه تنش زدایی کنند».
چرا ترکیه حالا این بار سنگین را به دوش عراق انداخته است؟ شاید اظهارات این سیاستمدار عراقی جواب این سوال باشد. النجیفی معتقد است «ترکیه با توجه به فضای ملتهب در منطقه می خواهد تنش و درگیری به خاک این کشور کشیده نشود و به همین دلیل از عراق و سوریه خواسته تا اقدامات مستقیم و قاطعی در برابر حزب کارگران کردستان اتخاذ کنند تا پ ک ک بحران ساز نشود».
این اظهارات و اطلاعات با گفته های برخی منابع عراقی درباره دیدگاه تهران انطباق دارد که گویا ایران به ترکیه چراغ سبز داده که برنامه اش را در عراق پیش ببرد. یک سیاستمدار عراقی می گوید بغداد هم جواب این موافقت ایران را با کشیدن پای «حشد شعبی» به گفتگوها و رایزنی های رسمی بین ترکیه و عراق داد اما سه کشور همچنان درباره بخش رویارویی نظامی با «پ ک ک» در سنجار در حال گفتگو هستند.
طبق برنامه ترکیه ارتش ترکیه دست به عملیات نظامی گسترده در مناطق کوهستانی اقلیم کردستان خواهد زد و عراق در این عملیات حمایت اطلاعاتی و نقشه و داده های لازم را در اختیار ترکیه می گذارد و مرزها را کنترل می کند.
سلیمانیه و سنجار در دو سمت منطقه حائل ترکیه واقع شده اند و مناطقی از آن تحت نفوذ ایران است و بدین دلیل آنکارا باید تدابیر سیاسی و امنیتی متفاوتی در این مناطق اجرا کند.
یک منبع کرد به «الشرق الاوسط» گفت «ترکیه در نظر دارد حزب کارگران کردستان در سلیمانیه را از طریق ایجاد مناسبات جدید با بافل طالبانی رهبر اتحادیه میهنی کردستان تصفیه و زمینه های همکاری با او برقرار و مشکل با حزب دموکرات در اربیل را حل و فصل کند».
اثیل النجیفی می گوید رهبران «اتحادیه میهنی کردستان» از جمله بافل طالبانی نمی توانند جلوی بند و بست و معاملات کشورهای اصلی در منطقه را بگیرند و این توافق بی گمان با چراغ سبز ایران و حمایت عراق و ترکیه و نیز حکومت اقلیم کردستان اجرا خواهد شد.

گره کار در سنجار

حالا ممکن است که معامله با یکی از طرف های کرد مخالف ترکیه با تفاهم ایران جوش بخورد اما وضع سنجار پیچیده تر این حرف هاست. برنامه ترکیه این است که «حشد شعبی» مسئولیت سنجار را به عهده بگیرد.
اثیل النجیفی در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «گروه های نظامی شیعه صرفا در سنجار نفوذ دارند و تاثیری در بقیه بخش ها ندارد. دستکم مرحله اول عملیات نظامی زمینی در سنجار نخواهد بود و ترکیه انتظار دارد که حکومت اقلیم کردستان و با موافقت حکومت فدرال همکاری بیشتری داشته باشد.

سنجار یک شهرستان مرزی بین ترکیه و سوریه و عمدتا ایزدی نشین است و گروه های مسلح متعددی در منطقه مستقر هستند و به قول یک مقام بومی سنجار «حتی ارتش عراق در سنجار مثل یک گروه شبه نظامی رفتار می کند».
این مقام محلی در سنجار افزود «وضع سنجار مثل وضع بیروت در روزهای جنگ داخلی شده است.. مناطق درگیری بین طرفین نزدیک به هم هستند.. دست همه گروه های مسلح وابسته به بازیگران منطقه ای و محلی روی ماشه است».

یکی از اعضای ارشد وابسته به یکی از گروه های مسلح شیعه می گوید ائتلاف علنی میان «حشد شعبی» و حزب «کارگران کردستان» رو به رشد است و این دو مجموعه پس از دوران نبرد با داعش «برادران خونی» شده اند.

Facts

توافق عادی سازی روابط در سنجار ۲۰۲۰

  • مسئولیت برقراری امنیت فقط و فقط با پلیس محلی و دستگاه امنیت ملی و اطلاعات است.
  • جمع کردن همه گروه های مسلح غير بومی.
  • انتخاب ۲۵۰۰ نفر در سازمان دستگاه امنیت داخلی سنجار.
  • پایان حضور «حزب کارگران کردستان» در سنجار و اطراف آن.
  • کمیته مشترک بازسازی با حضور نمایندگانی از حکومت بغداد و اربیل.

«برداران خونی» کار همدیگر را یکسره می کنند

البته هنوز مشخص نیست که «حشد شعبی» چطور می خواهد عناصر مسلح حزب «کارگران کردستان» را تصفیه کنند چرا که این دو گروه در چندین سال گذشته همواره همرزم بودند.
اطلاعات ضد و نقیضی درباره ماهیت این اتحاد و ائتلاف وجود دارد. دو نفر از رهبران دو گروه شیعی به «الشرق الاوسط»‌ گفتند «دو طرف خدمات متقابل دارند. حشد شعبی اماکن امن و بی خطر برای برخی از رهبران حزب «کارگران کردستان» در سنجار و تل کیف و دشت نینوا و مرکز موصل فراهم می کند و حزب «کارگران کردستان» خدمات لجستیک و نظامی به حشد شعبی می دهد».
با این حال ۳ منبع میدانی که یکی از آنها رهبر یکی از گروه های شیعی با نفوذ در بغداد است گفتند «این ائتلاف صرفا در همین حد است چرا که تصمیم ائتلاف بین حشد شعبی و «کارگران کردستان» از سوی ایران گرفته شده است».

سربازان عراقی روی کامیونی در یکی از پایگاه های واقع در سنجار ۳ مه ۲۰۲۲ پس از حمله ارتش عراق به «یگان های مقاومت سنجار» که در ترکیه ممنوع هستند (آسوشیتد پرس)

این منابع افزودند ««حزب کارگران کردستان» از نفوذ و اقتدار بسیاری برخوردار است و هیچ یک از دستگاه های امنیتی عراق تصور دقیقی درباره قدرت و توان نظامی و تسلیحاتی این حزب کرد ندارد.. حتی ارتش عراق در دو رویارویی مسلحانه با عناصر «پ ک ک» در سنجار در دوران نخست وزیر سابق مصطفی الکاظمی شکست خورد».
این منابع یادآور شدند «عناصر مسلح حزب کارگران کردستان در چندین سال گذشته شبکه تونلی پیچیده در سنجار به خصوص در مناطق کوهستانی ایجاد کردند». خبرنگاران محلی در سنجار به «الشرق الاوسط» گفتند که آنها کامیون های فراوان حامل کارگران حفاری را دیده اند که از میدان های سنجار به سمت سایت های حفاری تونل ها اعزام شدند.
«الشرق الاوسط» درباره این تونل ها پرسش هایی با مقام های محلی در سنجار و عناصر گروه های مسلح شیعه مطرح کرد اما آنها از اظهار نظر در این باره خودداری کردند.

«نیروی کارکشته»

یک سیاستمدار برجسته در استان نینوا در شمال گفت «حزب کارگران کردستان نیروهای مجرب و کارکشته در بخش های گوناگون مثل استقرار و اعزام و کنترل» هستند. بنابراین مشخص نیست که حشد شعبی چگونه می خواهد کار «پ ک ک» را یکسره کنند و یا به ترکیه برای تصفیه آنها کمک کند.
محما خليل فرماندار سابق سنجار معتقد است «یک راه حل وجود دارد. باید همه عناصر مسلح بیگانه را بدون استثناء بیرون راند و اداره امور امنیتی را به دست ساکنان سنجار سپرد». او به توافقی که دو سال پیش درباره عادی سازی روابط در سنجار امضا شد اشاره کرد.


عراق و ترکیه در یک قدمی توافق آبی و ایجاد منطقه حائل 


 
هاکان فیدان در بدو ورود به ساختمان وزارت خارجه عراق در بغداد (فرانس پرس)
  هاکان فیدان در بدو ورود به ساختمان وزارت خارجه عراق در بغداد (فرانس پرس)
TT

عراق و ترکیه در یک قدمی توافق آبی و ایجاد منطقه حائل 


 
هاکان فیدان در بدو ورود به ساختمان وزارت خارجه عراق در بغداد (فرانس پرس)
  هاکان فیدان در بدو ورود به ساختمان وزارت خارجه عراق در بغداد (فرانس پرس)

چند منبع عراقی و ترکیه گفتند که دو کشور به توافق بر سر ایجاد یک منطقه حائل نزدیک شده اند که بناست در جریان عملیات نظامی برای پایان دادن به حضور «حزب کارگران کردستان» مورد استفاده قرار بگیرد. این منابع افزودند که «قرارداد آب و انرژی» نیز یکی از محورهای گفتگو بین دو طرف است.
یک هیئت عالی رتبه ترکیه به ریاست هاکان فیدان وزیر خارجه پنجشنبه (۱۴ مارس) وارد بغداد شد. یاشار گولر وزیر دفاع و ابراهیم کالین رئیس دستگاه اطلاعات و منیر کارال اوغلو معاون وزیر کشور ترکیه از مقامات هیئت ترکیه هستند. فواد حسین وزیر خارجه عراق از همتای ترکیه ای خود استقبال کرد و در یک بیانیه خبری گفت که طرفین رایزنی های سیاسی انجام خواهند داد.
دو طرف درباره عملیات نظامی برای مقابله با «حزب کارگران کردستان» رایزنی کردند که محور آن درباره ایجاد «کمربند امنیتی» در کل مناطق استقرار پایگاه های ترکیه در اقلیم کردستان بود و این کمربند به همه مناطق فعالیت حزب ممنوعه کارگران کردستان از جمله کوه قندیل وصل خواهد داشت.
یک منبع در صحبت های خود از واژه «منطقه حائل» استفاده کرد و گفت هدف این عملیات نظامی بر همین اساس است و ترکیه می خواهد این منطقه حائل تا عمق ۳۰ ۴۰ کیلومتری کشیده شود یعنی دقیقا مثل همان منطقه ای که ترکیه در سوریه احداث کرده است. منطقه حائل احتمالی در عراق به منظور قطع ارتباط بین «پ ک ک» در عراق و یگان های مدافع خلق (گروه کرد) در شمال سوریه ایجاد می شود.
زکی آکتورک مشاور روابط عمومی وزارت دفاع ترکیه گفت «دو طرف ترکیه ای و عراقی درباره ایجاد تفاهم مشترک درباره مقابله با تروریسم گفتگو کردند».
این منابع افزودند ترکیه به دنبال این است تا تحت حمایت اربیل و به کمک دستگاه اطلاعاتی بغداد و حشد شعبی عملیات نظامی گسترده علیه «پ ک ک» انجام دهد و این ارگان ها «تدابیر شدید امنیتی در سلیمانیه و سنجار» برقرار خواهند کرد.
مقامات عراق درباره این خبرها اظهار نظر نکردند اما یک عضو ارشد ائتلاف «چارچوب هماهنگی» گفت بغداد و آنکارا به یک برداشت مشترک درباره «تهدیدهای حزب کارگران کردستان» رسیدند و مقامات ترکیه ابراز نگرانی کردند که ادامه حضور «پ ک ک» مانع احداث جاده توسعه خواهد شد.