ارتش اسرائیل طرح جدی نتانیاهو برای حمله به ایران را وتو کرد

کتاب «طوفان در راه ایران» از آن پرده برداشت

 ارتش اسرائیل طرح جدی نتانیاهو برای حمله به ایران را وتو کرد
TT

ارتش اسرائیل طرح جدی نتانیاهو برای حمله به ایران را وتو کرد

 ارتش اسرائیل طرح جدی نتانیاهو برای حمله به ایران را وتو کرد

در حالی که بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل، بار دیگر رهبران ایران دربارهٔ افزایش ذخایر اورانیوم غنی سده بیش از حد مجاز در برجام را مورد انتقاد قرار داده، ایلان کفیر پژوهشگر مسائل نظامی در کتاب جدیدش آورده‌است «دولت بنیامین نتانیاهو تصمیم جدی برای حمله به ایران به دلیل تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای داشته‌است اما فرماندهان نظامی و مسئولان امنیتی جلوگیری کردند».
به گزارش الشرق الاوسط، کفیر که خود یکی از افسران ارتش اسرائیل است گفت: «فرماندهان اسرائیلی مناقشات سرنوشت ساز در مورد حمله احتمالی اسرائیل علیه تأسیسات هسته ای ایران بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ را انجام داده‌اند».
به گفته او برای این حمله نام «هیکل سلیمان» نیز تعیین شده بود.
کفیر که برای کتاب خود عنوان «طوفان در راه ایران» را انتخاب کرده‌است، افزود: «افرادی چون گابی اشکنازی و بنی گانتز به عنوان فرماندهان ارتش و مئیر داگان و تامیر باردو به عنوان روسای موساد با فشار بر نتانیاهو در آن زمان وی را از حمله به ایران منصرف کرده‌اند».
این نویسنده، روابط متشنج میان دولت اسرائیل و دولت آمریکا در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما و عدم توافق میان دو دولت در این باره و همچنین پیش‌بینی درگرفتن یک جنگ تمام عیار و پرهزینه برای همه اطراف درگیر را عوامل مخالفت با این جنگ عنوان کرده‌است.
کفیر به نقل از منابع آگاه می‌گوید که نتانیاهو و وزیر وقت دفاع ایهود باراک طراحان و مدافعان این جنگ بودند اما «فرماندهی ارتش موضع‌گیری این دو نفر را متهورانه توصیف کرد و ایهود اولمرت نخست‌وزیر سابق اسرائیل رفتاری حکیمانه انجام داد و تلاش کرد بدون جنگ و از طریق موساد و یگان ۸۲۰۰ اطلاعات نظامی ارتش در ایجاد اخلال و مانع در پروژه هسته ای ایران، تهران را مهار کند».
فرماندهان نظامی همچنین امکان حمله محدود و موضعی برای نابودی تأسیسات هسته ای ایران همچون تخریب راکتورهای هسته ای سوریه در دیرالزور در ۲۰۰۷ را بررسی کردند و پرسیدند که آیا ایران نیز همچون نظام بشار اسد سکوت را اختیار کند، اما فرماندهان ارتش و اطلاعات اظهار کردند که میان رهبران وقت اسرائیل تفاوت اساسی وجود دارد زیرا ممکن است زوج نتانیاهو - باراک اسرار را فاش خواهند کرد و ایرانی‌ها نیز به فکر تلافی سخت بیفتند.
بدین ترتیب، ارتش و موساد عملیات خود در خاک ایران را به صورت گسترده و در سکوت ادامه دادند و تا سال ۲۰۱۸ توانستند آرشیو اتمی ایران را منتقل کنند. 
این نویسنده اسرائیلی در این کتاب به انتقال اسناد هسته ای ایران در سال ۲۰۱۸ پرداخته و گفته موساد و یگان ۸۲۰۰ ارتش اسرائیل با موفقیت این عملیات را انجام داده و باعث تأخیری دست کم ۲ ساله در روند برنامه هسته ای ایران شده‌اند.
به گفته این نویسنده، طرح نتانیاهو بسیار جدی بود اما در دقیقه ۹۰ متوقف شد.
در این میان، ژنرال بنی گانتز نماینده کنست در نوزدهمین «کنفرانس هرتصلیا» پیرامون سیاست به طور غیرمستقیم به این موضوع پرداخته و گفته‌است «عملیات پیشگیرانه با لکنتی که قدرت تهاجمی اسرائیل را به کار نمی‌گیرد جایگزین شده‌است. تأثیر سیاست‌هایی که نخست‌وزیر پیش گرفته همچنین در حال گسترش به دیگر مناطق و میدان‌ها است». 
او افزود: «ایرانی‌ها در تهران این سیاست را پیگیری می‌کنند. رفتار نتانیاهو در غزه پیامی حاکی از ضعف را منتقل می‌کند. این بر عزم ایرانی‌ها برای برهم زدن ثبات خاورمیانه تأثیر می‌گذارد».
از سوی دیگر، یوسی کوهن رئیس سازمان اطلاعات اسرائیل (موساد) نیز در همین کنفرانس اعلام کرد که بی تردید ایران مسئول رشته حمله‌های علیه تأسیسات نفتی و نفتکش‌های خلیج در ماه‌های اخیر و نیز حمله هفته گذشته به سفارت بحرین در بغداد بوده‌است. 
وی گفت «با قاطعیت به شما می‌گویم، براساس بهترین منابع جاسوسی اسرائیلی و غربی، ایران در این حمله‌ها دست دارد. از سوی رهبری ایران تأیید شده، و بخش بزرگی از آن، از سوی سپاه پاسداران و گروه‌های نیابتی اش، به اجرا رسیده‌اند».



طرح مشترک تل‌آویو و تیم ترامپ برای سرنگونی نظام ایران

رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ در جلسه‌ای با اعضای جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان (آسوشیتدپرس)
رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ در جلسه‌ای با اعضای جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان (آسوشیتدپرس)
TT

طرح مشترک تل‌آویو و تیم ترامپ برای سرنگونی نظام ایران

رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ در جلسه‌ای با اعضای جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان (آسوشیتدپرس)
رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ در جلسه‌ای با اعضای جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان (آسوشیتدپرس)

در حالی که جامعه جهانی منتظر است رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، دونالد ترامپ، در تاریخ ۲۰ ژانویه وارد کاخ سفید شود و گمانه‌زنی‌ها درباره نحوه برخورد او با مسائل جهانی زیاد است، گزارش‌هایی در تل‌آویو منتشر شده که نشان می‌دهد طی ماه‌های گذشته، چندین طرح توسط اعضای تیم ترامپ، با مشارکت مقامات اسرائیلی، آماده شده است. یکی از این طرح‌ها سرنگونی نظام ایران است.

برنامه‌های مشترک آمریکا و اسرائیل

روزنامه «یسرائیل هیوم» که به جناح راست حاکم در اسرائیل نزدیک است، گزارش داده این برنامه‌ها نشان‌دهنده منافع مشترک آمریکا و اسرائیل هستند. این روزنامه به انتصاب‌های ترامپ در تیمش اشاره کرده و آن را نشانه‌ای از این رویکرد دانسته است. طبق این گزارش، ایران متوجه این تحولات شده و عملیات «الوعد الصادق ۳» را که برای پاسخ به حمله بزرگ اسرائیل در ۲۶ اکتبر آماده شده بود، متوقف کرده است.

از سوی دیگر، روزنامه «یدیعوت آحارونوت» به نقل از منابع آمریکایی گزارش داده که بحث‌هایی در رهبری ایران درباره امکان مذاکره برای توافق هسته‌ای جدید با دولت ترامپ یا ادامه سیاست‌های تهاجمی در جریان است.

«خبرهای ناخوشایند» برای ایران

یکی از تحلیلگران عربی روزنامه «هاآرتص» نوشته است: «رئیس‌جمهور ایران، مسعود پزشکیان، این هفته صدمین روز ریاست‌جمهوری خود را جشن گرفت، اما خبرها خوب نیستند. ارزش ریال ایران طی این مدت ۲۰ درصد کاهش یافته و قیمت کالاهای اساسی، برق، آب و حمل‌ونقل بین ۲۵ تا ۷۰ درصد افزایش یافته است. همچنین بیش از ۴۴۰ نفر اعدام شده‌اند، تقریباً دو برابر دوره رئیس‌جمهور پیشین، ابراهیم رئیسی.»

وی افزود: «به زودی مشکلات بیشتری انتظار می‌رود. در بودجه سال آینده کاهش شدید در هزینه‌های رفاه و افزایش ۴۰ درصدی قیمت سوخت پیش‌بینی شده است. این امر نگرانی‌ها از وقوع اعتراضات گسترده مشابه سال ۲۰۱۹ را افزایش داده، اعتراضاتی که در آن حدود ۱۵۰۰ نفر کشته شدند. در همین حال، بودجه نیروهای امنیتی و سپاه پاسداران نسبت به سال گذشته ۲۰۰ درصد افزایش خواهد یافت.»

«شبکه‌ای ضد ایران»

در برابر «تهدید آمریکا» که با تیم ترامپ شکل گرفته، ایران در تلاش است تا یک سیستم دفاعی سیاسی، منطقه‌ای و بین‌المللی برای خود ایجاد کند. رسانه‌های اسرائیلی تأیید کرده‌اند که مذاکراتی میان ایران و دولت کنونی آمریکا، از طریق بغداد انجام شده و تیم ترامپ نیز در جریان آن قرار گرفته است. این مذاکرات شامل توافقاتی اولیه است، از جمله اینکه ایران دیگر شبه‌نظامیان شیعه وابسته به خود را در عراق علیه آمریکا تحریک نکند و به اهداف آمریکایی و اسرائیلی حمله نکند. در مقابل، عراق متعهد شده تا شورشیان کرد ایرانی را که علیه ایران فعالیت می‌کنند، خلع سلاح کند.

پیشنهاد ترامپ برای توافق

منابعی گفته‌اند ایران خواهان بازگشت به سخنان ترامپ در سال ۲۰۱۹ است؛ زمانی که او پس از خروج از توافق هسته‌ای گفت: «همه کاری که باید انجام شود این است که تماس بگیرند و با من بنشینند. ما می‌توانیم یک توافق منصفانه داشته باشیم. هدف ما فقط این است که ایران سلاح هسته‌ای نداشته باشد. ما چیز زیادی نمی‌خواهیم و حتی می‌توانیم به آنها کمک کنیم تا دوباره به شرایط عالی بازگردند.»

این اظهارات برخلاف مواضع تیم ترامپ در آن زمان بود، که شامل خواسته‌های سخت‌گیرانه‌ای از ایران بود. این خواسته‌ها توسط مایک پمپئو، وزیر خارجه وقت، مطرح شده بود، از جمله: توقف غنی‌سازی اورانیوم در هر سطح و مقدار، توقف تولید موشک‌های بالستیک، توقف حمایت از حماس، حزب‌الله و جهاد اسلامی، خروج نیروهای ایرانی و حامیانشان از سوریه، و توقف حمایت از حوثی‌ها در یمن.

نگرانی‌ها در تهران

مسئولان ایرانی در حال بررسی این موضوع هستند که آیا ترامپ همان شخصی است که از توافق هسته‌ای خارج شد یا فردی که به دنبال یک «توافق منصفانه» است؟ آیا او خواسته‌های سخت‌گیرانه پمپئو را دوباره مطرح خواهد کرد یا تنها به یک توافق هسته‌ای رضایت می‌دهد؟

برخی تحلیلگران معتقدند اینکه آمریکا به اسرائیل چراغ سبز برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران نشان دهد، هنوز نیاز به اثبات دارد. اگر سیاست‌های ترامپ در دوره اول او را معیار قرار دهیم، جنگی فراگیر در خاورمیانه که آمریکا را مستقیماً درگیر کند، احتمالاً چیزی نیست که واشنگتن یا حتی تهران بخواهد.

تردیدها درباره توانایی اسرائیل

در حالی که اسرائیل موفقیت‌هایی در آسیب زدن به سامانه‌های دفاع هوایی ایران داشته، کارشناسان خارجی تردید دارند که اسرائیل بتواند بدون همکاری آمریکا تمام تأسیسات هسته‌ای زیرزمینی ایران را نابود کند. این مسائل در تماس‌های تلفنی میان نتانیاهو و ترامپ از زمان انتخابات مطرح شده و همچنین توسط ران درمر، یکی از وزرای نزدیک به نتانیاهو، در سفرش به آمریکا پیگیری شده است.