موج خون و عصیان؛ در عراق چه خبر است؟

موج خون و عصیان؛ در عراق چه خبر است؟
TT

موج خون و عصیان؛ در عراق چه خبر است؟

موج خون و عصیان؛ در عراق چه خبر است؟

 درگیری بین معترضان و ماموران در عراق از روز سه شنبه (اول اکتبر) تا کنون ۲۸ کشته برجای گذاشته است. اعتراضات مردمی دولتمردان عراق را غافلگیر کرد. این اولین اعتراضات گسترده مردمی بعد از بیش از یک سال است که قربانی داشته.
*دلیل نارضایتی مردم چیست؟
دو سال از شکست گروه «داعش» می گذرد اما بخش اعظم جمعیت ۴۰ میلیونی در عراق شرایط معیشتی ناگواری دارند. این کشور از منابع عظیم نفت برخوردار است. اگر چه اوضاع امنیتی کشور نسبت به چند سال پیش بهتر شده اما زیرساختارهای ویران شده هنوز بازسازی نشده اند و فرصت اشتغال بسیار محدود شده است. جوانان می گویند سران فاسد کشور مقصر اصلی شرایط کنونی هستند و این رهبران نماینده قشر جوان کشور نیستند.
 
*چرا اوضاع تا این اندازه خراب شده است؟
عراق در چند دهه گذشته گرفتار جنگ های پی در پی با کشورهای همسایه بود و بعد هم نوبت به تحریم های سازمان ملل و جنگ داخلی و فرقه ای در کشور رسید. شکست «داعش» در ۲۰۱۷ مقدمه ای بود برای ورود عراق به مرحله ثبات و امنیت. عراق در آن مقطع زمانی از مناسبات تجاری آزادانه برخوردار شد که از دهه هفتاد میلادی به این سو بی سابقه بود. تولید نفت به سطح بی سابقه ای رسید.
به هر حال اما زیرساختارهای فرسوده روز به روزتر فرتوت تر می شوند و بازسازی شهرهای ویران شده بر اثر جنگ آغاز نشده و گروه های مسلح هنوز در خیابان ها جولان می دهند. فسادی که در دوره صدام حسین آغاز شد در عهد حکمرانی احزاب فرقه ای بعد از دوره صدام حسین تثبیت گردید.
*جرقه اعتراضات اخیر از کجا زده شد؟ چه گروهی اعتراضات را سازماندهی می کند؟
اعتراضات توسط گروه سیاسی خاصی سازماندهی نمی شوند. فراخوان برای اعتراض و راهپیمایی در اوایل هفته گذشته در شبکه های اجتماعی دست به دست چرخید. میزان مشارکت مردم در اعتراضات برای دستگاه های امنیتی غافلگیر کننده بود. دو دلیل اصلی نارضایتی مردم عبارتند از: کمبود خدمات دولتی و کمبود مشاغل. اقدامات زنجیره وار دولت نیز به این نارضایتی ها دامن زد. برکناری یک فرمانده نظامی عراق به دلایل غیر علنی یکی از این اقدامات بود. این فرمانده در دوره جنگ با داعش از محبوبیت فراوانی برخوردار شد. برخی معترضان از برکناری این فرمانده ناراضی هستند.
 
*اعتراضات گسترده ضد حکومتی در عراق از کجا آغاز شد؟
مردم بصره در جنوب عراق در سپتامبر پارسال دست به اعتراضات گسترده زدند و حدود ۳۰ نفر در آن زمان کشته شدند. اعتراضات پراکنده در بخش هایی از عراق بعد از بصره روی داد که به حجم و اندازه رویدادهای هفته جاری نبودند. اعتراضات بصره اولین تظاهرات گسترده علیه عادل عبد المهدی نخست وزیر بعد از آغاز به کار او در اکتبر پارسال بود.
 
*آیا دامنه اعتراضات گسترش می یابد؟ این اعتراضات چه نتایجی خواهد داشت؟
این مساله بستگی به نحوه برخورد حکومت و دستگاه های امنیتی دارد. هر چقدر آمار کشته شدگان بیشتر شود فضای خشم و نارضایتی افزایش پیدا می کند. آمار قربانیان تا حالا به ۱۹ نفر از جمله یک مامور امنیتی رسیده است.
معترضان بر اثر نیروی عظیم سرکوب ماندن در خانه را ترجیح می دهند. عده فراوانی از عراقی ها بر این باورند که گروه های شبه نظامی صاحب نفوذ و مورد حمایت ایران اعتراضات پارسال در بصره را به شدت سرکوب کردند و پس از آن، میزان مشارکت در اعتراضات در این شهر بسیار محدود شد. چنانچه عشایر یا گروه های مسلح در ناآرامی ها شرکت کنند شاید وضع از این که هست خراب تر شود. درگیری های مسلحانه بین افراد ناشناس و ماموران پلیس در هفته جاری در برخی شهرهای جنوب به وقوع پیوست.
*آیا دولت به مطالبات معترضان تن می دهد؟
دولت وعده ایجاد فرصت های شغلی به مردم داد. نخست وزیر عراق گفت که برای فارغ التحصیلان فرصت کار ایجاد می کند. او به وزارت نفت و سازمان های دولتی دستور داده تا ۵۰ درصد کارمندان در قراردادهای آینده با شرکت های خارجی شهروند عراقی باشند.
دولت پیشین نیز پارسال وعده های مشابهی برای بهبود وضع خدمات بهداشتی و برق ارائه داد.
 
*آیا ناآرامی ها جنبه فرقه ای دارند؟
اعتراضات تا حالا که جنبه فرقه ای نداشته است. اغلب معترضان از سردادن شعارهای فرقه ای خودداری کرده اند چرا که مردم با ظهور «داعش» تجربه دردناکی پشت سر گذاشتند. البته هنوز برخی تنش های فرقه ای وجود دارد.
محور اصلی اعتراضات شرایط ناگوار اقتصادی و معیشتی است. بغداد و شهرهای شیعه نشین در جنوب عراق عرصه اصلی اعتراضات هستند. معترضان از دست طبقه سیاسی حاکم و نه یک گروه مذهبی خاصی ناراضی و عصبانی هستند و این همان وجه تمایز بین اعتراضات کنونی و اعتراضات سال های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ است. گروه «داعش» در آن زمان از اعتراضات برای کسب حمایت سنی ها بهره برداری کرد.
 
*این ناآرامی ها برای دولت چه پیامی دارد؟
شاید دولت الان برای مهار اعتراضات با مشکل مواجه شود چرا که هیچ گروه یا حزب سیاسی به طور علنی در این اعتراضات شرکت نکرده اند. فراکسیون اپوزیسیون وابسته به مقتدی صدر روحانی شیعی که اعتراضات پیشین را رهبری کرد در این اعتراضات حضور ندارد. حالا مشخص نیست که چنانچه دامنه اعتراضات گسترش یابد حکومت چه گزینه هایی در اختیار دارد. هنوز صحبت تغییر کابینه یا برکناری وزرا مطرح نشده است. احتمالا احزابی که عادل عبد المهدی را به قدرت رساندند حالا برای ماندن او در این پست تلاش خواهند کرد.



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.